Algarve Portugal vakantie, genieten van zon, zee aan de kust of iets in het binnenland

Portugal moet je proeven, van de zon en de zee, de hoogtepunten, de fado en de Portugese gerechten

Pagina overzicht Portugal

Pagina navigatie Portugal
Algarve vakantie boeken is ook genieten van de muziek van Amalia Rodrigues. Ooit de beste Portugese Fado zangeres ( ‘Uma Casa Portuguesa’ ). Klank van het Portugees levenslied, toon van Portugal. Waartoe ook de Algarve voor een belang deel behoort. Portugal is anders dan Spanje, zelfs de taal wordt bijna gezongen als een Fado. Gelukkig hebben we Maria de Fatima ook.

De Algarve valt …. waar denkt u dan aan

De Portugese Algarve

De Portugese Algarve staat voor het westen, westelijk. Rijst natuurlijk de vraag : het westen waarvan ? En dus kijken we even naar het oosten ;-). En zien Spanje, waar de zogenaamde Moren , de Arabieren van het Osmaanse Rijk een periode de heerschappij hebben gevoerd. Zij waren het, die de Algarve aan de naam hielpen = “westelijk van Andalusië” naar wordt verteld.

Achter de poorten van Hercules

Ligt aan de Middellandse Zee zeg maar onder de Poorten van Hercules ( Gibraltar van Spanje en de Spaanse enclave in Marokko aan de overkant ). Dat staat voor een bijzonder aantrekkelijk klimaat in de zomer en de winter, het laatste vooral voor de “overwinteraars” cq permanente vakantie genieters.

Al-Andalus in Spanje

Die naamgeving moet niet al te strak worden genomen, het Iberisch schiereiland van Spanje en dus ook Portugal heeft meerdere ongenode gasten gekend. Zoals de Carthagers, de Romeinen en stammen zoals de Germaanse Vandalen en Westgoten. Dan hebben we het over de periode rond 400 na Chr ofwel de tijd van de grote volksverhuizingen in Europa en kon het ook wel gebeuren dat hele volksstammen van naam zijn verschoten ipv kleur.

Over Vandalen gesproken : laat de V er even af, hou je Andalen over en de Moren zouden daarvan Andalen =» Andalusië ( ‘Al-Andalus’ ) hebben gemaakt.

De Portuges Estremadura

Hou je de Portugese Algarve nu zonder die historie, klinkt het eigenlijk veel interessanter, beter geschikt voor een vakantie gevoel ! Daarbij een bloementuin en exporteur van voortreffelijk fruit.

estremadura = regio rond Lissabon betekent uiterste grens van het toenmalige christendom, estre » extra = buitengrens

Algarve Portugesa

En die Algarve strekt zich dan uit van westelijk puntje Cabo de Sao Vicente ( een oudere naam was Promontorium Sacrum = heilige kaap maar ook Fimdo Mundo en dat staat voor ‘het einde van de wereld’ ) tot oostelijk, grenzend aan Spanje : Vila Real de Santo Antonio, gesticht door de Markies van Pombal rond het jaar 1774 terwijl we aan de andere zijde van de grens het Andalusische Ayamonte zien liggen.

Het landschap van de Algarve kent ten westen van Faro rotsformaties met kleinere stranden maar ten oosten van Faro lagunes en lange zandstranden, de hele lengte van de Algarve is iets van 173 km, gemeten vanaf Estrada do Farol, Vila Sagres tot Vila Real de Santo Antonio, weinig file , dus 1 uur en drie kwartier. Echt wel vakantie karakter.

Van zuid naar noord wordt dit gebied begrensd door de provincie Alentejo ( gebied aan de overzijde van de Tejo rivier ofwel de Taag ).

Vijgen

Een omgeving waar u langs de weg de vijgenbomen ziet staan. Amandelbomen. Niet gek dat ze daar grote hoeveelheden lekkernijen hebben gebaseerd op vijgen en amandelen.
Van de amandelen maakt men hier een likeur : algarviana, een bitterzoet drankje..

Kabeljouw

U kunt hier ook de kabeljouw tegenkomen, op bord dan. Noemen ze hier klipvis. Waar ze ook van houden zijn mosselen, heten hier mexilhoes.

Amália Rodrigues zingt de fado : Uma Casa Portuguesa

Uma Casa Portuguesa =» mijn Portugese (T)Huis om thuis al in het vakantie gevoel te komen.

