Bregenz Festival in Vorarlberg vakantie doel

Ook voor 2020 is het Festival uitgesteld naar het jaar 2021, tja, je zit toch vlak bij elkaar. Maar op andere plekken in Bregenz is er voldoende frisse berglucht om van te genieten.
Bregenz burg

Bregenz Festival in Vorarlberg : tussen 1805 en 1814 behoort Bregenz tot het Koninkrijk Beieren, waar ook Keizerin Sissi vandaan kwam. In 1815 werden Vorarlberg en de stad Bregenz samen met Tirol opgenomen in het Oostenrijkse Keizerrijk. In de afgelopen twee eeuwen ontwikkelde de economie van Bregenz zich met name door de voedings- en textielindustrie.

Maar mag zeker ook het toerisme niet worden vergeten zoals ook

het Bregenzer Festival

Bregenz in de historie

Bregenz Oostenrijk Vorarlberg
Bregenz ligt geheel westelijk in Oostenrijk, geklemd tussen het Bodenmeer en de berg Pfänder (1064m) die hoog boven de stad oprijst.
Bregenz als historische woonplek gaat ver terug met bewoners als de Brigantiërs en dan heb je gelijk de herkomst van de plaatsnaam Bregenz in Vorarlberg te pakken. Toen Romeins Keizer Tiberius in het jaar 15 ‘langs kwam’ moet Brigantium / Bregenz de thuishaven zijn geworden van het Bodenmeer of de Bodensee – vloot, vermoedelijk voor lokale toepassing.

Bregenz in handen van de Habsburgers

In 1451 werd de helft van het graafschap Bregenz en de stad Bregenz in Vorarlberg verkocht aan de Habsburgers.
Niet zo’n grote verrassing : linkerkant en de rechterkant van Zwitserland, zie plaatwerk :
Graafschap Bregenz verkocht aan Habsburg was niet zo bijzonder, gelet op de afstand

Ten gevolge van het huwelijk van paltsgraaf Hugo I van Tübingen met Elizabeth van Bregenz kwamen Bregenz, Montfort ( afkomstig van het slot Montfort bij Götzis een half uur zuidwaarts van Bregenz richting Liechtenstein ) en Sigmaringen met kasteel/paleis van de Hohenzollern in Baden-Württemberg en 102 km noordwestelijk van Bregenz, aan hun zoon Hugo, die zich daarna van Montfort noemde.

Bregenz grenst aan haar noordkant aan de Duitse stad Lindau, tevens de start van de Beierse Alpenstrasse.

Aan de noordzijde langs van de Bodensee of het Bodenmeer hebben we op de pagina over Konstanz, de loop van de rivier de Rijn, Bodman en Udo Jürgens méér geschreven. Letterlijk anderzijds méér over Aargau tot Appenzell, zoals over Idda en de Toggenburg Romance, de Walensee en Heidi land.

de hoofdstad van Vorarlberg ofwel Bregenz, heeft ongeveer 30.000 inwoners en de belangrijkste Oostenrijkse haven aan het Bodenmeer, daarnaast funktioneert het als een belangrijk wegenknooppunt en cultuurcentrum. Bekend zijn de Bregenzer Festspiele.

Bregenz aan het water van de Bodensee

Dan ben je als Bregenz aan het water van de Bodensee aan je stand verplicht om daar iets mee te doen :
in de periode van Pasen tot 19 oktober, varen meerdere keren per dag volgens planning vanuit de haven van Bregenz schepen richting / naar :

 • Lindau Duitsland Beieren,de Duitse zusterstad van Bregenz
 • Wasserburg was een heerlijkheid binnen het Heilige Roomse Rijk, en ligt aan het Bodenmeer in het huidige Beieren. Wasserburg was in de 8e eeuw bezit van de abdij van Sankt Gallen aan de overzijde van de Bodensee, toen een machtige abdij en herinnert aan ons Nederlandse Ootmarsum en het Belgische sint Omaar, ofwel de heilige Othmar.
 • NonnenHorn Duitsland Beieren
 • Kressbronn Duitsland Baden-Württemberg
 • Langenargen Duitsland Baden-Württemberg
 • Friedrichshafen vernoemd naar naar koning Frederik I (Friedrich) van Württemberg in welke stad ook de Zeppelin gemaakt werd en voor toeristische doeleinden wordt.
 • Immenstaad
 • Hagnau met vele wijngaarden
 • Meersburg met het oudste gelijknamige Kasteel uit de 7e eeuw = Duitsland en Baden-Württemberg
 • en NATUURLIJK : Mainau deel van het Duitse Konstanz

Denk daarbij aan aantrekkelijke combi aanbiedingen (retour plus toegangkaart) naar :
– het Zeppelin Museum van Friedrichshafen
– naar Meersburg
– het eiland Mainau, zie boven
Sealife Konstanz
– voor Pfahlbaumuseum Unteruhldingen ( museum voor de paalbouw woningen )
etc.

 

Met de kabelbaan Pfänderbahn de Pfänder op en af

Met de kabelbaan Pfänderbahn de Pfänder op en af, en dat is echt een beleving, goed je gaat met velen dus gedeelde smart is gedeelde vreugd. Hoezo, zo eng ??

