Westerlo België naast Graaf en Bisschop Ansfried ook nog eens de stichter van de Limburgse Abdij Thorn in Nederland

Abdij bier van Tongerlo Westerlo, al sedert het jaar 1133

vakantie Westerlo en Ansfried » We maken een klein uitstapje richting noordoostelijk van Brussel : zo tegen de A13 / E313 vinden we daar Kasteel Westerlo en gemeten in tijd zo tussen 950 en het jaar 1.000 treffen we daar Graaf Ansfried (wordt ook wel met een ‘v’ geschreven), Heer van Westerlo. Na het verscheiden van zijn eega, besloot hij om – in die volgorde – eerst eenvoudig monnik te worden om daarna te promoveren tot Bisschop van (A)Utrecht.

Kasteel in Westerlo

Het Kasteel heeft 2 ingangen, de Merodedreef en de Polderstraat 51, waartoe : jaarlijks werden en worden er tijdens het eerste weekend in juli ( vakantie ) feesten in het kasteel en het park gegeven. En daar kan iedereen naar toe. Best wel de moeite waard – zeker in je korte of lange vakantie – met de achtergrond van dat kasteel als bouwwerk.

Kasteelfeesten 2012

Dat zag er overigens in de tijd van Ansfried niet exact zo uit, pas ergens in de 15e eeuw is er veel veranderd, nadien evenzeer, waarbij de familie de Merode daar uit hoofde van hun positie wel de middelen voor had, en , zoals met de feesten hebben ze ook wel enig commercieel gevoel. Immers bij de ingangen staan kassa’s en die accepteren alléén cash. 😉 . Dus vakantie vierders zijn welkom.
Maar ok, staat ook wel het een en ander tegenover. Kasteel Westerlo is een ‘plaatje’, een vakantie FEEST.
Kasteel De Merode in Westerlo Belgie, wellicht al vanaf 1066

Het monument van de familie De Merode

klik hier voor een plaat van het monument

Het kasteel van Gravin Jeanne de Merode

Het kasteel van Gravin Jeanne de Merode, afgerond in 1911 is ook zo’n voorbeeld van koppeling tussen werelds en kerkelijk : tot aan WO II woonde de gravin in het kasteel met gouvernante en medewerkers, na 1944 werd het Kasteel een rusthuis voor priesters, verzorgd door zusters augustinessen. Sedert 1972 is de opstal eigendom van de gemeente Westerlo, in gebruik als gemeentehuis aan de Boerenkrijglaan 61.

 

Kasteel de Meeûs d’ Argenteuil

Dit kasteel de Meeûs d’Argenteuil staat in de deelgemeente van Westerlo : Tongerlo en verwijst naar een befaamde familie in België de Meeûs. Dit kasteel staat in aan het Trannoyplein 24. Zoals het er uit ziet, dateert het van rond 1915. Al zou de basis al gelegd zijn rond de 16e eeuw.

Dit kasteel wordt door de familie bewoond en is dus niet voor bezoek toegankelijk tenzij op uitnodiging natuurlijk.

zie voor andere vakantie aspecten, zoals de Merode in de Eifel, deze pagina

Le Ballet de ma vie : Cléo de Mérode

Cleo de Merode als danseres en ballerina wereldwijd befaamd
Le Ballet de ma vie – de autobiografie van – Cléo de Mérode uit de familie De Merode. Varieté-danseres en ballerina die leefde van 1875 – 1966, en dus 91 jaar geworden.
Wereldwijd befaamd als klassiek ballerina, en naar men zegt ook ‘bewonderd’ door Koning Leopold II.

Méér telgen uit de familie, zoals Elisabeth de Merode, die anno nu een vooraanstaand musicus is. Prins Emmanuel de Merode die actief is in Afrika. Een grote – in aantal en posities – familie, vergt een telefoonboek om ieder te benoemen.
voor geïnteresseerden in de gehele stamboom van de familie De Merode

Jort Kelder interviewt Prins Charles-Louis de Merode en echtgenote

 

interview Prince Charles-Louis de Merode

 

Abdij van Tongerlo – Westerlo

De Abdij van Tongerlo – Westerlo, hoe kan het ook anders, staat aan de Abdijstraat 40 in Tongerlo, deelgemeente van Westerlo en verbonden aan de Sint-Michielsabdij van Antwerpen ( Norbertijnen ). Absoluut een vakantie activiteit : tijdelijk intreden 😉      . Dateert van het jaar 1130, dus ruim na het jaar 1.000 !

Het binnenplein van de abdij van Tongerlo is dagelijks vrij toegankelijk voor de vakantie bezoekers.
de grootse en grote Abdij van Tongerlo / Westerlo
Een niet tè klein complex.
Tijdens een rondgang met een gids kom je meer te weten over het leven van de norbertijnen van nu evenals het bier, wat overigens niet meer in de Abdij wordt gebrouwen.

We hebben Graaf Ansfried hiervóór bij Westerlo achtergelaten

We hebben Graaf Ansfried hiervóór bij Westerlo achtergelaten bij de promotie tot Bisschop en dat is zeker niet terecht.
Nou weer jammer dat het Bisdom voor een Bisschop in Utrecht in die periode nog niet klaar was voor een Bisschop, is nl van een paar eeuwen later, al is de historie in die periode allerminst helder.
We hebben eventueel nòg een zetel in petto en het scheelt niet zo veel ( het scheelt 1 letter ) : Atrecht ( het huidige Arras in Frans Vlaanderen), met een Bisschoppelijk paleis wat er mag zijn en een imponerende OLV Kathedraal, iets beneden Westerlo, even boven Amiens.

