De oude Vestingstad Meppen aan de samenloop van de rivier de Hase en de Ems in het Emserland

Langs de Nederlandse grens weten de Nederlanders Meppen wel te vinden. Omgekeerd ook, maar dieper landinwaarts, is Meppen in Duitsland. In Drenthe ligt ook een plaats met de naam Meppen, nog vrij onbekend. Vlak over de grens – van Zwartemeer onder Emmen naar het Duitse Meppen. Dat is niet veel meer dan 18 km via de Nederlandse A37, de de Duitse Bundesstrasse 402 en een klein stukje 70.
Meppen, foto’s en video beelden

Video beelden van de Oude Vestingstad Meppen aan Hase en Ems

Klik hier voor : plattegrond Meppen t.o.v. Emmen en omgeving in Nederland.

Aanbiedingen

Meppen ligt in Nedersaksen net over de grens met Nederland

Meppen ligt in de deelstaat Nedersaksen, met in het noordoosten de uitlopers van de bekende Hümmling. En in het noordwesten het Bourtanger Moor (veen). In het noorden het Hoogveengebied Tinner Dose, een belangrijke handelspartner van Nederland. Natuurlijk, ze spreken er Duits, maar de meesten kennen ook best nog wel wat Nederlandse woorden. Ligt niet zo ver uit elkaar.

Azijn en Edik in Duitsland

Zo ligt even verderop Papenburg ( half uur of 40 km noord ). Was er even in een supermarkt. Eega wilde azijn meenemen, maar hoe heet dat ook alweer. De Duitse Mevrouw zag dat azijn niet direct herkenbaar.  Zelf had ik ook wat moeite, maar bracht er het oud-nederlandse “edik” uit. En dat ligt weer broederlijk naast het Friese en dus ook Ost-Friese ‘jittik’. Maar toen wist de hulpvaardige Duitse direct de Duitse oplossing : “ettich” of “Essig”. OK, Edik heeft minder dan 4% zuur en mag geen azijn heten. Als je maar azijn te pakken krijgt, toch ?!

Meppen oud ?

Dacht het wel. Men stelt namelijk dat Meppen gesticht is door een nazaat van Karel de Grote. Praten we toch over de 9e eeuw. Natuurlijk, het was toen wel wat kleiner dan nu. Echt wel tussen Ems en Hase, terwijl Meppen nu over die grenzen heen is gewandeld.
In het jaar 1360 werd het een “Stadt”. En nog steeds op dinsdag en zaterdag een weekmarkt.

Meppen een vestingstad ?

Dat lijkt het wel. Alleen waar blijkt dat dan uit ? Het oude stadscentrum van Meppen exact tussen ( in een punt uitlopend ) Ems en Hase. Daar zijn de vestingwallen nog te ontdekken aan de waterkant. Als resten van een grote oude maar zeer strategisch gelegen vesting. Met 2 bruggen / toegangswegen over de rivieren heen. En daarbinnen de middeleeuwse Paulsburg om eens een keer precies te zijn : het jaar 1374. Even verderop ligt de plaats Sögel, waar de Drost resideerde. En die vond dat er ook bij Meppen een versterking moest komen. Dat is gelukt. Maar de tijd gaat verder, techniek ook, wapentuig ook. En dus had de burcht en de vesting verminderde functie en verviel allengs.

Keurvorst Clemens in Meppen

In 1752 laat keurvorst Clemens August ( resideerde ook in Sögel) de resten van de Paulsburg ombouwen tot een arsenaal. Met als doel de soldaten in het fort een opslagruimte te bieden voor hun munitie, wapens, uniformen en militaire uitrusting. De vestingwallen zijn er nog steeds, een pracht van een wandelroute. Maar ook alleen maar dat arsenaal is dan alles wat er van de vesting over is gebleven. Het wordt nu bewoond. Best een mooi pand na een tijd van kruiden en zeepfabriek.
Dit pand staat nu bekend als het “Zeughaus” ofwel de wapenkamer.

