Limburgse draak en .. Vaals plus Hoog-Vaals vakantie park
Het ‘geheim’ van Limburg Hertogdom met Moresnet St Georg St Joris
Kom terug naar Limburg
- Limburg deel van kouder Nederland, maar heeft wel wijnbouw
- Limburg en zeker deze regio van Zuid Limburg lijkt op het buitenland, maar is het niet.
- Limburg is een provincie maar heeft geen commissaris v.d. Koning, maar een gouverneur vanouds, maar zeker nu nog bij de bevolking
- Limburg heeft grotten
- Limburg noemen we wel Limburg maar is eigenlijk geen Limburg. Maar is er wel een Limburgse draak….
Limburg Hoog Vaals vakantiepark biedt bijvoorbeeld een 6-persoons bungalow Type 6C Geschakelde bungalow, oppervlakte ca. 86 m2.
- Woonkamer met zit- en eethoek, houtkachel, TV, radio/CD speler en spellendoos.
- Open keuken met magnetron, Senseo koffiezetapparaat en afwasmachine.
- Drie slaapkamers met elk twee 1-persoonsbedden. De bedden zijn voorzien van dekbedden.
- Badkamer met ligbad en wastafel.
- Apart toilet.
- Terras met tuinmeubilair.
- Standaard is een kinderbed en -stoel in de bungalow aanwezig.
Ligging van Hoog Vaals bij Vaals en de Vaalser berg
Landal Hoog Vaals is gelegen in het pittoreske dorpje Vaals, in het uiterst zuidoost puntje van Nederland. En op slechts 28km van de gezellige stad Maastricht. De omgeving met witgepleisterde vakwerkhuizen en de glooiende heuvels nodigt uit tot het maken van wandel- en fietstochten.
Faciliteiten van Hoog Vaals vakantiepark
Op Vakantiepark Hoog Vaals kan iedereen zich prima vermaken. Zwemmen of bowlen, een balletje slaan op de tennis- of squashbaan, midgetgolfen. De kids leven zich ondertussen uit in het grote indoor speelparadijs of in de kinderclub.
Lekker een dagje ontspannen? Kies dan voor een schoonheidsbehandeling of massage in het beautycentrum op Hoog Vaals.
Eten en drinken bij vakantiepark Hoog Vaals.
Uiteraard zijn er volop eet- en drink mogelijkheden bij vakantiepark Hoog Vaals. In Brasserie Timbers kunt u genieten van een uitgebreid diner. Geen zin om uitgebreid te tafelen? Kies dan voor een snelle hap in snackbar De Smulgaard. In Café Jean kunt u s avonds nog een drankje doen.
Bezoek ook het Drielandenpunt, op het hoogste punt van Nederland, en maak met de kinderen een spannende tocht door het labyrint.
We kennen ‘het drie landen punt’ bij Vaals, maar er zijn er 4
We kennen het drie landen punt bij Vaals, maar er zijn er 4
Allereerst natuurlijk het huidige.
Daarnaast in 1815 was er de zaak Altenberg / Vieille Montagne in het plaatsje Kelmis, ofwel Moresnet. Door het gekonkel van het Congres van Wenen ( de overwinnende landen Pruisen, Oostenrijk, Rusland en Engeland ) in 1815 werd er geen goeie oplossing gekozen. Heeft nog tot 1919 geduurd, eer ( na afloop van WO I ) ook dit probleem werd opgelost. Resterende 2 zijn niet zo relevant in deze context.
Welk Limburg is Limburg
Welk Limburg is Limburg, wetend dat er eigenlijk min. 4 entiteiten in Europa te onderkennen zijn :
- Provincie Limburg in Nederland met Limburgse draak.
- Hertogdom Limburg, oostelijk van het Prins-Bisdom Luik in België met 41 km. Vanaf Maastricht 56 km en ten opzichte van Vaals 25 km noordelijk. Dàt Limburg is in het Frans : Limbourg bij de rivier de Vesder / Weser.
- Limburg aan de Lahn in Hessen bij Frankfurt ofwel het Nassauer land. Onze Koning Willem Alexander is een Van Nassau. Maar die familie is ooit verdeeld in de 13e eeuw tussen de twee broers Otto I van Nassau en Walram I van Nassau.
