Frankrijk Lourdes tot Dijon en Monaco

de regio in zuid frankrijk bij naam

Vakantie Zuid Frankrijk : Van Lourdes tot Dijon, van verdieping van de geest tot en met de Côtes du Rhône, een Vakantie Zuid Frankrijk vergt bekijken, ondergaan, invoelen en uitrusten, maar is dat niet precies wat vakantie moet zijn ?

Het is hier warmer maar net niet zo tropisch als onder de evenaar, maar prettiger warmer voor je vakantie gevoel, het mystieke van Lourdes en de mosterd van Dijon. Niet voor niets

strijken hier de Nederlandse VIPS en artiesten neer. Dus wat let u ?

Pagina 1 over Frankrijk al gelezen ?

Lourdes

de Grot van Lourdes in Zuid Frankrijk

In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli verschillende verschijningen te hebben gezien van de Heilige Maagd Maria in de verre Grot van Massabielle. Daarmee werd Lourdes de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk aan de uitlopers van de bergen van de Pyreneeën en heeft ongeveer 17.000 inwoners.

In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen, spoedig werd de vorige kapelstructuur vervangen door een bedevaartbasiliek.
Bernadette Soubirous ging in het klooster van Nevers in 1866 en werd heilig verklaard in 1933.

Toulouse van de Galliërs tot de aerospace

Aan de rivier de Garonne in de regio Midi-Pyrénées ligt Toulouse, rond 200 voor Christus als Tolosa Tectosagum gesticht door de Galliërs, een kleine eeuw later wordt er een Romeins legioen gelegerd en rond 300 na chr. wordt Toulouse een ommuurde Romeinse stad van aanzien en belang, met theaters, openbare baden, tempels.

In 418 veroveren de West-Goten Toulouse, in 507 verovert Clovis het koninkrijk van de Visigothen en raakt Toulouse in de vergetelheid. In 721 verovert de Arabische emir Al Samh de stad , maar na de Frankische overwinning van Karel Martel bij Poitiers is dat verhaal ook over.
Karel de Grote (Charlemagne) benoemt Chorson tot graaf van Toulouse, deze wordt opgevolgd door Guilhelm I, Prins van Orange. Onder de graven bloeit Toulouse op tot het culturele centrum van de Languedoc.

In de dertiende eeuw komen er steeds meer katharen in de Languedoc. Paus Innocentius III start een kruistocht tegen deze “ketters” zie ook onze pagina over de Da Vinci Code en de Katharen.

In de vijftiende eeuw bloeit Toulouse even op door de verkoop van pastel. Rijke handelaren bouwen huizen met de beroemde roze bakstenen, waardoor de stad nog steeds “la ville rose” wordt genoemd. Maar met de komst van de kleurstof indigo is het einde oefening. Komt bij dat een lange periode van godsdienstoorlogen tussen Hugenoten en Rooms-Katholieken begint.

In onze tijd doet Toulouse weer van zich spreken: het wordt de hoofdstad van lucht- en ruimtevaart, Airbus, ESA, Alcatel Espace en vele andere bedrijven vestigen zich in Toulouse.

Perpignan

Perpignan ofwel in het Catalaans: Perpinyà ligt eveneens in de regio Languedoc-Roussillon.
Perpignan
Bezienswaardig is:

 • het Palais des Rois de Majorque. Perpignan was vroeger namelijk de hoofdstad van Mallorca. De vestingwallen zijn door Vauban gebouwd, in de 17e eeuw Sébastien Le Prestre (of Prêtre) Seigneur de Vauban, hij leefde van 15 mei 1633 tot 30 maart 1707 werd geboren in Saint-Léger-de-Foucheret, ter ere van Vauban heeft het de naam gekregen van Saint-Léger-Vauban.
  Hij was vestingbouwkundige voor Lodewijk XIV en maarschalk van Frankrijk en voorzag verschillende steden van verdedigingswerken
 • Le Castillet, een 14e eeuws poortgebouw met onder de poort een maquette van het Middeleeuwse Perpignan
 • Kathedraal Saint-Jean, aan het Place de Gambetta, gebouwd van rode bakstenen en keien
 • Loge de la Mer, een veertiende eeuws beursgebouw en gerechtshof, gebouwd in gotische stijl, stijl of niet, tegenwoordig is het een café met ernaast het stadhuis, immers voor de debatten dient de keel gespoeld te worden en achteraf ….

