Brussel in België met vakantie tips

De Hallepoort voormalige stadspoort | toegangspoort van Brussel gebouwd in 1381 en de enige Brusselse stadspoort die bewaard is gebleven, te vinden : einde van de Hoogstraat en aanvang Waterloosesteenweg

In België en ook Brussel kijken ze niet op een paleis meer of minder, hier valt veel te zien, hier valt ook te genieten, we hebben de mooiste aanbiedingen hier!

 

Onderwerpen op deze pagina :

 

Brussel

vakantie België tips :
De stad dankt z’n naam aan Broekzele, is een van de Europese hoofdsteden samen met Straatsburg. Èn Belgisch hoofdstad èn is daarnaast ook de hoofdstad van de Vlaamse en Franse Gemeenschap. Maar tevens van het Vlaams Gewest.

De stad Brussel telt bijna 150.000 inwoners, maar als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ruim 1.000.000 inwoners. Met het Nederlands en Frans als officiële talen en in het algemeen wordt het volledige gewest als Brussels beschouwd.

De hoofdstad van België ontstond rond een vesting aan de rivier de Zenne in de 10e eeuw. De Zenne was bevaarbaar tot hier en dat was positief voor de handel tussen Brugge en Keulen.

vakantie tips : Het Egmontpaleis is gelegen aan de Wolstraat. Voor de aanvang van de bouw is opdracht gegeven door Françoise van Luxemburg (Françoise van Luxemburg-Gavere trouwde in 1516  met Jan IV van Egmont en via moeders kant was Lamoraal daarmee een neef van Keizer Karel V ( immers beiden een ‘van Luxemburg’ ) … , Gavere werd een Prinsdom, en Lamoraal de eerste Prins van Gavere.)

in 1548, naderhand rond 1560 verder uitgebouwd door Lamoraal van Egmont, haar zoon.

Daarna is het Egmontpaleis nog vaker verbouwd, uitgebreid en tegenwoordig in eigendom bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Die familie Van Egmont moet destijds een familie van importantie zijn geweest. Het Egmontpaleis staat op ca 4 km vanaf de gebouwen van de Europese Unie. Er is daar bij de Wolstraat ook een park vernoemd naar Van Egmont.

Wat heeft Nederland eigenlijk met het Brussel van de Nederlanden

Nou …. Nederland van de Noordelijke Nederlanden heeft méér dan je denkt. Wetende dat de Nederlanden voortdurend te klein zijn voor het tafellaken en te groot voor het servet, zijn het de groten : Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland en soms Rusland, die de dienst uitmaken en de Nederlanden mogen ‘meespelen’. En dat trekt door tot nu middels de EU van de Europese Unie, ook zetelend in Brussel, net als destijds onder Keizer Karel V.

Frankrijk aan zet : meesterspeler : Napoleon Bonaparte en onze Willem

Napoleon schudde Europa op, organiseerde, reorganiseerde, regelde, had méér kontakt dan je denkt met onze hoofdrolspelers, maar gokte uiteindelijk verkeerd en verloor. De andere grote spelers zagen een bufferstaat wel zitten, dwongen de Nederlanden tot een verstandshuwelijk, immers, zelfs verdeeld blijft het een buffer.

De laatste erfstadhouder : Willem V uit de lijn Nassau-Dietz, zeg maar de Friese connectie, deed in 1801 afstand nadat hij in 1794 al de kuierlatten had genomen naar Engeland. Zijn zoon : Willem Frederik zou als volgende stadhouder Willem VI zijn geworden, maar als Koning dan dus Willem I heten. En zo werd hij binnengehaald, daarentegen Willem V vertrok uiteindelijk naar Schloss Oranienstein in Dietz, zie onze Oranjeroute pagina.

Koning Willem I en diens introductie qua wooon-werkverkeer

Om uit de voeten te kunnen met een redelijke vorm van woon-werkverkeer werd aan hem ter beschikking gesteld de panden :

Koning Willem I der Nederlanden en Koning Leopold I van Belgie

  • het Amsterdamse Paleis op de Dam
  • het Haagse Paleis Noordeinde
  • het Haagse Paleis Huis ten Bosch
  • het Apeldoornse Het Loo
  • het Belgische Keizerlijk Kasteel of Paleis van Laken
  • Huis Tervuren in eigendom
  • Paleis Soestdijk in eigendom

Hallepoort

vakantie tips:
De Hallepoort staat in de Kleine Ring, einde Hoogstraat en begin Waterloosesteenweg, gebouwd in 1381. Het laatste restje, nou ja, monumentaal genoeg, van wat ooit de stadswallen waren. 14e eeuw, dus toch redelijk oud en laat een beeld zien van toen.

