Heidelberg aan de rivier de Neckar en het Odenwald, en heeft een aantal VAKANTIE geheimen

.. voor U te ontdekken 😉
de HeiligGeistKirche van Heidelberg, prominent in het stadsbeeld aanwezig

Heidelberg aan de Neckar biedt méér dan alleen een enorm wijnvat. Heidelberg vakantie minded als stad, de Heiligenberg of Schloss Heidelberg. De Heiligenberg was er het éérst met een hoogte van 440 m. Tezamen met de Königstuhl (568 m), de 2 “huisbergen” van de stad. Met de Königstuhl en de Heiligenberg praten we over de west-rand van het Odenwald.

Aanbiedingen
Heidelberg van de Catechismus, de Drukpers en het Kasteel

Heidelberg in de picture vanaf de snelweg

Aan de oever van de Neckar ligt het befaamde Heidelberg. Vanaf de Autoweg kun je het Kasteel van Heidelberg en de vakantie stad al zien liggen.
In het jaar 1563 werd de Heidelbergse Catechismus hier vastgesteld. Befaamd is echter ook de Heidelberger drukpers.

Het kasteel  is gebouwd van rood zandsteen uit de Neckar en gelegen op de berg, de Königstuhl.

Lodewijk en Ludwigshafen

Lodewijk I van Beieren heeft dit kasteel in leen gehad. Lodewijk ….. Ludwigshafen op 22 km noordwest ? Zeker wel, toevallig wel een van de rijkere steden in Duitsland, vermoedelijk met dank aan de daar gevestigde chemie het vakantie toerisme is groeiend.

Heidelberg Top 10 bezienswaardigheden

 

Heidelberg top 10

 1. Slot of Kasteel
 2. Historische oude stad
 3. Hoofdstraat met winkelcentrum
 4. Philosophenweg – mooie wandelroute
 5. Carl Theodor brug ofwel de Alte Brucke
 6. Marktplein – inkopen ook van onnuttige dingen
 7. Kabelbaan of Bergbahn – kunt er ook bergspoor van maken
 8. Heilige Geest kerk, opvallend aanwezig
 9. Korenmarkt – historisch plein
 10. de Neckar Wiese ofwel het plein en park aan de rivier

 

Heidelberg van ouds bekende oude stad

de naam van deze stad aan de Neckar klinkt mooi. Maar klinkt eigenlijk ook niet veel anders dan ‘oud’ en dat is Heidelberg aan de Neckar. Want het herbergt wel de oudste universiteit van het Duitsland zoals we dat nu kennen. Toch, het prettige van Heidelberg is, dat het eigenlijk helemaal geen openluchtmuseum van oudheden is. Best wel een romantische vakantie stad.

De Ruprechts-Karls-Universität

De sfeer in de binnenstad is eigentijds, mede natuurlijk door de aanwezigheid van de universiteitsbevolking. Anders gezegd : meer dan dertigduizend studenten. De Ruprechts-Karls-Universität opende zijn deuren al in 1386. ( ter vergelijking : De Universiteit van Leiden dateert van 1575 als oudste universiteit van Nederland ) . De meeste collegezalen van universiteit van Heidelberg bevinden zich niet meer in de oude stad. Wel nog de grote bibliotheek, vlakbij de Universitätsplatz.

De Neckar

We noemen de rivier de Neckar  een zijrivier van de Rijn. Maar is als rivier aangevangen op een hoogte van 706 m hoogte in het Zwarte Woud. De Neckar kronkelt vervolgens in noordoostelijke richting naar Stuttgart. Daarna langs Heilbronn en dan òp naar Heidelberg, en wordt zijrivier bij Mannheim aan de Rijn.

de Hackteufel

Ter hoogte van het Slot Heidelberg verbergt de Neckar een grote rotsplaat : de Hackteufel. Met recht een rotsbarrière waardoor vroeger schepen konden vergaan. Om die reden zijn er omleidende kanalen gegraven.

Wat maakt het zo gezellig aan de Neckar

Lekker in de zon gedurende de zomermaanden en heerlijk in de kou gedurende de druilerige of winterse maanden. Gebruik maken van straten en terrassen in het vakantie minded centrum van Heidelberg. Een centrum, ruim voorzien van café en restaurant. Ja, natuurlijk ook studentikoze cafés. Met studenten en dus een drukke jeugdige sfeer. Ook in de zomermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld taal- en cultuurcursussen worden georganiseerd. En toch ook een rustige stad : auto – luw in hoge mate.

Café Knösel aan de Haspelgasse

In het voorjaar kan het er koud zijn, waarbij je ieder excuus aangrijpt om even ergens binnen te gaan. Trompetconcert in de Heiliggeistkirche ( Kerk van de Heilige Geest ) ? Heerlijk, want in de kerk wordt goed gestookt. De orgelklanken ontdooien je koude benen en de moderne gebrandschilderde ramen zijn het bekijken meer dan waard. Ook hete chocolademelk ‘mit Kuchen’ is een goed excuus om de koude straten te verlaten. Niet missen : Café Knösel van de eigenaressen : Sibylle en Sabine, aan de Haspelgasse , kortweg Café “K”. Daar wordt  al sinds ongeveer 1785 koffie met taart geserveerd. Geserveerd maar niet gemaakt (!!) Komt u nu, is beslist de koffie en taart van meer recente tijd.

