Lissabon hoofdstad van Portugal voor vakantie of stedentrip

Lissabon hoofdstad van Portugal

Lissabon als vakantie of stedentrip in Portugal, pagina in beeld, fado en info over deze stad op de rechteroever van de Taag in de Estremadura of Costa de Lisboa en net onder de Costa da Prata = zilverkust.

 

Pagina overzicht Portugal

Pagina navigatie Portugal

Fado zangeres Amália Rodrigues zingt over Lisboa Antiga – het oude Lissabon

 

Fado zangeres Amália Rodrigues zingt over Lisboa Antiga

Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee.
Rond 1200 v.Chr. ontstond er een Fenicische handelspost, maar ca. 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen, raakte in verval en eerst onder de Moren, die rond 711 het Iberische schiereiland binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum.

Dom Afonso Henriques of Dom Afonso I, die zich in 1139 tot eerste koning van Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon in 1147 met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert of Hastings. Afonso liet hierna een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot koninklijk paleis, het Castelo de Säo Jorge vervulde deze rol tot begin 16e eeuw. Ook verrees de kathedraal Sé, waar Hastings als eerste bisschop ( van kruisvaarder tot bisschop !) zetelde. In de buurt hiervan bevindt zich het kerkje Santo António à Sé, dat gewijd is aan Antonius van Padua, de 13e eeuwse beschermheilige van de stad.

Maria de Fatima zingt een Fado Saudades de Lisboa – Herinneringen aan Lisboa

zie verderop op de pagina de achtergrond van Maria de Fatima.

Met Vasco da Gama’s ontdekking van de route naar Indië, einde 15e eeuw, begon de Portugese Gouden Eeuw. Koning Manuel I liet na de terugkeer van Vasco Da Gama het Mosteiro dos Jerónimos bouwen, het klooster waar de ontdekkingsreiziger begraven ligt.

Algemeen bezienswaardig in Lissabon – Portugal

Algemeen bezienswaardig, tja, ‘t is véél :

