Malia vakantie aan de noordkust van Kreta

een van de kleinere stranden van Malia, beschut en toch met zee, zand en zon

Malia in de gemeente / bestuurlijke eenheid van Chersonissos, ligt aan de noordkust van het Griekse eiland Kreta, iets van 34 kilometer ten oosten van Iraklion met bijbehorende luchthaven. Op korte afstand van Malia liggen de ruïnes van een Minoïsch paleis, daterend van de Bronstijd. Van veel recentere datum, namelijk de jaren ’70 van de vorige eeuw, dateert de inkomstenbron voor Malia uit het toerisme doordat veel werk gemaakt is van grote stranden, veel nieuw gebouwde hotels, restaurants en andere horeca, zodat het kan wedijveren met plaatsen zoals het op 14 km afstand gelegen Chersonissos.

Malia aan zee en dus badplaats

Bekijk je Malia vanuit de lucht dan valt onmiddellijk de strook langs zee op : een strand dat er om vraagt gevuld te worden en dat lukt dan ook best wel. In die zin is Malia duidelijk vergelijkbaar met Chersonissos, wel iets kleiner, maar het nachtleven is even enerverend maar mist datgene waarom Cherso in Nederland zo bekend is geworden, het is Malia !!

Toch is het wel behoorlijk druk in het hoogseizoen, maar druk kan ook gezellig zijn. Malia is duidelijk een echt toeristisch vakantie-paradijs.

Wat is er gaande in Malia

De straatjes en de boulevard : velen zijn geïnteresseerd in de vele restaurants en winkels. Wordt ook aangetoond door de vele luxe hotels en appartementen en die komen vol, en de tijdelijke bewoners zorgen voor gevulde stranden en straten want anders kan het nooit een toeristisch interessante plaats worden. Zandvoort en Scheveningen staan immers ook niet leeg.

Malia en strand plus zee is een perfecte vakantie combinatie

Malia heeft wel zomaar één van de langste zandstranden van Kreta, iets van 4 km. naar het oosten waar strandbedden, strandstoelen en parasols te huur zijn. En verderop zijn er dan de wat kleinere stranden. Malia Beach is dan wel het grootste strand met ca 700 meter, wordt ook wel Golzanie Beach of Pleasure Beach genoemd. Volg de hoofdstraat van Malia-centrum naar het strand. Vanuit Malia Beach kun je naar het eilandje voor de kust van Malia zwemmen … eh … wel ca 150 meter vanaf het strand, beloning : het witte kerkje Agioi Pantes (AllerHeiligen)
Bikini Beach ofwel Sun Beach genoemd, aan de oostkant, een – vrij toegankelijk – strand met een zwembad en grasveld. En wat dan weer zo aardig en bijdehand is, er is een bar, restaurant, activiteiten als tafeltennis, en een dj en daarom alleen al populair bij jongeren.

Over het algemeen is bij de stranden wel aandacht voor snacks en spel, ook watersport waaronder de befaamde bananenboten, donutbootjes, jet ski’s en waterskiën.

Het Minoïsche Paleis bij Malia

Cultuur, is er ook, dan stelt het Minoïsche Paleis bij Malia zich beschikbaar …. dateert van ca 1900 jaar voor Chr. en dat is wel even geleden. Het paleis van Malia is niet gereconstrueerd, het staat er voor wat het waard is en dus authentiek. Deels ook in het archeologisch museum van Heraklion qua vondsten uit het paleis van Malia te bekijken.

Wat biedt Malia nog meer

Indrukwekkende Samariakloof op Kreta, een forse wandeltocht van uren

 • de Lassithi hoogvlakte is best wel mooi om te bezoeken, auto huren is dan wel handig
 • Mochos op ongeveer 11 km afstand van Malia, ligt boven in de bergen, is voorzien van een gezellig pleintje
 • het nabijgelegen Agios Nikolaos bezoeken aan de baai van Mirabello met evt het fort en de eilanden Spinalonga en Kalidonia
 • het op de pagina over Agios Nikolaos al beschreven Diktigebergte ook wel Lassithiotika Ori genoemd, met de “geboorteplaats van Zeus”
 • via Agios Nikolaos naar de zuidkust bij Ierapetra, uurtje afstand
 • Elounda
 • Kritsa
 • Malia Slides, een klein waterpark
 • Kartland
 • Crazy Golf, een 18 holes mini golfbaan
 • Boottocht naar Dia eilanden voor het spotten van dolfijnen
 • de op de pagina over Chersonissos al besproken Samariakloof wandeling
 • en natuurlijk de hoofdstad Heraklion


Met recht vakantie – aanbiedingen waardig :

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Kreta

top pagina