Koninklijk Paleis, een werkpaleis

vakantie tips :
in plaats van het Paleis op de Coudenberg nu het Koninklijk Paleis aan het Paleizenplein (!), tegenover het Warandepark in Brussel
Hebben we nog een werkkamer en een ontvangstkamer nodig in de belangrijkste plaats van de Nederlanden : Brussel. En ja, ook de nieuwe Koning Willem I sprak veel talen, Frans hoorde daarbij, Nederlands niet zo heel erg. Ooit was er een fraai werkhuis, hebben we op onze pagina over Bentheim beschreven : Paleis op de Couwenberg.
Helaas, is verloren gegaan, in 1731 volledig afgebrand. Wat rest van de Couwenberg of Coudenberg zijn kelders, muren …… en een website !
Goede reden om over te gaan tot de bouw van het Koninklijk Paleis in Brussel in 1820 op deze plek ( grotendeels ), en in 1829 kon Koning Willem I het Koninklijk Paleis betrekken, voorheen de Coudenberg en nu het Paleizenplein met uitzicht op het Koninklijk Warandepark. Aan de ene zijde begrensd door de Saint Jacques sur Coudenberg kerk en het BELvue museum, aan de kant door het Meeûsplein, mogelijk vernoemd naar de Meeûs d’Argenteuil een oude Brusselse familie.

Aan de achterzijde, op enige afstand, achtereenvolgens de Kleine Zavel(le Sablon) een wijk met roemruchte families zoals Van Egmont, Culemborg, Brederode en Mansfeld, evenals de Lannoys, De Lalaing, Thurn und Taxis, en de Solres. Verderop de Grote Synagoge van Brussel en het Egmont Park.
Tja, voor een jaartje dan. Want in 1830 brak de Belgische Revolutie los en met steun van Frankrijk ( gewapenderhand ), Engeland, Pruisen en Rusland, kwam de scheiding tot stand en heeft uiteindelijk Koning Willem I in 1839 het Koninkrijk België erkend ten gunste van de inmiddels ingezworen Koning Leopold I van België. Leopold I uit de familie van Saksen – Coburg en Gotha (!), inmiddels voorzien van de Engelse nationaliteit èn Ridder in de Orde van de Kousenband (!), de tegenhanger van het Gulden Vlies.

Tijdens die Belgische Revolutie is een lid van een oude adelijke familie omgekomen, Graaf Louis Frédéric Ghislain de Merode. Ter nagedachtenis is er een monument opgericht op het Martelarenplein. Op deze pagina over de Duitse Eifel verhalen we over de familie De Merode in Westerlo en het Duitse Düren.

De revolutie heeft in België wellicht méér geleefd dan in Nederland.

vakantie tips :
Vanaf 1 augustus 2013 heeft het Koninklijk Paleis haar deuren (deels) voor het publiek geopend, extra speciaal vanwege de troonswisseling. Ook de toen gedragen kleding wordt getoond.

Koning Filip | Philippe woont hier echter niet, zijn woonpaleis is in Laken.
vakantietips :
het Keizerlijk Kasteel te Laken, woonpaleis van koning Philippe | Filip en Mathilde d'Udekem d'Acoz
Het Kasteel van Laken dateert van 1782 en is gebouwd in opdracht van aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk, landvoogdes op verzoek van keizer Jozef II en daarmee: keizerlijk kasteel al was de naam destijds Kasteel van Schoonenberg. In 1804 ook door Napoleon bewoond, onderstreept ook de centrale rol die de stad en omstreken, in die tijd vervulde. Laken en Brussel : praten we over 4 kilometer en 45 minuten lopen via de Antwerpsesteenweg ….. Antwerpen en het Steen, toeval ?

