vakantiepark Akenveen bij Tynaarlo en Zuidlaren Drenthe villapark

Akenveen Villapark
Akenveen Vakantiepark cq Villapark, is te vinden in Drenthe tussen Tynaarlo en Zuidlaren, is een ideale bestemming om bij te komen. Rust, ruimte en natuur is er wel in dit door maar liefst drie nationale parken omringd gebied.

Geniet van doorkijkjes op rietgedekte boerderijen, struin door uitgestrekte heidevelden of maak een fietstocht. Watersporters leven zich uit op het Eelder- Paterswoldse meer of het Zuidlaardermeer.

Zuidlaardermeer aan de Drentse kant bij Zuidlaren, Noordlaren ,Midlaren, Westlaren = Drenthe en Wolfsbargemeer aan de kant van Wolfsbarge en Kropswolde, de oostkant =

provincie Groningen. En de Stad Groningen is “om de hoek”. Noordlaren ( Noordlaren ? ) en Midlaren zijn wat kleiner dan Zuidlaren, met enige winkels en horecabedrijven. De evenementenhal is helaas verdwenen. Aan de kant van vakantiepark Akenveen heet Zuidlaren : Westlaren.

De Drentse krentenbol

Wat is gebleven zijn 2 bakkers met een uitstekende Drentse bol ( rond krentenbrood ). De smaak tussen beide is absoluut verschillend. Persoonlijk ga ik voor de bol van Feenstra, anderen kiezen voor de bol van Patisserie / banketbakker Hovius, beiden in Zuidlaren.

vakantiepark Akenveen Tynaarlo Drenthe noord west van Zuidlaren

vakantie : Tynaarlo Villapark Akenveen = vakantie, biedt bijvoorbeeld een 4-persoons bungalow Type Villa Vrijstaand. Dat houdt dan dit in ….

 • Ruime woonkamer met schuifdeuren naar het terras.
 • Moderne keuken voorzien van magnetron.
 • Badkamer met douche en/of bad en apart toilet.
 • Bovenverdieping: twee slaapkamers met elk 2 eenpersoonsbedden.
 • De bungalows zijn voorzien van een berging met ruimte voor fietsenstalling.
 • De inrichting kan in vakantie domein Akenveen onderling verschillen.

 

Paterswoldse Meer

Dat vakantie aantrekkelijke Paterswoldse Meer begint al in de Stad Groningen en is dus vrij langgerekt, bijna tot aan het vliegveld Groningen Airport Eelde. Het Zuidlaardermeer doet er niet voor onder, en strekt zich uit vanaf Meerwijck tot aan Midlaren.

Akenveen en de omgeving

meisje van Yde

Nu is het niet zo dat ik u vanwege een interessante stad naar Yde wil sturen, is het niet. Wat is het wel ?
Het zogenaamde ‘meisje van Yde‘ is een op 12 mei 1897 bij Yde gevonden veenlijkje. Het bevindt zich nu in het Drents Museum in Assen (!). En door de reconstructie is het bijna een eigentijds uiterlijk. ‘T is maar dat u het weet en het is te bezichtigen …..

mini Autoroute rondrit Haren Zuidlaren

En dan heb je gelijk een mooie kenmerkende vakantie autoroute ( eigenlijk wel 3 ) te pakken : vanuit Haren onder Groningen of via Glimmen naar Onnen, Noordlaren, Midlaren en Zuidlaren en kom je uit bij Pretpark De Sprookjeshof  (zie webadres onderstaand) waarvan het voortbestaan in 2015 is veiliggesteld.

In Glimmen kun je eigenlijk direct na de plaatsnaamborden rechtsaf De Zuidlaarderweg via Noordlaren, maar ook even verderop en kiezen voor Onnen en dan Noordlaren.

En als derde via Haren, kiezen voor Waterhuizen, Kropswolde, De Groeve en Zuidlaren terug naar Akenveen.

Analoog vanuit Groningen, via Paterswolde / Eelde naar de Punt ( denk aan het ‘meisje van Yde’  voor geïnteresseerden in oudheid en moerassen ) en via Tynaarlo terug naar vakantiepark Akenveen. Etc.

Tja, en aan de Noordlarense kant hebben we het over het Zuidlaardermeer, maar dat kennen ze aan de Groninger kant in principe 😉 niet, is daar immers het Wolfsbargermeer.

autoroute Zuidlaren, Anloo, Gasteren, Zeegse en terug naar Akenveen

Ok, nog eentje : richting Zuidlaren gaan en dan voorbij de N34 en de instelling Dennenoord, rechtsaf naar Schipborg en de “Kymmelsberg”. ( uitzicht over het typisch Drents landschap ). Er tegenover is een strookje om te parkeren. En ergens achter die einder ligt Zeegse + hotel, mooi natuur toch ?
Drentsche Aa in Aa en Hunze
Dóór naar Anloo en rechtsaf naar Gasteren. [ Let op : kort erna ligt een auto ON vriendelijke bult op het kruispunt. ] Maar daarna is de weg de moeite waard, evenals het wandelgebied er om heen. Verder naar Oudemolen en daar kies je rechtsaf naar Zeegse. Mèt hotel. Mèt bossen.( een groot deel van de bossen is als militair oefenterrein in gebruik .. geweest en dus goed onderhouden ).

En van daaruit via Tynaarlo naar vakantiepark Akenveen.

Sfeerimpressie Akenveen vakantiepark

Eelde De Buitenplaats

Vergeet in Eelde niet, om museum De Buitenplaats te bezoeken. En aan de zuidkant van Akenveen is beslist aan te raden via officiële en minder officiële wegen een oud bosgebied en de aanvang van de Hondsrug naar Coevorden. En diè weg is al oud, kan ik u melden. Vanaf de Punt al oeroud. De verhogingen in het landschap dáár noemt men de ‘tenen’ van de Hondsrug.

Heeft echt niets met een hond te maken! De Hunsrück kennen ze in Duitsland ook. Waterrijk, beetje nattig, beetje vervening en moerassig en daarbinnen een rug van zand en steen.

De vrijstaande villa’s van vakantiepark Akenveen zijn met zorg ingericht en bieden bijzonder veel privacy. Het waterrijke vakantiepark biedt volop mogelijkheden voor vissers en zwemmers.
Zie overzicht bungalows hieronder.

In datzelfde overzicht ziet u Trivago voor een boekingsvergelijk omtrent :
Hotel Restaurant Zeegser Duinen Tynaarlo Zuidlaren Trivago

(zie onderstaand overzicht)

 

Vanaf Zeegse en Hotel ZeegserDuinen is de afstand van daar tot:

Zuidlaren : 7 km

Anloo : 6 km

Assen : 12 km

Tynaarlo : 3 km

Vries : 6 km

Museum de Buitenplaats in Eelde 13 km met het vliegveld er bij : 12 km.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Drenthe / Drenthe detailpagina’s zoals :

Familie Hotel Paterswolde

De Bloemert Zuidlaardermeer

Huize Vennebroek de braak en de duinen plus Lemferdinge te Paterswolde

Norg hotels tussen Assen en Groningen

Omgeving tips :
– Paterswolde Klompenmuseum

– Zuidlaren De Wachter aan de Bolwerk 11 te Zuidlaren

– Zuidlaren de Sprookjeshof

– de natuur rondom de rivier de Drentse AA en het Nationaal Park

– Zuidlaren Zwembad Aqualaren


top pagina

terug naar de hoofdpagina van Groningen
top pagina

kenwoorden of vertalingen : Simenon, Maigret, Dollard, borgen, vesting, zijl = sluis, Duitsland Noord, Havendagen, strand, Schildmeer.