Brno in Moravie naast Olomouc en Zlin, we zijn in Bohemen in Tsjechië

de Petrus en Paulus kathedraal in Brno in Moravië , Tsjechië

Pagina navigatie van Tsjechie

In Tsjechië wonen Tsjechen, waar of niet waar ? Deels waar. Cesko ligt sowieso gevoelig in Tsjechië.
De andere inwoners zijn de Moraven (Tsjechisch: Morava en in Duits: Mähren) in zuid en oost Tsjechië. De Sileziërs in Noord-oost Tsjechië (Silezië) via de “Moravische Poort”.

De Moraviërs aan de Morava

Die Moraviërs ( in 1991 iets van 1.4 miljoen mensen ) zijn ‘vernoemd’ naar

de rivier de Morava en wonen dus in Moravië.

Waar precies ligt Brno? zie video

 


Hi! Wij zijn 5 studenten aan de Masaryk University, Czech Republic. We willen graag Brno in Moravië promoten èn de Faculteit Sociale studies.

Aanbiedingen

 

De hoofdstad van Moravië in Tsjechië is Brno

De hoofdstad van Moravië in Tsjechië is Brno ofwel Brünn in het Duits.

Brno, de grootste stad van Moravië en in grootte de tweede stad van Tsjechië, telt ca. 400.000 inwoners. Ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Svitava en Svratka en tevens aan de voet van de Spielberg.

De Moravische Spielberg of Čpilberk is de berg waarbij Brno is gebouwd en waaròp de burcht de Spielberg staat. Deze is door de Habsburgers als gevangenis gebruikt. Door (Sissi-) Keizer Frans Jozef I van Oostenrijk als gevangenis in 1855 gesloten. Weliswaar weer geopend gedurende de Duitse bezetting. Maar tegenwoordig ingericht als museum.

Steven Spielberg afkomstig van de Spielberg bij Brno ?

Wellicht is de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg, immers van Duitse ouders, vernoemd naar deze Spielberg. De berg waarop de stadsregio Petrov gebouwd is in de 13e eeuw na Chr.. Daarmee is deze wijk het oudste deel van Brno.
De stad ligt ten zuidoosten van Praag op een afstand van ca 206 km. Daarentegen slechts 133 km noordelijk van het Oostenrijkse Wenen.

Oorspronkelijke naam van Brno

De oorspronkelijke naam van Brno zou teruggaan op het Keltische Brynn zo rond het jaar 400 vóór de gebruikelijke jaartelling. In de 13e eeuw, om precies te zijn : het jaar 1243, toèn kreeg Brno van koning Wenceslas I stadsrechten. En ontwikkelde Brno in Moravië zich tot een belangrijke handelsstad met contacten naar Venetie, Genua, en meer.

Ook Napoleon kwam in Brno

Tot Napoleon kwam. In 1809 slaagde Napoleon erin Brno in te nemen. De muren werden bijna helemaal afgebroken om de stad uit te kunnen breiden.

Tour of Brno centrum, CZ

 

Bezienswaardig in en rond Brno of Brünn in Moravië

 

