Friesland Anjum Esonstad aan het Lauwersmeer met vakantie park

 

Landal duo Esonstad Suyderoogh

….
biedt bijvoorbeeld een 4-persoons bovenwoning Comfort ….

Friesland Anjum Esonstad Lauwersmeer vakantiepark

Ligging van Esonstad aan het Lauwersmeer bij het Friese Anjum

Landal Esonstad is gelegen

aan het Lauwersmeer. Bij het Friese Anjum ( 2 km afstand  = vanuit en dóór Anjum heen de weg naar Oostmahorn Recreatie ! [check dd 22-09-2015] ). Op slechts 13 km van Dokkum. Dit fraaie park heeft op een schiereiland een vestingstadje gebouwd in prachtige oud-Friese stijl. Daarnaast moderne terpwoningen op kleinere schiereilanden. Door haar waterrijke landschap vol terpen en dijken, waant u zich in een unieke omgeving.
Anjum Esonstad aanlegsteiger voor waterliefhebbers actief of inactief

video beelden van Esonstad vakantie Bungalowpark Anjum

 

video beelden van Esonstad Bungalowpark Anjum – Friesland

 

Video-impressie van vakantie bungalowpark Esonstad

Video-impressie van bungalowpark Esonstad. Het vakantie park in Oudfriese stijl  ligt aan het Nationaal Park Lauwersmeer. U wordt omringd door een waterrijk landschap en voor de watersport liefhebbers is het hier dan ook een paradijs.

video beelden van Esonstad iets uitgebreider

 

Faciliteiten van vakantiepark Esonstad in het Lauwersmeer

Het park beschikt over diverse faciliteiten. Zoals een overdekt zwembad met apart peuterbad.  Een bubbelbad, sauna, zonnebank, beautysalon. Sportvelden, tennisbanen en een nieuwe pitch & putt golfbaan. Voor de kids is er een overdekte speelhal. Tja, en varen, zeilen of windsurfen.

Omgeving van Esonstad bij Anjum en Lauwersmeer

Vakantie park Esonstad bij Anjum is een ideale bestemming om de noordelijke provincies te ontdekken. Een dagje Waddeneiland is zeer de moeite waard. Bezoek bijvoorbeeld Ameland of Schiermonnikoog.

de catamaran_MS Esonborg van Rederij Wagenborg Esonstad vv Schiermonnikoog

Dagelijkse overtocht van Esonstad vv Schiermonnikoog ijs en weder dienende etc…….
Vanaf het park kunt u met het m.s. Esonborg snel en voordelig naar Schiermonnikoog. Via de weg N 361 ofwel Gerbrandy-weg of ‘-wei’ is rijdend per auto over de dijk te rijden naar zowel het dorp Lauwersoog. Met veerdienst Schiermonnikoog.

Maar ook naar Suyderoogh , de Groningse zusterplaats van Esonstad.

VIDEO beelden van Dokkum Friesland

Ook Dokkum is een aanrader; een levendige stad met haar vele restaurantjes en uitgaansmogelijkheden.

Dokkumer feestvreugde Friesland

Dokkum is een stad in de Nederlandse gemeente Dongeradeel en telt ongeveer 13 000 inwoners. Dokkum is ook één van de Friese elf steden. Vroeger had de stad een open zee verbinding en was de admiraliteit hier gevestigd.

Dokkumer Admiraliteitsdagen

 

Dokkumer admiraliteitsdagen

Dat waren 2 weken in september 2018, lees op deze pagina van de feestcommissie wanneer het festijn in volgende jaren zal worden gehouden.

De grootste naamsbekendheid heeft het doordat in 754 Bisschop Bonifatius in de omgeving zou zijn vermoord. Lees deze pagina op onze site over Bonifatius en Dokkum maar even, ligt mogelijk volkomen anders. Wat aan deze omgeving overigens verder niets af doet.

Dokkum kent wel een beschermd stadsgezicht en telt 140 rijksmonumenten.


