Drenthe zuid-west met o.m. de Buitenplaats : de Marke van Ruinen

Die biedt bijvoorbeeld een 4-persoons Markegaerde Wellness vakantie onderkomen, vrijstaand…..
de Maria kerk te Ruinen
Deze Maria kerk dateert in deze vorm al van het jaar 1423, was daarvóór in Romaanse stijl. En dáár nog voor, stond er het Benedictijner klooster, vermoedelijk nog wel iets groter dan de huidige kerk. Aan de zuidzijde van de kerk zijn nog 2 kapellen aangebouwd i.o.v. Jan III van Ruinen en diens eega, Zwedera van Rechteren.

Ligging van Buitenplaats de Marke van Ruinen.

Hogenboom vakantiepark Buitenplaats “de Marke van Ruinen” ligt in een 1200 hectare groot natuurgebied met bos, hei en vennen. Ofwel de Boswachterij Ruinen in de mooie provincie Drenthe.

Vanaf het park loopt of fietst u

direct de bossen in en leiden de vele wandel- en fietsroutes u ook langs gezellige dorpjes en bezienswaardigheden. Sleutelwoorden die hier op dit park van toepassing zijn: Rust ruimte, ontspanning onthaasten genieten relaxen
voorbeeld vakantiewoning Marke van Ruinen

Omgeving van Buitenplaats de Marke van Ruinen.

In de gehele omgeving van Buitenplaats de Marke van Ruinen kunt u eindeloze fietstochten maken. Drenthe staat niet voor niets bekend als fietsprovincie nummer één. De prachtige bossen, de vele vennen en roze heide zoals Boswachterij Ruinen en Nationaal Park Dwingelderveld spreken tot ieders verbeelding. Ook ligt het brinkdorp Ruinen op steenworp afstand en heeft u daar alle voorzieningen. Klik hier voor uitleg van de Marke , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

Verder is er een zwembad in de buurt en zullen uw kinderen zich in de directe omgeving goed vermaken bij Familiepark Oikos of het Vogelpark Ruinen. Tevens behoort een dagje naar Attractiepark Slagharen, Verkeerspark Assen of het Dierenpark Emmen ook tot de mogelijkheden.

Benedictijnen Abdij Ruinen – Heilige Maria

De Benedictijnen Abdij Heilige Maria bestond in Ruinen of zoals het toen nog was : Runen, in Drenthe, van 1140 tot 1325. Jaartallen zijn soms te exact.
En waar destijds Drenthe in feite het bezit van de Bisschop van Utrecht was, met de naam Oversticht, was dàt de instantie voor vestigings – toestemming èn aankoop van de grond.
Het klooster moest bestaan uit een gebouw in Romaanse stijl met een kapel. De naam van de beoogde abt, Henricus, is terug te vinden in de aankoop-acten.
Vanaf de 13e eeuw waren er kloosterzusters met een priorin waarmee Ruinen dus een dubbelklooster was.

Om onbekende reden verhuisde het klooster in het jaar 1325 naar Dickninge, even zuidelijker, waar het echter in 1603 opgeheven en niet meer is voortgezet.
van Ruinen naar Dickninge
Op de resten van het klooster en de kapel is de Mariakerk gebouwd, een 100 jaar later( in de 15e eeuw) zie de foto bovenaan de pagina.

De Heerlijkheid Ruinen qua bestuur gehuisvest in de Oldenhove ?

Wil er een Heerlijkheid in de betekenis van “een eigendom van een ‘heer'” zijn, en niet iets wat gewoon ‘heerlijk’ is, moeten we die Heerlijkheid wel even kunnen vinden. En dat treft , maar is al wel eventjes geleden : er was een huwelijk iets vóór het jaar 1360 tussen Jan III van Ruinen ( geboren in ca 1315 ) en Zwedera van Heeckeren van Rechteren ( geb.ca 1346 ), ook wel Swedera van Runen. Jan overleed ( was al wel ietsje ouder ) in of omstreeks 1378, Zwedera of Swedertje overleed in het jaar 1407, nadat ze nog 5 jaar Abdis is geweest in een klooster bij Diepenveen ( net boven Deventer ). Zij was een volgeling van Geert Grote ( kloosterhervormer / theoloog ).

Jan III van Ruinen

Deze Jan III was dus zo’n Heer van Ruinen. Heer zijn is een leen van de Bisschop van Utrecht. Een rijk ‘leen’ wat je ook weer in delen aan derden zou kunnen belenen met een zogenaamd ‘achterleen’. En da’s goed voor je inkomsten. En daarom spreken we van de Heerlijkheid Ruinen (bron:Delpher). Dus ook de herkomst van de dorpsnaam Ruinen.

Al in de 1e helft van de 12e eeuw was er al sprake van ene Otto van Ruinen, dus de familie bestond al enige tijd, en bezat dan ook een steenhuis wat past in de tijd, de stand en het vermogen.
Havezathe Oldenhove sedert het jaar 1375 bij buurtschap Oldenhove in de Heerlijkheid Ruinen

Vakantie invulling ?

Een dagje cultuur snuiven? Ga dan naar een van de musea of galerieën in Hoogeveen, Assen of Meppel welke goed per auto bereikbaar zijn. En last but nog least; een 18 holes golfbaan treft u aan in Havelte evenals de Johannes Post kazerne, waar overigens weinig hinder van te verwachten is, gebouwd op een ruime heuvel.

Vakantie aanbieding

 

Hotel Suggestie

 

 

Hotel & Suites De Stobbe & Brasserie Vrouwe Swedera

 

Hotel & Suites De Stobbe & Brasserie Vrouwe Swedera
Ruinen

 

Beleef de Drentse natuur, geniet aan het water, een middag shoppen of lekker in de sauna of het zwembad. En met Vrouwe Swedera herkent u direct de bovenstaande eega van Jan III van Ruinen !

 

Zie onderstaand overzicht hotel vergelijkers Trivago

 

 

Vakantiebungalow suggestie

de vakantiewoningen bij de Marke van Ruinen vind u in onderstaand overzicht bij bungalow-vergelijker nr 1:


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Drenthe / Drenthe detailpagina’s zoals Meppel,

Echten,

zuid-Drenthe w.o. Hoogeveen en Emmen,

Steenwijkerland

 

top pagina