Gutersloh of beter Gütersloh in het Ravensberger Teutoburgerwoud en de Ravensberger bergen

Genieten Teutoburger Woud of Wald

Borgholzhausen peperkoek, Kasteel Ravensberg, Kuuroord Rietberg, Bijbeldorp, Werthers Echte, Waterslot Tatenhausen, poppenmuseum Beckmann, Herzebrock-Clarholz met klooster, brouwerij Gutersloh, Rheda waterslot, Rozentuin Emssee, Peckeloher Seenplatte Versmold, Schloss Holte-Stukenbrock, Safari Park Stukenbrock, Belevenissenpark Ems, méér vakantie ? lees hier verder.

 

Pagina navigatie Teutoburgerwoud

Wat verstaan we in het algemeen onder het vakantiegebied Teutoburgerwoud:
in de eerste plaats de sub-regio’s :

Klik hier voor Plattegrond Teutoburgerwoud in Regio’s
algemene suggesties vakantie Aanbiedingen
Binnen die regio’s

onderscheiden we dan de volgende plaats – indeling in het vakantiegebied Teutoburgerwoud :

Regio Gutersloh

 

Stadt Borgholzhausen in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Stadt Borgholzhausen in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud is bekend, bijvoorbeeld vanwege de traditionele honingkoek bakkerij die ooit de reputatie van Stadt Borgholzhausen neerzette als van de peperkoek stad.
Kasteel Ravensberg in Borgholzhausen Teutoburgerwoud Gütersloh regio
Denk aan : het Kasteel Ravensberg in de oude stad.
Veel gemarkeerde wandelpaden, zoals de Hermannshöhen en Eichenweg.
Fietsroutes, zoals de Teutoburger Senne-fietsroute of Terra Trail Tour .

Rietberg in de regio Gutersloh

Rietberg

Een gezellige maar kleine stad in Noordrijn-Westfalen

Het kleine kuuroord Rietberg ligt in het zuiden van de regio Gutersloh in de bovenloop van de rivier de Ems. Die rivier de Ems ontspringt in de Senne bij het Teutoburger Wald in Duitsland vlakbij Bielefeld en mondt via de Dollard en de Waddenzee uit in de Noordzee. En passeert dus ook Rietberg aan de Ems.
Historische stadskern met gerestaureerde vakwerkhuizen, voormalige Franciscaner klooster, Kunsthaus Rietberg, de omgeving van de Johanneskapel (gebouwd in opdracht van Gräfin Maria E.F. von Kaunitz-Rietberg) en het Bijbeldorp ofwel Bibeldorf.
Historisch Raadhuis Rietberg Teutoburgerwoud Gütersloh regio

Gütersloh in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Gutersloh is een regio-hoofdstad in het Teutoburgerwoud. Wereldwijd bekend als thuisbasis voor Miele huishoudelijke apparaten. Maar ook van Bertelsmann AG , Duits mediaconglomeraat , waartoe ook het Luxemburgse en in Nederland actieve RTL groep behoort.
Guterslohis een weelderige groene stad, ideaal voor wandelen en fietsen in een grotendeels vlak land en voorzien van historische botanische tuin, met apotheektuin.

Halle Westfalen in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Halle Westfalen in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud is met 55 hectare bos, tal van fiets-en wandelpaden, sport, recreatie en cultuur een pracht van een vakantie-bestemming.
Bezienswaardig in Halle (Westfalen) is het kerkplein en de historische vakwerkhuizen met als oudste pand Kerkplein 3. En een fabriek van bonbons, zie verderop Werther.
Waterslot Tatenhausen Teutoburgerwoud Gütersloh regio

 

Harsewinkel in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Harsewinkel in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud, net als Marienfeld en Greffen, op het grensvlak tussen Münster en het Teutoburger Woud, bekend als het grote groene Parklandschap van de ‘Münsterländischen Bucht‘.
Harsewinkel is meer stad, Marienfeld en Greffen hebben een dorps karakter behouden.
Je zou hier per fiets de Ems Radweg kunnen pakken of de route langs Marienfeld en het voormalig klooster.

In Marienfeld bevind zich het Cisterciënzer Klooster, gesticht in 1185.
Harsewinkel biedt vele restaurants en cafe’s, het Emswiesen model vliegveld Icarus, het motor circuit Emstalstadion, dirt track race.

Greffen biedt een verzameling van ongeveer 180 motoren van 1901 tot de jaren zeventig , maar ook oude poppen gemaakt van doek, porselein en celluloid in het motor-en poppenmuseum Beckmann, voor volwassen en kinderen mooi om te zien.

Herzebrock-Clarholz in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Herzebrock-Clarholz in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud ligt op de grens tussen het Teutoburger woud naar Münster.
Het Premonstratenzer of Norbertijner ( witheren, genoemd naar hun witte habijt ) klooster Clarholz werd opgericht in 1133.
In Herzebrock werd in 860 een vrouwenklooster opgericht, wat in het jaar 1208 overging naar de Orde van de Benedictijnen. De Graven van Tecklenburg hebben hier ook nog even hun invloed uitgeoefend. De tuin is naar historische patroon in 2005 gerenoveerd.

