keizerin Sisi in Bad Ischl en het zout plus wellness

Gmunden am Traunsee Oostenrijk Salzkammergut

Salz, Salzburg, Salzburgerland ho, er is ook het Salzkammergut, wijd en zijd meermalen bezongen en bestaat ook. Romantische namen, en minstens zo romantisch ( al is haar leven veel minder romantisch verlopen ) is het verfilmde leven van Keizerin Sissi, vorm gegeven door actrice Romy Schneider. En natuurlijk van Karlheinz Böhm, die de figuur van Keizer Franz Joseph vorm heeft gegeven.

Van al die aspecten eerst

het zout en de wellness :

Wellness im Weissen Rössl am Wolfgangsee

 

Wellness im Weissen Rössl

 

het Salz-viertel

Er is meer overeenkomst tussen Sissi en het zout en dus het Salz-viertel.
Vanzelfsprekend bezat Keizerin Elisabeth ( Sissi of Lisi ) een spraakmakende schoonheid, had gevoel voor de wellness van haar tijd, en had veel op met het kuuroord in Oostenrijk, bekend van film en vakantie : Bad Ischl in de deelstaat Opper Oostenrijk.

De naam zegt het al, “Bad” vanwege de gezonde berglucht, maar die was haar als Beierse ook wel bekend, maar ook vanwege de heilzame zouten en mineralen, waar eigenlijk dat hele “Salz-viertel” van bekend is.

Op het plaatje hierbij ziet u de plaatsen waar het dan eigenlijk met zout om draait :
Van oudsher is hier al gevoel voor wellness, voor kuuroorden, voor zoutbaden, mineraalbaden, thermobaden alles gericht op goed voelen ofwel feeling well vooral in het salz-viertel in Oostenrijk

Beschrijving van de hoofdlijnen in het Salzviertel

Van Bad Ischl, naar :

 • Sankt Wolfgang im Salzkammergut ( alleen de naam is al muziek, is dan ook operette-muziek : denk aan hotel “Im weißen Rössl” ) – Opper Oostenrijk. Absoluut een vakantie-tip.
  Van vakantie kun je ook moe worden, combineer het met een thermaal wellness bad met wat verkwikkende massages, en je kan de vakantie weer aan ! Dus : bad Ischl in zomer herfst winter en voorjaar
 • Salzburg – Salzburgerland aan de Salzach, van de Mozart Kugeln, de Getreide Gasse, de vesting Hohensalzburg, de prominente middeleeuwse burcht op de heuvel en 120 m boven de stad, bereikbaar met tandradbaan.
  Evenmin moet vergeten worden de benedictijner abdij Stift Sankt Peter, gesticht door missionaris Rupert van Salzburg en het oudste klooster van Oostenrijk.
  Té veel Nederlanders rijden er in hun vakantie aan voorbij, dóór naar verder, goed als wellness vakantie en gewoon kijken, voelen, ondergaan, de streek ademt muziek en wellness.
 • Hallein – Opper Oostenrijk, bekend van de daadwerkelijk mijnbouw aan de voet van de Dürrnberg, waar u de Salzbergwerke kunt bezoeken, zoutmijnen waar destijds Keltische stammen al werkten. 
  HALLEIN Zoutmijn

  Gemaakt door :Fred van der Louw » Een kort video verslag van ons bezoek aan de zoutmijn van hallein, gefilmd met de Sjcam 5000+

  Bischofshofen, ook in het dal van de Salzach, was eveneens woonplaats van de Kelten: er was een zoutmijn maar ook een kopermijn. In de zomer maar zeker ook in de winter trekt Bischofshofen de aandacht : de skischans waar een van de wedstrijden van het Vierschansentornooi gehouden wordt. De regio van de Salzach ( ach = beek ) is een schilderij waard, foto mag ook. Meer een zout vakantie 🙂

 • Hallstatt – Opper Oostenrijk bijna ingeklemd tussen de bergen en het water van de Hallstattersee. Bekend van het zout en van de Hallstatter-mens, een oud type, en geconserveerd gebleven. Hallstattersee – Opper Oostenrijk , en niet alleen als vakantie-gebied in tel, maar wat denkt u van de enorm grote aantallen puzzels met de foto van de Hallstattersee erop? Een kaskraker.
 • Bad Ischl – Opper Oostenrijk, kuren. OK, kan ook geestelijk opgevat worden, maar hier gaat het even over de zoutbaden, de medicinale baden, kruidenbaden, alles wat maar met wellness in aanraking kan komen. Kan je net zo goed gelijk je vakantie vieren.