 • Sao Vincente de Fora ( zie foto in slider ) ligt op een heuvel in de wijk Alfama. Met de Sao Vincente de Fora hebben we het over een kerk èn een klooster. Het klooster van Sao Vincente de Fora werd oorspronkelijk gesticht in de twaalfde eeuw door de eerste Portugese koning. De huidige kerk en klooster stammen echter uit de zestiende eeuw na de nodige verbouwingen. Het klooster herbergt ook een grafkelder van de vorstelijke familie Bragança ( nu alleen nog als Hertog erkend ) te vinden. (tip bij interesse neem : tram lijn 28)
 • Het Praca do Comércio is groot en bekend plein, tussen de Rua Augusta en de rivier de Taag, ook wel : Terreiro do Paço, het paleisplein. Reden is duidelijk: vóór de aardbeving van 1755 stond er bij dit plein een paleis, maar nadien is besloten om dit niet te herbouwen. De opvallende entree van de Rua Augusta wordt gevormd door de Triomfboog ‘Arco de Rua Augusta’, gebouwd naar aanleiding van de aardbeving van 1755 en ter herinnering aan de veerkracht van de stad.De Rua Augusta is overigens een levendige straat met veel terrassen en muziek. In De Rua Augusta is ook het mode en designmuseum van Lissabon gevestigd, afgekort tot Mude.
 • Het Rossio plein ( naar het nabijgelegen station Estação de Caminos de Ferro do Rossio ) of beter: Pedro IV-plein, is eveneens een plein van formaat. Aan dit plein is onder meer het Teatro Nacional Dona Maria II. Temidden een standbeeld van Pedro IV op niveau met fontein. Opvallend is vooral dat het plein is betegeld met tegeltjes die je in heel Lissabon tegenkomt, maar hier in een golfpatroon gelegd.De typische Portugese tegeltjes of Azulejos kom je overal hier tegen.
  De tegels kunnen zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van de gebouwen aangebracht zijn, met als achtergrond om tijdens de zomermaanden de warmte uit het huis te weren. En jawel : in de achttiende eeuw werden veel van deze tegels in Nederland gemaakt en beschilderd en naar Portugal geëxporteerd.
 • Het Praça da Figueira is eveneens een fors plein in de wijk Baixa Pombalina en eender alsvoren, gebouwd nà de aardbeving van 1755. Voordien stond er een ziekenhuis : ‘Hospital Real de Todos os Santos’ = ‘Allerheiligen Koninklijk ziekenhuis’ maar ook dit werd niet herbouwd, maar wel een grote overdekte markt. Eerst in de jaren ’50 vorige eeuw werd deze markt verwijderd in ruil voor dit grote plein voorzien van een groot standbeeld van koning Jan de Eerste te paard.Toch verloochent het plein z’n historie niet : met regelmaat zijn er markten en evenementen, maar tijdelijk.
  En de hoofdstad zonder ziekenhuizen ? Dacht het niet, dit is de centrale website voor 6 ziekenhuizen in Lissabon.
 • De kathedraal van Lissabon ofwel Sé de Lisboa = Santa Maria Maior de Lisboa is de oudste kathedraal van de stad. En niet voor niets de oudste : dateert van de twaalfde eeuw na de overwinning van Alfons I ( Alfonso Henriques ) van Portugal op de Moren » Arabieren ( lees op deze pagina over Marokko hoe we aan het woord ‘Moren’ zijn gekomen. ). En omdat er een periode van overheersing door Arabieren heeft plaatsgevonden ( ook in Spanje ) stond er een moskee. De Sé de Lisboa werd gesticht op de resten van die voormalige moskee.
  De kathedraal is te vinden in de wijk Alfama.
 • Alfama is de naam van de oudste wijk waarin ook grotendeels het historische centrum van de stad is gelegen. Smalle straten, met grote groepen vakantie toeristen, die allemaal de bezienswaardigheden van de Alfama komen bekijken. En dan hebben we direct al te pakken het Castelo de Sao Jorge dat op het hoogste punt van de wijk Alfama te vinden is. Oók in deze wijk Alfama is de Santa Engrácia te bewonderen, een voormalige kerk en in de afgelopen eeuw omgebouwd tot het Panteão Nacional, zeg maar de nationale grafkelder. De voormalige kerk dateert van de 16e eeuw maar is niet afgebouwd wegens overlijden van de ontwerper, en vervolgens desinteresse bij de bouwheer : Koning Jan de eerste.
 • Het Castelo de Sao Jorge is te vinden op de hoogste heuvel, met daarmee een prachtig uitzicht over Lissabon en de Taag, daterend van ca de zesde eeuw. Lange tijd heeft het Castelo de Sao Jorge dienst gedaan als Koninklijke Paleis. Sao Jorge … in feite dus Sint Joris cq George van Cappadocië, de belichaming van onbewezen, onverklaarbare verhalen, waarvan Europa wijd afbeeldingen of standbeelden te vinden zijn van draken en Sint Joris als bestrijder, zie bijvoorbeeld deze pagina die we maakten over Moravië in Tsjechie
 • Basílica da Estrela ofwel de Estrela basiliek is een niet te missen hoog en fraai bouwwerk, gebouwd in 1779 met een bouwperiode van 11 jaar. Koningin Maria gaf opdracht tot de bouw als een belofte voor de geboorte van een zoon.De Estrela basiliek is gelegen nabij St George’s Church , die daar sedert 1656 staat en te bereiken via de Rua São Jorge 6 in de wijk Bairro Alto.
Fado Zangeres Liana – SOMBRA.

Lisboa aan de rivier de Taag met de 25 april brug

Lisboa aan de rivier de Taag met de 25 april brug en over die rivier is een opvallende brug waarneembaar : de 25 April Brug is een 2,2 kilometer lange brug over die Taag, sterk gelijkend op de eendere brug in St. Francisco, logisch : zelfde ontwerpers, bijna dezelfde omstandigheden/locatie. Een ‘must see’ voor vakantie.
Bij de aanleg (1966) werd het nog de Ponte Salazar, naar de dictator van die periode. Tijdens de Anjerrevolutie van 1974 werd de brug met verf omgedoopt naar Pont 25 de Abril, ofwel de 25 april brug.
De Taag is een watertje van méér dan 100 kilometer die in het oosten van Spanje in de Sierra de Albarracín ontspringt, uiteindelijk uitmondt in de Atlantische Oceaan bij de stad Lissabon en biedt de stad de mogelijkheden voor een belangrijke haven. Totaal zijn er 2 bruggen, de genoemde Ponte 25 de Abril en de Vasco da Gama brug, waarbij de Vasco da Gama brug met zeventien kilometer de langste brug van Europa is.

