Ieper tot IJzer in Frans Vlaanderen

Een grenszone waaraan de logica ontbreekt, slechts onduidelijke belangen van overheersers

De IJzer is een rivier in West Vlaanderen en Frans Vlaanderen of de Franse Nederlanden (Frankrijk), bepaald niet lang ( 78 km ) maar eindigt wel in de Noordzee via Diksmuide bij Nieuwpoort. De rivier wordt op haar beurt gevoed vanuit het drietal : Penebeek, Vuilebeek en Herzele.

Met vooral de Slag rond de IJzer, leeft de Eerste Wereldoorlog veel sterker in Belgie, Nederland hield zich immers neutraal in die periode.
Moesten we maar even kijken hoe het zit met dat Frans Vlaanderen of de Franse Nederlanden. De rivier ontspringt bij het Franse Cassel. ( het Duitse schrijf je met een K, Kassel dus ).

 

West van Ieper, Kortrijk, zuidelijk van Dunkerque, Koksijde en n.w. van Arras of Atrecht

vakantie België tips :
Cassel nu in Frankrijk, departement Nord, in Frans Vlaanderen, min of meer gelegen op de 176 m hoge Casselberg en de Wouwenberg, is best wel een doel in vakantie-opzicht.
Cassel was ook in trek in de Romeinse tijd, immers vertrekpunt van zeven heerbanen. In de middeleeuwen onderdeel van het graafschap Vlaanderen totdat in 1678 bij de Vrede van Nijmegen deze regio toebedeeld werd aan Frankrijk dat naar men hier en daar stelt, een barrière wilde opwerpen tegen de Habsburgers.

Zie hieronder.

Vakantie tips m.b.t. Cassel :

Het Adellijk Hof in Cassel Frankrijk met een brede collectie Vlaamse kunst en historie

 • tips : het 16e eeuws Landshuys in renaissancestijl nu museum
 • tips : de gotische hallenkerk uit de 13e eeuw
 • tips : de eertijds barokke jezuïetenkerk uit 17de eeuw
 • tips : de grote markt met de Ariënpoort | Porte d’Aire, markt met 17de- en 18de-eeuwse huizen op 157 mtr. boven de zeespiegel en dat op die plek vlakbij zee.

 

De slag bij Cassel ( Frans Vlaanderen in Frankrijk ) in het jaar 1071

vakantie België èn Frankrijk tips :
De slag bij Cassel werd in 1071 op de flanken van de Casselberg uitgevochten en ging om de heerschappij over het graafschap Vlaanderen.
Arnulf III van Vlaanderen vond dat hij als oudste zoon van graaf Boudewijn VI recht had op de graventitel. Zijn moeder steunde hem daarin. Zijn oom Robrecht I de Fries echter maakte ook aanspraak, de historie leerde dat Robrecht aan het langste eind trok, ondanks niet de minste steunpilaren : de leenheer namelijk de Franse koning Filips I, oom Willem de Veroveraar, graaf Hendrik II van Leuven, en vele andere ridders en steden uit Picardie ( vlaams). Wat mogelijk van doorslaggevend belang is geweest, is het aanbod van een huwelijk tussen de stiefdochter Bertha van Holland ( van Robrecht dus ) met Filips I van Frankrijk.

Tja, wat kan een mens ervan zeggen. Is van alle ( vakantie – ) tijden. 🙂 .
Cassel Frans Vlaanderen in overzicht

Nòg een slag bij Cassel maar dan aan de rivier de Peene in 1677 onder het motto van “de Hollandse Oorlog”

vakantie België tips :
Ditmaal de slag bij Cassel in 1677 aan de Peene, tussen enerzijds troepen van Lodewijk XIV, en anderzijds troepen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Sedert 2007 is er in Noordpene een bezoekerscentrum ofwel Maison de la Bataille om de bijzonderheden te bekijken.

