Eifel Noord en Zuid Eifel, vulkaan Eifel vakantie boeken en de Hunsrück, ook een stuk Zuid Eifel.
Schleiden-Gemünd, Nationaal Park Eifel met Schloss Schleiden op een uurtje rijden van Aken en Oberhausen : Eifel vakantie!

Oh, en waar ligt dat dan, die Eifel ? Valt mee, hoewel niet altijd alles synchroon met de rest van de wereld loopt.

De Eifel wordt in het zuiden begrensd door de rivier de Moezel ( en aan de overzijde zien we dan de Hunsrück ). Aan de oostzijde de rivier de Rijn. Aan de noordzijde een denkbeeldige lijn vanaf Aken tot zeg Düren. Westelijk is geen watertje, maar de grens met Belgie en Luxemburg.

En is die grens feitelijk een politieke grens en loopt de Eifel in feite door in de Ardennen. Vinden we aan beide zijden van die grens de Hoge Venen.

Onderwerpen over de Eifel in afzonderlijke pagina’s

Aanbiedingen

Onderwerpen over de Eifel op deze pagina


Luxemburg heeft op de Eifel ingeleverd

Luxemburg is in het verleden ( 1815 ) al eens wat land kwijtgeraakt aan Duitsland dus zitten we in de Eifel voor een deel op oud Luxemburgs territorium. Voor het overige was het gebied van de Eifel prettig verdeeld tussen allerlei families, vreedzaam en knus. Als er iets een sprookje kan zijn, is dat het wel. Gelukkig zijn het dan vaak de meest machtigen die de dienst uitmaken en wordt het toch weer eenvoudig.

Een Belgische connectie met de Eifel

zie voor de specifieke bijzonderheden rond Kasteel De Merode in Westerlo en Graaf / Aartsbisschop Ansfried deze pagina. Een Graaf Ansfried die ook de Abdij in Neerlands Thorn in Limburg heeft gesticht. En Aartsbisschop in Atrecht dan wel Utrecht, maar zich als wapendrager daar geheel ongeschikt toe achtte. Een hooggeplaatst mens, maar bedenk : op de grens van het jaar 1000. En in die tijd dacht men veelvuldig dat dàt jaar het eind van de wereld zou zijn. En dus een goeie reden om sowieso ‘iets’ te schenken aan een Kloosterorde of een ‘bekering’ te regelen.

Met de Merode terug de Eifel in

Het was rond 1174 dat Keizer Frederik Barbarossa het landgoed Echtz bij Düren in de Noord Eifel cadeau gaf aan Werner I De Merode. Voor bewezen diensten ongetwijfeld. De bossen werden een beetje gerooid, een aanvankelijke waterburcht werd opgetrokken ( later Barokstijl ). En het huis werd sedertdien bewoond door de familie De Merode – Westerlo. Niet toegankelijk voor publiek, dit Schloss Merode.
Slot de Merode in de Duitse Eifel tussen Aken en Duren: Langerwehe

De Merode in Kerkrade-Herzogenrath

vakantie Eifel tips :
Kerkrade is nederlands, Herzogenrath is duits, en ze leefden samen nog lang en gelukkig. Maar ook daar is een burcht, Burcht Rode. En van Rode komt het tot Rath, Herzogenrath. En in het jaar 1150 was daar ene Ridder Gottfried van Lovenberg, gehuwd met Adelheidis van Merode. De burcht verviel ook weer in 1815 aan Pruisen, maar is nu het Gemeentehuis van Herzogenrath. Een andere invloedrijke familie komen we hierna nog tegen.

Noordoostelijk van Düren : Schloss of Castle Kasteel Kerpen in de Eifel

Kasteel Kerpen is tegenwoordig een attractiepark en verwenkasteel op 65 km vanaf Heerlen
Kerpen, waar Ardennen en Eifel in elkaar overgaan, ligt op ca 500 mtr hoogte een kasteel , eigenlijk een groot huis met kasteelresten als donjon. Is het Schloss of Castle of Kasteel Kerpen in de plaats Kerpen, ook al weer van vermoedelijk de 13e eeuw. De heren van Kerpen hadden nogal wat invloed in die middeleeuwse jaren, toch zijn ze niet meer. In 1682 is het kasteel dankzij Franse troepen ten onder gegaan. In de 20e eeuw heeft de Duitse kunstschilder Fritz von Wille (aktief in de Eifel) het kasteel gekocht en er een restauratie aan besteed. Daarna is het in handen van de overheid gekomen, maar in 2010 in bezit van een onbekende maar wel Nederlandse familie. Wederom gerestaureerd en nu zeg maar attractiepark.

Phantasialand net onder Keulen en net voorbij Kerpen

Eifel tips :

Dan denk je, Kerpen als attractiepark is al heel wat ? Zeker, maar kan nog groter, ok, ook net iets kleiner dan Europapark in het ZwarteWoud, maar dit is dichter bij : Phantasialand in Brühl, en dat is dan 22.2 km. verder dan Kerpen of 30 minuuutjes rijden. Al met al 85 km vanaf Heerlen.