Parque das Nações of het Park van de Naties

Het Parque das Nações of het Park van de Naties in Lissabon dateert van rond 1998 gebouwd in het licht van de wereldtentoonstelling in Lissabon van 1998. En dus is deze wijk van hedendaagse architectuur, ruim opgezet, logisch want je hebt nu de ruimte en niets te maken met bestaande bouw.

Wat u bijvoorbeeld aantreft in het Parque das Nações of het Park van de Naties :

 • de Torre Vasco de Gama, deze toren dateert eveneens van de aanvang in 1998 en refereert natuurlijk naar de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.
  station Gare de Oriente. De Torre Vasco de Gama is één van de meest bekende moderne bouwwerken èn het hoogste gebouw van de stad, min of meer in de vorm van een Portugees schip dat wil zeggen als toren met observatie dek. Na de tentoonstelling heeft men de toren gesloten en er een hotel bij gebouwd, zodat je nu vanuit het hotel een pracht uitzicht over Parque Das Nações en de rest van de stad hebt.
 • De Teleférico is een kabelbaan die gemaakt is vanaf de Torre ( Toren ) Vasco de Gama naar het Oceanario de Lisboa. Vanuit de kabelbaan, opgehangen tussen zeven grote pilaren is het uitzicht over deze wijk natuurlijk navenant, inclusief de Taag. De 44 gondels zorgen voor het vervoer gedurende alle 365 dagen van het jaar voor enkele euro’s per “vlucht”.In de Engelse taal kun je spreken van de “Cable Car” want ja, een vlucht is het eigenlijk nou ook weer niet, maar wel gemakkelijker uit te spreken dan de officiele Teleférico do Parque da Nações, de verwerkte webpagina is in de Engelse taal, het bedrijf is in de Rua do Bojador in Lisboa. Echt wel een vakantie item.
 • het aquarium ofwel Oceanario de Lisboa behoort tot de grootste ter wereld. Wat dan direct al opvalt is de grote tank in het midden van het aquarium , waarin verschillende soorten haaien, roggen, tonijnen en een manta rondzwemmen. Rond deze tank zijn verschillende onderwaterwerelden te vinden. Hoger gelegen, in tegenstelling tot de waterbevolking, ook vogels te vinden, zoals bijvoorbeeld papegaaiduikers, pinguïns en sternen, U begrijpt, wel relevant voor het aquarium.Het gebouw van het aquarium is gebouwd op een aantal palen die in de rivier de Taag omhoog steken, waardoor de entree via een overdekte brug verloopt. Het gebouw op het land dient met enige regelmaat voor tentoonstellingen. Het design van het Oceanario is van Peter Chermayeff. De webpagina hiervoor biedt een engelse vertaling.
 • het winkelcentrum Vasco de Gama in of naast het Park van de Naties.
  centro Vasco da Gama in Lissabon naast het naast het Parque das Nacoes aan de westoever van de rivier de Taag in Lissabon.

De Madragoa van Lissabon

De Madragoa is een volkswijk met bewoners van verschillende rassen en culturen, van Lissabon, in de buurt van de monding van de Taag, waarvan de naam is afgeleid van het klooster van de Moeders van Goa.
Het klooster van de Moeders van God ( waaraan de naam Madra goa refereert ) lag aan de noordoever van de Taag.
Maria de Fatima zingt er een Fado over : Rosa da Madragoa :

 

Maria de Fatima bezingt de Madragoa

Als kind zong Maria de Fatima al als 12-jarige onder de naam Miuda da Boavista, geboren in 1961 in Lissabon, Portugal. Maria de Fatima woont inmiddels al langere tijd in heet Nederlandse Amsterdam.

Centro Commercial of te wel winkelen in Lissabon !

