Lemmer strand vakantie Wouda gemaal is wel degelijk een vakantie regio, bezocht door hooggeplaatste adel

strand bij Lemmer
Lemmer aan het IJsselmeer in Friesland en de Friese meren. Is een van de bekendste watersportplaatsen. En mèt een eigen Skûtsje waarmee de eer van de stad hoog gehouden wordt.

In de zomer is Lemmer een drukke badplaats en watersportplaats. Trekt best wel veel vakantie toeristen. Toch weten in Nederland maar weinig mensen dat hier een behoorlijk strand te vinden is. Bij deze.

Lemmer bestond al toen het IJsselmeer nog

Zuiderzee heette. Waren best wel roerige tijden. Nòg onrustiger dan nu. Niks vakantie tijd.
kaart Lemmer - Oosterzee - Kuinre

Strijd tussen Oosterzee en Kuinre

Het zal in het jaar 1197 of daaromtrent zijn geweest. Graaf Willem I liet in Oosterzee ( zie kaart ) een burcht bouwen. Niet om het een of ander, maar wel vanwege een strijd tegen de ‘Heer’ van Kuinre, zou ‘Heynric die Crane‘ zijn geweest volgens Mathieu in Wonderland. Recht toe recht aan maar liefst 12 kilometer zuid oost van Oosterzee.

Er is méér. Zo was er rond het jaar 1422 in Lemmer ook een kasteel. Gebouwd in opdracht van Jan van Beieren, die door de Schieringers ( tegenstanders van de Vetkopers ) als beschermheer naar Friesland was geroepen. Deze Jan was Hertog van Beieren-Straubing ( ligt ook niet naast de deur ) en later ook graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. En nee, Henegouwen is tegenwoordig het Belgisch/Franse Hainaut. Ook niet naast de deur. Meer voor vakantie.

Jan zonder Genade maar Bisschop van Luik komt naar Lemmer

Zijn bijnaam luidde : “Jan zonder Genade” en dan moet je je realiseren dat hij ook nog ( ok, niet gewijd maar toch ) Bisschop van het Prins-Bisdom Luik was. Bisschop……. met vakantie dan ?

Was ook de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, en dat waren nièt de twisten zoals rond het jaar 1960 met Chubby Checker ( “Chubby” = Engels voor dikkertje / mollig) en diè dansvorm. Luik » Lemmer, zal in die tijd toch zeker een dikke 350 km zijn geweest, met 1 paardekracht snelheid. 700 jaar eerder deed Bonifatius ook zo iets, zeggen ze. Vierde ook vakantie in alle delen van Europa.

Vakantie in Lemmer

Komt u alsnog dat Kasteel van Lemmer tegen, roep het dan even, in het kader van vakantie bezienswaardigheid.
Zelfs ‘Bommen Berend’ ( Bernhard von Galen, bisschop van Münster ) die wèl de stad Groningen in de gordijnen joeg, lukte het niet om Lemmer te veroveren.

Wat wèl een punt is : Lemmer werd één van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland, zou zelfs een vloot van 146 schepen zijn geweest.
En dàt is nog steeds waarom de haven van Lemmer een genot is om te wandelen. Puur Vakantie.
Wat óók vakantie is, is de Kerstmarkt van Lemmer. Niet groot, maar wel reuze gezellig en bijzonder sfeervol.

Lemmer

Het Wouda gemaal

Wouda gemaal in Lemmer Friesland Het Wouda gemaal is gebouwd van 1913 tot 1920 en is een monument op stoom om het peil van het Friese oppervlaktewater te beheersen. Zelfs nu wordt het in piekgevallen nog steeds gebruikt. Het Wouda gemaal is dan ook een stoomgemaal, waar stoom ook water is.

Het grootste stoomgemaal in de wereld – het Wouda gemaal – is niet alleen een jongensdroom om te zien, maar ook volwassenen zien de schoonheid en de uitstralende kracht van het gemaal. De machinehal bevat vier stoommachines met daar weer aan gekoppeld, vier giga vliegwielen die dan in staat om een continu druk uit te oefenen. Gezamenlijk is dat dan weer de kracht die acht centrifugaalpompen in staat stelt om dagelijks ( indien nodig ) circa 6 miljoen m³ water te verplaatsen.

Woudagemaal in Friesland bij Lemmer

bedenker en naamgever Wouda

Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina en vernoemd naar ir. Dirk Frederik Wouda (1880-1961), destijds hoofdingenieur bij Provinciale Waterstaat. Niet alleen een monument, nog steeds actief èn vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Gemaal

Waar staat dat woord gemaal dan voor ? Gemaal waar je maal in ontdekt, en van maal of malen, kom je als vanzelf op molen. De molenwieken zijn in vier ‘palen of bomen’ rond, en dan kun je de link wel leggen naar een watermolen. Niet met doeken in de molen om meer wind te vangen, maar met schoepen om meer water te verplaatsen. Een gemaal is dus een inrichting om water te verplaatsen, hetzij binnen de boezem ( Friese wateroppervlakte als totaal ) hetzij het waterniveau van de provincie Friesland en deels Groningen, lager te brengen door water te verplaatsen naar het IJsselmeer.

Het Woudagemaal is te bezoeken èn met een rondleiding. Alleszins een reden om de weg naar Friesland en Lemmer te kiezen, waar nog veel meer te zien is, naast heel veel water. Gemaalweg 1a – 8531 PS Lemmer

Van Lemmer tot Mirns een Gaasterland vol water, strand, bossen, cultuur » vakantie bestemming !

Vakantie Aanbiedingen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Méér informatie over Lemmer en Friesland

lees hier méér over Friesland in het algemeen


top pagina