 

De regio van het Salzkammergut

Ook al ligt de regio Salskammergut in Opper Oostenrijk, de regio bestaat wel degelijk en omvat :

 • Ausseerland
 • Inner Salzkammergut
 • Mondseeland
 • Mondsee / Irrsee
 • Almtal
 • Attersee
 • Attergau
 • Bad Ischl
 • Traunsee
 • Fuschlsee
 • Wolfgangsee

Salzkammergut ….. eigendom van :

Zoals bekend in meerdere landen, speelden de bisschoppen in vroeger tijd een belangrijke en doorgaans “aardse” rol : het gebied werd door de Prins-Aartsbisschoppen van Salzburg bestuurd.

Familielid van Keizerin Sissi : Koning Ludwig II

Neuschwanstein , sprookje of werkelijkheid, Ludwig of Doornroosje : <strong>De neef van keizerin Sisi, koning Ludwig II was wat depressief</strong>, toch stond zijn bezit model voor Walt Disney, de doornen waren voor hem, vakantie gevoel voor ons

Salzkammergut halverwege vakantie

Dan hebben we het met Salzkammergut niet alleen over zomervakantie, maar ook wintersport vakantie.
Binnen Salzkammergut, en even erbuiten, ligt een beetje halverwege van alles, richting Wenen: Linz, Melk , Kitzbuhel, Zell am See, richting Klagenfurt, richting Insbruck met plaatsen als Kufstein en de Kufsteiner Dreieck, en aan de Duitse zijde het gebied van Rosenheim – Munchen – Regensburg en Passau.

Sankt Wolfgang am Wolfgangsee in de regio Salzkammergut

Sissi en Franz Joseph kenden het heilzame Bad Ischl

Ooit zo zout gegeten, smaak, luxe, perfectie, welbevinden, smaakt naar méér !. Vond Keizerin Elisabeth, maar vooral Keizer Franz Joseph en had in Bad Ischl al snel een zomerverblijf :
Bad Ischl zomerpaleis van Keizer Franz Josef en Keizerin Sissi

Over leven, reizen, romances en wellness, leest u op deze pagina méér: info rond de Keizer villa : kaiservilla .at met achtergronden van de keizerlijke voorkeur in Bad Ischl

Sissi en Franz volgens echte namen

Sissi en Franz volgens echte namen:

 • Elisabeth Amalia Eugenie ( 1837 – 1898), hertogin in Beieren, prinses van Beieren, door huwelijk ( met keizer Frans Jozef I ) keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Sisi, ofwel Sissi en volgens sommigen logischerwijs – gelet op Elisabeth – : Lisi.

  Niet te verwarren met Elisabeth Gabriele Valérie Marie ( 1876 – 1965), prinses van België, prinses von Wittelsbach, hertogin in Beieren en echtgenote van koning Albert I . ( ter vergelijking, de vorige Koning van België is Albert II, zoon : Filip Leopold Lodewijk Maria is sinds 21 juli 2013 de zevende koning der Belgen

  Beiden van Possenhofen aan de Starnberger See in Beieren, dat dan weer wel.
  En,
  hun neef (!) : koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren, u weet wel, van dat sprookjeskasteel Slot Neuschwanstein in Beieren en de Hohenschwangau bij Füssen in de Allgäu.

 

Oostenrijk – Bad Ischl – KeizerVilla

 

Bad Ischl – KeizerVilla

Wanneer we het hebben over “het zout der aarde“, kunnen we enerzijds de aandacht vestigen op plekken op deze wereldbol waar het zout en de mineralen aanwezig zijn en toegepast in Wellness, anderzijds bedoelen we diegenen, die de smaakmakers zijn van deze wereld, nou, dan kunnen we zeker bij Keizerin Sisi terecht, met name de film met Romy Schneider is toch wel door heel veel mensen gezien en in de herinnering gebleven.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

lees hier over de geboorteplek van Keizerin Elisabeth ( Sissie) en de Possenhofen aan de Starnbergersee bij München

de pagina over Salzburg is deze

de pagina over Oostenrijk is deze

 

top pagina