Zutendaal vakantie park en Borgloon en Loon in Belgisch Limburg vakantie

 

De gemeente noemt zich zelf : “het groenste snoepje van Vlaanderen“. En inderdaad, zo’n 54% van het gemeentelijk gebied is bosrijk op het Kempens plateau. De ‘oeroude’ vliegbasis is verlaten, er is nog wel een oefenterrein, maar vooral ook het Nationaal Park de Hoge Kempen.

De plaats zou al gedateerd zijn op rond het jaar 1292 in Belgisch Limburg. Rond 1300 was Graaf Arnold IV van Loon er al bij betrokken.

Daarentegen in 1938 werd in deze omgeving de FN = Fabrique National de Herstal gevestigd, fabrikant van vuurwapens. Heb zelf – tijdens de dienstplicht – nog met deze automatische en halfautomatische wapens (‘FAL’) gesjouwd. Hoofdbedrijf in Herstal en sinds 1991 een Frans bedrijf.

Voor wie de dienstplicht de afgelopen eeuwigheid heeft gemist, maar toch van de ernst er van doordrongen is, staat verderop een video van de Belgische Jos Ghysen, die beeldend verhaalt van hùn 12 maandse dienstplicht. smile

Onder de Wapenen met Jos Ghysen in België

 

Onder de Wapenen

Vlaanderen Belgisch Limburg Zutendaal nabij park De Hoge Kempen

Ligging van Mooi Zutendaal in Belgisch Limburg

kaart Zutendaal in België op hoogte van Maastricht

Aanbiedingen

park impressie van Zutendaal bij de vakantie plaats Zutendaal in de Belgische Kempen

Zutendaal als park is vernoemd naar de plaats Zutendaal en ligt in de Belgische Kempen tussen Hasselt en het Nederlandse Maastricht
Het is gelegen naast Nationaal Park Hoge Kempen en op een steenworp afstand van Maastricht. In de omgeving is een knooppunt fietsroutes en een blotevoetenpad.

Parc Zutendaal – de Hoge Kempen

Landal Parc Mooi Zutendaal vindt u op nog geen 20 minuten van Maastricht. Zutendaal is één van de meest groene gemeenten van Vlaanderen, mede door Nationaal Park De Hoge Kempen.

Zutendaal in België naast Maastricht in Nederlands Limburg

Faciliteiten van Zutendaal Vlaanderen en toch naast Maastricht.

 

video beelden van M’n dorp in de Kempen

M’n dorp in de Kempen” is een befaamd liedje van destijds de Belgische zanger Louis Neefs. Hier de muziek van de Belgische Paul Goethals met zang van de Nederlandse Alie Feenstra, maar ook omdat naast de zang de beelden van de Belgische Kempen mooi zijn en niet alleen het beeld van een platenhoes. Immers, Louis Neefs was de romanticus van het dagelijks leven èn de wereld die hem dierbaar was, die wereld moet je er bij zien imho.

Wel vakantie land Vlaanderen en net niet Wallonië

Klinkt zo ver, het vakantie land Vlaanderen, maar 20 minuten vanaf Maastricht is ineens vlakbij, terwijl onder Nederlands Limburg (Luik) de grens loopt met Waals België. Een streek van België die wel eens vergeten wordt.

Faciliteiten op Zutendaal

Er zijn genoeg faciliteiten op Zutendaal aanwezig om uw vakantie compleet te maken. Zo beschikt het park over een openlucht- en overdekt zwembad, een indoor speeltuin en diverse sportvelden. Ook kunt u op Zutendaal een fiets of (voor de jeugd een skelter) huren om de omgeving te verkennen.

In het hoogseizoen is er een recreatieprogramma; er wordt van alles georganiseerd.

Eten en drinken bij Parc Zutendaal tussen Hasselt en Maastricht

Op Mooi Zutendaal tussen Hasselt en Maastricht is een restaurant en café aanwezig. In de bar kunt u voor een drankje terecht.

Omgeving van Zutendaal in de Belgische Kempen of Campina

Zutendaal ligt in de Belgische streek Kempen, grenst aan ‘ons’ Noord-Brabant en Limburg. Het woord Kempen komt dan weer van het Romeinse ‘Campina’ en dat kennen we ook van een zekere zuivel- en ijsfabriek.

de TEUTENROUTE en de Bokkenrijders

 

Een van de paradepaartjes van Toerisme Limburg in de Belgische Kempen. Uren lintbebouwing, afgewisseld met teutenhuizen, gelardeerd met streek anekdotes en vakantie.

bij Hasselt kijken we 21 km west van Zutendaal

Video beelden van Hasselt

Hier moet je zijn bijv voor  Plopsa Indoor Hasselt België.wanneer je er met kids naar toe wilt.