Onderscheid als Ottoonse familielijn en Walramse familielijn. Naast het onderscheid dat in “overleg” de Ottoonse bezittingen in het noorden blijven, dus omgeving Nassau Dillenburg. En de Walramse lijn Nassau-Weilburg in de streek van Hessen, met plaatsen als Hadamar, Idstein, Weilburg èn Groothertogdom Luxemburg. Strikt genomen uitgestorven, maar via vrouwelijke lijn nog in takt.even terzijde : (eind 13e eeuw) de neef van Walram, Adolf van Nassau is verkozen geweest tot Rooms Koning = Keizer en dáárnaar verwijst couplet 5 van ons Wilhelmus met : ‘van Keizerlijke stam‘
- burcht Limburg ook wel de Limberg bij Freiburg in Breisgau op een uitloper van de “Kaiserstuhl” ofwel ‘Keizerstoel’, in Baden-Württemberg. Bijna ‘voorspellend’.
Immers, bewoond door Rudolf I van Habsburg, ook Rooms Koning = Keizer geweest, zie verderop.
Koning Willem I benoemde zichzelf
U weet, eigenlijk hebben we in 1813 al de inhuldiging van Koning Willem I gevierd, als souverein vorst. In 1815 benoemde hij zichzelf tot Koning…… voor Nederland incl. België. Maar België maakte zich los.
Van de echte machthebbers in Europa valt soms iets te ontvangen en soms te geven. Na de Belgische afscheiding ( 1839/40 ) werd Willem I voor het verlies van Waals Luxemburg als hertog weer gecompenseerd met het restant ( = de huidige Nederlandse provincie) van Limburg.
Koning Willem I hechtte er aan – om de titel Hertog van Limburg te kunnen voeren – opdat de oude naam Limburg niet verloren zou gaan. Daardoor bleef die naam gehecht aan die provincie Limburg. Die hoegenaamd geen enkele ‘overlap’ met het oude Hertogdom Limburg heeft en had. Werd dus het Hertogdom van oudsher van de naam losgemaakt.
Einde van de Hertog van Limburg
Koningin Wilhelmina heeft de titel ‘Hertog(in) van Limburg’ wel geërfd, maar kon deze niet doorgeven en dus hoort u er niets meer van, anders dan de provincie Limburg.
In het algemeen is de titel Graaf meer van bestuurlijke aard, de titel Hertog meer van militaire aard.
Herkomst van de naam Limburg in Limburg aan de Lahn
Herleiding of herkomst van de naam Limburg aan de hand van de andere vindplaatsen. Het eerste aanknopingspunt zien we bij Limburg aan de Lahn :
In het jaar 910 werd dàt Limburg vermeld met de naam : “Lintpurc” blijkens oorkonden in samenhang met een schenking voor het klooster Stift St. Georg . Later werd ook de “Festung ‘Limburc’ ” geciteerd.
Limburg dus eerst ‘LintPurc’, ‘lim’,’lin(t/d)’. We gaan delen : Lint en dat komen we tegen vanaf de 3e eeuw tot in de middeleeuwen. Europawijd namelijk als Draak van de heilige Sint Georg. Inderdaad, ook de naam van het land Georgië komt daar vandaan.
Steevast een ridder die een draak door spietst, al dan niet te paard en soms een dame denkt te moeten beschermen.
Meer pagina’s over dit onderwerp schreven we met …
het Oostenrijkse Klagenfurt
over Slovenie met de Drakenbrug
over Tsjechie met de Draak van Brno
over de Bodensee met Stein am Rhein – Sankt Georg en Giorgi en Sint Joris en de Draak en deze is niet ver verwijderd van Baden Württemberg en Limburg op de Limberg.
etc.
‘Purc’ lijkt overigens wel heel erg op burg cq burcht.
In Limburg aan de Lahn in Duitsland, is die burcht nog fris en fruitig in de stad en op afstand te zien naast de welbekende kerk…. : de Dom Sankt Georg.
En strijdt Ridder Georg op de Georgsbrunnen op de Limburger Neumarkt tegen de Draak in Limburg aan de Lahn.
Een duidelijke bevestiging van St George ofwel Sint Joris, de Draak en Limburg aan de Lahn.
Dan is er nog Limburg in het Duitse Breisgau
Overigens werd deze Lim of Lin – “burch(t)” in de Duitse Breisgau, bewoond door Rooms Koning oftewel Keizer Rudolf I von Habsburg. Rudolf, één van de eerste “grote’ heersers uit die familie. Voortgekomen uit de Aargau in Zwitserland, even terzijde aan het noorden van diezelfde Bodensee. We hebben het dan over circa het jaar 1250. Ondertussen is er van deze Lim .. burg slechts een pentekening over.