Centro Commercial of te wel winkelen in Lissabon en daar hoort natuurlijk ook bij het hierboven al vermelde : winkelcentrum Vasco de Gama.

 • Centro Commercial Colombo of te wel winkelen in Lissabon en dat kan hier even duren, en vanuit hier dus ook veel verder !!
  Het Centro Commercial Colombo even westelijk van de Lissabon Zoo of dierentuin is een van de grootste winkelcentra in Europa, en uiteraard, vernoemd naar ontdekkingsreiziger Colombo. Eén van de eerste vakantie toeristen?
  Het winkelcentrum herbergt meer dan 400 winkels en restaurants, zowel nationale als internationale merken. Naast winkels is er ook gehuisvest een bioscoop / cinema, een golf ruime, een fitness centrum, en een go-kart track.
  Van hieruit licht zuidoost, kilometertje of 7, is de bekendste winkelstraat :
 • De meeste grote winkelketens bevinden zich in de wijk Baixa Pombalina met als befaamde winkelstraat, de Rua Augusta. Naast de grotere winkelketens zijn er in deze straat voornamelijk winkels te vinden lokale Portugese producten, en vanuit Baixa Pombalina kun je met een lift of via een groot aantal trappen naar de bovenstad toe : de Bairro Alto, met meer grote en exclusievere merken qua mode / fashion.
 • Ietsje westelijk daarvan is de overdekte markt met de naam Mercado da Ribeira Nova. De ene hal is nog steeds ingericht als een marktkoophal, terwijl de andere is omgetoverd tot een grote plaats met meer dan twintig verschillende restaurants en winkeltjes. Het middenterrein is ingenomen door grote lange tafels, waaraan je kunt eten. Vakantie festijn.
 • Ga je daarentegen langs de oever van de Taag nog iets meer oostelijk, kom je bij de vlooienmarkt : Feira da Ladra die al sedert de 13e eeuw moet hebben bestaan. We zijn dan in de Santa Clara straat, dicht bij de Santa Engracia kerk en het National Pantheon. In Portugees Lissabon hebben ze het niet over de vlooienmarkt met vlooien, nee, het woordje ‘ladra’, is Portugees voor dief , de dievenmarkt dus ! En de markt wordt gehouden op dinsdag en zaterdag.
  Wandel je nog veel verder maar dan langs de westoever van de Taag kom je vanzelf bij het Oceanario de Lisboa, zie verderop.
 • En dan loop je vanzelf op tegen het Padrão dos Descobrimentos ofwel het monument voor de ontdekkingsreizigers en ter ere van de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder. Denk aan : Vasco de Gama, Afonso de Albuquerque, Bartolomeu Dias.
 • Dan maar weer noordelijk de stad in naar een volgend winkelcentrum : Amoreiras met engelstalige pagina. Shoppen is zelfs leuk in je vakantie.
 • In dezelfde contreien zo halverwege de Taag en het vliegveld in de stad (!) vinden we :
  El Corte Inglés aan de Avenidas António Augusto de Aguiar in Lissabon.
  El Corte Inglés voorzien van een engelstalige webpagina, draait al zo’n 70 jaar mee in vooral electronica, make-up en fashion accessoires, en allerlei soorten voeding.

Santa Maria de Belém in Lissabon

Santa Maria de Belém in Lissabon is een voorstad van Lissabon, gebouwd ca de vijftiende eeuw op initiatief van koning Emanuel. Bij de naamkeuze is gekeken naar de Israëlisch plaats Bethlehem.
Wat hier in Belém vooral vakantie bezienswaardig is, is wel het Mosteiro dos Jerónimos, de Toren van Belém en het monument voor de ontdekkingsreizigers. Verder zijn er in Belém tal van musea te vinden.

Torre de Belém

De Torre de Belém is gebouwd in de zestiende eeuw ter ere van de ontdekkingsreizen en -resultaten van Vaso de Gama. Na de aardbeving van 1755 veranderde de stroming van de Taag en sindsdien staat de toren nagenoeg op het vaste land, weliswaar door een brug verbonden want iets water zit er nog wel tussen. Het mooiste moment om de toren te bezoeken is tijdens de zonsondergang. Water en toren worden dan bijzonder fotogeniek, ideaal om dan vast te leggen.

