Thorn de Abdij en vorstendom in Limburg : de witte stad en de dames hebben het voor het zeggen

Limburg Thorn : klooster voor benedictinessen | voor adellijke dames en het Abdij - vorstendom Thorn, Abdijkerk
Thorn de witte stad in Limburg en uw vakantie aan de Maas. Op de hoogte van Roermond, daar treffen we het witte stadje Thorn. De geschiedenis van Thorn hangt nauw samen met die van de abdij, gesticht rond 975 als Benedictinessen Klooster door Ansfried van Utrecht of Atrecht.  Het klooster groeide uit tot een wereldlijk sticht, en later tot een klein vorstendom. De stiftdames beschikten over eigen inkomen en vermogen !!, woonden in fraaie huizen en creëerden werk en welvaart.

onderwerp navigatie deze pagina

 


Aanbiedingen

De Sint-Michaëlkerk of Stiftskerk in Thorn

De Sint-Michaëlkerk of Stiftskerk is een parochiekerk waarvan de delen grotendeels uit de 14e eeuw stammen, de stiftskerk van de Benedictijner abdij in Thorn. Een gotische kruisbasiliek. Na de opheffing van het klooster in 1797 werd de oude parochiekerk gesloopt en nam de gemeente deze in gebruik. De bekende architect P.J.H. Cuypers restaureerde in de 19e eeuw de Sint-Michaëlkerk, waarvan de naam verwijst naar de Aartsengel Michaël.

en de witte huizen van het Limburgse Thorn?

De achtergrond van de witte huizen van het Limburgse Thorn is niet echt romantisch van aard. Net zoals in Amsterdam en elders de smalle voorgevel een fiscale achtergrond had, zo ook in Thorn. De Franse overheersers ( 1794 tot 1814 ) voerden een belasting in op de omvang van de ramen, dus dicht ermee. Het metselwerk zag er natuurlijk minder fraai uit. En dus werden de muren wit geschilderd. Nadien – nadat men de commerciële waarde ervan inzag – heeft men dat zo gelaten. Het moet gezegd, tezamen met de sfeer, de inrichting van het dorp, de oude stenen waarover je moet lopen, Thorn heeft Limburgse charme.
Hotel Restaurant La Ville Blanche in het Limburgse witte stadje Thorn

Verblijven in Thorn

Verblijven in Thorn bijvoorbeeld bij Hotel-Restaurant La Ville Blanche zie de vakantietips en aanbiedingen overzicht.

Fletcher Hotel-Restaurant La Ville Blanche ligt in het centrum van het witte stadje Thorn.
Daar waar het prachtige Midden Limburgse land een schat biedt aan cultuurhistorie.
Wandelen door de pittoreske straatjes, je verwonderen over de witgekalkte huizen, de historische boerderijen, en vooral de monumentale Abdijkerk , waant ook u zich in de Middeleeuwen.

Zie voor de hotels in onderstaand overzicht hotel-bemiddelaar Trivago voor hotel-aanbiedingen.
Zie voor een vakantiepark, vakantiewoning bemiddelaar nummer 1 in datzelfde overzicht :

 1. Europarcs Resort Limburg nabij Susteren op 18 km zuid van Thorn
 2. vakantiepark De Leistert nabij Roggel, op 18 km oost van Thorn
 3. Aerwinkel nabij Posterholt 19 km oostelijk van Thorn

  Zie omstreeks vakantiepark Aerwinkel bij Posterholt en Roermond onze webpagina daarover.

 4. Roompot vakantiepark de Weerterbergen, op 23 km noordwest van Thorn nabij Weert
 5. Landal vakantiepark de Lommerbergen, op 33 km noordoost van Thorn bij Reuver

De omgeving is heel geschikt om per fiets of te voet te verkennen.
Het aan de Maasplassen gelegen landschap is groen, afwisselend en heuvelachtig.
Maar toch : winkelstad Roermond ligt binnen voet- of handbereik, relatief dan en concreet 16.2 km per auto. De andere kant op is Noord-Brabant dichtbij, en eveneens een “adelaar-” of “hanestap” zuidwestwaarts wandelt u zo België binnen. Volgend de kronkelende Maas naar het noorden wordt het Tegelen – Venlo – Nijmegen, langs diezelfde Maas naar het zuiden wordt het Bourgondisch gevoel steeds sterker, U nadert Maastricht, evenals het Belgische Luik wat middels het prins-bisdom Luik in de contreien van Thorn en omstreken zeker een belangrijke rol heeft gespeeld.

Het Hotel-Restaurant La Ville Blanche bevindt zich in een prachtig historisch pand en biedt u alle mogelijke comfort voor een prettig verblijf.

Geniet van de vermaarde Limburgse gastronomie in het gezellige à la carte restaurant. De kelderbar met mooie gewelven is bijzonder geschikt voor een leuk avondje uit met zijn tweeën.
In de zomerperiode is het gezellige terras een heerlijk plek om even na te genieten met een lekker hapje en drankje.

top pagina


Voor het navolgende is deze plattegrond wel handig, klik daarvoor hier

Thorn op veel plaatsen 'maagdelijk' wit om belastingredenen, toch waren de dames destijds veelal vermogend, niets is de mens vreemd

 

zie omtrent Graaf Ansfried van Leuven en Huy cq Aartsbisschop ook deze pagina over het Belgische Westerlo en lees dat het eigenlijk een bijzonder man moet zijn geweest mede gelet op die tijdsgeest.

De macht van de Abdij van Thorn

De macht van de Abdij van Thorn, want ook de Abdij Thorn was niet zo eenvoudig als het lijkt. Zoals ook Ansfried een bepaalde statuur had bereikt. Samengevoegd met het wereldlijk bezit, waren enkele eeuwen later de heerschappij rechten over het Land van Thorn zodanig, dat de abdis zich vorstin kon noemen. Het Rooms Duitse Rijk (!) en dus had de Abdis vervolgens ook zitting in de Duitse Rijksdag. Mét deelname in andere kloosters, zo ook in de omgeving van het huidige Duitse Essen. Eenvoud stond niet echt in het vaandel. Met bescherming van de Graaf van Gelre en mede-beschermheer de Graaf van Horn.

Dochter Benedicta, abdis van Thorn was vastbesloten om haar vader te laten begraven in de contreien van Thorn, zo niet de monniken van Utrecht. Kwam zogezegd heibel van en dan blijken monniken soms bereid tot handwerk. Handwerk in de zin van wederrechtelijke acties. Uiteindelijk deed Benedicta van Thorn water bij de Bisschoppelijke Wijn, gunde Utrecht de eer. Een Salomonsoordeel. En bleef Thorn achter, zonder haar oprichter, Graaf van Hoei, Bisschop van A danwel U trecht, voetstappen nagelaten tot in Rome.

Bedenk dat ook onze Bonifatius van Engeland naar Rome trok, kan het niet anders dan dat de monniken en Bisschoppen van toen, het huidige toerisme hebben uitgevonden.

Welkom in Thorn, Limburg !!

Vakantie Thorn


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Limburg

top pagina