Langenberg in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Langenberg in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud is de kleinste van deze steden en gemeenten. Een vooral argrarische gemeenschap, maar…….. wel voorzien van de enige brouwerij in Gutersloh , opgericht in 1845 door de plaatselijke deurwaarder (!?) Konrad Hermann Lapmann en het bier wordt genoemd : “Hohenfelder” van brouwerij Hohenfelder. En ja, ze hebben nog steeds een Lapmanns bier.

Stadt Rheda-Wiedenbrück in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Rheda-Wiedenbrück in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud, zustersteden aan de rivier de Ems. Ook nadrukkelijk aanwezig zijn de vakwerkhuizen èn de Westfaalse waterburcht Rheda, in de twaalfde eeuw door Widukind von Rheda gebouwd.
Schloss Rheda Rheda-Wiedenbrück in de regio Gütersloh in het Teutoburger Woud
In het 3 kilometer lange Flora park vinden we Kasteel en rozentuin èn de Emssee, plus de nodige speel- en recreatiegebieden.

Rheda-Wiedenbrück is ook een plek voor klassieke concerten, theater, cabaret, sprookjes dagen, tentoonstellingen, de oude stad feesten, Kerstmarkt en Adventskramen.

Kasteel Vornholz bij Ennigerloh west van Rheda-Wiedenbrück in de regio Gütersloh

Slot Vornholz bij Ennigerloh west van Rheda-Wiedenbrück in de regio Gütersloh

Al redelijk oud kasteel wat in de 12e eeuw eigendom was van ridder Von Ostenfelde. Al enige tijd in bezit van Baron von Nagel-Doornick. Zoals het kasteel er nu bij staat werd het in 1666 gebouwd. Er is een te bezichtigen ruitermuseum met bijbehorende uitrustingen van de vroegere regimenten evenals de ridderzaal, al zijn er wel specifieke tijden voor.

Steinhagen in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Steinhagen in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud ligt op de zuidelijke helling van het Teutoburger Woud met 3 districten : Amshausen, Brockhagen en Steinhagen. De eerste vermelding van Steinhagen in de historie dateert van het jaar 1258.
Steinhagen heeft een imposante naam opgebouwd met dank aan jeneverbes, namelijk de jenever met de naam “Steinhäger”.

Versmold in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Versmold in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud ligt op een kruispunt van Ravensberger Land, Münsterscher Bucht en het bosrijke Middelgebergte Teutoburger Wald. In of rondom Versmold worden de 3 typen redelijk versmolten.

Versmold biedt een breed scala van sport-en wellnessfaciliteiten met tennisbanen, binnen-en buitenzwembad, een 18 holes golfbaan en een scala aan hippische activiteiten.
Van belang is ook het recreatiegebied “Peckeloher Seenplatte”.
Denk ook aan het Naturschutzgebiet Stemwede

Werther in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Werther in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud wordt omringd door het Ravensberger gebergte. Uitermate geschikt voor wandelen en fietsen.
Werther's Original vanuit het Teutoburger Woud Halle
Werther is de geboorteplaats van de schilder en beeldhouwer Peter-Augustus Böckstiegel.

Nog iets speciaals in Werther ? :
Werther’s Original v/h Werthers Echte in 1909 bedacht door suikerbakker Gustav Nebel in dienst van August Storck. Werther’s Original die u vast van tv reclame nog kent ! Eén van de fabrieken staat tegenwoordig nog in Halle, zie hierboven, onder de rook van Bieleveld.

Schloss Holte-Stukenbrock in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud

Schloss Holte-Stukenbrock in de regio Gutersloh in het Teutoburger Woud biedt veel natuur.
maar ook Safari Park Stukenbrock.

En even niet missen : Belevenissenpark Ems voor groot en klein.
Dan hebben we ook nog het opvallende kasteel Holter Schloss of Jagdschloss Holte, inmiddels hotel – restaurant.
Kortom, voor Schloss Holte-Stukenbrock moet u wat meer tijd uittrekken.


kras / tui Kras vakantie autoreizen Teutoburgerwoud is hier kind aan huis, zie onderstaand overzicht.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Het vakantiepark Extertal gelegen in het Teutoburgerwoud biedt een ontspannen vakantie met veel rust en aangename wandelingen door de prachtige natuur van het …

Klik hier voor de kaart / Plattegrond van het Teutoburger Woud

top pagina

terug naar de hoofdpagina over Duitsland

Vakantie-trips.nl over Gutersloh Ravensberger Teutoburgerwoud met kenwoorden / tags : Borgholzhausen peperkoek, Kasteel Ravensberg, Kuuroord Rietberg, Bijbeldorp, Werthers Echte, Waterslot Tatenhausen, poppenmuseum Beckmann, Herzebrock-Clarholz met klooster, brouwerij Gutersloh, Rheda waterslot, Rozentuin Emssee, Peckeloher Seenplatte Versmold, Schloss Holte-Stukenbrock, Safari Park Stukenbrock, Belevenissenpark Ems