Vervoer in Lissabon Portugal

Vervoer in Lissabon Portugal is natuurlijk niet zoveel anders dan elders, maar in enkele opzichten zeker wel : denk aan het hoogteverschil tussen bovenstad en benedenstad, die ervaring moet je in een tram meemaken 😉 tijdens vakantie natuurlijk.

 • Natuurlijk worden de trams in Lissabon ook gemoderniseerd, maar vooral de oudjes, die vooral voor toeristenverkeer toegepast worden, het is mooi en het is een beleving. Wanneer Lissabon ondertussen de lijnen niet aanpast zijn er twee van groot belang : lijn 12 en 28, door het historische centrum van Lissabon en langs de vele bezienswaardigheden. Dit dan nog afgezien van de 3 kabeltrams naar de hoog gelegen wijken Chaido en Bairro Alto.
 • Natuurlijk : de tweewielige Segway vind je ook in Lissabon ! Bekijk site en demofilm van de Segway in Lissabon. Dé methode voor vakantie.
 • GoCars van Lissabon, dat is een leuke manier om Lissabon te verkennen. Waarom, per auto Lissabon verkennen is minder aan te raden, wandelend over heuvels van Lissabon kan een vermoeiende bezigheid zijn, dan dus kun je kiezen voor de GoCar met het overgrote voordeel dat ze op plekken mogen komen waar ander gemotoriseerd verkeer verboden is analoog de Segway. Voorzien van een GPS, voorzien van informatie onderweg, tja kijk even op de website van de GoCar
  een engelstalige webpagina met demofilm. Ze zijn populair, dus reserveer op tijd.
 • de Tuk-tuk van Lissabon, jawel, niet alleen in het verre oosten, maar ook in Portugal gesignaleerd.
  De driewielige tuk-tuk brommers kom je overal tegen, staan vaak te wachten bij bezienswaardigheden. En ook hier geldt dat ze dáár mogen komen waar andere vervoermiddelen het moeten laten afweten, behalve de benenwagen. De tuk-tuk in Lissabon is te huur, zie de website, engelstalig.
 • Hippotrip bus – amfibie in Lissabon ? Als laatste hebben we nog de Hippotrip als amfibie bus over de weg en te water. Een Engelstalige webpagina. En vertrekt bij de 25 april brug, die rode brug, niet te missen.

Collectie foto’s van Lissabon en omstreken in Portugal

Collectie foto’s van Lissabon en omstreken in Portugal voor een globaal overzicht van deze vakantie bestemming, inkl. strand : een kennismaking »


Musea in Lissabon

De vele musea in Lissabon, immers wie veel gereisd heeft kan veel verhalen, en dat doen ze dan ook met veel museums hier, extra waarde in je Portugese vakantie of stedentrip.

