Norg hotels tussen Assen Groningen

Norg authentiek oud dorp met hotels gelegen tussen Assen (TT circuit) Groningen en Groningen Airport

Waar kunnen we Norg vinden op de kaart

de kaart om Norg te vinden in de provincie Drenthe op de grens met Friesland en in de richting van vliegveld Groningen Eeelde en de stad Groningen

Norg ligt even westelijk het binnenland in, maar verder aan de Rijksweg A 28 tussen Assen en Groningen, en daarmee ook het vliegveld Airport Groningen Eelde. Met dank aan de natuurlijke omgeving merk je van dat vliegveld niet meer dan er op geringe afstand een hotel te vinden.
Vliegveld Airport Groningen Eelde
(Via de weg N858 : Eelde – De Punt – Donderen – Norg iets van 14 km in 18 minuten.)

In Norg is ook een vliegveld : de vlindertuin

In het centrum van Norg achter het adres Oosteind 33 ( centrum weg naar Donderen N858 nemen ). Daar is de vlindertuin in een beschutte ruimte ( vrije toegang ) gecreëerd tgv 1700 meter2. Afgeschermd door een houtwal en enkele eikenbomen is het terrein windluw. Mede dank zij lange hagen. En om de vlinders te behagen en te houden zijn er in diverse soorten struiken en planten.

Met bijen, hommels, waterjuffers en libellen is het een tuin met een levendige vliegende bevolking, voor het eerst aangelegd in het jaar 2005.

korte film over Norg

 

Norgerholt via Westervelde en richting Veenhuizen

Het Norgerholt is een oud bos (mogelijk daterend uit de vroege middeleeuwen van rond 9e eeuw ) tussen Norg en Westervelde. Zal iets van 25 hectare zijn. Tussen Norg en Westervelde en daarmee iets zuidelijk van Norg.
Maar eigenlijk kun je zeggen dat vanaf Norg naar Veenhuizen, er héél veel bos op u ligt te wachten.

Veenhuizen en het gesticht

Al zou ik persoonlijk niet te lang in Veenhuizen en het gesticht blijven plakken. Was namelijk ooit bedoeld voor “heropvoeding” , dat “gesticht” werd later de penitentiaire inrichtingen. Daar is zo langzamerhand – heropvoeding heeft kennelijk gewerkt – geen emplooi meer voor. Deel is verhuurd sedert september 2015 aan Noorwegen.

Al schijnt het museum interessant te zijn.

Van oudsher heb ik daar relaties ( bij de bewaking dan ). En is tijdens bezoeken vooral blijven hangen de “opvoedkundige” uitroepen. Zoals “Arbeid is Zegen”, “Orde en Tucht” en “Werken is Leven” etc.  Ingemetseld in de huizen (dienstwoningen) en gebouwen. Dat vond men bij de oprichting wel stichtelijk. Let er op wanneer u door het dorp rijdt.

Klein Soestdijk in Veenhuizen

Klein Soestdijk Veenhuizen een eenvoudige directiewoning en nu zorgboerderij
De oorspronkelijke stichting dateert van 1859 als de Kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen. Bij de omvorming naar een Staatsinstelling werd een nieuwe directeurswoning gebouwd. Dit kreeg – gegeven het ontwerp – de bijnaam Klein Soestdijk maar ook wel een beetje gegeven de status van bewoners. En heeft het min of meer permanent die naam gekregen. Is nu eigendom van het Drents Landschap en onderdeel van de zorgboerderij.

Kunsttuin

Van heel andere orde is de Kunsttuin aan de Hospitaallaan 19 in 9341 AG Veenhuizen. Met gebruik maken van een oude bewaarderswoning is er een tuin met kunst aangelegd, die het bezichtigen ( en evt aankopen ) zeker waard is. Het geheel staat onder leiding van kunstenares Keramiste Judith Reedijk.

Het Molenduinbad in Norg

Een overdekt subtropisch zwemparadijs. In de bossen. Dat Molenduinbad treft u aan even buiten het centrum van Norg. Een wedstrijdbad van 25 meter, een recreatief bad, wildwaterglijbaan, bubbelbad, peuterbad (ook buiten).

De Kerk van Norg en het wapen van de Van Ripperda familie

Van Ripperda wapen in Margaretha Kerk van Norg, namens Adolf Ripperda, heer van Peize.
De huidige Sint Margaretakerk met een zadeldaktoren dateert van de dertiende eeuw. Al blijkt uit geschriften dat er al sedert het jaar 1139 een kerk moet zijn geweest. Best oud dus. Bleek ook uit de restauratie rond 1970. De toren die ook het oudst is, staat iets los van de kerk. En boven de ingang staat het wapen van de Ripperda’s.
familiewapen Van Ripperda
En dat is best bijzonder.
Eind 16e eeuw hebben de Ripperda’s zich in het Groningse laten gelden, ooit afkomstig uit Oost Friesland, regio Emden. Daaronder ook de Ripperda die zich in Haarlem liet gelden, ten tijde van Kenau. Het wapen laat dus zien dat hun invloed tot in Drenthe, dus Norg, reikte.

De Ewsum familie

Nog zo’n antieke familie : Van Ewsum.. Zelfde oorprong als Ripperda, en van Ewsum zijn er nu nog “de resten van de Ewsum borg” in Middelstum, Groningen.
wapen Van Ewsum
Maar hebben ook hun invloed laten gelden in het Groningse Leek, waar Huize Nienoord in Leek voor kinderplezier garant staat. En op ca 8 kilometer boven Norg, in Roden, waar Landgoed Mensinge en de Mensingeborg de Havezathe bezat.

Havezate Mensinge Roden

Havezate Mensinge in Roden vlakbij Norg stamt uit 1381 en is bezit geweest van diverse machtige families.
Rond 1500 was het in bezit van de machtige familie Van Ewsum. In die tijd wilde de stad Groningen haar macht uitbreiden en dat leidde onder andere tot diverse plunderingen en vernielingen op Havezate Mensinge.

En nee, beide families Ewsum en Ripperda, waren in oorsprong geen “lievertjes”. Niettemin, de Havezathe Mensingeborg is een bezoek méér dan waard, op enkele kilometers vanaf Norg.

Genieten in Norg in hotels, b&b of vakantiehuizen al sinds 1713

Hotel Karsten Norg Drenthe noord al sinds 1713


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


Bedenk wel, dat meestal bij hotels gesproken wordt over een kamerprijs obv per persoon per nacht.
Bij aanbieder Hotelspecials ligt dit anders : kamerprijs per nacht obv 2 personen !! Even goed vergelijken en informeren.

terug naar de hoofdpagina over Drenthe.

top pagina