Route Paterswolde met Huis Vennebroek, Landgoed De Braak, De Duinen en Lemferdinge aan het Paterswoldsemeer

Huis Vennebroek bij Paterswolde

Landgoederen en Borgen of Steenhuizen van de lagere landadel van oudsher.
Eelde-Paterswolde, provincie Drenthe toch ? Bijna goed : doordat een klein deel van Paterswolde binnen de Groningse gemeente Haren ligt, is het ook een heel klein stukje Groningen. En dat Paterswolde, daar is geen Pater aan te pas gekomen. Meer dan waarschijnlijk is de historische naam Potterwolde. Alleen dat ‘wolde’ daar zijn we het wel over eens, dat betekent veel bos. Nog steeds. Ideaal voor een wandel fiets motor etc route.

De Paterswoldse Borgen en Landgoederen


Aanbiedingen

[1] Huis Vennebroek te Paterswolde

Paterswolde in de gemeente Eelde-Paterswolde heeft best wel een aantal buitenhuizen om op de route-beschrijving Paterswolde te bekijken. Vooral met het fraaie Paterswoldse Meer “voor de deur”. Er zijn ook vele buitenhuizen of borgen in de loop der tijd verloren gegaan zoals de Embdaborg bij het naburige Haren. Het buitenhuis met de veelzeggende naam Zorgvrij, gebouwd op dezelfde plek langs deze route.

Het Vennebroek

Het Vennebroek – overwegend in het bezit geweest van de familie Camphuis -, een landgoed van 17 hectare ten noorden van Paterswolde. Voorzien van het Huis Vennebroek tezamen met een gerestaureerde boerderij, een koetshuis en enkele dienstwoningen. Het vierkante Huis Vennebroek is gebouwd in 1848 door jonkheer Hooft van Iddekinge. En wel op het terrein van het vroegere Huis te Eelde van 1689.

Fries(ch)e Veen of Drents

Aan landgoed Vennebroek grenst het Fries(ch)e Veen, tegelijkertijd het Drentse deel  van Neerwold, waarvan het Groningse deel het Paterswoldsemeer.

Het gebied heeft een oppervlakte van 78 hectare. Als route iets tè veel. Zowel het landgoed Vennebroek als het Friese Veen wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Paterswoldse meer, Hoornse Meer, Friesche Veen

Wanneer je nu vanaf de A28 de afslag neemt ( N861 ) naar Paterswolde heet die weg de Meerweg. Met aan de zuidkant het Friescheveen, ‘waterdeel’, en aan de noordkant het Paterswoldse Meer, dat op zich ook weer verdeeld is. Het noordelijke deel heet het Hoornse Meer en dáárvan het westelijke deel heet de Hoornse Plas. Qua waterhoeveelheid is het Groningse deel zeg 90%. Op deze route een pracht van een waterontspanning.
Op vaste grond grenst het Hoornse Meer aan het Hoornse Park en de StadsParkwijk van Groningen, waar ook nog een Plas water is : PiccardthofPlas. Vernoemd naar de Groningse voorvechter van volkstuinen in de Stad Groningen.

[2] Landgoed De Braak boven Paterswolde

Volgende parel op de route .. En aan het eind van de Meerweg linksaf slaan is de richting van Paterswolde met al snel het Landgoed De Braak, een parkbos met landhuis. Nu in beheer bij Natuurmonumenten met een Bed en Breakfast gelegenheid.

[3] Landgoed de Duinen oostelijk van Paterswolde

En nog een route highlight : Landgoed De Duinen is een landgoed van 10 hectare ten oosten van Paterswolde, met een gelijknamig landhuis uit begin 19e eeuw. In 1990 erfde natuurmonumenten het landgoed en restaureerde het landhuis. Kenmerken van de landschapsstijl zijn kronkelende laantjes, doorkijkjes en sierlijke vijvers.

[4] Landgoed Lemferdinge

Landgoed en Huis Lemferdinge èn trouwlocatie bij Paterswolde
Gelegen aan de rand van de bossen van route Paterswolde, is Lemferdinge een prachtig landgoed waar voor de burgerlijke stand getrouwd kan worden omdat het een officiële trouwlocatie is binnen de Gemeente Tynaarlo.

Landgoed Lemferdinge heeft ooit als schathuis ( grote en vaak versterkte veeboerderij bij een borg ) gefungeerd in een echte Havezate uit 1447. Heeft daarom nog steeds haar sfeervolle uitstraling en zijn de verschillende zalen licht klassiek ingericht. Een idyllische Landgoed met rijke historie en prachtige eeuwenoude tuin. Ooit in bezit van de familie Ter Borch uit Eelde en naderhand Samuel Nijsingh, die behalve Lemferdinge ook De Nijborg, De Braak en het Nijsingh-huis in bezit had, maar sedert 2003 is het eigendom van de stichting Het Drentse Landschap.
klik hier voor een 2e kaart van dit : hoogtepunt op deze route.zie ook onze pagina’s
over het Familiehotel Paterswolde Fletcher in Paterswolde
over Groningen
over Friesland
over Drenthe 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


 

top pagina

 

Route Paterswolde Vennebroek Lemferdinge van de stad Groningen naar Assen via Paterswolde is een mooie route, je kijkt naar links, zie je Paterswoldsemeer, zie naar rechts, het winkelcentrum (pje) met meer straten en winkels er achter, en bos. En dan weet je helemaal niet dat daar de schilderachtige Borgen van Noord Drenthe / Paterswolde staan. En romantische wandel – landgoederen. Tja, wanneer niemand je dat vertelt….. ga je die mislopen en gaat ie in een 80 km snelheid-rook op…..
Daarom vertel ik het even, onder het motto “Paterswolde heeft méér dan je denkt”. Daarom heet deze site ook “vakantie-TRIPS” met TIPS. 😉