In opvolgingstermen is de afstand tussen Koning Filip en Koning Leopold I : Leopold II – Albert I – Leopold III – Albert II ( broer van Boudewijn ).

Het Britse Huis Windsor waar Koningin Elisabeth deel van uitmaakt is uit het Huis Saksen-Coburg en Gotha, zelfde familie als die van Leopold I. Toeval ? En de connectie met Malta dan ?

Al heeft de premier  van Engeland soms een haat-liefde verhouding met de EU hier ter stede. Nog knap lastig, dat regeren.

We delen veel met de Belgen, hebben ook veel gemeen. Verschillen ook heel behoorlijk. En daarmee kunnen we elkaar nog steeds aanvullen en met elkaar samenwerken en samenleven.


vakantie tips :
Jubelpark Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel in 1889 gebouwd op initiatief van Koning Leopold II, waarin bijvoorbeeld de collecties klassieke Oudheid en de etnografische collectie

Jubelpark Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel in 1889 gebouwd op initiatief van Koning Leopold II, waarin bijvoorbeeld de collecties klassieke Oudheid en de etnografische collectie; te bezoeken tussen de rotonde van het Schumanplein, de Nerviërslaan, de Renaissancelaan en de Tervurensepoort. Jubelpark website is hier.

Manneken Pis | le Petit Julien

vakantie tips:
Manneken Pis ofwel le Petit Julien vind u op het adres Stoofstraat 46. Waar het manneke braaf een fontein staat te wezen. Op sommige dagen zelfs geheel gekleed, maar het werk gaat door !
Op deze website over Manneke Pis kunt u de bijzonderheden lezen over de méér dan 800 kostuums die het Manneke Pis ter beschikking staan ! en wie het kleden uitvoert. Een must to see, wanneer je toch hier bent.

Jeanneke Pis

vakantie tip :

Het zal dus niet waar zijn : Jeannneke Pis is de vrouwelijke evenknie van Manneken Pis. Inderdaad, het beeldje stelt een plassend meisje voor en initiatief van een restauranthouder in de Ilôt Sacré, stadsdeel ten noordoosten van de Grote Markt. Jeanneke Pis moet de gelijkheid tussen man en vrouw onderstrepen.


  1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

    Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
  2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

    Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
  3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

    binnen en buiten Nederland.
  4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

    Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


vakantie tip :

Atomium Brussel

Het Atomium symboliseerde de democratische wens om de vrede te bewaren tussen alle volkeren, het geloof in zowel de technische als de wetenschappelijke vooruitgang en kans op een beter leven.
Het Atomium was in 1958 het belangrijkste paviljoen op de Wereldtentoonstelling. De Expo 58 met het Atomium als beeldmerk, krap 13 jaar na het einde van WOII. Een nieuw elan was toen iets wat ieder aansprak.

Vreedzaam – vrede – gebruik van atoomenergie ( Hiroshima was toen nog niet vergeten ) voor wetenschappelijke doeleinden bepaalde dan ook de vorm van het 102m hoge bouwwerk met zijn negen met elkaar in verbinding staande bollen wat staat voor ijzerkristal.

Het was niet de bedoeling dat het Atomium na de Wereldtentoonstelling van 1958 zou voortbestaan, het bleek sterker te leven en het is nog immer populair.

vakantie tips :

Mini Europa

laat de Vesuvius uitbarsten, breek de Berlijnse muur af, versla de stier in de Arena van Sevilla, U kunt het hier !

Waar Brussel heel Europa bijna bestiert middels de Europese Unie, is ‘IN’ de stad ruimte gemaakt voor “Mini Europa“. Een soort Madurodam maar dan van Europa. En dat aan de voet van het Atomium, het enige park waar u in enkele uren door heel Europa reist. Maar niet zomaar reizen.
Wandel door de typische kenmerken van de mooiste steden van het oude continent, zoals Big Ben en de Eifeltoren, Gondelboten van Venetië, maar veel meer. Volg de T.G.V. van Parijs tot aan andere uithoeken van Frankrijk.
Maar nu de bijzondere highlights : vele animaties scheppen een levendige sfeer! Interactief !! Breng zelf de animaties op gang : laat de Vesuvius uitbarsten, breek de Berlijnse muur af, versla de stier in de Arena van Sevilla , ooit gedacht dat u dat zou kunnen ?? Dan zijn er 300 monumenten en plekjes opmerkelijke places to be in Europa. En dat allemaal in mini formaat in Mini Europa te Brussel.
U vind het hier :

website van Mini-Europa.