Uma Casa Portuguesa

 

Steden in de Algarve

Westelijk van Faro komen we Albufeira tegen, Portimao ofwel Portimäo, Lagos en Sagres tegen en oostelijk bijvoorbeeld Tavira.
Het woord ‘praia’ betekent strand en dat vertaalt gelijk een heleboel namen, zoals Playa aan de overkant. Bijvoorbeeld Praia da Luz, Praia de Faro, Praia da Manta Rosa. En waar strand is , is vakantie !

Portimäo

Portimäo is een Portugese havenstad die de grootste sardinevloot van Portugal huisvest, gelegen aan de monding van de Rio Arade. De visverwerkende industrie in Portugal is daarom een belangrijke bron van inkomsten in deze stad. Daarnaast ook een belangrijke handelsstad en vormt het grote strand van Praia da Rocha een belangrijke trekpleister.

Portimao kent in begin augustus het meloenfeest : Feira des Melancias.

De monding van de rivier Arade bezit een veilige natuurlijke haven. Al in het verre verleden kwamen hier de Foeniciers, Grieken en Carthagers en dreven hier handel. De laatsten stichtten hier Portus Hanibalis – Portimäo – ongeveer 550 v.Chr.

In de 5de eeuw nà chr., bewoonden de West Goten de Algarve tot aan de Moorse invasie. In die tijd luidde de naam Bjur Munt.
Stroomopwaarts ligt dan Silves, een historische stad die toentertijd “Xelb” heette.

Albufeira

 

 

Frango a piri-piri

Dat ‘piri-piri ziet u in Nederland ook wel eens staan vergezeld van kip, en die piri piri ? kip met een olie waarin pittige rode pepertjes zijn verwerkt.

 

Albufeira biedt de feestenden jaarlijks in augustus het feest van de barbecue kippen ! Ofwel Festa do Frango no Churrasco.

In de derde week van augustus wordt het dan tijd voor het sinaasappelfeest : Feira da Laranja. Hier moet je bij zijn, vakantie toch ?

Sagres in de Portugese Algarve

 

Sagres

 

Sagres en Hendrik de Navigator = Dom Henrique o Navegador

Nederland gaat vaak prat op de historie met de VOC, de Zeven Provincien hadden overzee een naam hoog te houden. Maar wie zat hen vaak in de weg? Niet enkel de Spanjaarden van de Zilvervloot, maar ook de Portugezen hadden overzee heel veel te vertellen.

Wie daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld is een lid van het Portugese Koninklijk Huis : Dom Henrique o Navegador.
Hij leefde van 1394 tot 1460, zoon van koning Joáo I ( geboren in het Portugese Porto ). Behept met grote visie en kennis om de Portugese ontdekkingsreizen op poten te zetten.
Vertaald kennen wij hem als Hendrik de Navigator, stichter van de Navigatieschool van Sagres, al was hij zelf niet zozeer een man met zeebenen. Zijn visie was : verzamel de beste kennis omtrent navigatie, cartografie, zeemanskennis, sterrenkunde en maak daarmee het verschil. Als collega-zee natie hebben we dat geweten.

Fortaleza aan de Ponta de Sagres

In Sagres is nòg een fort te bezichtigen, Fortaleza aan de Ponta de Sagres, en het Fort de Beliche. De echte punt van Portugal is de Kaap : Cabo de Sao Vicente met 75 meter hoge klippen.
Sagres heeft z’n grotten, zoals deze aan de kust meer voorkomen.
Overigens de naam Sagres is te transformeren naar “sagrado” en betekent heilig.

Het Fortaleza do Promontório is woonplaats geweest van Dom Henrique.

Koningshuis

Het Koningshuis – feitelijk is het land sedert 1910 een republiek – : er is nog een telg uit het geslacht Bragança ( de Habsburgers zijn afgeserveerd ) met de naam Duarte Pio van Bragança. Maar die wordt alleen als hertog gezien. Republiek is Republiek, ook al wordt deze gezien als theoretische kanshebber.

Orde van de Tempeliers en vergelijkbaar in Portugal

We kennen in Europa en omstreken de welbekende Orde van de Tempeliers of voluit ‘Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo’ en dan moeten we een breed begrip plaatsen op het woord ‘Arme’. Héél breed.
De Orde heeft gewapenderhand de Vrede bevochten (..) , is tot macht en rijkdom gekomen, en uiteindelijk redelijk breed gevallen.
Bestaat overigens nog steeds.

