Bentheim en Salzbergen vakantie

Kasteel Bentheim

Bentheim op de hoogte van Oldenzaal in Twente Overijssel, onder Denekamp en Ootmarsum. Richting oost 17 kilometer en 26 minuten rijden, ligt Bad Bentheim in het Graafschap Bentheim en voorzien van de Burcht Bentheim. En vanwege de omgeving zout en zwavel : Kuuroord.

duidelijk een grensgeval ….

Bentheim duidelijk een grensgeval

Bad Bentheim ligt gecentreerd tussen aan Duitse kant Lingen en Nordhorn in het noorden, Rheine in het Oosten, Gronau in het zuiden. En aan Nederlandse kant Enschede, Oldenzaal en Denekamp. Geen enkele kans om u te vervelen. Alle kans om een fantastische vakantie te pakken.

onderwerp navigatie deze pagina

 

Nu kun je natuurlijk de kortste weg nemen, neem de tijd en volg bijvoorbeeld het riviertje de Dinkel.

De Burcht Bentheim in het Duitse Nedersaksen in vogelvlucht

befaamde burcht, befaamde familie, banden tussen Duitsland en Nederland, banden tussen Bentheim, Nassau en Oranje

Bentheim en Oranje Nassau

Afgezien van het feit, dat er zeg maar ietsjes over de grens deze vakantie Burcht Bentheim in het Duitse Nedersaksen staat, hebben we daar dan iets mee ?
Wie interesse heeft in de vorstenhuizen van Nederland en Duitsland, zal dit beamen. Immers, even in de historie duiken, paar jaartjes terug, zo net na 1500 na Chr. zien we Graaf Johan V van Nassau-Dillenburg, overigens ook Heer van Breda, sterker, stadhouder van Gelre en Zutphen, had ook nog tijd voor een echtgenote : Elisabeth.
voortschrijdend op Bentheim naar de ingang

Willem de Rijke en Oranje Nassau

Ze hadden ondermeer een zoon met de treffende en aandacht trekkende naam : Willem de Rijke ( meer over Willem de Rijke op de Dillenburg en diens achter-kleinzoon Johan in het Duitse Kleef en het Nederlandse Den Haag op deze pagina ) wiens 2e huwelijk is gesloten met ene mevrouw Juliana van Stolberg, waarmee ze de ouders waren van de ons bekende Willem de Zwijger, Willem van Oranje ……. en halen we ons koningshuis binnen de aandacht.

Maar daarnaast had deze stadhouder nòg een dochter: Maria Gravin van Nassau, Katzenelnbogen, Vianden en Dietz en haar dochter Cordula trouwde in tweede echt met Everwin II van Bentheim.

Om het ingewikkeld te maken, een zus van deze Maria : ook een Elisabeth, had een dochter : Margaretha van Wied Runkel die dan weer huwde met de zoon van Everwin ( of Everwijn) II : Bernhard van Bentheim. Kortom… er waren banden tussen Van Nassau en Bentheim.

Ook Koningin Emma kwam in Bentheim

Koningin-Regentes Emma van Waldeck-Pyrmont
Naar men verhaald, heeft Koningin-Regentes Emma van Waldeck-Pyrmont ( vooral tbv koningin Wilhelmina ) meermalen gelogeerd in de Burcht Bentheim.

En dat logeren vond dan plaats in de meer recente Kronenburg binnen de burcht Bentheim, de door Vorst ( Fürst ) Alexis II van Bentheim gerenoveerde Palas. En Fürst Alexis was dan weer gehuwd met Pauline, prinses van Waldeck-Pyrmont en zuster van Koningin – regentes Emma. Logische verklaring voor de bezoeken zijdens Koningin Emma.

Ook Graaf Otto von Bismarck heeft de burcht meermalen bezocht, diens standbeeld staat vóór de burcht. Kennelijk wist ook Von Bismarck wat vakantie waard is.

Grenzen tussen Nederland en Duitsland waren dan ook niet al te strikt, de Duitse vorsten/graven hadden bezittingen in Nederland, en Nederlandse vorsten/graven hadden in Duitsland bezittingen. Er waren banden met Engeland, en er waren banden met Rusland. En wellicht ook middels Simon van Bentheim op kasteel Teylingen te Voorhout in Zuidholland.

Vorsten, Kerken en militair inzicht op Bentheimer burcht

Ook elders, maar zeker bij de burcht of kasteel Bentheim is een deel van de beveiliging gereserveerd voor een kerk en dan vanuit het ‘diep menselijk inzicht’ : dat soldaten die doorgaans ook mensen zijn, niet graag een kerk willen aanvallen …. hoef je daar alvast niet al te veel aandacht aan te besteden. Dateert dan ook al van ca 1160, de Katharinenkerk en de Kruittoren.

Bentheim uitzicht landinwaarts

Let op: voor wie moeilijk loopt, is dit kasteel niet optimaal gebouwd. Steile hellingen, lastige trappen, bolle stenen om op te lopen ….. dat werk.

 

Trouwen op de burcht Bentheim

Is toch een pracht idee ? Tips : in zo’n roemrucht kasteel van Bentheim te trouwen ….. kan.

Nee, Fürst Alexis is van een eerdere generatie, u trouwt dan in het huis van erfprins Carl Ferdinand zu Bentheim und Steinfurt, gehuwd met erfprinses Elna-Margret. Zie ook onderstaande websites voor informatie omtrent bezoek.