De Haspelgasse ligt net achter de Neckarstaden ofwel de oever van de Neckar.

de Studentenkarzer van Heidelberg

Op een van de hoeken van de Universitätsplatz zit de vroegere studentengevangenis, de Studentenkarzer aan de Augustinergasse 2. De gestraften schreven de muren vol met herinneringen, verlangens, gedichten.

Klim naar de historie : Schloss of Slot Heidelberg

Een verplicht nummer is een bezoek aan de restanten van de burcht Schloss of Slot die boven de stad uittorent. Die Heidelberg z’n spannende imago geeft , terecht door de stad in de donkere uren met feeëriek licht wordt beschenen.

Heidelberg, het kan steeds hoger de berg op dan wel de universiteit als ook vakantie

Heidelberg hoog vakantie

De zetel van de Keurvorsten van de Pfalz. Gehavend complex van muren en gebouwen en geëindigd in een toneel van veel strijd. Met als hoogtepunt de successieoorlog rond 1690. De Franse koning Lodewijk XIV eiste toen de heerschappij over de Pfalz op, liet stad en burcht twee keer verwoesten. Nog steeds worden er geregeld leren zakjes met zwart kruitpoeder gevonden om de boel te laten springen.
Niettemin, Slot Heidelberg, ooit gebouwd in opdracht van Keurvorst Ruprecht III. Hij was een van de vier keurvorsten die koning Wenceslaus in 1400 afzetten. Vervolgens werd Ruprecht III zelf verkozen tot Rooms-koning. Géén vakantie baan.

Het wijnvat van Heidelberg

Perkeo de Vat Wachter van Schloss Heidelberg
Het Kasteel of Slot Heidelberg herbergt een vat. De keurvorst hief natuurlijk belastingen, maar sommige belastingen waren in natura, zoals wijn. En dat diende opgeslagen te worden. Er was aan de Neckar en de Rijn veel wijnbouw, ook toen al. Dus veel te belasten, ook toen al. Moet je goed mee om gaan ….. er werd in één van de zalen dus een vat gebouwd. Het grootste ter wereld. Het meet méér dan 8 meter lang, 7 meter breed en een inhoud van 221.726 liter. De grootste , want er zijn er méér, dat zal u niet verbazen met deze doelstelling.

Perkeo houdt de wacht

Keurvorst Karl Theodor had voor de veiligheid een bewaker aangesteld. De Italiaan met heel kleine afmetingen : Perkeo.
Vroeg men nu aan Perkeo : “Wil je er nog één ?” dan antwoordde hij : “perché no?” . Ofwel ‘waarom niet’ en dat was een goeie vraag. Toen al. Met zo iets vraag je immers toch niet om budgetbewaking ? Toch 😉
dus…

de Köningstuhl

Bezoek vooral wel ( met ‘bergbahn’ ) de Köningstuhl van Heidelberg vanaf de Karlplatz station Kornmarkt. Is hier en daar wat steil, maar wel een belevenis.

Museum in Heidelberg

Het Kurpfälziches Museum aan de Hauptstrasse 97 herbergt een mooie collectie regionale kunst en cultuur én een goed restaurant.

Winkelen in Heidelberg

Dwars door de Altstadt is de bijna twee kilometer lange Hauptstrasse niet te missen. Met winkels, waaronder kleding sieraden accessoires. Met een Starbucks koffiehuis, eethuizen, Mexicaanse en Aziatische snacks. Daarentegen àchter de Hauptstrasse de meer authentieke winkels en in de Ingrimstrasse antiek- en curiosawinkels. In de Haspelgasse en de Steingasse lekkere eettentjes en designwinkels. Vakantie slenteren in optima forma.

Tips om niet te vergeten

Een wandeling over de “Philosophenweg” aan de overzijde van de Neckar.
Maar ook
Schloss Schwetzingen, zomerresidentie van de keurvorsten paltsgraaf van Heidelberg
Via Speyerer Strasse en B535 westelijk van Heidelberg op een kwartier slot Schwetzingen . Met uitgestrekte tuinen.

De GEHEIMEN van Heidelberg

De GEHEIMEN zullen hierna voor u geen geheimen meer zijn.
Weet u waar het hier om gaat :
– een Neckarschleimer;
Neckarsume oder Treidelpfad
– een Bleichwiesen
Waschfrauen en Binsen
– de dramatische uitwerking van de Neckarhochoder Niedrigwässer

Het Heidelbergse Treidelpad

Tijdens een wandeling tussen Karlstorschleuse en Theodor-Heuss- Brücke beleeft u het historische Treidelpad rond tijdens de Heidelberger Alltag verdwenen zaken. De voor de ontwikkeling van deze stad van wezenlijk belang zijnde scheepvaart en visserij. Van Romeinen tot nu. Komt u er ook achter waarom er zoveel schepen op de Neckar vergingen en wie of wat de Hackteufel was.

Odenwald en Heidelberg


onze pagina over Waldbrunn op ca 60 km oost bevat prijstechnisch prima aanbiedingen voor hotel en vakantiehuizen.

landkaart van het Odenwald

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Duitsland – Frankfurt

terug naar de pagina over Zuid Duitsland

top pagina

 

vakantie-trips.nl over Heidelberg aan de Neckar en het Odenwald.