Eifel Noord en Zuid Eifel, vulkaan Eifel vakantie boeken en de Hunsrück, ook een stuk Zuid Eifel

.

Schleiden-Gemünd, Nationaal Park Eifel met Schloss Schleiden op een uurtje rijden van Aken en Oberhausen : Eifel vakantie!

Oh, en waar ligt dat dan, die Eifel ? Valt mee, hoewel niet altijd alles synchroon met de rest van de wereld loopt.

De Eifel wordt in het zuiden begrensd door de rivier de Moezel ( en aan de overzijde zien we dan de Hunsrück ). Aan de oostzijde de rivier de Rijn. Aan de noordzijde een denkbeeldige lijn vanaf Aken tot zeg Düren. Westelijk is geen watertje, maar de grens met Belgie en Luxemburg.

En is die grens feitelijk een politieke grens en loopt de Eifel in feite door in de Ardennen. Vinden we aan beide zijden van die grens de Hoge Venen.

 

Onderwerpen over de Eifel in afzonderlijke pagina’s

 

Aanbiedingen

Onderwerpen over de Eifel op deze pagina

 

Luxemburg heeft op de Eifel ingeleverd

Luxemburg is in het verleden ( 1815 ) al eens wat land kwijtgeraakt aan Duitsland dus zitten we in de Eifel voor een deel op oud Luxemburgs territorium. Voor het overige was het gebied van de Eifel prettig verdeeld tussen allerlei families, vreedzaam en knus. Als er iets een sprookje kan zijn, is dat het wel. Gelukkig zijn het dan vaak de meest machtigen die de dienst uitmaken en wordt het toch weer eenvoudig.

Een Belgische connectie met de Eifel

zie voor de specifieke bijzonderheden rond Kasteel De Merode in Westerlo en Graaf / Aartsbisschop Ansfried deze pagina. Een Graaf Ansfried die ook de Abdij in Neerlands Thorn in Limburg heeft gesticht. En Aartsbisschop in Atrecht dan wel Utrecht, maar zich als wapendrager daar geheel ongeschikt toe achtte. Een hooggeplaatst mens, maar bedenk : op de grens van het jaar 1000. En in die tijd dacht men veelvuldig dat dàt jaar het eind van de wereld zou zijn. En dus een goeie reden om sowieso ‘iets’ te schenken aan een Kloosterorde of een ‘bekering’ te regelen.

Met de Merode terug de Eifel in

Het was rond 1174 dat Keizer Frederik Barbarossa het landgoed Echtz bij Düren in de Noord Eifel cadeau gaf aan Werner I De Merode. Voor bewezen diensten ongetwijfeld. De bossen werden een beetje gerooid, een aanvankelijke waterburcht werd opgetrokken ( later Barokstijl ). En het huis werd sedertdien bewoond door de familie De Merode – Westerlo. Niet toegankelijk voor publiek, dit Schloss Merode.
Slot de Merode in de Duitse Eifel tussen Aken en Duren: Langerwehe

De Merode in Kerkrade-Herzogenrath

vakantie Eifel tips :
Kerkrade is nederlands, Herzogenrath is duits, en ze leefden samen nog lang en gelukkig. Maar ook daar is een burcht, Burcht Rode. En van Rode komt het tot Rath, Herzogenrath. En in het jaar 1150 was daar ene Ridder Gottfried van Lovenberg, gehuwd met Adelheidis van Merode. De burcht verviel ook weer in 1815 aan Pruisen, maar is nu het Gemeentehuis van Herzogenrath. Een andere invloedrijke familie komen we hierna nog tegen.

Noordoostelijk van Düren : Schloss of Castle Kasteel Kerpen in de Eifel

Kasteel Kerpen is tegenwoordig een attractiepark en verwenkasteel op 65 km vanaf Heerlen
Kerpen, waar Ardennen en Eifel in elkaar overgaan, ligt op ca 500 mtr hoogte een kasteel , eigenlijk een groot huis met kasteelresten als donjon. Is het Schloss of Castle of Kasteel Kerpen in de plaats Kerpen, ook al weer van vermoedelijk de 13e eeuw. De heren van Kerpen hadden nogal wat invloed in die middeleeuwse jaren, toch zijn ze niet meer. In 1682 is het kasteel dankzij Franse troepen ten onder gegaan. In de 20e eeuw heeft de Duitse kunstschilder Fritz von Wille (actief in de Eifel) het kasteel gekocht en er een restauratie aan besteed. Daarna is het in handen van de overheid gekomen, maar in 2010 in bezit van een onbekende maar wel Nederlandse familie. Wederom gerestaureerd en nu zeg maar attractiepark.

Phantasialand net onder Keulen en net voorbij Kerpen

Eifel tips :

Dan denk je, Kerpen als attractiepark is al heel wat ? Zeker, maar kan nog groter, ok, ook net iets kleiner dan Europapark in het ZwarteWoud, maar dit is dichter bij : Phantasialand in Brühl, en dat is dan 22.2 km. verder dan Kerpen of 30 minuutjes rijden. Al met al 85 km vanaf Heerlen.

Ook met thema-hotels, met een themapark zoals het Afrikaanse Matamba. Naast een stukje Afrika, een stuk Mexico, een stuk Mysteryland, en natuurlijk Chinatown. Voor de kids tussen 4 en 11 jaar ben je per kind anno 2013 18 euro kwijt en per volwassene 39.50. Zijn wat afwijkingen, maar dat lees je wel op de website van Phantasialand ( nederlands ) Anno 2016 voor kinderen 4-12 : € 29 en ouder dan 12 : € 45

De Eifel als beeld, als vakantiegebied

Het beeld van de Eifel is: bergen, dalen en kastelen, uitgebluste (?) vulkanen, befaamde mineraalwatertjes en gewone mooie rivieren zoals de Kyll, maar zeker ook de Moezel en de Ahr. Een uniek gebied als vakantie-doel. Immers vanuit Valkenburg werden er al vrij snel excursies georganiseerd naar Monschau. En die weg is nog steeds aantrekkelijk, een extra rondje maken via Gemünd naar Schleiden is genieten, of gewoon vanaf Monschau doorrijden naar Blankenheim en even rondkijken in het aan de Belgische grens gelegen natuurpark van de Noord-Eifel.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

top pagina

Op de volgende interne pagina leest u méér over de plaatsen in de Eifel zoals Blankenheim, Laacher See, Manderscheid, Prüm en Bitburg etc.