ahrdal-eifel-duitsland en de riddersprong

ahrdal-eifel-duitsland ofwel romantiek hoort onverbrekelijk bij het Ahrdal, vergezeld van een goed glas wijn 😉
Eind 15e eeuw komen we uit bij Dirk,

………… om precies te zijn in de familie van Manderscheid en zien daar ook nog banden met het Nederlandse Culemborg, en meer. Kortom, dat is geschiedenis.
Altenahr dorpsgezicht ahrdal-eifel-duitsland

Maar ook de ongelukkige liefde van Altenahr ofwel de Rittersprung in het Ahrdal,
en,
de WELLNESS van Sebastian Kneipp !

Ahrgebergte in het Ahrdal rondom de rivier de Ahr

Rijden door het Ahrgebirge is geen straf – eerder vakantie -, bijvoorbeeld richting Münstereifel, zie verderop. Is duidelijk dat het woord Bad er niet voor niets bij staat. In de richting van Neuenahr en Ahrweiler langs de Eifel Ardenne de NürburgRing passeren en via de Hohe Eifel door naar Gerolstein. Bij Gerolstein is de plaats Pelm aan te treffen met de Kasselburg ( demonstraties met roofvogels ) , eveneens eigendom van de Heren van Blankenheim, zo mogen we ook vernemen uit een oorkonde van het jaar 1115, een druk jaar.

De Ahr komt op in het Ahrdal ?

Bron van de Ahr in Blankenheim
De rivier ontspringt ergens …. redelijk bijzonder voor een rivier …. in Blankenheim op 520 meter boven zeeniveau. En dan in de kelder (!) van een halfhouten huis in de nabijheid van het kasteel van Blankenheim. Laat in het midden of het huis nadien wellicht over de bron heen is gebouwd, of dat het water zich een weg heeft geworsteld om boven te komen.
Lees hier méér over Blankenheim en kasteel.

Vakantie ahrdal-eifel-duitsland in de Eifel

Over het Ahrdal gesproken, men neme de plaatsen:
Brücke über die AhrMündung stroomopwaarts van Remagen in het ahrdal-eifel-duitsland

 • Remagen
 • Ahrweiler
 • Altenahr
 • Adenau
 • Kempenich
 • Bad Breisig of je gaat van
 • Adenau naar
 • Blankenheim

en je weet je verzekerd van een groot stuk prachtige ‘Ahr-Radweg’ of Ahr – fietsroute. Een sportieve Ahrdal vakantie ? En vergeet ook Sinzig niet, en Bad Münstereifel, en Bad Neuenahr.

Meer exact : de Ahr eindigt in de rivier de Rijn even zuidelijk van Remagen en daar valt bij de ‘Brücke über die AhrMündung’ de rivier over te steken. Het zg. mondingsgebied.

op ongeveer 30 km zuid vanaf Altenahr en 42 km zuidoost van Blankenheim. En 6 km verwijderd van de Duitse Nürburgring.

De overstromingen in het Ahrdal gebied hebben ook gevolgen voor een vakantie-bungalow bijvoorbeeld deze in Stadtkyl van Landal onder de naam Wirfttal meer zuidelijker :
Stadtkyl in Rijnland-Palts in de zg Vulkaan eifel bij de rivier de Kyll,
op 56 km vanaf Altenahr en daarmee ook de overige highlights van het Ahrdal. Daarmee is men tot eind 2021 nog wel bezig naar verwachting in die zin dat de camping gesloten blijft tot eind van 2021, vakantiewoningen kunnen boekbaar zijn, kijk even ( zie weblink hiervóór ) op de webpagina. Klik op de afbeelding en bekijk bij Voordeel uitjes alternatieven.

 

De route van de Ahr ofwel vakantie dal : het Ahrdal

Het kronkelt bij voortduring, mede gegeven de ondergrond. Maar bij het verlaten van Blankenheim kunt u de rivier in het Ahrdal op enige afstand volgen met wegnummer 258 tot en met de plaats Müsch. Dan gaat u verder met de Ahrstrasse L73. U passeert bijvoorbeeld Fuchshofen, dóór tot de plaats Dümpelfeld. Er is dan nog wel een kleinere straat parallel, maar wellicht gemakkelijker is de weg met nummer 257. Voorbij Kreuzberg gaat het dan over in wegnummer 267, met Altenburg, Altenahr, om bij Ahrweiler “wat afstand tot elkaar” te nemen. Bij de rotonde zakt u 1 voor wegnummer 266 en wordt het allengs een gezellige samenloop tussen weg en water.
Maar bij de Alte Wasserburg vindt er weer een verwijdering plaats, het end is in zicht.
Met wegnummer 266 komt u aan bij RheinHotel ARTE en iets zuidelijker is het mondingsgebied van de Ahr in de Rijn. Tussen Remagen en Sinzig.

Het Ahrdal onderdeel van de Eifelregio

vakantie Eifel tips :
Ahrdal met de klank van sprankelende wijnen, Duitse gemoedelijkheid, prachtige natuur
Het Ahrdal, omdat de Ahr uitstroomt in de Rijn, een zijdal van de Rijn en hoort bij de meest bekende Duitse wijngebieden. Langs indrukwekkende wijnhuizen fietst u hier door eerbiedwekkende steden zoals Bad …..