Zou hetzij Georg hetzij de Draak hier nog huizen, lastig te achterhalen want sedert 1945 en een paar gerichte bommen is er slechts een heel minimale ruïne over.
Veel beter lukt dat in het nabij gelegen Freiburg
De vlag van de stad Freiburg laat het George Kruis zien, een rood kruis op een witte achtergrond, immers de patroonheilige van Freiburg : Sankt Georg. Deze vlag wordt al gebruikt sinds ongeveer 1368, toen ook Freiburg onder beheer van de Habsburgers kwam. En inderdaad, nagenoeg identiek aan de vlag van Het Rode Kruis èn één van de vlaggen van Engeland.
St. George was namelijk ook de patroonheilige van Engeland.
En dankzij de toelichting van de Gemeente Freiburg mogen we gegeven de connectie met Von Habsburg aannemen, dat ook op de Limburg op de Limberg, de Draak aanwezig is geweest.
Hertogdom Limburg in België
Hertogdom Limburg in België cq Limbourg bij Luik zónder Hertogdom, bezit nog steeds de “La place Saint-Georges“. En u kunt logeren aan dat plein in het “Gîte Le Dragon” ofwel “Het huisje van de draak”. Le Petit Dragon Forsythia kan ook. En natuurlijk de nodige uithangborden met afbeelding.
En zoals in het Belgische Bastogne : Hotel Giorgi.
Ik hoor het u zeggen : daar zijn wij Nederlanders toch veel te nuchter voor , die St Joris en de Draak, kom nou. Een Limburgse draak ?!
Kom dan eens naar Nederland, om precies te zijn naar Valkenburg. En kijk bij die burg-ruïne omhoog naar de windvaan en ‘huiver’.
Dus wel : een Limburgse draak in top.
Zei toch, U bent in Limburg zonder Hertog of Hertogin, heel anders dan elders in Nederland. Maar ook anders dan Limbourg in België. En zelfs de huidige Gouverneur ziet er uit als een charmeur.
Tetri Giorgi en Sint Joris plus draak
En Sint Joris staat natuurlijk ook voor Saint Georges, Saint George, Sankt Georg of de maangod ‘Tetri Giorgi’, naar Georgische traditie “het mannetje” en daarom staat er soms op afbeeldingen ook een “te redden dame” (..)
We zouden ‘m tegenwoordig iets van James Bond of George (?!) Clooney noemen. 😉
Gekerstende versie van het verhaal : Georgius was een edelman uit Cappadocië, Centraal Turkije, in dienst als officier in het Romeinse leger. Toen de Romeins keizer Diocletianus de vervolging van christenen afkondigde, kwam Georgius in gewetensnood.
En met het verdedigen daarvan, feitelijk dienstweigering, kwam hij als martelaar in het jaar 303 om het leven. Schrale troost, jaarlijks op 23 april wordt dat feit herdacht als Sint Joris of Sint George al naargelang de locatie. Denk daarbij ook aan Sint Maarten of Martinus van Tours.
Nou, van Sint Joris, daar lust Limburg wel pap van. Net boven Roermond ligt Beesel met een gestileerde draak in het Gemeentewapen, en daar vieren ze 7-jaarlijks een openluchtspel met draaksteken (!). Nòg een Limburgse draak.
Niettemin : ‘t is naar mijn bescheiden mening de herkomst van lin(t/d) of lim gevolgd door een burcht, dus Limburg.
En hebben we een Provincie Limburg zonder Hertogdom,
en een voormalig Hertogdom zonder naam.
Maar dat is allemaal nog niet zo erg ……. als een café zonder bier ( naar zanger de Belgische Bobbejaan Schoepen )
het liedje zal dateren van de jaren 50 vorige eeuw
VaalserAanbiedingen
-
vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio
Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses. -
vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio
Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc. -
Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows
binnen en buiten Nederland. -
hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio
Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
vakantie-trips.nl over Vaals met 3- Landenpunt, over het mystieke Moresnet wat daar ligt, over Georg en de draak ……. kortom, vele raadsels worden opgelost, op hun drakenpootjes teruggezet.
Ontraadselen tijdens uw vakantie, dat levert pas vakantie-verhalen op tot in lengt van jaren.
En inderdaad , ook onze Koning Willlem Alexander is Ridder in de Orde van de Kouseband, net als zovele vorsten in Europa, en allemaal onder de hoede van Giorgi en de Draak.
De Orde van de Kousenband ofwel” The Most Noble Order of the Garter, de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk en een van de oudste Europese ridderorden.
terug naar de hoofdpagina over Limburg gaat met deze weblink.