 • In het oudste deel van de stad kunt u de Kathedraal van Petrus en Paulus bezoeken. Dateert ook van de 13e eeuw, gebouwd in gotische stijl. Maar tijdens de 18e eeuw verbouwd naar een barokke stijl, zie foto rechtsboven.
 • Brno heeft een schitterend stadhuis. De bouw heeft eeuwen geduurd, met dùs een mengeling van bouwstijlen.
  de Draak van Brno in Moravie Tsjechie
  In de passage naar de binnenplaats komt u de symbolen van de stad tegen. De draak en het rad.
  Klik hier voor méér info over de Draak, de Krokodil en het Rad van de stad Brno in Tsjechië.
 • U vindt in Tsjechië, dus ook in Bohemen en het Moravische Brno talrijke monumenten. Maar ook moderne architectuur. Een belangrijk vooruitstrevend en modern gebouw is Villa Tugendhat. De villa is gebouwd tussen 1928 en 1930 door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe.
 • In Brno ligt ook een Grand Prix parcours voor racewagens en motorsport. In het Masarykuv circuit, zo’n 15 kilometer buiten de stad, wordt deze 500cc Grand Prix gehouden.
  Dit ‘Automotodrom Brno‘ is in 1987 gereed gekomen.
 • Burcht Vevení, bij het stuwmeer van Brno
 • Moravisch museum
 • Moravisch Karst op 25 km van Brno is het grootste en belangrijkste karstgebied in de Tsjechische Republiek. En ook een van de mooiste natuur gebieden met een uitgestrekt complex van grotten. Voor het publiek zijn er 4 grotten toegankelijk. De meest populaire is de Punkevní grot. Deze biedt uitzicht op de ondergrondse rivier Punkva met een bezoek aan de Macocha kloof.
 • De dam van Brno op 6 km van het centrum van de stad Brno of Brünn in de rivier Svratka. Deze dam is van uit het centrum van de stad met de tram bereikbaar. Aan beide zijden van de dam liggen bossen en het onstane meer biedt watersportmogelijkheden. Maar ook voor wandelen en fietsen. Een goede gelegenheid om het kasteel Vevení te bezoeken.
  Op de dam wordt elk jaar de internationale vuurwerkshow : Ignis Brunensis gehouden.
 • De Lednice-Valtice regio op 60 km van Brno, herbergt het grootst bewaard gebleven oeverbos in Europa. Daarnaast nog een heleboel verschillende paleizen en kastelen, sculpturen en bos tempels. Wordt genoemd als het grootst “gecomponeerde landschap in de wereld”. Aangemerkt op de UNESCO World Heritage Lijst. Er is een uitgebreid netwerk van toeristische routes en fietspaden. Maar ook handig en romantisch om er een boot te regelen en daarmee de rivier Dyje te bevaren. Niet vergeten de kleinere romantische gebouwen als het Valtice kasteel en het Lednice kasteel en park
 • De Kapucijner kerk en crypte zijn te bezoeken op de Kapuzinerplatz. Een complex met aangrenzend klooster. Het plein vóór de kerk is versierd met barokke standbeelden van Jan Adam Nessman daterend van 1765. De Crypte onder de kerk heeft een zodanige luchtcirculatie dat de lichamen er gemummificeerd zijn.
 • De hierboven al genoemde burcht Spielberg met het Spielberg kasteel op de Spielberg heuvel is dominant aanwezig. Met prachtig uitzicht op Brno, aangelegd door Ottokar II rond het jaar 1270.
  In het kasteel is ook het Stedelijk Museum van Brno gevestigd. Vreugdevol (?) kunnen bezoekers de gevangeniscellen met martelkamer en martelwerktuigen bezichtigen. Daarnaast ook de barokke apotheek, maar ook kan geklommen worden naar de uitkijktoren. En is ook de noordelijke en de westelijke vleugel van het fort toegankelijk.
 • Het plein van de Vrijheid in Brno, heette in vroeger tijden de ‘Untere Markt’. Is het grootste en oudste plein van Brno en dateert al van de 13e eeuw. Tot op de dag van vandaag is de typische driehoekige vorm behouden.
  Hier ook vindt u het Huis van de Heren van Lipa (een mooi renaissance gebouw ),maar ook het huis van de vier schurken. Op de open ruimte van het plein bij de Tsjechische Straat staat de monumentale Pestzuil. Een herinnering aan de pest-epidemie van halverwege de 14e eeuw.
 • De Koolmarkt op een glooiend terrein in Petrov werd destijds in Brno aangelegd. Toen nog onder de naam ‘Obere Markt’, zie hierboven ook de tegenhanger als ‘Untere Markt’. Het plein werd naderhand voorzien van fraaie herenhuizen. En het open gebied een markt voor voedingsmiddelen. Tegenwoordig eigenlijk in hoofdzaak bloemen, planten, groenten en fruit.
  Dominant aanwezig is de Parnas Fontein daterend uit 1690-1695. Symboliseert de grot waar de held van de Griekse mythen : Hercules de hond Kerber vangt. Aan de buitenkant zijn diverse standbeelden geplaatst. Het fonteinwater ? via via vanuit de de rivier Svratka.
 • Eigenlijk is het oude Stadhuis of Raadhuis het oudste wereldlijke gebouw in Brno. Tevens een historisch centrum vanaf het midden van de 13e eeuw. Het gebouw is tot 1935 functioneel stadhuis gebleven. Vandaar ook de benaming ‘oude stadhuis’.
  In de zomermaanden zijn de historische zalen te bezichtigen waaronder een zaal met bijzondere fresco’s èn de schatkist, vermoedelijk : leeg (..).
  Ook is de 63m hoge toren van het stadhuis te bekijken. Vooral vanwege het uitzicht op het historische centrum van Brno, de Petrov en de Spilberk of Spielberg.
 • Het Mahen Theater werd zo rond 1881-1882 gebouwd op de oude muren van Brno. De bouw van dit theater is een combinatie van neo-renaissance, neo-barokke of Neoclassicisme aspecten. Het front is versierd met Toscaanse en Korinthische zuilen en sculpturen. Met in het midden het standbeeld van de Griekse god Dionysos, wiens wagen door leeuwen en panters wordt voortgetrokken.
  Dit Mahen Theater in Brno of Brünn was het eerste theater in Europa, uitgerust met de elektrische gloeilamp verlichting. Thomas Alva Edison heeft er persoonlijk op toegekeken.
 • Denk ook aan de Catharina grotten bij de plaats Blansko, 30 km benoorden Brno.
  Eigenlijk in de Karst omgeving een blik vol prachtige grotten. Wil u een veel breder overzicht omtrent grotten in Centraal Europa, bekijk dan ook deze website. In Duits en Engels beschikbaar. Opmerking : hou aub rekening met het feit dat lokale internetverbinding ter plekke iets minder snel kan zijn dan wij in Nederland gewend zijn.
 • Het zg Lustslot van de adellijke familie Mitrovsky ook wel zomerpaleis werd gebouwd door graaf Antonin Arnost Mitrovsky. Nabij het Augustijner klooster zo aan het einde van de 18e eeuw. Daar hoort ook bij van tijd tot tijd het gebruik als tuin casino voor de gasten van de graaf.
  Ook valt hieronder de verschillende feestelijke sociale evenementen danspartijen bal etc.De centrale hal is versierd met fresco’s van een exotische landschap vol met bomen, planten motieven, dieren en vogels.
  In de huidige tijd worden er tentoonstellingen, concerten, bruiloften, theatervoorstellingen gehouden. Maar ook lezingen, programma’s voor scholen en diverse andere sociale activiteiten in het Lustslot van de Graaf Mitrocsky.