vakantie België tips :

Paleis van Justitie ofwel het Brusselse gerechtsgebouw

Het Brusselse gerechtsgebouw is een imposant bouwwerk aangevangen in 1866, in 1883 werd het gebouw plechtig ingewijd. Een groot deel van de nabij gelegen Marollenwijk moest wijken.
Ligging op een helling en een imposante koepel laten het gebouw fier hoog boven de stad uittorenen. U vind het op het adres : Poelaertplein 1.

Beurs

vakantie België tips :
De Beurs van Brussel ligt aan de Anspachlaan van Brussel. Het Beursgebouw werd voltooid in 1873 teneinde de groeiende economische acitiviteit vorm te geven. Verschillende kunstenaars, waaronder Rodin, hebben hierin samengewerkt.
Het gebouw is niet compleet zonder het Beursplein dat ervóór ligt. En aangezien geld dorstig maakt : de buurt hier rondom is ruim voorzien van gezellige cafeetjes en restaurants.


vakantie tips :

Grote Markt

De Grote Markt van Brussel is als elke markplaats het centrum van de stad. Met prachtige gebouwen en gildenhuizen. Terrassen tegen een decor van historiek en elke dag is er een bloemenmarkt, en op de zondag de vogeltjesmarkt. Op andere plaatsen hebben we al geschreven over de nodige schermutselingen in en rond Brussel, dat is natuurlijk ook te zien aan de Grote Markt in Brussel. Ook al is er een voorkeur voor Frans, een groot deel van de gebouwen aan de Grote markt zijn in 1695 nogal verwoest door juist de Franse legers. Ter geruststelling : er is het nodige aan herbouw gedaan dus alle reden om toch te gaan kijken op de Brusselse Grote Markt.

Het Stadhuis met de 96 meter hoge toren is opvallend aanwezig waarvan delen dateren van de 15e eeuw.
Interessant – ook in Nederland hier en daar waarneembaar – zijn de gildetekens op de panden aan de Grote Markt in Brussel zoals het teken van de Wolvin van het Boogschuttersgilde, De Vos van het gilde van de garen- en bandverkopers etc.

vakantie tips :

Broodhuis

Het Broodhuis gegeven de aanleiding van eerste bouw voor de bakkers en de broden gereguleerd zijdens de overheid en dat werkt niet, toen niet, nooit niet. Het Maison du Roi omdat naderhand in het pand de administratie van de Koning (lees: de overheid) werd gevoerd
Daartegenover staat het Broodhuis ( dwz de voorganger in de 13/14e eeuw en nog van hout ), een politieke misser, want de bakkers van Brussel bakten ze liever bruin in hun eigen bakkerij, en bleven het zelf uitventen. Wat er nu staat is wel even iets anders, in 1536 voltooid, de laatste verbouwing is van 1873 en herbergt nu het Museum van de Stad Brussel en ja, met de uitgebreide garderobe van Manneken Pis en nee, u kunt er geen brood kopen.

Basiliek van Koekelberg

vakantie België tips :
De volledige naam van deze imposante kerk : de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg en gerealiseerd tussen 1905 en 1970 naar een idee van koning Leopold II, of beter de basiliek Sacré Coeur in Parijs.

Het gebouw heeft de vorm van een Latijns kruis waarvan de middenbeuk wel 141 meter lang is en dus indrukwekkend. De basiliek is vooral herkenbaar aan de reusachtige koepel met een diameter van 33 meter. En let op : de basiliek beschikt over een theaterzaal, een bibliotheek, een documentatiecentrum en een restaurant. Niet zomaar een kerk en deze vind u op het Basiliekvoorplein 1, Koekelberg (1081).

Vooraf te bezichten op deze website: basilicakoekelberg.be.