Al is ook dáár de situatie niet algemeen rechtlijnig beschreven.

Is wel iets voor Utrecht te zeggen, want t.o.v. Westerlo is dat slechts 149 km rechttoe – rechtaan, alleen weet ik even niet of de grote rivieren toen, rond het jaar 1000, te paard doorwaadbaar waren. Geen idee, persoonlijk. Was er niet bij.

Anderzijds naar Arras of Atrecht, geen grote rivieren anders dan de Schelde en die was daar niet groot, vergt 221 km. Er zijn Bisschoppen die naar Dokkum of zelfs naar Rome zijn gereisd, zoals Ansfried.

Niettemin, Ansfried was helemaal klaar met de wereldlijke strijd. Bij intreden schonk hij het huis Westerlo aan het Bisdom.
Vermoedelijk het Prins-Bisdom Luik.
Datzelfde rijkelijk bezit voor wat betreft Westerlo werd dan in 1482 door de familie teruggekocht in de persoon van Jan II De Merode welk initiatief het huis in de familie heeft behouden tot de dag van vandaag. Met kasteelfeesten en bezichtigingen.

Klik hier voor : kaart België rondom Westerlo

Ansfried was – ook historisch allemaal niet 100% loepzuiver – naast eigenaar van het toenmalige Westerlo, óók Graaf van Leuven èn Graaf van Hoei. Dat laatste ‘Hoei’ schrijf je in het Frans met : Huy. En dat Huy is op slechts 34 km van Luik verwijderd. Daar in de buurt ligt ook het plaatsje Herstal, met de vroegere Pepijn van Herstal en de overige voorouders van Keizer Karel de Grote.

Daarnaast, voordat Ansfried alles de deur uit deed, en nog bij leven van zijn echtgenote, wilde hij hun dochter nog wel even verzorgd achter laten. En dus werd er een Abdij geregeld, waarvan de dochter de eerste Abdis werd. De Abdij in het witte plaatsje Thorn in Limburg, tegenwoordig Nederland, 100 km vanaf Huy/Hoei en 76 km oostelijk van Westerlo.

Het klooster in Thorn hoorde aanvankelijk tot het prinsbisdom Luik, en werd in de twaalfde eeuw een wereldlijk sticht en groeide nog uit tot een zelfstandig vorstendom!

Wie was dan Graaf Ansfried ?

Moeten we gaan zoeken naar de herkomst van Graaf Anfried die waarschijnlijk geleefd heeft van het jaar 931 tot 1010, zoon van Lambert I van Leuven. Broer van deze Lambert I en dus oom van Ansfried was Ruetbert, Aartsbisschop van Trier. Toentertijd gegeven diens kennisniveau breed befaamd. Goeie reden voor Ansfried om bij Ruetbert in de leer te gaan.

De grootvader van Ansfried was dan de West-Saksische Diederik van Ringelsheim, Graaf van Westfalen en op zijn beurt – om een lang stuk genealogie weg te werken – afstammend van Widukind of Wittekind, Hertog van de Saksen, die Karel de Grote durfde te weerstaan overigens zonder succes.
Toch, Widukind heeft zich bekeerd tot het christendom en de strijd was voorbij.

Graaf Ansfried en de Franken

Graaf Anfried en de Franken : ofwel Keizer Otto I. Deze lijn is ook niet onbelangrijk : tijdens het leven van Ansfried was Otto I t/m Otto III van belang, maar alle drie afstammend …… precies van Karel de Grote.
En deze heren Otto vonden het belangrijk om Ansfried aan hun zijde te hebben en dan vooral naast de wereldlijke macht als Graaf, dus de kerkelijke macht als aartsbisschop.
Dan heb je als Frankische Keizer een Saksische steunpilaar in je Rooms Keizerrijk.

En daarom was Ansfried belangrijk in dit tijdsbestek.
Vergeten moet ook niet worden …. het was nà het jaar van de start van de jaartelling voor alles wat christelijke religie was, de eerste wisseling op een duizend-tal, en er waren voorspellingen …….

en dus vele gezagsdragers die alvast een een storting in een Klooster deden voor ‘voorspraak’ en méér in dat kader.

Daarmee is de driehoek Westerlo , Thorn in Nederlands Limburg en Hoei / Huy best wel van enige importantie geweest en een goeie reden om hier en vooral van België eens meer van te leren kennen tijdens een wel bestede vakantie 🙂 .

Een aantal vakantie tips rondom Westerlo

specifiek vakantie Turnhout, Hasselt, Lommel, Leuven etc.
Let bijvoorbeeld bij optie 1 hieronder op Mol op 23 km vanaf Westerlo, Lommel op 29 km, of Hapert Noordbrabant op 37 km. bij optie 1 dan wel 3.
En bivakkeren op (onze pagina) park Zutendaal is dan wel 65 km maar dat is voor de ware globetrotter toch ook geen probleem ? Laat maar horen via een reactie op de pagina.

vakantiepark – suggesties :

Mol – Kempense meren – denk aan Bobbejaanland – Sunparks
Mol – de Vossemeren – Centerparcs
Mol – Zilverstrand – Europarcs
Mol – Parelstrand – Oostappen
Mol – Blauwe Meer – tip: Plopsaland Hasseld- Oostappen
Peer 23 km onder Lommel : Erperheide – Centerparcs
Luik – Les Gottales – Landal
Hapert NL Nrd Brabant- Vennebos – Landal


  1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

    Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
  2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

    Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
  3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

    binnen en buiten Nederland.
  4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

    Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over België en alle sub-pagina’s.

top pagina