Texel Texla bij Prins Hendrik, park Vogelmient, BeachPark en meer – VAKANTIE op Texla in Noordholland

helder, zo'n bord naar je vakantie op Texel

Texel, is het eerste eiland, komende vanaf Noordholland. Ligt tevens van oudsher in “Texel”, iets ronder gevormd dan de andere eilanden. De gemiddelde lengte van het eiland is ca. 20 km en de breedte ca.8 km. Over het algemeen wordt verwezen naar Texla, al is niet bij iedereen dit zekere gevoel. Dit zuidelijk gelegen eiland en het noordelijker Eierland werden in 1630 door de Zanddijk met elkaar verbonden. In 1835 richtte de Antwerpenaar De Cock ( met c – o – c – k ! ) samen met anderen een vennootschap op. En die heeft het ontstane gebied tussen dit eiland en Eierland ingepolderd. Waar ook een dorp is gesticht, dat later vernoemd werd naar deze voor het eiland belangrijke Belg : De Cocksdorp.


Aanbiedingen

En Texla is provincie Noord-Holland, 460 vierkante kilometer eiland en als hoofdplaats : Den Burg
Maar binnen de gemeente zijn de volgende plaatsen ook te onderkennen:

bij avond in het zilver gaat alles glanzen, ook op Texel

 • Den Burg, zoals gezegd
 • Den Hoorn
 • ‘t Horntje
 • Oudeschild
 • Oosterend
 • Oost
 • De Koog
 • De Cocksdorp
 • Zuid-Eierland
 • De Waal

en nog een dubbel elftal aan buurtschappen

Daarnaast een aantal vakantieparken :

Sluftervallei bij De Cocksdorp

 

De Noord kop van het eiland, het gebied ‘achter de Rugediek‘ is het jongste stukje Texel. Ooit onttrokken aan de zee vindt u hier uitgestrekte landerijen en bijzondere natuurgebieden zoals De Slufter. In De Cocksdorp, het meest noordelijke dorp, zijn diverse gezellige restaurants en leuke winkeltjes.

eiland Texel Sluftervallei in Noord-Holland Nederland

video beelden van de Sluftervallei Bungalowpark De Cocksdorp

 

Video-impressie van bungalowpark Landal Sluftervallei. Uw bungalow op Landal Sluftervallei ligt midden in de begroeide duinen. Bij helder weer ziet u het vaste land nog liggen. Toch bent u op dit Waddeneiland helemaal weg van het alledaagse leven in Nederland. Met de haren in de wind maakt u vanaf het bungalowpark de mooiste wandelingen.

 

Prins Hendrik op Oosterend

Op loopafstand van de Waddenzee op dit fraaie eiland vindt u in het plaatsje Oosterend bungalowpark Prins Hendrik. Een gezellig kleinschalig opgezet park naast de waddendijk. Bungalowpark Prins Hendrik beschikt over een kleine speeltuin waar de allerkleinsten zich prima kunnen vermaken. De comfortabele bungalows zijn allen verschillend ingericht.

Vogelmient op De Koog

Noord-Holland De Koog / midden Texel Villapark Vogelmient Vakantiepark achter de duinen aan de Noordzee
Midden achter de duinen van de Noordzee. Het mooi gelegen Villapark Vogelmient wordt slechts door een kleine bosrand gescheiden van de Noordzee. U kunt vanuit uw vakantie bungalow genieten van het geluid van de branding, het mooie strand en de duinen.

video beelden van Villapark Vogelmient Bungalowpark De Koog

Na een boottochtje van 20 minuten over de Waddenzee, komt u aan op waddeneiland Texel. Nog 12 kilometer rijden en u zit op Villapark Vogelmient. Slechts een kleine bosrand scheidt de villa’s van de Texelse kust. Aan de andere kant van het luxe vakantiepark loopt u zó het gezellige dorpje De Koog in. Wandelen en fietsen kunt u in een van de vele natuurgebieden op het eiland. Om vervolgens heerlijk na te genieten in uw luxe villa op het vakantiepark. In de vrijstaande villa’s op Villapark Vogelmient heeft u alle comfort binnen handbereik: vaatwasser, ligbad en stoom-/douchecabine.

 

De luxe villa’s van Villapark Vogelmient in De Koog liggen op slechts 5 min lopen van het strand. Wandelen en fietsen kunt u in een van de vele natuurgebieden op het eiland.

 

Beach Park op De Koog midden west achter de duinen

Noord-Holland De Koog / Texel Beach Park vakantiepark

video Impressies van Texel

 

video Impressies van Texel

December 2012, een weekje Texel. Hoe mooi kan een eiland ook dan zijn? Zo maar wat indrukken.

 

Texel en Eierland

Die Waddeneilanden waren niet altijd eilanden. De bodem lag wat hoger dan nu en dus waren de eilanden eigenlijk gewoon het vasteland voor een belangrijk deel.
Weten we nog van de Sint Julianavloed van 1164, trof vooral Friesland en Groningen maar liet wel het eiland Marken ontstaan.
Het was de Allerheiligenvloed van 1170 die een groot verschil maakte. Tussen het huidige Huisduinen en Texel brak een een duinenrij door zodat de Noordzee “even” een verwoestende werking had. Met als gevolg een promotie van het Marsdiep van beek naar zeearm. Het gevolg : Texel en Wieringen werden eilanden.