Narbonne

Narbonne ligt in het departement Aude en aan de kust van de Middellandse Zee en de rivier de Aude. De stad was de eerste Romeinse nederzetting buiten Italië en werd gesticht in 118 v. Chr. als Colonia Narbo Martius. De stad heeft de invloed ondervonden van Rome,maar ook van de West-Goten, de laatsten tot in de 8e eeuw.

Béziers

Béziers ligt in de Languedoc en ziet de rivier de Orb en het Canal du Midi.Béziers door de locatie stromen, leeft vooral van toerisme en wijnproductie.

Montpellier

Montpellier is de prefectuur van het departement Hérault en van de regio Languedoc-Roussillon.

Orange

Even het binnenland weer in : Orange is een stad in het departement Vaucluse, de gemeente in de Provence is 74,2 km2 groot en telt een 30.000 inwoners. Rond de stad is veel wijnbouw van de streek Côtes du Rhône, met bekende wijnen als Châteauneuf du Pape. Orange was jarenlang het centrum van de handel in sinaasappelen, wat zijn invloed heeft gehad op de Franse aanduiding voor deze vrucht (orange), en vandaar ook op de aanduiding voor de kleur oranje.
Orange is een van de vier steden die samen de in 1963 opgerichte Unie van Oranjesteden vormen: Breda, Diest en Dillenburg.

Orange in Zuid Frankrijk, via het Huis van Oranje met Nederland verbonden
De stad Arausio, het latere Orange, werd rond 35 tot 30 v.Chr.gesticht door de veteranen van het IIe Gallische Legioen. De naam Arausio werd afgeleid van de naam van een plaatselijke Keltische watergod. En laat nu onze Koning Willem Alexander geïnteresseerd zijn in … precies water wereldwijd en water-management. Toeval ?

Volgens de overlevering werd in 793 de stad door een hoveling van Karel de Grote, Guillaume au Cornet, op de Saracenen veroverd. Hij werd graaf van Orange en stichtte er aan het eind van zijn leven een klooster en liet het al zijn bezittingen na. In 1096 nam de graaf van Orange deel aan de Eerste kruistocht. In 1150 laat de laatste prinses van Orange, Tiburge, het prinsdom aan het huis des Baux na.
In 1393 gaat het prinsdom over in handen van de familie de Chalon en in 1530 sterft Philibert, de laatste van dat huis en erft René van Nassau (ook genoemd René van Châlon) het prinsdom. Zijn devies was: Chalon-Orange Maintiendrai). Hij was Heer van Breda en Prins van Orange, maar ook hij sterft zonder nageslacht en zo komt het prinsdom aan zijn neef Willem de Zwijger. De stad wordt hiermee betrokken in de geloofsstrijd die zich overal in Europa manifesteert. In 1562 vindt er een strafexpeditie plaats tegen de protestanten die zich in de stad verschanst hebben. Het prinsdom blijft echter in handen van de Oranjes en Prins Maurits versterkt de stad tot een moderne burcht. Het rampjaar 1672 heeft ook voor Orange gevolgen. In 1673 slaagt Lodewijk XIV er in het kasteel volledig te verwoesten.

In 1702, na de dood van Stadhouder Willem III, gaat het prinsdom over op de prinsen van Bourbon-Conti en dat betekent in 1703 het einde van het Protestantisme. Lodewijk XIV neemt de stad in en zij moeten allemaal vertrekken. Bij de vrede van Utrecht in 1713 wordt de aanhechting bij Frankrijk voorgoed erkend. In 1731 wordt het prinsdom deel van de Dauphiné en houdt het op als zodanig te bestaan.

Avignon

Avignon, net even zuidelijker van Orange, is populair als vakantiebestemming en dat niet alleen vanwege de 899 meter lange ( “Sur le pont d’Avignon” ) brug van Avignon met 22 bogen, ze zijn niet allemaal meer aanwezig. Origineel heet deze brug over de rivier de Rhône : Pont Saint-Bénézet. En ja, er worden bij de brug dansfeesten gehouden.