 • Museum Santo Antonio in Lissabon.
  Het Museu de Lisboa Santo Antonio is een klein museum in de wijk Alfama, naast de kathedraal Sé. Is een verhaal over het leven van Sint Antonio, ofwel Fernando de Bouillon die later de naam Antonio aannam.
 • Museum Militair, evt is er een Engelse pagina beschikbaar.
  Het museu Militar in Lissabon heeft een van de grootste militaire collecties in de wereld, tentoongesteld in een voormalig arsenaal. Tot de collectie behoort een hoeveelheid zwaarden, geweren, kanonnen etc. in ca 34 zalen
 • Nationaal Archeologisch museum van Portugal in een Engelstalige webpagina.
  Het Nationaal Archeologisch museum van Portugal is gevestigd in de linkervleugel van het Hiëronymietenklooster waar archeologische vondsten van over de gehele wereld  tentoongesteld zijn. Maar bijvoorbeeld ook oude Egyptische vondsten. Het museum is “rijk aan dergelijke oudheden” mede dankzij de scheepsreizen en militaire acties.
 • museum : Museu do Combatente
  In het voormalige Fort Bom Sucesso is het Museu do Combatente gevestigd, gericht op oud-strijders. In die zin, dat het dan vooral gaat om aandacht te geven aan de vele Portugese veroveringen, vredesmissies en overzeese campagnes. Nadrukkelijk ook verdeeld in militaire activiteiten in de twintigste eeuw en de militaire historie door de eeuwen heen.
 • Maritiem museum van Lissabon maar ondanks de wereldactiviteiten geen andere taal kunnen vinden dan Portugees.
  Het maritiem museum  ofwel Museu Marinha aan de Praça do Império is één van de belangrijkste maritieme musea van Europa, uiteraard gegeven de historie. Belangrijke drijfveer achter deze tochten was Hendrik de Zeevaarder. Dat lijkt een vreemde naam, is het ook, want wel geïnteresseerd, heeft Hendrik zelf niet bijster veel reizen gemaakt.
  Hendrik was daarentegen wèl één van de zoons van Koning Dom João I ( Johan of Jan I) van Portugal, diens opvolger als Koning was oudere broer Eduard ofwel Koning Duarte I van Portugal. Hendrik ofwel Dom Henrique had iets anders, wat heel bijzonder was : hij begreep dat je pas resultaten kon bereiken door middel van wetenschap èn de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Dus ook een school neerzetten en opleidingen brengen. En die visie en daadkracht bracht Portugal in die tijd tot welstand en macht.De navolgende klinkende namen op zeeheldenvlak zijn in feite vooral ook dank verschuldigd aan deze Dom Henrique de Zeevaarder.
  Zoals bijv. Vasco de Gama. Niets ten nadele van hem, want je moet het toch maar doen, maar Hendrik krijgt veelal te weinig van de credits van de aanzet.
  Er zijn hier dus vele schatten te vinden uit de Portugese koloniale tijd.
 • Het Calouste Gulbenkian Museum aan de Av. de Berna 45A is tot stand gekomen door zakenman Galouste Gulbenkian, die een grote kunstcollectie heeft verzameld. Hij is overleden in 1955 en had als wens dat de collectie ten goede zou komen, althans qua bezichtiging, aan de bevolking van Lissabon. Het museum daarvoor is in 1969 afgebouwd.
  Onderdeel van dit museum is ook het Centro de Arte Moderna, Centrum voor Moderne Kunst.
 • Museu do Design e da Moda aan de Rua Augusta 24, in de wijk Alfama van Lissabon, kortweg MUDE.
  Het Museum do Design e da Moda of ook wel het Museum voor Fashion en Design draagt ook de korte naam MuDe, wat staat voor ‘verandering’ in het Portugees. De collectie omvat werk van ca 230 designers en kunstenaars, inclusief 1200 items van Fransisco Capelo, een Portugees verzamelaar. Andere bekende namen wier werk hier tentoongesteld wordt zijn : Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent, Philippe Stark.
 • Museu Do Fado ofwel het museum toegewijd aan de FADO muziekstijl, op de website is een Engelstalige tekst beschikbaar.
  Museu Do Fado aan de Largo do Chafariz de Dentro 1, in de wijk Alfama biedt een beeld ( en geluid ) van de typische Portugese Fado historie en toepassing. En waar mogelijk kan de bezoeker workshops meemaken.
 • Museu da Agua of het Water Museum aan de Rua do Alviela, 12, in de wijk Alfama.
  Museu da Agua of het Water Museum is gevestigd in een voormalig 19e eeuws pompstation. Ontdek hier alles over water systemen.
 • de Campo Pequeno
  De Campo Pequeno is een voormalige stierenvechters – arena, verbouwd naar een evenementenhal voor concerten, markten, exposities. Naar een ontwerp van António José Dias da Silva eind 19e eeuw. De renovatie naar de hal, ook voorzien van winkels, restaurants en parkeerruimte dateert van 2006.
 • Museu da Farmacia ofwel Farmafeutisch Museum aan de Rua Marechal Saldanha 1, in de wijk Bairro Alto .
  Het Museu da Farmacia, of Pharmaceutisch Museum geeft een overzicht van 5000 jaar (!) geschiedenis van de mensheid in een kader van gezondheid en pijn besef. Het museum werd opgericht dankzij donaties zijdens artsen en de Farmaceutische industrie.

Vakantie Aanbiedingen

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofd pagina over Portugal

 

top pagina