Of trek er op uit middels een wandel- of fietstocht, de perfecte manier om de regio te verkennen!

Dus de Waddentour

Dan gaat het om een toeristische- en cultuurhistorische route langs en in vier beschermde dorpsgezichten in / bij : Ee, Holwerd, Metslawier en Paesens/Moddergat. Er is een website omtrent deze Waddentour en een app voor de inhoud.

Ezon Pareltjes Route

In de gemeente Noardeast-Fryslân ( = Noord Oost Friesland ) is inmiddels een flyer verkrijgbaar van de ‘Ezon-Pareltjes Route’. Deze route aan de zuid-west kant van het Lauwersmeer voert langs (streek)winkeltjes, musea, ateliers en natuurpunten.
Esonstad route Moddergat-Zoutkamp

De route verbindt lokale ondernemers, cultuur- en landschapspareltjes tussen Moddergat en Zoutkamp. In deze streek is er voornamelijk sprake van kleinschalig toerisme wat wordt gedragen door bewoners, lokale ondernemers en lokale cultuur.

Staat hier Ezon of Eson ?

Klik hier voor : de fictie van Ezonstad aan de Friese kust bij het Lauwersmeer , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

Het nieuwe Esonstad is dus vernoemd naar een niet bestaand gegeven, goed gevonden en klinkt ook ‘lekker’, maar zonder voorvaderlijk evenbeeld.

Vakantie tips:

grotendeels autovrij vakantie park
Let op : Esonstad is een autovrij vakantie park. Enkel het type Terpwoning lijkt het parkeren bij de woning toe te laten. Ik mocht nog geen antwoord ontvangen welke woningen een terpwoning zijn en de details rond het parkeren en aankomst/vertrek per 15-10-2018. En anno 2020 is dit niet een snelle reactie te noemen.
Esonstad / Landal is te vinden in onderstaand overzicht :


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Nederland / Friesland detailpagina’s.

Ezon-Pareltjes Route

 

Ezon-Pareltjes Route

RTVNOF = de Streekomroep voor Noardeast-Fryslân en Dantumadiel = N.O. Friesland en gemeente Dantumadeel.

Zie ook de pagina over Suyderoogh aan de overkant van Esonstad.

Anjum een ‘kale’ uithoek ?

Hou even in gedachten dat de kust van geheel Nederland eeuwenlang door de vele overstromingen niet bewoonbaar is geweest, tot ver in Duitsland, Oost Friesland etc. Sowieso tot ver na het jaar 800 geen veilige grond. Ook voor Bonifatius onbereikbaar. Na het jaar 1.000 werd het iets beter en kwam de landadel van Oost Friesland naar het huidige Groningen en Friesland.

En dan nóg is het “kantje boord” want vele grote panden zouden verloren zijn gegaan qua herinnering want fysiek zijn ze er al niet meer , zoals …..

De Nije Holdinga State op ruim 3 km west van Esonstad

Nye Holdinga State Anjum

De familie – waarschijnlijk – ooit afkomstig uit Oost Friesland (Dld) , onderhield relaties met families zoals de Van Eysinga, Cammingha, Tjaerda, Van Burmania en dan heb je de hele bestuurlijke toplaag van het toenmalig Friesland wel te pakken en kom je ze in straatnamen nog wel tegen …
Nu staat er een nieuwbouw-wijk.

Nog méér states

Groot Wobma State, is slechts een grote boerderij deels logement anno 1360.
En nog iets meer westwaarts : Old Huystra State in het buurtschap Morra, ruim 3 km west van Anjum.

Wat een ‘State’ is ? Een State of stins kan een boerenhofstee zijn, boerderij, herenhuis met omwalling, maar heeft doorgaans “een” relatie met ‘adeldom’ en dan is het ‘rekbaar’.

 

bezoek ook het zuster vakantiepark Suyderoogh overzij van het Lauwersmeer