Avignon is ook een Pauselijke staat geweest, in 1309 startte paus Clemens V de ballingschap der pausen tot 1376 en dus geen bestuur meer vanuit Rome. Sterker : in 1348 werd Avignon gekocht en maakte tot 1790 niet meer deel uit van Frankrijk. “Waar doen ze het van ?!” Wordt wel iets meer begrijpelijk wanneer je je bedenkt dat deze Paus feitelijk afkomstig was van Frankrijk en was voorafgaand aan het Pausschap Aartsbisschop van Bordeaux.

of

Aix en Provence

Aix en Provence, even boven Marseille maar hoort ook tot de agglomeratie van Marseille :

Het woord ‘Aix’ duidt op het Romeinse woord voor waterbronnen, zoals het Keltische Aa uitkomt op ‘water’. Heeft u gelijk de waarde van Aix en Provence te ‘pakken’ want wie water heeft …… is nog steeds zo.

Wat u hier zou moeten / kunnen bekijken is bijvoorbeeld :
– de Cours Mirabeau met platanen ( bomen), met waardige, fraaie herenhuizen en twee fonteinen
– het oude centrum met de kathedraal Saint-Sauveur uit de 15e en 16e eeuw
– het stadhuis met smeedijzeren hek
– de Franse pleintjes
– de Saint Jean de Maltekerk
– de fontein met de Vier Dolfijnen
etc

en even verderop westwaarts, en al wel in de Languedoc-Roussillon :

Nîmes of Nimes

Nimes, hoe kun je er aan voorbij gaan : zet er het woordje De vóór en koppel zodat je krijgt “DeNimes” en je begrijpt dat je aangeland bent in de regio van de DENIM stof voor Jeans. Vertaald staat er dan ook “Van Nimes”.
Nimes ‘viert’ de Romeinen met resten van een tempel en een arena, naast een tempel gewijd aan de Godin Diana, godin van de jacht maar nou ook weer van de maagdelijke kuisheid, zeker en vast over nadacht.
Interessant genoeg om er wel een bezoek aan te besteden.

Marseille

Marseille ligt bij de monding van de Rhône, is met ruim 1.500.000 inwoners als Marseille-Aix-en-Provence na Parijs de grootste stad van Frankrijk en de grootste haven van het land, hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône.
Marseille is oorspronkelijk gesticht door Grieken rond 600 v. Chr. onder de naam Massilia. De belangrijkste handelswaren waren tin, zout, amber, keramiek en wijn, die door de Grieken in Zuid Frankrijk werd geïntroduceerd.
Na de val van het West-Romeinse Rijk werd Massilia achtereenvolgens bezet door de Visigothen ( West-Goten), Bourgondiërs en Franken. In de Middeleeuwen heersten de hertogen van Bourgondië, het Heilige Roomse Rijk overigens ook een enkele maal geleid door een Fransman, en de hertogen van Anjou. Vanaf 1480 is Frankrijk de definitieve heerser over de stad.

Verder noord-westelijk de driehoek rond de Camargue , omleind door de snelwegen in het noordelijkste punt Avignon en Orange, meer centraal Arles en richting Spanje, Nîmes en Montpellier.
De Camargue is een regionaal park in het departement Bouches-du-Rhône, met voor Frankrijk unieke kenmerken en beslaat de hele Rhônedelta. Toeristisch gezien is het gebied vooral bekend vanwege de in het wild levende witte paarden en stieren, en de roze flamingo’s, een vlak en zeer waterrijk gebied met veel meren, moeras- en grasland, duin- en bos. In 1970 verkreeg het park de status van Regionaal Natuurpark.
Camargue in Zuid Frankrijk met paarden, flamingo en natuur voor een natuurlijk bezoek
De Grande Camargue is 750 km2 groot wordt ook wel beschouwd als een eiland, omdat het wordt omgeven door de Middellandse Zee en de twee armen van de Rhône die vanuit Arles naar de zee gaan.
De Petite Camargue, ofwel Camargue Gardoise, ligt ten westen van de Kleine Rhône.

Toulon

Toulon-sur-Mer is de hoofdplaats van het Var-departement, heeft een bevolkingsaantal van 570.000 als je de gehele verstedelijkte omgeving meetelt.