Welnee,

maar zoals je op sommige video’s heel goed kunt zien passeer je op een gegeven moment een steunpunt waar de gondel eventjes horizontaal gaat en vervolgens een forse daling in zet. Dàn heb je even het gevoel alsof je in een ballon zit met heel erg veel mooi uitzicht …. zal ik maar zeggen 🙂 .

Bregenz

Zowel naar beneden is het prachtig, ook omhoog de Bregenzer Pfänder op.
De Pfänderberg bij Bregenz, de berg aan de Bodensee van 1064 mtr hoog met bijbehorende Pfänderbahn, die je echt zou moeten ‘beleven’ gegeven het uitzicht. Het wildpark, de adelaars, de wandelpaden en fietsroutes, je komt tijd te kort.
De Pfänder is in feite een onderdeel van grotere bergketens zoals de Allgäuer- en Lechtaler Alpen in het Oosten, de steile toppen van het Arlberggebied plus de Silvretta in het zuidoosten, en verderweg naar de Rätikon en Zwitserse Bergen naar zuidwest en west.

Het Bregenzer Festival

Het Bregenzer Festival is niet zomaar een muziekfestijn …. het is Europa’s meest prestigieuze zomer – muziek – festival en dat speelt zich af in het Oostenrijkse Vorarlberg, daar waar het Bodenmeer of de Bodensee begint.
Bregenzer Festspiele in Bregenz Vorarlberg en dus Oostenrijk op de grens met Zwitserland aan het Bodenmeer of de Bodensee
Bregenz op zich is niet zo groot, ca 30.000 inwoners, maar eens per jaar vind er een happening plaats met behulp van een immens en dus ook terecht gepatenteerd geluidssysteem, een drijvend ( nou ja, lijkt, want staat op 247 palen ) podium in de Bodensee en gelegen tussen de Alpen.

In 2014 werd uitgepakt met Giuseppe Verdi’s Il Trovatore (de troubadour) en dan niet zomaar een houten vlondertje, nee , er werd lichtspektakel en een entourage neergezet, nog niet eerder vertoond.. zie foto. En let wel : weerbestendig, stormbestendig in Vorarlberg !!

Wat konden we in 2015 meemaken op De Bregenzer Festspiele

Wat konden we in 2015 meemaken op De Bregenzer Festspiele, dat hoeft dus niet alleen maar opera te zien, kan ook operette, musical zijn !

Een spektakelstuk in Chinese decors, koorpartijen en getallenpuzzels tussen sopraan en tenor zullen de muzikale strijd boeien. En dat alles op een drijvend podium , prachtig belicht met de mystiek van de Bodensee, de bergen, en een uniek geluid. Een belevenis in Bregenz, die u niet mag missen.

In een kleinere setting werd al in 1946 begonnen met Mozarts “Bastien et Bastienne” in een stad toen nog zonder theater, maar ze hadden een visie ! Wel van aanvang af met medewerking van de Wiener Symphoniker. En het gaat “ongewoon” dóór, zoals in in 2018 de Opera Carmen bijvoorbeeld. Zelfs het programma voor 2021/2 staat al geprogrammeerd. Link voert naar Bregenzer Festspiele site.

Dat theater is er ook gekomen : het Festspielhaus, ‘op het droge’ vind op een ander tijdstip een andere ‘grootheid’ plaats : Hoffmanns Vertellingen van de componist Jacques Offenbach.

Zoals in Het Bregenzer Festival 2015 : Barcarolle – gezongen door Anna Netrebko & Elina Garanca en geschreven door Jacques Offenbach

Hoffmann’s Vertellingen over de dwerg : Klein-Zack

Zoals in het Bregenzer Festival 2015:
En Luciano Pavarotti die Nessun Dorma! zingt van componist Giacomo Puccini uit de opera Turandot van componist Giacomo Puccini

Festivalprijzen varieren van € 29 – 300, zeer afhankelijk van de zitplaats, p.p.

 

Nog méér te beleven in Bregenz aan het Bodenmeer ?

Nog méér te beleven in Bregenz aan het Bodenmeer Zekers weten »

En niet te vergeten de andere 3 steden van Vorarlberg, in volgorde van grootte in inwoneraantal :
– Dornbirn
– Feldkirch
– Bregenz
– Bludenz,
ook de andere 3 hebben een eigen karakter en het bezoeken waard, al gaat deze pagina in hoofdlijn over Bregenz.

Deze pagina gaat weer veel te lang worden. Maar met deze bestemming zit je via de E60 op 39 minuten of 57 km vanaf Bregenz, net even voorbij Feldkirch, maar een omgeving ……

Kras heeft bijvoorbeeld 3 verschillende fietsvakanties hier.

Tui heeft 5 autoreizen naar het Bregenzerwald. etc. etc.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de pagina over Oostenrijk Midden West

terug naar de hoofdpagina over Oostenrijk

 

top pagina

Genoten van deze pagina, helemaal niet erg om het even te laten weten 😉