Westhove Kasteel + Walcheren en ook Oostkapelle Westkapelle en Hotel Irene

Walcheren Zeeland bij Kasteel Westhove, er is zoveel te zien.
Zeeland Walcheren Strand en Fietsen, fietspaden aanwezig, veel zonne-uren ook, dus lange of korte vakantie ideaal en Hotel Irene heeft de fietsen voor u klaar staan, zie verderopHotel Irene heeft de fietsen voor u klaar staan, zie verderop.

Vakantie stel : je wilt zo snel mogelijk naar Walcheren in Zeeland, pak je de snelweg naar Bergen op Zoom. Vandaar via Woensdrecht afbuigen via de A58 naar Zeeland. Dus kom je uit bij Middelburg. Ten westen ligt Westkapelle en ten noordwesten Domburg en Oostkapelle, en er tussen in Kasteel Westhove.

De rechtgeaarde vakantieganger daarentegen neemt de tijd om de sfeer op te snuiven, gaat onderlangs Rotterdam via Brielle de Haringvlietdam over naar

Goeree, de Brouwersdam op naar Schouwen, en dan de Oosterscheldedam over de Roompot naar Walcheren en dus ook Oostkapelle in de gemeente Veere etc. in Zeeland. En dan zijn de dammen even uitverkocht op Walcheren. Zou u verder willen dan Walcheren kunt u met de pont over naar Zeeuws Vlaanderen, wat dus nog steeds Nederland is. Het vaste land zeg maar, ook al willen sommige mensen polders nog aan de zee teruggeven.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Stadhuis van Middelburg in laat-gotische stijl aan de Markt in Middelburg

Oosterscheldekering verbindt Schouwen met Noord Beveland en Walcheren

De Oosterscheldekering verbindt Schouwen met Noord Beveland en Walcheren en dateert van 1986 met een afsluitbaar deel van 3 km., het grootste deel van de befaamde Deltawerken, en overspant 8 kilometer als wegnummer N57.

En dan ben je op Walcheren en dan ? Laat ik het zo zeggen, aanzienlijk méér vakantie dan je dacht aan het begin van de rit.
Kaart Walcheren

buitenplaats Duinbeek op Walcheren Zeeland achter de duinen

En dan doel ik ook even op het aantal buitenplaatsen, zoal niet kastelen, die er allemaal hier staan of gestaan hebben.
Komend van de Oosterscheldedam stuiter je dan als vanzelf op de buitenplaats / kasteel Duinbeek wat al van 1350 dateert en beschut ligt in het natuurgebied de Manteling. De buitenplaats Duinbeek valt tegenwoordig onder beheer van Staatsbosbeheer. Dus natuur, duinen, zee, bossen, kastelen, oude plaatsen, wat is nog méér nodig voor vakantie, toch ?

Kasteel Westhove op Walcheren Zeeland

Kasteel Westhove op Walcheren bij Oostkapelle is van het formaat kasteel waar je 'u' tegen zegt. Maakt de middeleeuwen en daarna levend.
Kasteel Westhove uit de 13de eeuw is een bezienswaardigheid met  uitzicht op het boslandschap van de Manteling. De buitenplaats ligt op loopafstand van het strand. Tegenwoordig is het een vakantie hostel met 117 bedden, verdeeld over het hoofdgebouw en de aangrenzende koetshuizen. Stayokay Domburg ligt op een romantische plek aan de Zeeuwse kust !! Zie aanbiedingen.

Kasteel Westhove westelijk van Middelburg

Het kasteel Westhove werd al in een oorkonde van 1277 van graaf Floris V vermeld als zijnde eigendom van de abdij te Middelburg op Walcheren, maar kastelen worden meestal niet opgericht door kloosters, er zal dus nog een verhaal aan vooraf gaan ook al was de abt van de abdij een machtig man, en liep geestelijkheid en wereldlijke macht knap door elkaar. Immers ook voorzitter van de Staten van Zeelanden.

De Geuzen, en de 80-jarige oorlog

Er waren internationale tijden, want de Spanjaarden kwamen tot in de provincie Groningen.  Bóven de stad Groningen ligt nog Middelstum. En van daaruit liep hiér Barthout Entens van Mentheda in functie van kapitein-luitenant van de watergeuzen. Namelijk een potje vechten en niet voor vakantie. In Middelstum staat nu nog een herenhuis Mentheda, maar daar moet in vroeger tijden de Borg Mentheda hebben gestaan. Hadden ze toen nog geen hinder van het gas, toch is dié borg verloren gegaan.

Entens valt het Kasteel Westhove aan

Tijdens het beleg door Entens als bovenbaas van de (Water-) Geuzen overlijdt de kasteelheer en bisschop. En dat was dan in 1573. Volgens Tetteroo heette die bisschop van Middelburg: Nicolaas de Castro of eigenlijk Klaas van de Burg. Geboren te Leuven. Tja, en dat laatste klinkt dan weer heel anders, zo gewoontjes.  Achtergrond : opstand van de Calvinisten tegen de R.Katholieke heerschappij. Was een missie van de bisschop : onderdrukken. Een heel andere Nicolaas dan ons ‘jaarlijks feestje’.

En nu is het een vakantie jeugdherberg / hostel. Wat vooraf is gegaan aan de periode Floris … we zullen het nooit weten. Op het terrein is een zogenaamd ‘motte’ kasteel gebouwd, een eerste stadium van kasteel. Maar het echte Kasteel is té imposant om aan belangrijkheid daarvóór te twijfelen. Typisch een vakantie klusje om daar achter te komen.

Oostkapelle op Walcheren = gemeente Veere Zeeland

Oostkapelle op Walcheren gemeente Veere Zeeland ligt vlakbij Domburg, met nog veel oude boerderijen, daarbuiten echter ligt een park met exclusieve huizen, voornamelijk bewoond door ‘import’. Maar goed om tijdens de vakantie wel te bezoeken.

Gelet op de naam van Oostkapelle zel er hier in vroeger tijden een kapel hebben hetzij twee kapellen, gegeven ook Westkapelle. Zowel Oostkapelle, Westkapelle en Domburg profiteren volop van vakantie toerisme, terecht, er is hier veel zon, zee, strand en cultuur te beleven.

Fietsen in Zeeland, zonnen op het Noordzee strand of langs de binnenwateren

Met de wind door je haren en een aangenaam zonnetje op je gezicht adem je de zilte zeelucht in… Ontdek de schitterende Zeeuwse kust op een fonkelende vakantie fiets. Je verblijft bijvoorbeeld in een charmant hotel in het gezellige Oostkapelle, op steenworp afstand van zowel de bossen als het strand als het kasteel Westhove of Duinbeek.
KLOVENIERSDOELEN. Breed gebouw uit 1607. Na 1787 afgestaan aan de V.O.C., 1795-1940 Militair Hospitaal.Sterk gerestaureerd 1914-1919. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Geniet van een romantische strandwandeling, zie de zon zakken in zee. Maak een sprookjesachtige fietstocht door de bossen, langs de kust en door pittoreske plaatsen als Domburg en Veere. Bezoek tijdens een dagje Middelburg het Zeeuws Museum, met de grootste verzameling Zeeuws erfgoed ter wereld, vernieuw je garderobe in de leuke winkels van de Langeviele en sluit de dag af in een van de restaurants die de hoofdstad van Zeeland rijk is.

terug naar de hoofdpagina over Vakantie in Zeeland

top pagina

vakantie-trips.nl over Oostkapelle Walcheren Westkapelle Westhove Hotel Irene