Walensee vakantie, Heidi en de Toggenburg

Plus Aargau, Appenzell, St Gallen tot de Bodensee of het Bodenmeer ( meer van Konstanz )
Kent U Heidi van het boek van de Zwitserse auteur Johanna Spyri en de film nog ? Kent U de bergen van Zwitserland wel goed genoeg ? Er is méér ..

Zwitserland midden Oost ook bekend van de Churfirsten. Zwitserland ook ten zuiden van de Bodensee is – jawel – hoge bergketens. Maar tegelijkertijd ook een heuvelland gebied, wijngebieden, wandelregio, fietsroutes, campings, vakantie hotels en appartementen.

is een vakantie in Zwitserland duur ?

En nee, dat image van ‘duur’ en Zwitsers is niet overal meer zo. En Zwitsers verstaan en spreken best wel Duits en Engels, hooguit zijn de dialecten soms wat rap van tong, maar klinkt wel knus. En de lucht is er gezond, tenminste, dat zei

Heidi 😉 .

Aanbiedingen

Zie ook de Duitse kant van de Bodensee, ook over Konstanz etc .

Klik hier voor : een plaatje met de autonome kantons van Zwitserland.

Lees hier méér over Sankt Idda von Toggenburg

De bergketen Toggenburg

wat ruigere kant van de Toggenburg als bergketen met uitzicht op de Bodensee
Beelden van die Toggenburg – keten zeggen meer dan woorden, toch ?

De Zürichsee, de Walensee en de Walen

De Zürichsee westelijk van de Toggenburg en oostelijk de Walensee vormen daar een bepaalde begrenzing.
Het Walenmeer of in het Duits : de Walensee verspreid zich over de Zwitserse kantons St Gallen en Glarus. De naam Walenmeer komt van ‘walen‘ en dat is hier een verbastering van welschen, waarmee de bewoners van Franstalig Zwitserland bedoeld worden. Een prima vakantie gebied.

De Walensee

De Walensee ligt op ca 419 meter hoogte bij een oppervlakte van 24 km2, maximaal 151 meter diep ! Tengevolge van de locatie van de Walensee tussen hoge en steile hellingen zal de watertemperatuur beperkt blijven, doorgaans zelden warmer dan 20°C.
Het water van de Walensee wordt aangevuld vanuit bijvoorbeeld de rivier de Linth, dat was dan wel na het verleggen van de loop van deze rivier rond 1807. De Walensee ligt zowel in het kanton Sankt Gallen als Glarus.

klik hier voor een foto van de Walensee.

De Churfirsten noord van de Walensee

Aan de noordoever van de Walensee zien we de bergketen Churfirsten in het kanton St Gallen. De naam duidt op de vroegere begrenzing van het gebied van de plaats Chur, en firsten betekent ‘rug’, dus bergrug, grens van Chur. Dan telt men vaak 7 bergtoppen = kalkrotsspitsen, magisch getal, de rest van de toppen in de Toggenburg keten wordt gemakshalve niet meegeteld als ‘niet – volwaardig’ cq om marketing redenen.

Resort Walensee

En precies aan de zuid – oevers van dit meer de Walensee aan de Gostenstraße 20 in het plaatsje Unterterzen is een Resort Walensee voor vakantie, zeg maar een vakantie park met appartementen en chalets.
Wat je hier kunt doen ? zwemmen, duiken, zeilen, waterskiën, kitesurfen en parasailen, huur een boot, neem de gondellift naar de Flumserberg, dan kun je heerlijk wandelen, mountainbiken of paardrijden. Of in de winter wintersporten. Of de tips op deze pagina bezoeken.
Resort Walensee heeft een eigen wellnesscomplex met saunalandschap. En dat op een afstand van slechts 860 km t.o.v. Utrecht.

Resort / appartementen en omgeving van De Walensee in midden Oost Zwitserland

vakantiehuis Walensee Apartments in Steckborn Viamala/Surses/Albuladal Zwitserland
Prijzen staan vermeld op de overzichts- of bestemmingspagina.
Boek of Reserveer nu, klik voert naar de touroperator
Interhome

Bij het vakantie boeken kunnen sterren voorkomen bij hotel / hotelbestemmingen zoals : *, **, ***, ****, *****, weergegeven bij de naam;
op de deze pagina kunt u de verklaring van de hotelsterren nalezen


Of kijk vrijblijvend op deze pagina van Booking omtrent appartementen aan de Walensee.


Klooster van St. Gallen in Zwitserland

De naam van de stad St. Gallen in Zwitserland stamt af van de stichting van het klooster van St. Gallen in het jaar 720 op de plaats waar de monnik Gallus in 612 een kerk bouwde.

bekijk het Kanton St. Gallen

Van hieruit, vakantie Resort Walensee dus , precies naar het noorden even onder de Bodensee, ligt het befaamde klooster Sankt Gallen van Sint Otmar. In de 8e eeuw opgericht maar naar grote wereldlijke macht uitgegroeid. Zelfs bekend tot in het Nederlandse Ootmarsum = Ottmarsheim maar ook het Belgische Sint Omaars.