Vooral van belang is, dat het een belangrijke havenstad is, maar ook een militaire haven, de Franse Mediterrane Vloot heeft er zijn hoofdkwartier. De stad was ook de locatie van de Slag bij Toulon, in 1744 en 1793, een belangrijk gevecht in de Oostenrijkse Successieoorlog.

Halverwege Toulon en Nice komen we St.Tropez tegen,

Saint Tropez

Saint-Tropez , een kleine havenplaats in het departement Var, sinds de jaren 50 een trefpunt van kunstenaars en vooral de ‘high society’, er wonen ongeveer 6000 mensen en het plaatsje wordt bezocht door ca 5 miljoen mensen per jaar.
De plaats ontstond rond 1592 bij de bouw van “La Citadelle”, een bezienswaardigheid, evenals de kerk uit de 18de eeuw.

 

Nice

De stad Nice ligt aan de Middellandse Zee in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, tussen Marseille en Genua, met ca. 1 miljoen inwoners en is een grote toeristische trekpleister aan de Franse Rivièra ofwel de Côte d’Azur.

Nice in Zuid Frankrijk is ook mooi in klein
Er zijn nederzettingen van Nice gevonden van ongeveer 400.000 jaar ( aannemend dat de dateringsmethode correct is ) geleden, Terra Amata is een daarvan waarbij mensen met het gebruik van vuur en het bouwen van nederzettingen experimenteerden.

Nice (Nicaea) werd in de 5e eeuw voor Christus door de oude Grieken gesticht en werd snel een van de drukste handelsgebieden aan de “Liguriaanse” kust, maar de stad had te kampen met concurentie van de Romeinse stad Cemenelum, deze heeft het niet gered en de oude overblijfselen van Cemenelum zijn nog te vinden in de buurt Cimiez in Nice.

Mede dankzij de luchthaven is Nice voor velen een doorgangshaven naar omliggende steden en dorpen, Roquebrun, Vence, Cagnes, Juan-les-Pins, Cannes om een paar te noemen, maar kan ook een oversteek vormen naar het eiland Corsica op 5 uur varen, of 6 uur naar Bastia, natuurlijk afhankelijk van weer en boot.

Monaco : niet Frankrijk en / of eigenlijk toch weer wel

Monaco-Ville of Monaco-stad is de oude vestingstad van Monaco, destijds “Monoecus”, in principe de hoofdstad van het prinsdom Monaco. Het Prinselijk Paleis, de kathedraal en het Oceanografisch Museum zijn hier gevestigd en bezienswaardig is het Fort Antoine uit 1709. Van de in 1215 door Fulco di Castello gebouwde citadel resteren slechts de Tour de Serravalle en een deel van de oostgevel.

Een vorstendom met erfelijke opvolging dat vanaf 1297 wordt geregeerd door de familie Grimaldi. In 1789 (dus in de Franse Revolutie) werd het vorstendom opgeheven om op te gaan in Frankrijk, in 1814 werd Monaco weliswaar onafhankelijk, maar wel onder de “bescherming” van Frankrijk. De wetgevende macht is bij grondwet opgedragen aan de vorst en een Nationale Raad van 18 leden. Monaco is nu lid van verschillende internationale organisaties en in mei 1993 zelfs lid van de Verenigde Naties.

Vorstendom Monaco binnen Zuid Frankrijk : rijkdom op de vierkante centimeter
Het dwergstaatje heeft een oppervlakte van nog geen 2 km2 en telt een kleine 32.000 inwoners, waarmee het het tweede dichtstbevolkte land ter wereld is.

Rechtens is het een constitutionele monarchie met een vorst als staatshoofd. De huidige vorst is prins Albert II , de opvolger van Prins Rainier III in april 2005.

In Monaco wonen meer buitenlanders dan Monegasken, slechts 16% is Monegask; 47% van de inwoners Frans en de overige 36% in belangrijk mate Italiaans.

Internationaal is het land bekend als een mondaine badplaats, belastingparadijs met veel casino’s, high society en een jaarlijkse Grand Prix in de Formule 1 races.