Ook met thema-hotels, met een themapark zoals het Afrikaanse Matamba. Naast een stukje Afrika, een stuk Mexico, een stuk Mysteryland, en natuurlijk Chinatown. Voor de kids tussen 4 en 11 jaar ben je per kind anno 2013 18 euro kwijt en per volwassene 39.50. Zijn wat afwijkingen, maar dat lees je wel op de website van Phantasialand ( nederlands ) Anno 2016 voor kinderen 4-12 : € 29 en ouder dan 12 : € 45

De Eifel als beeld, als vakantiegebied

Het beeld van de Eifel is: bergen, dalen en kastelen, uitgebluste (?) vulkanen, befaamde mineraalwatertjes en gewone mooie rivieren zoals de Kyll, maar zeker ook de Moezel en de Ahr. Een uniek gebied als vakantie-doel. Immers vanuit Valkenburg werden er al vrij snel excursies georganiseerd naar Monschau. En die weg is nog steeds aantrekkelijk, een extra rondje maken via Gemünd naar Schleiden is genieten, of gewoon vanaf Monschau doorrijden naar Blankenheim en even rondkijken in het aan de Belgische grens gelegen natuurpark van de Noord-Eifel.

Blankenheim

Blankenheim ligt in het gebied van Euskirchen, westelijk van  het Ahr Gebirge met in het centrum de bron van de rivier de Ahr, die vervolgens door het Ahrdal ons een prachtig toeristische gebied heeft bezorgd. In Blankenheim vinden we de Romeinse Villa Urbana  … met de burcht Blankenheim, daterend van het jaar 1115 ( Gerhard I ) , het stamslot van de familie Van Blankenheim, maar tegenwoordig jeugdherberg.

Burg Blankenheim nu Jeugdherberg in video beelden

Eigendom van de familie Manderscheid-Blankenheim sinds 1489. Het Graafschap Manderscheid was de grootste destijds in de Eifel zo rond de 18e eeuw. Het huis Blankenheim heeft iets bijzonders voor barre tijden. Vanuit de burcht is een houten waterleiding aangelegd naar een bron zeg 1 kilometer verderop, zodat bij een beleg er van uitdroging geen sprake kon zijn. Overigens uiteraard van buiten af niet zichtbaar. Diè watergang kan bezichtigd worden.

Kasteel Blankenheim in de Duitse Eifel, tegenwoordig jeugdherberg
Klik hier voor : de relatie tussen Van Blankenheim en Van Stolberg

Gerolstein

De naam Gerolstein komt al in het jaar 1115 aan de orde, toen de heren van Blankenheim verhuisden van Blankenheim naar de Löwenburch in Gerolstein. De resten van de burcht zijn het beeldmerk van Gerolstein zoals dat ook geldt voor de Gerolsteiner bronnen. Het mineraalwater wordt globaal  vanaf dieptes van meer dan 200 meter omhoog gepompt. Verder is Gerolstein een kleine plaats met stadscentrum, museum, de Romeinse villa Sarabodis en de Erlöserkirche. Deze Erlöserkirche bevat grote hoeveelheden prachtige goudmozaïek, gemaakt naar Byzantijns voorbeeld
De Löwenburg is eind 17e eeuw verwoest.

Het “Mausefallenmuseum” in Neroth , een deelgemeente van Gerolstein, toont wel een heel bijzondere markt. In het kader van huisnijverheid bleek dit een gat in de markt, het maken van muizenvallen, naast manden voor eieren, schuimspanen en bloemenkorven.

Schneifel of Schnee-Eifel ook Eifel

Kijken we vanaf Gerolstein even over de Schneifel heen, zien we over de grens met Belgie en boven de grens met Luxemburg, de Burg van Reuland. die van 1148 tot 1322 ook in het bezit was van de Heren van Blankenheim.

Daun en de vulkaanmeren

Net onder de Hohe Eifel vinden we Daun met een directe vulkanische connectie. Bij elkaar, in ieder geval op redelijk korte afstand liggen 3 vulkaanmeren, De Gemündener, de Weinfelder en de Schalkenmehrener Maare en een vulkaanmuseum. Geeft mogelijkheden zoals waterfietsen, zwemmen, maar wandelen rond de Maare is ook een heel aardige optie.

De Laacher See in de Eifel tegenover Koblenz

Tussen Daun en Koblenz in treffen we de Laacher See aan, is een kratermeer onder Andernach, een zogenaamde vulkanische caldera. Vanaf het latijn met “lacus”, nemen we het HoogDuits “lacha”, kun je ook nog “lake”er bij vatten, en begrijp je direkt waarom het meer de “Laarcher See” heet.
De Laacher See in de Eifel ligt op 260 meter boven zeeniveau, is 8 km in omtrek en wordt omringd door heuvels. Op de westelijke oever ligt iets minder vulkanisch de benedictijner abdij van Maria Laach van 1093 en gesticht door door Hendrik van Laach van het Huis Luxemburg. Ten zuidwesten van de Laacher See nabij Andernach.