Gravin Jutta en de hoefijzers list

Er is nog iets bijzonders in Meppen en de Paulsburg : Gräfin Jutta von Vechta-Ravensberg. Zij heerste over het gebied, maar deze pittige dame had het best wel moeilijk in moeilijke tijden. En dus ….. verkocht ze in het jaar 1252 haar bezittingen aan de Bisschop van Münster. Waar later Bisschop Berend van Galen het de Groningers nog moeilijk maakt ( Bommen Berend).

Maar Jutta liet niet over zich heen lopen. Zo gaat het verhaal, dat ze eens door een bende strijdbeluste mannekes werd achtervolgd. En verzon een list.  Ze liet de hoefijzers van de paarden voorzien van omgekeerde hoefijzers. Met als gevolg dat de achtervolgers het idee kregen dat ze de andere kant was uit gevlucht!

Overigens ….. Jutta trouwde in het jaar 1244 Heinrich III Von Tecklenburg. Huwelijkscadeau : het landgoed Oythe en het vrij Graafschap Sögel op de Hümmling. Gravin Jutta was zelf al erfgename van Vechta en Vlotho. Zij overleefde Heinrich III en huwde later : Walram III van Montjoie. En dat Montjoie kennen we beter als : Monschau.

 

de levensloop van Jutta of Judith Von Ravensberg

Met kaart van het totale ( vakantie ) gebied en de webpagina raakvlakken.

Lopen over hoefijzers

Nou …. wanneer u vanaf dit “Zeughaus” wandelt naar de wandelzone van het oude centrum zult u de afdrukken zien liggen bij het Torhaus van de Paulsburg : de Hoefijzers van Jutta in Meppen
En in dat inmiddels museum “Zeughaus” is nog een schilderij van Gravin Jutta te vinden.

Zie ook de sculptuur van de Kunstkreis Haren op deze pagina over Haren in het land van de Ems.

Het Raadhuis en het Gymnasium van Meppen

Mooi deze panden. Alsof het niet echt is.
Raadhuis en Gymnasium van Meppen
Het Raadhuis en links achter het Gymnasium van Meppen, ofwel de oude Latijnse School van 1642. Tegenwoordig behorend tot de Windhorst Middelbare school met een barokke schouw. Een vroeg rococo stijl, destijds gebouwd met steun van de al eerder genoemde keurvorst Clemens August.

in de zak van Meppen : Im Sack

In 1762 werden de vestingwerken met grond gelijk gemaakt. Werd de straat, die tot dat moment “naar de nieuwe poort” werd genoemd, gewijzigd in een zg. Sackgasse. “Im Sack” genoemd. Wij noemen dat een “doodlopende weg”. In of rond 2006 gerenoveerd laat het zien dat Meppen honderden jaren een landbouwers-stad is geweest. Waar de bewoners van de landbouw en handwerk leefden. Het oudste ‘herenhuis’ is Haus Schleimer aan het eind van het beschermd erfgoed.

Koolstof C14 datering in Meppen

Onderzoek op het verwerkte hout heeft uitgewezen dat het oudste deel dateert van 1561 en van 1608 voor de uitbreiding. De huidige doorgang verwijst naar de vroegere stadspoort. Links van dat rood-wit paaltje.
Meppen im Sack, doodlopende weg naar de vroegere stadspoort
Vind het een “rottige uitdrukking” dat ‘doodlopende weg’. Ga je zoals wij deden, onder die poort door, ja, is geen doorgaande weg. Maar een huis voor een woongemeenschap van oudere mensen. Niet bedoeld, maar via parkeerplaats en paadje tussendoor. Kwamen we in een straat naar het centrum uit.
Wisten ze in 1762 veel (..) En dat huis zag er best aardig uit. Alleen de naam van die straat ….

Vakantie Suggesties

Leuk winkelen, wandelschoenen of fiets mee, en lekkere broodjes in de supermarkt. 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

zie ook onze Picardt auto route
zie ook onze Westerwolde Emsland route

zie ook de hoofdpagina over Drenthe

méér over Groningen

zie ook de hoofdpagina over Overijssel

terug naar de hoofdpagina over Duitsland

top pagina

vakantie-trips.nl over Meppen, Ems, en Hase, een ‘hanestap’ over de grens 😉