Anloo Rolde en de Etten plus Annen, Gieten en Schipborg op de Hondsrug van Drenthe

Anloo Rolde en de Etten plus Annen, Gieten en Schipborg op de Hondsrug van Drenthe een prima vakantie regio.

In vroeger tijd werd er Recht gesproken in Anloo Rolde door afgevaardigden ( = ‘Etten’ ) uit rechtsgebieden.2 x per jaar in Rolde en 1x per jaar in Anloo ( Drentse Landrecht van 1412) . In het jaar 1813 bepaalde Lodewijk Napoleon dat het Assen moest worden.
Boomkroonpad : boomkroonpad een vorm van outdoorvakantie in Drenthe

de dorpen Annen en Anloo op de Hondsrug

In vroeger tijd vormden de dorpen Annen en Anloo één gemeente, tegenwoordig vallend onder de gemeente Aa en Hunze, evenals Gieten en Schipborg en liggend op de vakantie regio Hondsrug..
1 van de 2 : Annen is ietwat uitgegroeid, niet overdreven maar toch, zoals een supermarkt in een klein winkelcentrum, maar heeft Anloo dé Magnuskerk, waar Annen geen kerk heeft.

Anloo herbergt de Magnuskerk, dankt zijn naam aan Magnus, bisschop van Trani (Italië). De bisschop werd na zijn marteldood heilig verklaard…. De kerk herbergt overigens een drietal oude en befaamde orgels.
Zie evt onze pagina over Italië op de hoogte van Napels, maar dan aan de Adriatische Kust iets boven Bari.

Anloo is naast de Magnuskerk ook bekend van de Etstoel. Dat was tot in de 19e eeuw naast Rolde ( Anloo Rolde ) het hoogste rechtscollege in de provincie Drenthe. Sedert de middeleeuwen hield de Etstoel zitting in de Magnuskerk. Op de sterfdag van de naamgever. En dan gaat het over ‘echte’ zaken. En rond om de kerk alle bewoners verkleed in de kleding van toen. Er zal geen koffie beschikbaar zijn, was er toen niet, wel bier. 😉         …

Etstoel jaarlijks in de Magnuskerk van Anloo en het feest/festival verkleed en in stijl erom heen
‘t is maar één dag, maar als – meestal – de zon schijnt, een zeer fotogenieke  vakantie dag. Dus neem uw plaatwerk mee. Hoewel, wees ervan bewust dat men die zaken toèn ook niet kende en u gaan verdenken van zwarte kunsten! Maar zeker een vakantie bezoek waardig, uniek voor Nederland. De herinnering aan Anloo Rolde.

In de omgeving vind u ook de kleinere streekdorpen Oud Annerveen en Annerveenschekanaal, en aan dat kanaal zie je dan doorkijkjes zoals deze :
Annerveenschekanaal bij Annen in Drenthe, Nederland

Eext Eexterveen Eexterveenschekanaal en Eexterzandvoort

tegenover het spoor het hunebed van Eext, hier winters, staat er ook in de zomervakantie
Eext , inmiddels rijkelijk voorzien van een spoorwegovergang. Waarbij de rails niet verder reiken dan een paar meter links en rechts van die overgang. Met het zicht op een van de mooiste hunebedden, ja ooit, was daar een railverbinding vanaf Assen naar Gieten. Maar om daar nu zoiets aan te leggen zonder enige functie. Ach, zal het u een zorg zijn, u kunt in Eext voortreffelijk hier verblijven :

Op veilige en toch zeer handige afstand van de N34. Te midden van de prachtige natuur, de vele hunebedden. Èn het Stroomdal van de Drentsche Aa en de meanderende Hunze. Maar ook op korte afstand van grotere plaatsen zoals Groningen 22 km, (Groninger Museum), Assen 12 km.(TT-circuit). En Emmen (Dierenpark)20 km.

Gieten

riviertje de Hunze terzijde van de Hondsrug en ter hoogte van Gasselte ook uw vakantiegebied
Tussen Gieten en Gasselte binnendoor en volgende de rivier de Hunze, kom je ook deze beelden tegen.

In Gieten is het goed toeven naast een vrijwel nieuw gebouwd winkelcentrum :

Zo is Hotel Braams Gieten na bijna vier eeuwen helaas ter ziele gegaan. Gevestigd aan de sfeervolle Brink, gemarkeerd door hoge lindebomen.
Gieten vervult in deze gemeente Aa en Hunze de centrale rol. Het gemeentehuis is er dan ook gevestigd. Alleen is het busstation voor de verbindingen verplaatst naar de nieuwe rotonde bij de vlakbij gelegen N33 van Assen naar Veendam. Daardoor wel een pracht centrale plek voor ook de N34 van Groningen naar Emmen en verder. Of dat nu bevorderlijk zal zijn voor de winkelstand in Gieten, goeie vraag.

Rolde

In Rolde ( van Anloo Rolde ) is een klein winkelcentrum. Een mooie verbinding naar het Balloërveld ( doen ! ). Evenals een verbinding richting Westerbork ook aan te raden. Plus via Nooitgedacht een verbinding naar het Boomkroonpad en de wijdse bossen daaromheen. Durf je het aan om zelfs heel smalle wegen met de auto (motor, fiets) te rijden, komt de natuur wel heel dicht bij.

Méér dorpen in de regio Aa en Hunze

 

  • Amen met artiestencafé, kun je ook bijwonen !
  • Anderen
  • Balloo
  • Balloërveld deels een defensiegebied maar daardoor goed onderhouden. Zoals dat ook gold voor de bossen rondom Anloo
  • Gasselte

vakantie in Drenthe op de Hondsrug bij de molen De Juffer omg. Gasselternijveen

 

Schipborg en de Kymmelsberg

Schipborg en de Kymmelsberg een beetje verborgen achter het Groningse Zuidlaren. En bereikbaar vanuit Anloo of via de bossen het Fletcherhotel De Zeegse.
Op deze pagina over de Kymmelsberg van jaren geleden zie je de oude Kymmelsberg in Schipborg. Hieronder het huidige uitzicht vanaf deze Kymmelsberg over het stroomdal van de Drentsche Aa.
Drentsche Aa in Aa en Hunze

Schipborg met schip en borg

Het dorp Schipborg ligt duidelijk op een verhoging in het landschap rondom de Kymmelsberg. Waarom een schip in de naam van het dorp, waar er in de verste verten geen bevaarbaar watertje is te zien. Dorpsbelangen van Schipborg heeft aangegeven dat deze naam dateert van de middeleeuwen.
Toen “Friese landverhuizers” op de vlucht voor overstromingen hun toevlucht zochten in deze regio. De meegebrachte schapen hielden hier droge voeten / poten. De verhoging : berg of borg werd het tweede deel van de naam. Het Fries voor Schaap is “skyp” » schiep » en uiteindelijk schip…… Opgeteld en samengevoegd levert dat dus Schipborg op………….

Kymmelberg met Kymmell van de Mensingeborg in Roden

Maar dan die Kymmelsberg, zit toch niet echt lekker : waarschijnlijk komt die naam van de familie Kymmell, die lange tijd heeft gewoond in de havezate Mensinge in Roden, dat huis dateert overigens van 1381 en was aanvankelijk het leengoed van de bisschop van Utrecht. Tot aan 1985 was de havezate particulier bewoond, het is als museum Mensinge te bezichtigen en die Kymelsberg of Kimmelsberg, daar kunt u gewoon overheen lopen met uitzicht over de meanderende Drentsche Aa. Prima vakantie activiteit ! 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


top pagina

 

terug naar de hoofdpagina over Drenthe