In hoofdlijnen was er in Europa zoals vaker een tegenstelling tussen Frankrijk en Duitsland in de vorm van het Habsburgse Huis. Zou in de ogen van Frankrijk een stuk eenvoudiger zijn, wanneer eerst even de – wat toen bekend stond als de Spaanse Nederlanden –  “even” als voorafje weg te werken. Engeland was door Frankrijk als bondgenoot gekozen, maar daar wist “onze” De Ruyter wel weg mee en taaide af. Maar voor het overige : De Nederlanden hebben gebied moeten inleveren, dus mag u de conclusie trekken omtrent wie er aan het langste eind heeft getrokken. Wil het er niet meer over hebben, was nogal Europa omvattend. Wie geïnteresseerd is, leze wikipedia

Iemand heeft ooit geschreven :”wie niet van z’n historie leert, is gedoemd deze te herhalen“. En leren doen we niet. Nooit. Is gebleken.
Waarmee overigens ook Atrecht als religieus centrum Frans is geworden, zoals ook Dunkerque ofwel Duinkerken.

Fort Knokke

vakantie België tips :
Even onder Diksmuide, bij de samenvoeging van IJzer en Ieperlee ( voor het gemak is daar nu nog de knokkestraat en de Knokkebrug ) heeft daar eertijds Fort Knokke | Fort de la Knocque gestaan, gebouwd door de Spanjaarden halverwege de 17e eeuw. In 1781 gesloopt. Om die reden niet te bezichtigen.

 

Gravelines ofwel Grevelingen

vakantie België tips :
Ten zuiden van de oorsprong van de IJzer vind ook de Leie haar bronnen. De rivier de Aa – we kennen in Drenthe ook de Aa en in Groningen de Ruiten A – blijft in het huidige Franse en mond evenals de IJzer uit in de Noordzee, de Aa doet dat bij de Franse plaats Gravelines, of zoals we in Nederland kennen : Grevelingen. Lange tijd vormde deze rivier de grens tussen Frankrijk en het Graafschap Vlaanderen. Ook ontwikkeld door de Vlamingen, qua fortificaties maar ook qua havencapaciteit en economie.

Nee, rustig was het daar ook niet : Spaanse troepen onder leiding van de ons bekende graaf Lamoraal van Egmont versloegen hier in 1558 het Franse leger met steun van de Engelse vloot. In 1644 viel Grevelingen in de regio Nord Pas de Calais definitief in Franse handen.

Vanaf de monding van de rivier de Aa ( een soort punt ) breder uitlopend tot voor Arras ofwel Atrecht, hebben we een regio te pakken met de welluidende naam :

Artesië of Artois

vakantie België tips :
Zet er bier voor en je krijgt Stella Artois ? Nou, nee, die brouwerij stond en staat in Leuven. De naam Artois bij die brouwerij komt van Sébastien Artois, Meester Brouwer.
Dit Artesië dateert al van Keltische stammen, de hoofdstad is Nemetacum , destijds dan, en nu Arras ofwel Atrecht.
Van 932 werd Artesië ingelijfd bij het Graafschap Vlaanderen door Arnolf I. Bij de vrede van de Pyreneeën in 1659 werd Artesië voorgoed ingelijfd bij Frankrijk na een elastisch verleden tussen diverse partijen.

De Benedictijner monniken die Holland een verleden gaven

Klik hier voor : de Monniken cq voorgangers van de Nederlandse Egmond Abdij , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

Sint Omaars of Saint Omer

vakantie België tips :
25 km zuidwest van Cassel :
Sint Omaar heeft gezellige landelijke terrasjes
Sint Omaars of Saint Omer ligt in het departement Pas de Calais in Noord Frankrijk, op de grens van Frans-Vlaanderen en Artesië of Artois. Sint Omaars is in de 7e eeuw ontstaan onder de naam Sithiu (Sithieu of Sitdiu), rond de door Audomarus (Omaar of Odemaar) gestichte Sint-Bertinusabdij ( Bertinus van Artesië metgezel van Audomarus).

Mogelijkerwijs hebben we hier een link met het Nederlandse Ootmarsum waar we op deze pagina over schrijven , waar we ook een Odemarus hebben gelinkt met de Heilige Otmar van het Zwitserse St. Gallen net onder het Meer van Konstanz/Bodenmeer, overleden in 798. Destijds de eerste Benedictijner abt van dat klooster. De Benedictijner monniken hebben zich nogal over Europa verspreid, onder medeneming van wat hen dierbaar was.