Altenahr

Klik hier voor de kaart Altenahr – Roermond – Deventer , om de relatie aan te geven of beter de invloedsfeer vanuit de vakantie topper : het Ahrdal.

De Burg Ahre of Are werd rond het jaar 1100 door graaf Dietrich I van Are gebouwd. Als stamslot van de adellijke familie Van Are Hochstaden. De hoogte gaf hen kennelijk een visie op Nederland, immers onder meer leden van deze familie functioneerden als ‘proost’ van het Sint-Servaaskapittel in Maastricht en van het Lebuïnuskapittel in Deventer. Zie de overzichtskaart Altenahr – Roermond – Deventer.

Zo waren dus ook Lotharius van Hochstaden en Dirk van Are rond het jaar 1200 respectievelijk bisschop van Luik en bisschop van Utrecht. Èn heer van Heerlen. Daarvóór, zo melden de “Annales Rodenes”, werd Heerlen al in 1121 gekend als ‘proprium’ (= allodiaal eigendom) van graaf Theoderich van Are. En dan zijn er allerlei verbindingen met de Graven van Holland vanuit Vlaanderen en Noord-holland (?), tot in de Povlakte van Italië.

Burg Ahre bij Altenahr
En dat kom je in Altenahr in het Ahrdal zomaar tegen. Met de tunnels van de Altenahr Eisenbahn (spoorweg) tunnels.
Een wat antiek beeld, maar geeft goed weer welke de machtspositie van het kasteel t.o.v. het dorp, met tegelijkertijd de spoorwegtunnels in de bergen. Sinds het jaar 1714 ziet het kasteel er zo uit …. opgeblazen.
Naast het Kasteel is Altenahr ook te bezoeken vanwege de Rodelbaan, de Rotweinwanderweg, de Vinothek ( wijnproeverij en restaurant ). Niet te vergeten : de treinreis van Ahrbrück naar Remagen met Nationaal Park de Ahrschleife.

Spoorlijn Remagen – Adenau

Spoorlijn Remagen – Adenau anno 1880 is “even” niet meer tengevolge van de overstromingen in juli 2021, de herstelwerkzaamheden zullen wel een jaartje in beslag nemen.

Altenahr Burg Are en vakantie Ahrdal

 

de ongelukkige liefde van Altenahr of de Rittersprung in het Ahrdal … mooie vakantie

Klik hier voor een weergave van de romance Riddersprong van Altenahr

Lees evt. ook de Duitse webpagina rondom deze “sprung”.

Vakantie Bad Neuenahr en Ahrweiler

Ahrweiler is een prachtige middeleeuwse stad met oude stadsmuren en vier stadspoorten. Bezienswaardig bijvoorbeeld de oude Marktplatz met het oudste hotel uit de regio. De St. Laurentiuskirche, waarvan de eerste steen werd gelegd in 1269 kan niet gemist worden evenals de Weißer Turm, een gotisch torenhuis waarin nu het ‘Museum der Stadt Bad Neuenahr-Ahrweiler’ gevestigd is. Ahrweiler ademt wijn als een belangrijk productiecentrum van rode wijn. Waar Bad Neuenahr naar gezond water ( Genezingskracht van de Thermen ) smaakt. En toch zijn ze samen gegaan in 1969.

Vakantie Stadt Bad Neuenahr-Ahrweiler

Bad Münstereifel

video beelden

Vakantie Bad Münstereifel in de Eifel

 

Bad Münstereifel is een van de meest populaire bestemmingen in de Eifel. De oude stadsmuur met vier poorten, torens en vakwerkhuizen geven Bad Münstereifel een typisch middeleeuwse flair.

Bad Münstereifel is een pittoreske plaats met schilderachtige straatjes, mooie vakwerkhuizen. De plaats is ook bekend geworden door het lied over de ‘Kneipe’ van Duitse “Schlager”-zanger Heino ( en vader Abraham).

Al heeft op wellnessnivo ook Sebastian Kneipp hier zijn sporen achtergelaten, zoals de vervaardiging van zijn producten en gezondheidsbehandelingen, al ruim 70 jaar.

Was in vroeger tijden een burcht aanwezig ( nu vooral restaurant) en gegeven de nog bestaande resten een stadsmuur.


Vakantieparken in de Eifel en in het bijzonder rondom het Ahrdal

méér details over deze vakantieparken, mogelijkheden en beperkingen,

 1. CP Eifel vakantiepark Gunderath ca 10 km vanaf Drees
 2. Lindner Nürburgring vakantiepark bij Drees
 3. Roompot vakantieresort Cochem Ediger – Eller ca 27 km vanaf Drees
 4. Resort Grafenwald Daun ca 20 km vanaf Drees
 5. Landal Wirfttal Stadtkyll ca 33 km vanaf Drees
 6. Roompot Eifelpark Kronenburger See bij Kronenburg ca 38 km vanaf Drees
 7. Waldferienpark Gerolstein in die plaats en ca 31 km vanaf Drees

terug naar de hoofdpagina over de Duitse Eifel

terug naar de hoofdpagina over Noord-Duitsland

 

top pagina

Vakantie-trips.nl over het Ahrdal in de Eifel van Duitsland.