Zoniënwoud

vakantie België tips :
Brussel is een qua oppervlakte ( maar ook qua betekenis voor Europa van oudsher ) grote stad, waar elke stad een groen hart zou moeten hebben, allez, ook Brussel heeft het :
Het Zoniënwoud is de de plek in de Belgische hoofdstad waar een mens tot rust komt en een hap verse zuurstof kan opnemen. Het Woud (!) beslaat meer dan 4300 hectare en ligt ten zuidoosten van Brussel. Met vooral beukenbomen waarvan er velen de eerbiedwaardige leeftijd van 200 jaar oud hebben overtroffen. Een paradijs voor wandelaars, fietsers en ruiters.

De Marollen of de Marollen-wijk

vakantie België tips :
In de Marollen, een zogeheten volksbuurt, gelegen tussen Justitiepaleis en het Zuidstation, ontmoet je de echte ‘Brusseleirs’. Wat hier zeker te bezoeken valt is de vlooienmarkt die sedert 1873 dagelijks wordt gehouden op het Vossenplein. ‘t Zal wat tijd vergen om alles te zien.

vakantie België tips : In ongeveer dezelfde categorie

Beenhouwersstraat in Brussel

De bekende Vlaamse singer/songwriter Johan Verminnen liet al horen:
“As ge Brussel wilt zeen leive, moede nie vuil geld oeitgeive. Do es ne côtei da g’a nie moe geneire. Goit er nen ôvend passeire in de rue des Bouchers.” Wie regelmatig de Belgische tv bekijkt, kent Johan Verminnen. Trad ook regelmatig op in de Notenclub van Belgie met Anja Daems. Deze Beenhouwersstraat of Rue des Bouchers in Brussel is het thema van één van zijn liedjes. Anders gezegd : het hoeft niet veel geld te kosten om het echte leven mee te maken, wat Brussel zo bijzonder maakt.

En ja, eethuisjes zijn er beslist, zeker en vast, voorbij de Koninklijke Sint – Hubertusgalerijen.
Een andere strophe van Verminnen : ‘Brussel g’et maain èt gestoule’ … Brussel je hebt m’n hart gestolen.
En wat vind U ?

Koninklijk Theater Toone

vakantie België tips :
In een zijstraatje van de Beenhouwersstraat is het Koninklijk poppentheater Toone, een stukje Brusselse folklore al vanaf 1830.

Brussel : stad van cultuur, staatkundig organiseren en fun voor winkelen

 

winkelen in Brussel

vakantie België tips :

de Sint-Hubertus Galerij een antiek maar hoogst moderne overdekte winkelstraat met winkels 'op niveau'

  • Koninklijke Sint-HubertusGalarij, ontworpen in 1837 en geopend door Koning Leopold I, een monumentale passage als overdekte winkelstraat.
    U vindt er juweliers, designers, modewinkels, restaurants, delicatessenwinkels, kunst, kantwerk, kristal winkels etc.
    Vanaf de Grote Markt te bereiken rechts via de Rue du Marchés aux Herbes en dan links is het één van de zijstraten, tot aan de Arenbergstraat.
  • de Nieuwstraat met de bekende winkelketens en het City2 shopping center, voorbij de muntbeurs en daar links afslaan richting de grote markt waar in de buurt de AGORA gallerij is met veel leer en hippie-stijl mode
  • De Antoine Dansaertstraat is de ‘place to be’ voor fashionistas, met massa’s boetiekjes, modehuizen, stylisten, designers en juweliers. Al zou je dat niet zeggen met de oude bouwstijl van de panden die uit de vorige eeuwen dateren. De straat grenst aan de Oude Graanmarkt, met prettig door de zon beschenen terrasjes en bezoekers. Dat is te zeggen : wanneer de zon schijnt en in Brussel is dat veel (..)
  • de Louizalaan, ook wel de Avenue Louise, met wat luxere winkels, is een grote laan in de Belgische hoofdstad Brussel van het Louizaplein naar het Ter Kamerenbos over een lengte van circa 2,7 kilometer, al is niet alles winkelgebied.
  • de Guldenvlieslaan
  • de Brabantstraat
  • rond het metrostation Naamsepoort
  • rond het zuidstation w.o. de waterloose steenweg vanaf de Hallepoort
  1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

    Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
  2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

    Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
    Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
  3. Trivago

    » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
  4. Vakantie Discounter

    » bij voorbeeld : .
    Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina

 

terug naar de hoofdpagina over België

Vakantie-trips.nl over Brussel België vakantie met tips.