 

Shoppen, shopping of winkelen in Brno of Brünn in Moravie

Shoppen, shopping of winkelen in Brno of Brünn in Moravie en daar hebben ze best wel moderne winkelcentra voor , en bekijk vooral Galerie Vankovka :

 

Aqualand Moravia in Moravisch Brno

Wellness

 • Finse Sauna
 • Bio sauna
 • Licht bad
 • Tepidarium
 • Caldarium
 • Laconium
 • Zout bad
 • Aroma bad
 • IJs bron
 • Turks Bad Hammam
 • Aroma relax kamer
 • Mini Cooling pool
 • Whirlpool
 • Kneipp Bad
 • Cryochamber middels extreem koude temperaturen

Attracties en FUN voor kleinere en grotere ‘kinderen’
en natuurlijk een
Restaurant

Aqualand Moravia met Romeins verleden

zie deze website over dit Aqualand Moravia in Brno, logisch op deze plek met een bepaald Romeins verleden, vertaald naar het heden.
video beelden van Brno musea winkels omgeving in Moravië Tsjechie

 

Moravië en de schoenenconnectie Bata met Nederlands Best

Voor Moravië en de schoenenconnectie Bata met Nederlands Best gaan we naar het Moravische Zlin. Gelegen aan de rivier de Drevnice met een prettig mild klimaat. De regio van Zlin telt iets van 590.000 inwoners.
Hier in Zlin is Thomas Bata geboren als de schoenmaker die een wereldimperium op zolen heeft gezet, Bata schoenen. In 2001 is er ook een universiteit in Zlin opgericht door dit bedrijf.
De familie Bata had een eigen filosofie rond werknemers. Stichtte in de loop der jaren ook in Nederlands Noordbrabant, in Best een fabriek en bijbehorend Batadorp.

