( Lees méér over de grootheid van Franeker : Eise Eisinga en diens Planetarium op deze pagina. )

Franeker en vakantiepark Bloemketerp

Kaatsen, het spel van mannen en vrouwen, een klein hard balletje, en ongeoefend naderhand een pijnlijke hand maar wel met traditie
Kaatsen, een spel van heel Friesland. Maar aan de top staat de ‘PC’ van Franeker. En PC staat voor Permanente Commissie. Al sinds 1854. Te houden op het ‘Sjûkelân’, waar ooit het Sjaerdema slot heeft gestaan.
Sjaerdemaslot een zg waterburcht in Franeker, ooit bewoond door leden van de Friese adellijke familie Van Aylva, grietmannen, en Edwert Sjaerdema, naderhand afgestaan aan de Hertog Albrecht van Saksen. In de 17e eeuw nog verhuurd aan de Franse filosoof René Descartes. Maar in 1725 verkocht en afgebroken.

Franeker en onze geestelijke vermogens

Van oudsher geldt het spreekwoordelijk gezegde : ‘iets met je bovenkamer ? dat wordt dan de inrichting Franeker’. Van oudsher geldt het spreekwoordelijk gezegde: ‘goeie bovenkamer’ of heropvoeding ? dat wordt dan de Franeker Universiteit. Piet Poot bijvoorbeeld van Pieter Stuyvesant heeft hier gestudeerd. En vele anderen.

Friesland en vooral Franeker zakt weg

In Groningen vragen ze geld voor de bodemdaling tgv gas, rond Franeker is de bodem al jaaaaaren met 20 cm gedaald tgv zoutwinning, da’s niet zout, dat is zuur. Toch weten ze in Franeker al sedert eind 18e eeuw – niet hoe de hazen lopen maar : – hoe de planeten rond de zon draaien. Je hoort ze er alleen lokaal over klagen, maar de sterren ? Da’s Eise Eisinga !!

Ouderdom van Franeker

Je leest meermalen : Franeker ( ofwel : “Froon-acker” ) zou rond 800 zijn ontstaan. Van de 11e eeuw tot de 16e eeuw ontwikkelde Franeker zich tot het bestuurlijk centrum van noordelijk Westergo. Geldt ook voor andere delen van Nederland aan de kust. TNO heeft een aantal kaarten gepubliceerd over waar gewoond kan worden en waar niet, vanaf het jaar (ongeveer ) 500 voor Chr. tot en met 800 na Chr., waarbij de bruine kleur duidt op moeras en groen op getijdengebied ( waar regelmatig het water heer en meester is ). Stel dat TNO het goed heeft gemeten , moeten we – wanneer we niet op geel = zandgebied èn vóór het jaar 1200 na Chr. niet al te veel pretenties koesteren. Klik hier voor : de TNO kaarten van oud Nederland , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .Bekijk de kaart achter deze weblink.

Dus 800 vóór Chr voor Franeker, zit er echt niet in, en nee , ook voor Bonifatius bij Dokkum zou een cruise noodzakelijk zijn geweest ipv te voet of te paard.

Nog daargelaten het grote aantal grote stormvloeden / overstromingen van de jaren daarna. waarmee in veel gevallen de kuststrook er na er heel anders uit zag dan daarvóór. Geeft overigens wel het belang aan van het werk van de vele monniken in Noord Nederland, ontginnen, bouwrijp maken, bewoonbaar maken etc.

Zoals in die contreien het Klooster Mariënberg bij Anjum, praten we over de periode 1465 – 1578. En bekijk ook de dorpsnamen : Sint Anna Parochie, Sint Jacobiparochie, Vrouwenparochie. Klooster Klaarkamp bij Rinsumageest onder de rook van Dokkum. Klooster Bernardus Abdij in Aduard op de grens van Friesland en Groningen.

Herkomst van de naam Franeker

Kortom dat is niet actief ontspannen, maar ontspannend actief leven. En dat is wellicht ook een goeie instelling voor vakantie, maar hou het tijdelijk, is verslavend.
Franeker of ooit Froon Acker genoemd = “gewijde aarde”….. ook de naam van een behoorlijk oud straatje daar. Met zoveel kloosters in de omliggende dorpen/steden, zoveel verwijzingen in de dorpsnamen omliggend, nog een vraagpunt waar de vertaling “gewijde aarde” vandaan komt ?