Borgloon en Loon

Vervolgens naar het zuidwesten van Zutendaal = 29 km met de stad Borgloon – Loon. Parel van de Haspengouw, dus nièt de Campina en vooral ook een Bloesem regio bijna het jaar door.
Borgloon ligt in de Belgische provincie Limburg maar nu in de regio met de naam Haspengouw. De officiële taal is Nederlands maar bij vooral oudere inwoners hoort u het lokale Limburgse dialect.
stadhuis Borgloon
Loon is afgeleid van het Germaanse Lauhun dat staat voor beboste heuvel en verschijnt al in teksten rond het jaar 1000. Borgloon. U begrijpt, dat betekent dus burcht (borg) op een beboste heuvel  (lo). met of zonder Romeinse heirbanen door het gebied.

De Graaf van Loon uit Borgloon

Er was ook bepaald wel invloed vanaf de burcht van Loon, en dat zag ook Graaf Giselbert van Loon (1014 – 1046), die er op die plek een kasteel liet bouwen met nog enige aanvullende verhoging. Een graaf en dus is er ook een Graafschap Loon.

De Graven van Loon lieten zich wel gelden, de stad Loon kreeg wel rond het jaar 1200 stadsrechten. Niettemin, het Graafschap ging toch ten onder en wel in handen van de Prins-Bisschop van Luik in 1366. De Graven van Loon verbleven daarna in hun burcht te Kuringen. Kuringen is sinds 1977 een deelgemeente van vakantie regio Hasselt.
de grote mot (=voorlopiger kasteel vaak al wel een donjon) ofwel steenhuis van Borgloon in België

Mot van Borgloon

Staat in Borgloon aan de zuidkant als Mot of motte en dateert van de 17e eeuw. Daarnaast is in Borgloon ook de Abdij van Mariënlof.
Abdij Marienlof Borgloon

Ook wel abdij van Colen en bezienswaardig, een begeleide rondleiding kan tot de mogelijkheden behoren.
Klooster Marienlof Borgloon

video beelden van Borgloon en de bloesem

 

De bezienswaardige ‘vakantie’ kastelen van Borgloon

En zo zijn er nog een elftal “kastelen” of delen, of wat er op lijkt.

 1. Mot van Borgloon
 2. Het waterkasteel van Rullingen uit de 17de eeuw
 3. Middeleeuwse burcht Mariagaarde (Hoepertingen) versterkte anno 1150, nadien verbouwd tot herenhuis
 4. Kasteel Hulsberg anno 1882 gebouwd op een heuvel op 108m hoog en dus opvallend
 5. Jachthuis / Kasteel Bellevue gebouwd in 1764 als jachthuis van het kasteel van Opleeuw
 6. Het huidige kasteel van Opleeuw anno 1874 tot één derde van het vroegere U-vormige kasteelvolume terug verbouwd
 7. waterslot Kasteel van Gors anno 17de eeuws als U-vormig , nadien verbouwd
 8. Roccoco Kasteel van Bommershoven, anno 1759
 9. Waterkasteel Terhove, voortgekomen uit een priorij (klooster) anno 11de eeuw.
 10. Kasteel van Rijkel is een 17de eeuws U-vormig waterkasteel.
 11. De Klee op grond dat vroeger tot het patrimonium van de abdij van Herkenrode ( 20 km noord van Borgloon, en even noorwest boven Hasselt ) behoorde. Tegenwoordig herenhuis dd 1907 met 17de eeuwse hoektoren en een kwadraathoeve met wapenschilden.

Kortom, Heren van Loon en Borgloon, lijkt zo weinig, maar toch ……. neem ons Oranjehuis, de vader van Willem de Zwijger was Willem de Rijke (= Rijks onafhankelijk ) van Nassau en diens vader is dan weer Johan IV van Nassau en die was gehuwd met Maria van Loon-Heinsberg.

Met dit huwelijk werden Zichem en Diest ( ‘toebehorend’ aan Maria van Loon-Heinsberg ) deel van het graafschap Nassau-Dillenburg.

Er zijn wat banden met kasteel Daelenbroeck in Nederlands-Limburg.

Maar met Maria en haar eigen ‘wortels’ dansen we de wereld van Heinsberg binnen, met roots in België en Henegouwen en omstreken en Gerard de Vlaming…… Zie ook Monschau.

 

Genk

Dan maar eens t.o.v. Zutendaal 8 km noordwest gaan kijken en vinden Genk, en dat mag er wezen :
Genk telt ca 70.000 inwoners, industriële stad van Vlaanderen al was dit wel bereikt met drie steenkoolmijnen en tegenwoordig door haar ligging aan de autosnelweg E314 en het Albertkanaal.

video Portret van Genk
video beelden van Genk iets meer toeristisch

 

Genk. Een creatieve, innoverende, dynamische stad. Een stad met alle troeven op tafel, maar ook met verborgen verleiders. Een toeristische groeipool met een heel eigen karakter.