Wellness, fitness ofwel Kuuroord Bad Bentheim

 

BURG Stadt Bentheim 2014 – Kasteel Bentheim met kasteeltuin

Noordwest-Duitsland in Niedersachsen


Met dank aan Zwavel, Zout en Zorg, is hier in Bad Bentheim een Kuuroord ontstaan, waar wellness en medische zorg populair zijn geworden in enkele eeuwen tijd.

de lokale overheid geeft op deze website toelichting omtrent het heilzame karakter van wellness en kuuroord, waarbij zwavel als zout al sinds 1711 benut worden voor gezondheidsdoeleinden, waarbij men kan denken aan dermatologie, reumatologie en orthopedie. Volgens het bureau van Toerisme van Bentheim heeft het zoute bronwater een soortgelijke samenstelling als het water van de Dode Zee en is het vooral zeer geschikt voor de behandeling van psoriasis.

Graafschap Bentheim en Bad Bentheim

Over het algemeen noemen we beiden en identificeren dat met Bad Bentheim, en dat doet de Graafschap of Grafschaft Bentheim tekort : Bad Bentheim en Schüttorf vormen eigenlijk de zuidgrens ruwweg, dan naar het middendeel, de regio van Nordhorn ( met een schilderachtige binnenstad) , ook best wel bezoekwaardig, naar het gebied wat eigenlijk een ‘inham’ in Nederland vormt namelijk de omgeving Emlichheim.

In Oost Gelderland kennen we ook een gebied wat bekend staat als ‘De Graafschap‘.

De Overijsselse Vecht en en het Bentheimer Goud

Rechtsonder Gronau, en Steinfurt vinden we het dorp Darfeld in Münsterland waar de rivier ontspringt die bij ons bekend staat als de Overijsselse Vecht, de wegwijzer eigenlijk van Bentheim, want loopt noordelijk via de regio van Emlichheim Nederland binnen via Gramsbergen, Ommen in de Vechtstreek. Via dit watertje werd het Bentheimer Goud = Zandsteen naar Nederland vervoerd. Aan Nederlandse zijde : het gastvrije Twente met zijn indrukwekkende natuur en menig mooi landgoed. De glorie van het zandsteen is een beetje over, qua grootte dan. Naar verluid is het Vrijheidsbeeld in New York voorzien van Bentheimer zandsteen, evenals het Amsterdamse Paleis op de Dam. Nog steeds bewerken Bentheimers stukken zandsteen, valt te bezichtigen in de gevel van menig Bentheimse woning.

Klik hier voor : kaart van Twente Bentheimer Regio

Kerstfeest of Weihnachtsmarkt in Bad Bentheim of Benthem

Zoek eens een heel aparte sfeer op voor Kerstfeest of Weihnachtsmarkt in Bad Benthem, zo aan de voet van die imposante burcht Benthem.
In 2016 wordt de Kerstmarkt of Weihnachtsmarkt in Bad Benthem gehouden gedurende dit weekend:
vrijdag, 02 december (14-20 uur)
zaterdag 03 december (11-20 uur)
zondag, 04 december (11-18 uur)
Bad Benthem – zomer – winter – Kerst

Vakantie in de Graafschap Benthem

Vakantie in De Graafschap Benthem , is met de rivier de ( Overijsselse ) Vecht verbonden met Nederland ( via Gramsbergen en Ommen naar het Zwolse ). Maar ook met de regio Ootmarsum, De Lutte, Oldenzaal. Waarom niet combineren ? Vakantie is ook ontdekken, en dat kan hier, kort en wat langer, met de fiets en gemotoriseerd. In hotel of vakantiehuis. Koningin-Regentes Emma is u voorgegaan, ok, haar zuster was de gastvrouw, en over de omliggende gebieden waar de Nassau’s ook hun wortels hebben melden we afzonderlijke tips voor trips, hou deze site in de gaten !

top pagina

 

Salzbergen

Zoals, net even voorbij Bentheim, 17 km via Schüttorf, Salzbergen …. inderdaad van zoutwinning maar ook oliewinning :

 • Salz- und Ölmarkt = Zout en Olie markt (het 3e weekend in juni
 • Salzbergener Herfstkermis (2e weekend in Oktober)
 • Lichtfeest (weekend van de 1e Advent = aanloop naar de Kerst meestal tussen 27 november en 3 december)

Spoorverbinding Salzbergen-Almelo
Best aardige plaats, dat Salzbergen : net iets ten noordwesten van Rheine. Salzbergen ligt aan de Europese wandelroute E11, wordt ook wel in Duitsland de Töddenweg of Handelsweg geheten en strekt zich uit van Den Haag in Nederland naar de grens van Polen/Litouwen. Werd ook wel het Marskramerpad of de Hollandgänger genoemd, één keer raden : vele marktkooplui wandelden van her naar der en naderhand bleven ze in Nederland wonen en werden winkels, soms heel bekende.

Naast het ‘gewone’ feest van de zout en olie-markt is deze dag ( vorig jaar dus ) extra bijzonder op 21 juni 2015 : de stad Salzbergen viert dan dat het 150 jaar geleden is sedert de opening van het spoor tussen het Nederlandse Almelo en Salzbergen. Gelijktijdig met het inwijden van de nieuwe trein van de WestfalenBahn, met zg shuttles, het belooft een mooi feest te worden.

Salzbergen staat al sedert 1172 op de kaart, hoog tijd om te bezoeken 😉 .

De stad Rheine, 5 km verderop was samen met Emden tot 1977 een bezoekplaats voor duizenden spoorweghobbyisten omdat vanuit deze plaatsen de laatste stoomlocomotieven van de DB werden ingezet op het traject Rheine – Emden.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de pagina over vakantie Noord Duitsland of

de pagina over Overijssel in Nederland.

Komt u hier via de Picardt route, kunt u verder naar Ootmarsum met deze weblink.

top pagina