Sint Omaars en de Lakenhandel

In de 12e en 13e eeuw bloeide in Sint Omaars de lakenindustrie, zoals ook in Brugge die naderhand daarin toch actiever bleek.
Gegeven het religieus verleden zijn er diverse oude kerken die het bezichtigen in de vakantie wel waard zijn :

Kathedraal van Sint Omaar

 • de gotische Onze Lieve Vrouwekerk van 13e-15e eeuw, kathedraal
 • het voormalige bisschoppelijk paleis wat tegenwoordig dient als gerechtshof
 • de ruïnes van de Abdij van Sint-Bertinus
 • de Sint Denijskerk uit de 13e eeuw
 • de Heilig Grafkerk uit de 12e eeuw
 • het voormalige Jezuïetencollege
 • het Museum met edelsmeedwerk, keramiek, Vlaamse schilderkunst etc


Keren we op onze schreden terug naar België, via Cassel naar Poperinge om terecht te komen in :

Ieper

tips :
In Ieper kunnen we in ieder geval de cultuur opsnuiven met de Lakenhal, het Belfort en de Sint-Maartenskerk. De stad op zich is niet vreselijk groot, wel interessant. In het Frans : Ypres. En zoals op deze pagina over Belgie hebben aangegeven, Duidt de Y op water. En van Ipera komen we op Ieperlee, zoals genoemd hierboven bij Fort Knokke. En ook Ieper heeft een naam en faam op het vlak van de lakenindustrie. Werd goed verdiend, zie je vaak ook aan aantal en grootte van de kerken en andere bouwwerken.

Toch is het in Ieper ook vaak onrustig gebleven, met oorlogshandelingen, grote ziektes, volksopstanden. Je zou er bijna de Europese Unie van gaan omhelzen. Gedurende de Eerste Wereldoorlog maar liefst 4 x frontlinie, de 2e WO kwam ook niet geluidloos voorbij.

Niettemin, de stad is het bezien zeker waard, onder meer met de navolgende vakantie items :

Ieper is een mooie stad in Vlaanderen, veel cultuur, veel te zien, typisch vakantiestad

 • De Grote Markt met een middeleeuwse uitstraling
 • De Lakenhal van 1260
 • De Sint-Maartenskerk als kathedraal van het bisdom Ieper
 • De Menenpoort is een stadspoort aan de oostzijde van de oude stad, een Brits oorlogsmonument
 • De Rijselpoort zuidelijke stadspoort
 • Rond de stad de Ieperse vestingen
 • De Sint Niklaaskerk, nu Stedelijk Onderwijsmuseum
 • De Vismarkt, voor het uitgaansleven

Ieper bij avond, de Menenpoort met doorkijk naar Ieper, en de ijsbaan in het centrum tijdens de Kerstperiode

We selecteren een vakantie verblijf in Ieper Novotel

Novotel in het Ieper Centrum is een hotel temidden van de levendigheid van Ieper, comfortabel, kindvriendelijk driesterrenhotel. Met om de hoek de Menenpoort of de Grote Markt. Ideaal strategisch voor elke vakantie.

Het hotel is toegerust met een brasserie voor de kleine en grote honger.
De kinderen kunnen zich uitleven in de speelruimte met videogames en zelf kun je je ontspannen in het Turks stoombad of sauna!
Een mooiere vakantie stek in Ieper kun je je nauwelijks voorstellen èn kindvriendelelijk : hotel Novotel in het centrum van Ieper

De kamers van het Ieper Novotel

 

 • de kamers in het Ieper Novotel bieden ruimte voor 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 15 jaar oud en zijn van alle gemakken voorzien
 • er is een minibar
 • draadloos internet
 • een televisie
 • een badkamer met bad, douche en apart toilet

 

Waar is het Novotel in Ieper gelegen :

Vanaf Utrecht is het zo’n 2,5 uur rijden naar de Sint-Jacobsstraat 15 – 8900 Ieper België

situatie van Ieper en het Novotel in zuidwest België, een regio in België waar we als Nederlanders misschien méér mee hebben dan op het eerste gezicht gedacht

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Frankrijk

terug naar de hoofdpagina over België

 

top pagina