Genk en Loon

Vermoedelijk behoorde Genk met omgeving al in de 11e eeuw tot het Graafschap Loon, en vanaf 1366 tot het Prinsbisdom Luik.
Kasteel Bokrijk in Genk
Genk is de tweede winkelstad van Belgisch Limburg. Vooral de drie winkelcentra (Shopping 1, 2 en 3) zorgen voor winkelaars. Niet alleen het centrum kent een concentratie aan winkels. De Vennestraat in Winterslag, de Stalenstraat in Waterschei en de Hoevenzavellaan in Zwartberg zijn eveneens handelsstraten. Deze ontstonden rond de vroegere mijnnijverheid. Naast de overal voorkomende winkels, treft men er multiculturele voedingszaken aan. Goed om te verkennen in vakantie tijd.

Van belang is in Genk ook het muziekfestival : Genk on Stage – Klik hier om naar de website te gaan .

Goed om te weten dat in het weekend rond 11 november (11e maand ) jaarlijks de Sint-Martinus stoet plaats vindt ter ere van Sint-Martinus, de patroonheilige van de stad.

www.absolutelyfree.be website heeft moeite om te blijven werken namelijk behoort bij het AFF festival ofwel Absolutely Free Festival, mocht u toch interesse hebben, met geduld komt iedereen (bijna) overal. (anno 24-12-2021)

Maasmechelen bij Zutendaal

Maasmechelen op 20 km van Zutendaal, is een gemeente in de Belgische provincie Limburg. Ontstaan door fusie tussen Mechelen-aan-de-Maas met 7 voormalige gemeenten is Maasmechelen.

video beelden van Maasmechelen 1

Toeristische promotiefilm over Maasmechelen in 3 delen : 1
video beelden van Maasmechelen 2

Toeristische promotiefilm over Maasmechelen in 3 delen : 2 historie van de mijn industrie, er blijkt ook een boomkroonpad te zijn, een railpad, maar ook vakantie feest en festiviteiten.
video beelden van vakantie stek Maasmechelen 3

over Carnaval, de Outletstore, lokale markten en een kruidenbad in de badkuip

 

Klik hier voor de website van de Designer Outlet Shopping Maasmechelen voor openingstijden, adres etc.

Nog méér info over deze Zutendaal streek

En kijk evt ook nog even op onze vakantie pagina over :
info en beelden van Maastricht op onze Limburg pagina op 14 km vanaf deze plaats naar.

Valkenburg aan de Geul op 23 km vanaf Zutendaal.

Natuurliefhebbers komen in deze omgeving van helemaal aan hun trekken: verken de vakantie natuur van Klik hier voor de website van Nationaal Park de Hoge Kempen met toegangspoort de Lieteberg per fiets of maak een fikse wandeltocht door de Ardennen, wanneer daar nog tijd voor is in je vakantie 😉             . 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Belgie bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Belgie / Belgische Ardennen / Limburg detailpagina’s.

top pagina

vakantie-trips.nl over Mooi Zutendaal in de plaats Zutendaal en die vindt u in de Belgische Kempen in België, waarbij Zutendaal tussen Hasselt en Maatricht te localiseren is. Van 2 kanten : uit en thuis, en tegelijkertijd in het buitenland. De Kempen komt van het Romeinse Campina, en wordt hier en daar ook wel Taxandria genoemd.
Qua provincie zitten we hier in ( Belgisch ) Limburg.

Is hier wat te doen ? Mwah, minimaal een dozijn kastelen, de Hoge Kempen staan garant voor natuur en verhalen over de Bokkerijders. Maastricht ligt om de hoek, Genk – heel dichtbij – was steenkool en is nu een hypermoderne stad met video beelden, en behoefte om te winkelen ? Nou, dan kun je in Maasmechelen je hart op halen, met méér dan de Outletstore, de lokale markten en een natuur (-lijk) kruidenbad. Zijn beelden van. 3x.

Alie zingt Louis met “M’n dorp in de Kempen” en de TEUTENROUTE is ook niet niks.

En zit je eenmaal in de avonduren in je vakantiewoning, met nog een verre herinnering aan KRO tv uit de jaren ’70 ? Op Youtube kun je nog steeds afleveringen bekijken van de tv-serie : “Wij, Heren van Zichem” en dus van deze buurt.
zoek op “wij heren van Zichem afleveringen ”
Waar ligt dat dan, dat Zichem ?
50 km noordwest van Borgloon
30 km noordwest van Hasselt
55 km west van Zutendaal……

Mooi Zutendaal ? Echt wel.