Gilze-Rijen, Gilze, Rijen in Noordbrabant

We vinden hier : het Prinsenbos, het Annabos en het Ulvenhoutse bos, naast natuurgebied Surae. Eén keer raden : vakantie bestemming bij uitstek.

Gilze en Rijen is een gemeente in de provincie Noord-Brabant en telt ruim 25.000 inwoners, omvat zo’n 66 km2. En tussen Breda en Tilburg het gemak van de grote (winkel-) steden. ook leuk in de vakantie.
kaart van Gilze Rijen Breda Tilburg Noordbrabant

De gemeente Gilze-Rijen omvat als kernen:

 • Gilze telt ca. 7500 inwoners.Gilze is een van de oudste plaatsen in het land van Breda, omringd met uitgestrekte landbouwgebieden, vooral aan de zuidzijde begrensd door het Prinsenbos, het Annabos en de Ulvenhoutse bossen. En nu dus ook vakantie gebieden.
 • Hulten, voornamelijk agrarisch georiënteerd met ruim 300 inwoners
 • Rijen, ca. 16.000 inwoners , waar sedert 1961 het gemeentehuis staat. Winkelcentrum : De Laverije.
  Aan de oostzijde van Rijen ligt een uitgestrekt landbouw- en weidegebied, aan de westzijde ligt het uitgestrekte terrein van staats – boswachterij Dorst, met het natuurgebied Surae.
  Voorheen was de leer-, lederwaren- en schoennijverheid voor de omgeving de belangrijkste industrie, tegenwoordig is dat meer gemengd.

De landelijk bekendheid genietende vliegbasis Gilze-Rijen van de Koninklijke Luchtmacht is sedert 1910 gevestigd in deze gemeente, sinds 1912 mede gebruikt door Defensie en vanaf ongeveer 1938/1939 uitsluitend gebruikt voor militaire doeleinden.

De historie van Gilze

De naam Gilze duikt voor het eerst in de historie op in een ( de echtheid is evenwel onzeker ) schenkingsakte aan het begin van de 12e eeuw , van Hilsondis, gravin van Strijen aan de eerste Abdis van Thorn, echtgenote van Graaf Ansfried van Hoei, de latere Bisschop van A|Utrecht.

Indien juist, is Gilze één van de oudste plaatsen in het land van Breda.

De Abdis (in het algemeen) hield tot aan de Franse Revolutie belangrijke rechten en bezittingen onder meer op Gilze, ondanks het feit dat het gebied inmiddels in bezit was van de Heer van Breda en dat tekent dat wel de macht en het geld van de dames van – inmiddels ook vakantie plaats – Thorn.

De historie van Rijen

De historie van Rijen “is klein begonnen ” namelijk een buurtschap van Gilze totdat het dorp in 1464 een kapel kreeg en in 1524 verheven werd tot zelfstandige parochie. Sedertdien lijkt ook de dubbele naam Gilze en Rijen in gebruik te zijn.

Hulten werd aan het eind van de 14e eeuw bij Gilze gevoegd en de inwoners van Hulten vielen nadien onder de rechtspraak van de schepenen van Gilze.

de Economie van Gilze en Rijen

de Economie van Gilze en Rijen : naast de landbouw kwam in de 19e eeuw de leerlooierij op gang, destijds nog als nevenactiviteit uitgeoefend op de boerderij. Aansluiting op de spoorlijn Breda-Tilburg op 1 oktober 1863 betekende vooral voor Rijen een mogelijkheid tot verdere uitbreiding van de industrie. Naast de schoen- en leerfabrieken vestigde zich in 1908 de N.V. Electrische Weegwerktuigenfabriek (nu Ericsson Telecommunicatie B.V.) in Rijen.

Maar gelegen tussen de beide steden Breda en Tilburg, zal het graag een graantje meepikken van het vakantie toerisme in Noord-Brabant en bekijk de plattegrond : toch alle reden toe ?

Vakantieparken in of rondom Gilze en Rijen

vakantie parken op minder dan 10 km afstand : Chaam ,

tussen 10 en 20 km :

– Oosterhout

– Hilvarenbeek

– Kaatsheuvel

– Loon op Zand

– Oisterwijk

allemaal terug te vinden in het overzicht hieronder van de bovenste vergelijker :


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Noordbrabant

top pagina