Corsica

Corsica of in het Frans: Corse is een eiland in de Middellandse Zee, gelegen tussen Sardinië en Ligurië en behoort tot Frankrijk. Het telt ca 250.000 inwoners, waarvan er een derde in de twee grootste steden, Ajaccio en Bastia.

en terug omhoog , langs de contreien van Frankrijk Oost :

Savoie en Haut-Savoie

Savoye is een landstreek in de Franse Alpen, nagenoeg overeenkomend met de huidige Franse departementen Savoie en Haute-Savoie, zuidelijk van het Meer van Genève en deels begrensd door de Rhône.
Historisch wordt er Frans, Italiaans en Francoprovençaals gesproken.
En meer aktueel is bijvoorbeeld Albertville bekend : in 1992 werden daar de Olympische Winterspelen gehouden en dan sta je als stad wel op de kaart.

Savoie meer als departement

Het departement Savoie is, samen met het departement Haute-Savoie, in 1860 ontstaan door annexatie met delen van Italië. Daarvoor is het een gebied geweest onder invloed van het koninkrijk Sicilië en Sardinië. Binnen de Franse structuur is ook ietwat gehusseld, eerst in 1860 na wat we nu noemen een “referendum” heeft het gebied zijn huidige contouren.

ski gebieden in de Savoie Zuid Frankrijk

Bekende ski-gebieden zijn:

-Paradiski : Les Arcs en La Plagne

-L’Espace Killy met (Val d’Isère en Tignes)

-Les Trois Vallées, het grootste skigebied, met de plaatsen Courchevel en Val Thorens.

-Valmorel

Bekende steden in de Savoie

De belangrijkste steden zijn :
-Chambéry
-Aix-les-Bains
-Albertville
-Saint-Jean-de-Maurienne

eten en drinken in de Savoie

Meestal zeggen we dat er naar toe gaan vanwege de sneeuw. Natuurlijk, de natuur. Daarnaast het sportieve karakter van het zonnebaden in de sneeuw, ook reuze inspannend en ontspannend. Daarnaast dient de inwendige mens versterkt te worden, bijvoorbeeld met een goed glas wijn, de worst van Savoie is een verhaal apart, en ach, in totaal is het goed toeven met de wintersport in Savoi.

En oh ja, met een ski kun je daar ook heel goed terecht…

Chamonix-Mont-Blanc

In het departement Haute-Savoie, op 1037 m hoogte aan de voet van de Mont Blanc, met ca. 10.000 inwoners, bekend winter- en zomertoeristencentrum. Chamonix bezit een school voor alpinisme, een militaire school en een streekmuseum. De plaats heeft grote verkeerseconomische betekenis gekregen door de in 1965 in gebruik gestelde Mont Blanc-tunnel naar Courmayeur in Italië.

Grenoble

In de regio Rhône-Alpes, op 210 m hoogte aan de monding van de Drac in de Isère, met qua agglomeratie ruim 400.000 inwoners heeft Grenoble ondanks zijn ontwikkeling tot wintersportplaats het uiterlijk van een industriestad, met enkele moderne woonwijken met flats zoals Malherbe.

Prachtig gelegen in een dalkom te midden van hoge bergen en heeft een schilderachtige middeleeuwse binnenstad. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de op 500 m hoogte gelegen resten van het voormalige Fort de la Bastille aan de samenvloeiing van de beide rivieren en de kathedraal Notre-Dame daterend uit de 10de eeuw .

In 380 verhief de Romeinse keizer Gratianus het Allobrogendorp Cularo tot stad onder de naam Gratianopolis en eind 4de eeuw werd deze de zetel van een bisschop, wiens gezag van de 11de eeuw af door de graven d’Albon, betwist werd. Onder de laatste van deze dynastie, Humbert II, kwam de Dauphiné met Grenoble in 1341 bij Frankrijk.
Grenoble Zuid Oost Frankrijk

Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand is de oorspronkelijke vestigingsplaats van Michelin, waar zo’n 14.000 mensen emplooi vinden en is de hoofdstad van de Franse regio Auvergne en van het departement Puy-de-Dôme. Het inwonertal is rond 150.000.

met de groeten van Michelin, Asterix en Obelix
Na de Franse Revolutie kwam de rubberindustrie tot ontwikkeling door de initiatieven van de broers André en Edouard Michelin Opgravingen tonen aan dat er waarschijnlijk al in de vierde eeuw v. Chr. een Keltische bewoning in Clermont-Ferrand was. In de eerste eeuw v. Chr. vond vlak bij het huidige Clermont-Ferrand de Slag bij Gergovia plaats waarbij Julius Caesar zijn meerdere moest erkennen in de Gallische opstandelingenleider Vercingetorix, ” erkend en als herinnering omschreven ” in de stripboekenserie Asterix en Obelix!