Moravië, Brno en Neerlands Utrechts Austerlitz

Brno in Moravië kreeg in 1243 stadsrechten en tot de Napoleontische tijd diende de burcht als versterking. In 2 december 1805 werd op 23 kilometer oostelijk van Brno de Slag bij Austerlitz uitgevochten. Ook wel genoemd de Driekeizer-slag tijdens de Derde Coalitieoorlog tegen het Franse keizerrijk van Napoleon. Napoleon versloeg de Oostenrijkse en Russische legers bij Austerlitz (tegenwoordig Slavkov u Brna in Moravisch Tsjechië).
Het Utrechtse plaatsje Austerlitz dankt zijn naam aan deze Franse overwinning en bezit bij Doorn in Utrecht de Pyramide van Austerlitz. De Franse generaal Auguste de Marmont liet deze in 1804 door zijn soldaten bouwen.

Bij de grens van Oostenrijk met Tsjechië staat een sprookjeswereld met een middeleeuws kasteel, ridders en draken EXCALIBUR City, Chvalovice–Hate in Znojmo.
Je kunt er iets eten, er is een restaurant en een “kinderwereld”, maar zeker geen Efteling gelijkwaardig.

Olomouc in de Olomoucký kraj van Moravie

Olomouc in de Olomoucký kraj van Moravie als regio telt iets van 650.000 inwoners. Voor het grootste gedeelte ligt de regio in het historische land Moravië. Een klein deel is onderdeel van Tsjechisch-Silezië. De hoofdstad is Olomouc, zelfde naam dus en in het Duits : Olmütz.
De stad Olomouc is gelegen aan de rivier de Morava, op ongeveer 75 km ten noordoosten van Brno en 200 km ten oosten van Praag.
En waar Brno het politieke centrum is geworden, is de stad Olomouc het kerkelijk centrum gebleven.

Bezienswaardig in Olomouc in Moravië

bezienswaardig in Olomouc, tenminste, wanneer u zich daarop wilt concentreren :
de 4 draken van Olomouc op het stadhuis

 • Hradiskoklooster
 • Sint-Wenceslauskathedraal
 • Sint-Annakerk
 • Herculesfontein dateert van 1688 en toen geplaatst op het hoge plein. Maar in 1716 verplaatst naar onderstaand plein met het stadhuis, aan de noordzijde.
 • Zuil van de Heilige Drie-eenheid, met een hoogte van 35 meter. Gebouwd tussen 1716 en 1754 staat op onderstaand plein
 • Astronomisch uurwerk van Olomouc, analoog aan het uurwerk in Praag, te zien op onderstaand plein in een nis van het stadhuis,met op elke hoek van 4 van dat stadhuis een draak te zien is, analoog aan Brno.
 • Horni Namesti heet dus dit grootste plein in Olomouc. Waar ook het stadhuis staat.
 • Olomouc City Shopping en Entertainment is een moderne winkelgalerij maar ook voor ontspanning. Kijk voor shopping ook even op deze site van de stads-overheid

 

De Astronomische klok in de nis van het Stadhuis van Olomouc

Astronomische Klok in de nis van het Stadhuis aan het Plein Horni Namesti in Olomouc in Moravië in de Tsjechische Republiek
Zoals de Kerstmarkt ook in Praag een hot item is op het Oude Toren Plein. Evenals in Cesky Krumlov, is de Kerstmarkt van Olomouc een bezienswaardigheid om mee te maken.


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

Nog wat kenmerken van Tsjechië :

Tsjechie heeft méér in bijv. het Zuidelijke Moravië.
In midden – Moravië hebben de fiets- en wandel liefhebbers alle ruimte, want er is 1400 km aan gemarkeerde fietspaden en wandelroutes geschikt voor alle leeftijden.
In midden – Moravië hebben de fiets- en wandel liefhebbers alle ruimte, want er is 1400 km aan gemarkeerde fietspaden en wandelroutes geschikt voor alle leeftijden.
Qua Chalet nu 99 Vakantiehuizen gevonden in bijv. Trest, Dubovice, Vítkovice v krkonosich, Humpolec, Babice, Moravec, Kamenice nad lipou, Vranov nad dyji, Lipnice nad sazavou …

Brno Moravië in de Tsjechische Republiek

gebaseerd op foto’s

terug naar de hoofdpagina over Tsjechië

 

top pagina