De Laachervulkaan

vakantie Eifel tips :
De Laacher vulkaan wordt nog immer gezien als een actieve vulkaan ivm seismische activiteiten. Je weet het maar nooit met die opvliegende natuurverschijnselen.

Monreal

vakantie Eifel tips :
Gegeven de fraaie weg van Monreal naar Kaiseresch is vermelding van Monreal zeker aan de orde :
Monreal (60 km) is een authentiek stad(je). Als “Mons regalis” = “Koningsberg” en is voor het eerst in 1229 aangekondigd. Het slot “Löwenstein” werd in 1632 door Zweedse en in 1689 door Franse troepen vernield. Na de 30-jarige oorlog ontstond in het dorp een belangrijke lakenindustrie geënt op de wol van de grote schaapskudden in de Eifel.  Na een bezoek aan de burchtruïnes gaat een “Weissweinpunsch” in het lokale café er absoluut in, immers, moet wel een vakantie blijven en niet alleen cultuurwerken.

Manderscheid

vakantie Eifel tips :
Even onder Daun treffen we dan Manderscheid aan, met een connectie naar de familie van Blankenheim.
Oberburg en de Niederburg van Manderscheid in de Duitse Eifel, connectie met Blankenheim
Manderscheid is ook een geweldige plek om te zijn wanneer u op zoek bent naar de lokale vulkanische landschappen, kratermeren of maren en de wilde, ongerepte natuur.
Denk hier aan een bezoek aan het Maarmuseum in Manderscheid om te beginnen. Vooral voor  kinderen is dit museum leuk en leerzaam tegelijk.. Er zijn veel activiteiten name de nederlandstalige  kwis. Fossielen zijn er ook in grote aantallen, om te bekijken dus.

Manderscheid is een kuuroord aan het riviertje de Lieser. In Manderscheid zijn de bezienswaardige Oberburg en de Niederburg te vinden uit het jaar 1173. Door Manderscheid in de Eifel loopt het bekende Lieserpad, het wandelpad langs de Lieser met verre uitzichten, ravijnen, maaren en bos. Jaarlijks vindt eind augustus het historische burchtfeest in Manderscheid plaats met de middeleeuwse riddergevechten, boogschieters, zwaardvechters,  liedjeszangers – troubadours, kunstemakers en ambachtslui.

Prüm

vakantie Eifel tips :
Even boven Trier vinden we Prüm , een abdij-vorstendom binnen het Heilige Roomse Rijk, in 721 opgericht door Bertrada de Oude en tevens schoonmoeder van de meer bekende  Pepijn de Korte.
Prüm maakte deel uit van het keurvorstendom Trier , weliswaar  omgeven door Luxemburgs gebied  (zoaqls Kronenburg, Neuerburg, Bitburg ). Na de kwestie Waterloo werd Prüm met het hele oostelijke deel van Luxemburg ten tijde van en door  het congres van Wenen,  aan Pruisen toegewezen en dus het huidige Duitsland, regio Eifel.

Prüm draagt vanwege haar bosrijke omgeving voorzien van uitgebouwde wandelpaden, ook de bijnaam ‘Waldstadt’. Het luchtkuuroord Prüm maakt deel uit van het Duits-Belgische natuurpark waar zich ook de skigebieden “Schwarzer Mann” en “Wolfsschlucht” bevinden.

Bitburg

Bitburg is een bekend biermerk maar zeker ook deze stad in de Eifel, rond het begin van de jaartelling als Beda gesticht. Nu vooral ook, naast het bier, een legerbasis. En ooit verbonden met Luxemburg, zie op die pagina in het menu.

De waterburcht Rittersdorf, is van 1263 volgens bronnen, ligt aan de Nims en bedoeld als verdediging van de regio Bitburg naar Prüm
Dudeldorf met de Burcht Dudeldorf als een belangrijk openbaar gebouw. Met zijn omgeving van prive- en gemeentebezit het het hart van het historisch dorp. De burcht is in feite een tweedelig herenhuis uit de 18de eeuw met een toren aan de zuid-west hoek van wat oudere datum.

Van Noord Eifel tot Zuid Eifel : bergen en dalen, kastelen en minerale bronnen, vakantieparken en vakantiehotels, immer een prettig Duitsland eifel vakantieland. Makkelijk bereikbaar, prijsmatig vriendelijk, als Nederland, Belgie, Frankrijk en Duitsland hebben we daar allemaal enkele connecties liggen. En de wijn ? Zum Wohl !

Eifel vakantie selectie

  1. kies dan met bungalows Eifel voor een overzichtspagina

    via Bungalowspecials.

  2. kies dan met hotels Eifel voor een overzichtspagina

    via Hotelspecials.


Andere relevante Duitsland pagina’s op deze site

Kent u de hoofdpagina van Noord Duitsland al ?
en de 2e hoofdpagina, Zuid Duitsland
de pagina over Berlijn
Duitse Beieren Alpenstrasse


top pagina