Doetinchem vakantie in de Achterhoek, vanuit die naam èn met voorvoegsel Ambt .

Doetinchem Kasteel Slangenburg

Met Ambt er bij bedoelde men de omliggende gebieden, maar sedert 1920 geldt dat niet meer. We kennen in die zin ook als voorbeeld Ambt Delden.

Tussen Doetinchem en Varsseveld is een circa 600 ha groot landgoed met de naam Slangenburg. Daar vinden we naast Kasteel Slangenburg ook de Sint-Willibrordsabdij Benedictijner Orde. ca 3 km buiten de stad. Van dezelfde Orde als de St.-Adelbertsabdij in Egmond.
Het steenhuis lijkt te dateren op 1354, valt inmiddels onder de Nationale Monumentenorganisatie en dient bij tijd en wijle als gastenverblijf van de Abdij. In goede tijden was het een bezit van de familie Van Baer. En qua beheer de familie Passmann.

En zo’n gebouw is voor ‘eenvoudige’ monniken

niet onaardig.

de slangenburg

 

Doetinchem en historie is toch uitgegroeid

De stad zou al in de negende eeuw bestaan hebben en telt tegenwoordig een kleine 60.000 inwoners incl omliggende plaatsen / dorpen.
kaart Doetinchem
Elke dinsdag is er waren- en lapjesmarkt, dagelijks uitgebreide winkelmogelijkheden en er is een zeer verscheiden aanbod aan horeca. Ieder jaar zijn er bijzondere evenementen, zoals het straattheaterfestival in juli, het stadsfeest in september en de fietsvierdaagse in juli.

De omgeving van Doetinchem is bos- en waterrijk en leent zich perfect voor het maken van fiets-, wandel- en kanotochten. Dus ideaal voor vakantie.

Doetinchem

 

Natuur in of bij Doetinchem

Er zijn meerdere natuurgebieden : westelijk de Kruisbergse Bossen. In het oosten het bosgebied de Slangenburg.
In de stad een groot aantal parken zoals park Overstegen.

Het vakantie water van deze stad

Je zult het misschien verwachten, maar liggend aan de oevers van de Oude IJssel, tja, daar ligt dan ook de jachthaven. Die Oude IJssel heeft de bron in de omgeving van het Duitse Borken, en stroomt bij Doesburg de gewone IJssel binnen. Ideaal voor een water vakantie.

Kasteel de Kelder

Naast Huis de Slangenburg heeft Doetinchem nòg een steenhuis in huis : Kasteel de Kelder met Koetshuis. Hoewel, vermoedelijk ontstaan in de 15e eeuw als Boeren Havezathe Hagen of Haegen. Een Kasteelboerderij, of een versterkte boerderij. Kwam best wel veel voor en de bewoners hadden in de regio vaak aanvullende organisatorische of bestuurlijke taken.
Kasteel “De Kelder” is gelegen in de Kruisbergse Bosschen aan de Kelderlaan direct achter het Slingeland Ziekenhuis. Beschikbaar voor trouwerij en partijen.

Kasteel de Kelder
Kasteel de Kelder is eigendom van Jonkheer Floris Beelaerts van Blokland, indirect via familiebanden met de familie van Pallandt. Die familie kwamen we al tegen in Heerlen / Brunssum in Limburg omtrent Kasteel Ter Worm.

Huize De Kelder

Er is nòg een Kasteel in Limburg : het Daelenbroeck in Herkenbosch, kasteel / hotel. De pagina is voorzien van – ok is ook al weer behoorlijk lang geleden – informatie over het zangduo Nina & Frederik. De familie Van Pallandt heeft banden met het oude hertogdom Gelre en Gulik of Jülich.

En een derde Kasteel in Doetinchem : Kemnade

 

Huis Kemnade

OK, er is nog een vierde ‘kasteel’ maar eigenlijk is het er niet. Wat er is, is de verhoging in de grond voor een motte kasteel, een begin van …. zeg maar … of wellicht tot de grond toe afgebroken. Dat zou dan Kasteel Barlham zijn. Maar ja, niets te zien eigenlijk. La maar dan.

Doetinchem , Braamt en Jan Klaassen

Op 6 km zuidelijk van de stad komen we het dorp Braamt tegen, naast het gebied van Het Land van Jan Klaassen, een pretpark of attractiepark. En natuurlijk is Katrijn ook aanwezig.

En Braamt kennen we als vestingsplaats van het vakantie park Stroombroek. Zit je dáár, dan is het winkelcentrum in Doetinchem oost relatief handig dichtbij, mits met auto.

Zie ook de vakantie suggesties.
Braamt valt overigens niet onder Doetinchem maar onder de gemeente Montferland.

Vakantie Suggesties


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Gelderland

top pagina