De Sint-Luciavloed van 1287 schilderde het beeld van de Wadden nog een stukje meer, ook richting IJsselmeer / Zuiderzee.

video beelden van Landal regio Texel

 

video beelden van Landal regio Texel

 

Op de boot naar Texel merkt u het al: nu zijn we er écht even uit. Zo’n boottochtje geeft toch een extra dimensie aan uw verblijf. Snel de koffers uitpakken. Texel is ruimte, rust en… actie!

Het oude Texla heeft nu behalve polders, zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. De bollenvelden zorgen voor de sier en het Nationaal Park Duinen van Texel beheert de zuidpunt van Texel, het gebied De Duinen tussen Den Hoorn en De Koog, De Dennen, De Slufter en De Muy.

De Slufter op Texel

Ook in 1858 is er nog een duindoorbraak geweest met als gevolg De Slufter, een gebied binnen de brede duinketen aan de noordwestkant van het eiland, vol kreken en geulen, dat in open verbinding staat met de Noordzee, ontstaan door een duindoorbraak in 1858. Bij vloed loopt een deel van De Slufter onder water en bij eb loopt het water door de geulen weer terug naar zee. Het effect is slibvorming, verzilting en daardoor aanpassing van de natuur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Het hele duingebied van Texel, van de Hors tot aan de vuurtoren vormt het Nationaal Park Duinen.

Sint Maarten op dit eiland

Op 11 november wordt het Sint Maarten feest gevierd, waarbij kinderen met een lampion in de hand langs de huizen gaan, lied gezongen, hetgeen meestal snoep of fruit oplevert. Zo langzamerhand heeft de oudere jeugd ontdekt, dat ook dat nog steeds ‘fun’ is.

Sinterklaas – Sunderklaas – Sunderum tot Luilak

In december wordt Ouwe Sunderklaas gevierd, zie hiervoor onze pagina over Ameland en Schiermonnikoog. Iets anders is dan weer het Terschellings feest van Sunderum.
Afwijkend hier is, dat er wordt er ‘gespeuld’ en dat wil zeggen dat een lokaal nieuwsfeit van het afgelopen jaar wordt nagespeeld en natuurlijk wel gemaskerd.
En dat zien we dan weer terug in die streken waar wel met het kinderfeest wordt gewerkt met verpakte cadeautjes, soms met nepkadoos die op hun beurt nog weer enkele malen van verpakking veranderen. Als surprises kwamen er soms kunststukken langs, met gedicht, voordracht en een stap verder is het naspelen van iets. ( mijn beleving is van Amsterdam en omstreken, op dit punt ).

Op de zaterdag vóór Pinksteren wordt op het Texelse net als elders in Noord-Holland het Luilak-feest gevierd, en soms is / was ook dat heftig.
Soms eenvoudig met belletje trekken, door de brievenbus schreeuwen om de rustenden fluks uit de veren te krijgen, maar complete boerenkarren op een school of een gemeentehuis plaatsen geeft natuurlijk wel een kick. Germaans lentefeest, maar ja de Germanen waren ook niet van die lievertjes en in feite gaat het allemaal terug op kabaal om geesten te verjagen.

Nog een variatie : de Sommeltjes langs het Sommeltjespad op Texel

Op 30 april wordt de meierblis aangestoken: grote vuren van afval- en snoeihout maar dan net weer niet Paasvuren. Deze vuren worden aan het begin van de avond aangestoken, kun je aardappels op poffen en je kunt natuurlijk ook je gezicht er zwart mee maken …… en daarmee komt het ware gezicht omhoog , de geesten van de winter te verdrijven met ook hier weer een raakvlak met de Krampus van Duitsland / Oostenrijk met z’n bosgeesten.

Aan de overkant, op Wieringen in Noordholland, heb je ook van die zwarte bosgeesten, maar daar heten de Sommeltjes geen Sommeltjes maar Sammelkes.

Musea en andere bezienswaardigheden

je staat er niet zo snel bij stil, maar ook vakantie op Texel vraagt nauwgezet onderzoek

 

Nog iets bijzonders te doen hier

wat is Texel zonder Vuurtoren ? Als een café zonder bier.

 

Vuurtoren Eierland en de V.O.C.

In de tijd van de V.O.C. (17e en 18e eeuw) vertrokken de schepen uit Amsterdam, Enkhuizen en Hoorn vanaf de rede van Texel naar de Oriënt.Denk aan het boek ‘Scheepsjongens van Bontekoe’. Daarna was de opvolger de walvisvaart en overige visvangst. Het concentreerde zich rond de haven van Oudeschild. En nog herbergt Oudeschild een vloot van ongeveer 30 noordzeekotters en enkele kleinere kotters voor de garnalenvisserij op de Waddenzee. Maar de roemruchte tijden zijn er daar niet meer.

Van en naar eiland met de boot van de veerdienst

Vanuit Den Helder wordt een geregelde veerdienst met het eiland onderhouden door de Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) waarvan de aandelen merendeels in handen zijn van de eilandbewoners.
De rederij De Vriendschap voorziet in de zomer nog een tweede veerdienst tussen De Cocksdorp en Vlieland enkel voor voetgangers en fietsers.

Luchtvaart of luchthaven

Op Texel is een luchthaven, Texels International Airport maar beperkt zich hoofdzakelijk tot vertrekpunt voor parachutisten.

Busdiensten op Texel

Lokale busdiensten op het eiland worden verzorgd door Connexxion.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de pagina over Noordholland

top pagina