In de dertiende eeuw kreeg Clermont zijn definitieve naam en werd het de plaats waar paus Urbanus II in 1095 de eerste kruistocht aankondigde. In de latere eeuwen leefde Clermont wat in de luwte van de geschiedenis. Aan het eind van de achttiende eeuw werd Clermont gemoderniseerd. De stadsmuren werden geslecht en de infrastructuur werd sterk verbeterd.

Lyon

op de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien, ligt Lyon met ongeveer 422.000 inwoners, bestuurscentrum van het departement Rhône, maar ook de zetel van de internationale politieorganisatie Interpol. Met de buitenwijken meegerekend is het op Parijs na de grootste stad van Frankrijk en heeft een rijk zijdeverleden. In Vieux-Lyon en Croix-Rousse vind je talrijke ‘traboules’, smalle gangetjes, die twee evenwijdig gelegen straten met elkaar verbinden ( via de binnenplaatsen van woonblokken).

De Autoroute du Soleil loopt tegenwoordig in de vorm van een ring in oostelijke richting rond de stad heen, vroeger moest men door een tunnel en vooral door de stad rijden, met als gevolg tijdens de zomervakantie giga grote file’s door de vele vakantiegangers die richting Zuid-Frankrijk en Spanje reden, bij velen van hen roept de naam Lyon dan ook nog een onprettige associatie op.

Daarbij is Lyon het op een na grootste spoorwegknooppunt van Frankrijk en werd in 1981 als eerste stad door middel van een TGV ( trein met “Tres Grande Vitesse”) met Parijs verbonden.
De stad beschikt verder over een metronet, een tramnet en een trolleybusnet, twintig kilometer buiten Lyon ligt de luchthaven, die naar Antoine de Saint-Exupéry is genoemd. Kortom, een stad met “traffic”.

Het belangrijkste bedrijf in Lyon is de bank Crédit Lyonnais wiens hoofdkantoor wegens de vorm “Crayon (potlood)” wordt genoemd, de bank is ook in Nederland actief geweest. Daarnaast heeft Lyon een belangrijke vestiging van het farmaceutische bedrijf Aventis; het hoofdkantoor van een van de voorgangers van het bedrijf, Rhône-Poulenc, was al in Lyon gevestigd. Verder kent Lyon raffinaderijen en industrie.

Sinds eeuwen geniet Lyon de titels hoofdstad van de gastronomie en stad van de zijde. De gebroeders Lumière vonden in 1895 in Lyon de bioscoop uit. Met of zonder bioscoop worden elk jaar rond 8 december 4-daagse Fête des Lumières (lichtfeesten) gehouden. Dan worden alle kerken, bruggen en de belangrijkste openbare gebouwen sprookjesachtig verlicht, vaak begeleid met muziek. Met dit feest wil de stad Moeder Maria bedanken omdat zij in de 19de eeuw de stad van de pest zou bevrijd hebben.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Denk hier ook aan plaatsen zoals Villeneuve de Berg

Dijon

Dijon kende zijn glorietijd onder Filips de Stoute, Jan Zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute en is de hoofdstad van de regio Bourgondië (Bourgogne), waartoe de Côte-d’Or behoort.
Dijon is bekend van zijn mosterd.

 

top pagina

 

 

Dijon, we kennen de mosterd, Bourgogne, we kennen de wijn, zoals ook de Rousillon en veel meer wijnlabels, afgezien van de Mistral ( de magistrale harde wind ) en de Côtes du Rhône, een Vakantie Zuid Frankrijk vergt meer dagen dan uw vakantie lang is.

terug naar de hoofdpagina van Frankrijk