Hier heeft men de naam Tempeliers laten vallen en uiteindelijk als ‘Orde van de Christusridders‘ zijn ze actief gebleven, financierden ondernemingen, financierden ontdekkingsreizen, financierden ……

De zuidkust van Portugal

strand Praia do Camilo Algarve Portugal
De oostelijke zuidkust is voor een belangrijk deel beschermd natuurgebied : Parque natural da Ria Formosa met heel veel stranden.
De westelijke kant ervan is ruw met rotsen, door het water ingesleten en gekleurde riffen en toch ook hier en daar een zandstrand. Is tenslotte ook geen binnenwatertje, die Middellandse Zee van Portugal in contact met de Atlantische Oceaan.

Boven de kust van de Algarve

Boven de kust ofwel de zuidelijke Portugese binnenlanden, tja, als zoveel vakantielanden, wie neemt de moeite om dat te gaan ontdekken.
Zonde ! Want daar vind je nog het echte karakter van de Portugees, de Portugese ‘way of life’, de karakteristieke bebouwing en landbouw. Héél anders dan de plaatsen en steden met een kasteel of vergelijkbaar gebouw.

Westkust

Soms denk je, bestaat er alleen leven aan de Middellandse Zee ? Bepaald niet, alleen minder bekend is de westkust, waar de Atlantische Oceaan heerst. Dat levert soms toch minder behaaglijke momenten op. Iets ander klimaat, iets minder door toeristen voor hun vakantie ontdekt.

Maar vakantie ‘minded’ stranden zijn er wel degelijk zoals net ‘om de hoek’ bij de Kaap de Sao Vicente, richting Vila de Bospo en dan de Praia de Monte Clerigo nabij Aljezur.

Serra de Monchique

Boven Portimao, waar naast Faro, ook een (niet internationaal) vliegveld is, bevind zich de Siera of zoals in Portugal Serra de Monchique met de Picota van 774 meter hoog.
Monchique, de hoogst gelegen plaats hier, staat bekend om de “Caldas de Monchique” ofwel thermaal baden uit de Romeinse tijd. Thermaal ? Jazeker , dus speciale mineralen en dus een uitstekend bronwatertje.

Monchique kent in de maand maart het worstfeest : Feira de Enchidas.

Silves

Dichterbij Portimao, noordoostelijk ervan, vinden we Silves met een rood zandstenen kasteel en de oudste kerk van de Algarve, “Nossa Senhora dos Martires“, of Onze Lieve Vrouwe van de martelaren.

Algarve Portugal kust met riffen
Boven Albufeira, ook een ( niet internationaal ) vliegveld, vinden we Altura en het bergdorp Alte waar de waterval in de omgeving en de subtropisch begroeide kloof het bezien waard is.

Tavira

Tavira met ervóór het eiland van Tavira, is rijkelijk gezegend met kerken : 37. Daarbij ook de 13e eeuwse kerk Santa Maria do Castelo, gebouwd op fundamenten van een moskee.
Tavira is doorsneden door de rivier de Gilão maar, de mens is vindingrijk : door een brug weer met elkaar verbonden. Visserij en vakantie toerisme hebben de haven – activiteiten verdrongen. Centraal de resten van het kasteel en enkele kerken.

Tavira beschikt ook over de grootste markt in deze contreien, andere markten uiteraard in de steden Albufeira, Aljezur, Almancil, Monchique etc.

Faro

Faro in zuid Portugal
Faro is een Portugese stad met een lange historie. Ruim 2000 jaar geleden legden de Romeinen er al een grote haven aan. In 1540 kreeg Faro stadsrechten.

Tegenwoordig is de stad het bestuurlijk centrum van het district Faro, zetel van een bisschop en centrum van een belangrijke vakantie toeristische streek, de Algarve. Op het internationale vliegveld van Faro landen vele lijn- en chartervluchten.

Olhao

Rechts van Faro ligt de stad Olhao. In de tweede week van augustus mag u zich hier verheugen in het feest van de schaal- en schelpdieren : Festival do Marisco. In de 3e week van augustus hebben we hier het sinaasappelfeest : Feira da Laranja Olhao.

Portugal Vakantie

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

In Nederland zien we de boerenkool groeien en plegen elkaar voor te houden dat de smaak op z’n best is, nadat er een nachtvorstje overheen is gegaan. Mogelijk. Het is het niet, maar het lijkt erop : in Portugal is de boerenkoolsoep populair, kool in het algemeen ook. Maar dan is het in Portugal waarschijnlijk de Couve Galega ofwel de Gallische kool. Lijkt sprekend op de boerenkool, maar dan anders…..
In een Portugees klimaat, met een Portugees drankje en …… ga lekker op Portugal vakantie ! Algarve Portugal Vakantie Trips Tips

terug naar de hoofdpagina over Portugal

top pagina