Appenzell en de Appenzeller Alpen

Gaan we vanuit vakantie plaats St. Gallen ietsje zuidoost, komen we in het gebied van de Appenzell en de Appenzeller Alpen. De bekendste bergtop in de Appenzeller Alpen is de Säntis met 2502 meter. Iets ten zuidwesten ligt dan Alt St. Johann, een befaamd wintersportgebied.

bekijk het Kanton Appenzell en het Appenzellerland

vanuit het oogpunt van toerisme, dat wel.;-)

In alle opzichten voldoet Appenzell aan de verwachting van besneeuwde Alpentoppen. Appenzell kent ook de karakteristieke kerktorens, een heuvellandschap. En de huizen in Appenzell, tja, zoals Vico Torriani een eeuwigheid geleden al heeft gezongen, je wilt er altijd opnieuw weer naar toe, het trekt. Appenzell kaas en Alpenbitter, als je er van houdt, is het een aanrader.

Heidi en het Heidiland in Zwitserland

Heidi en het Heidiland in Zwitserland, waarvan het ‘Heidiland’ natuurlijk een toeristische ‘uitvinding’ is, om het voor toeristen gemakkelijker te maken de gebieden te bezoeken waar ooit een filmopname gemaakt werd.

Een indruk van het land van het Heidiland

bekijk het Heidiland in videobeelden

Deze beelden in de video laten het alpenlandschap zien van het Heidiland, de fascinerende Bergwereld en de schilderachtige Walensee op 1 uur van de Bodensee regio. Met onder meer het Kuuroord Bad Ragaz, waar het Thermaalwater met iets van 36° + uit de Tamina bron ontspringt.
Met voor de herinnering de muziek van Heidi gezongen door een hedendaags ( al langere tijd ) duo Gitti und Erika:

beluister de Heidi song

Gaan we via de zuidoever van de Bodensee weer omhoog en vinden dan :

Wijnbouw in de regio Thurgau tussen Aargau en Appenzell

Het Zwitserse Kanton Thurgau ligt aan de Bodensee en is vooral in de zomer een geliefde vakantie bestemming. Geliefd niet alleen vanwege het landschap maar zeer zeker ook vanwege de wijnbouw.
Eén van de meest bekende paleizen is wel het wat kleinere Slot Arenenberg westelijk van Kreuzlingen / Konstanz.
Daar heeft Keizer Napoleon III een groot deel van z’n jeugd doorgebracht. En dus is in het paleis een Napoleon museum.

Meer beelden van de Thurgau zuidelijk van het Bodenmeeer

bekijk het Kanton Thurgau

En deze trein videobeelden in vakantie regio Thurgau Zwitserland wil ik u niet onthouden :

de Arena Schweiz trein door Thurgau Zwitserland

Dan even “overstappen” naar waar de rivier de Rijn de Bodensee verlaat om uit te komen bij de waterval van :

Schaffhausen

Het kanton Schaffhausen is niet groot maar wereldbekend vanwege juist die Rijn – waterval.

bekijk Schaffhausen een stukje vakantie Paradijs

Kanton Aargau, Wilhelm Tell en de familie von Habsburg

bekijk het Kanton Kanton Aargau per vakantie trein

De familie Von Habsburg is van Kanton Aargau afkomstig, om precies te zijn : het district Brugg.
En de plaats Habsburg telt iets van 412 inwoners. Daaraan zou je het toch niet afleiden. Wat niet ? Dat die familie over heel Europa geheerst heeft, denk aan namen zoals Keizer Maximiliaan I, Keizer Karel V. Als Nederland bewaren we daaraan toch niet de beste herinneringen, of het zouden de sinaasappels moeten zijn geweest, de appeltjes van Oranje. Maar zie daarvoor onze Nederlandse en Belgische pagina’s.

Het stamslot van Von Habsburg

Het stamslot van de familie Von Habsburg is de Habichtsburg hier in de Aargau. De ruïnes zijn er nog, aan de rivier de Aare. Het stamt allemaal af van Gontran de Rijke van de Habichtsburg in de Aargau van Zwitserland rond het jaar 959.

De familie is ook nog immer actief : Karl von Habsburg-Lothringen is sedert het jaar 2000 Chef en Souverein van de Oostenrijkse tak van de Orde van het Gulden Vlies en drager van de Duitse Orde, eveneens actief geweest in het Europees Parlement en nu zeg maar ‘activist’ voor de eenwording van Europa. Bepaald geen vakantie houden.

Connectie met Wilhelm Tell

En zoals we op onze hoofdpagina over Zwitserland hebben geschreven, leefde de befaamde Wilhelm Tell ook al onder de heerschappij van deze familie Von Habsburg, tenminste, àls Wilhelm Tell ooit fysiek geleefd heeft. Na de daar beschreven actie vluchtte hij merkwaardigerwijs juist naar Küssnacht en dat ligt op 37 km van de Aargau, maar misschien ook wel juist heel slim, want op die plek zouden ze wellicht juist nièt gaan zoeken.


terug naar de hoofdpagina over Zwitserland


Zwitserland Oost met Heidi, Idda en Wilhelm Tell, nog méér redenen nodig voor een zinvolle Zwitserland vakantie ?


top pagina