Als vakantie voorbeeld Bloemketerp

vakantie bestemming : Nederland Friesland, het Friese Franeker en Bloemketerp vakantiepark biedt bijvoorbeeld een 2-persoons bungalow Geschakelde bungalow


Aanbiedingen

Ligging van Recreatiepark Bloemketerp in noordelijk Friesland

In de prachtige provincie Friesland aan de rand van het stadshart van het fraaie Friese Franeker vindt u het Recreatiepark Bloemketerp. Een prima bestemming om actief te ontspannen. Zeggen ze.

Omgeving van Recreatiepark Bloemketerp

De directe omgeving van Recreatiepark Bloemketerp biedt tal van mogelijkheden voor een leuke dag uit: fietsen, kanoën, zeilen of een bezoek aan de vele gezellige dorpjes. Friesland heeft het allemaal in huis!

Met de achthoekige Van Harenskerk, de koperen deuren geschonken door de Zweedse koning, Karel XI. Het orgel van Johannes Radeker. Hier trouwde schilder Rembrandt van Rijn met Saskia van Uylenburgh.
Sint Annaparochie St. Anne Friesland Het Bildt
Met de achthoekige Van Harenskerk, de koperen deuren geschonken door de Zweedse koning, Karel XI. Het orgel van Johannes Radeker. Hier trouwden Rembrandt van Rijn met Saskia van Uylenburgh.


en een activiteit met de kids,
Doniastate Stiens een grote kinderboerderij
Kinderboerderij met 6 hectare terrein paradijs voor groot en klein. Een heus kabouterbos met allerlei spelletjes en opdrachten. De kabouters in de stijl van Rien Poortvliet. En heel veel dieren.Doniastate Stiens een grote kinderboerderij
Kinderboerderij met 6 hectare terrein paradijs voor groot en klein. Een heus kabouterbos met allerlei spelletjes en opdrachten. De kabouters in de stijl van Rien Poortvliet. En heel veel dieren.


en binnen Franeker :

Klik hier voor het Museum Martena ofwel de Martena Stins .

En de Botnia Stins   , zie webpagina van de gemeente , met nog enkele bezienswaardige pandjes.


Vakantie Suggesties

vakantiepark Bloemketerp bij Franeker
U ziet dit vakantiepark in het overzicht hieronder, onder nummer 1 :

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Nog wat beeldwerk :

video beelden van Franeker Ontdek je plekje

Uitzending van Ontdek je plekje van 1 juni 1973 over de Academiestad Franeker, gaat over de oude gebouwen die er toch al enige eeuwen staan. In al hun antieke schoonheid.

en iets meer recent:

video beelden van Franeker mien skatsje

 

Het aanwezige publiek kreeg bij de opening van de Agrarische Dagen 2014 collectief kippenvel bij het aanhoren van “Franeker mien skatsie”. Acteur Wybo Smids, zeer bekend van het Iepenloftspul in Jorwert, zong het nummer met zijn herkenbare rauwe sound; hierbij werd hij op piano begeleid door Clara Rullman. De tekst werd geschreven door Tjerk Kooistra. De muziek is geïnspireerd op het nummer “de wedstrijd” van Han Vermeulen.

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Friesland rondom Leeuwarden / Friesland detailpagina’s.


top pagina

Is zo verwarrend daar : in Friesland hoor je ‘joh, niet goed bij je hoofd ? Dan maar naar Franeker’ of ‘joh, goed bij je hoofd ? Franeker. Da’s elastiek. Net als in de Friese taal , zie je vaak op de huizen staan : ” ‘t kin krekt’ = kon het maar net betalen – of – hield niet over, maar ik kòn het betalen.’ Dat zul je bij een brug hebben en er onderdoor willen : ” ‘t kin krekt”. Ben je te lang, wordt het hoofdpijn.
Aan de andere kant, is het wel een uitdaging. een omgeving die de gemoederen dermate bezig houdt, moet wel iets boeiend hebben. Heb je durf ? Ga dan dat bloemetje op die terp plukken.