Amersfoort in Utrecht tegen de grens van Gelderland

Amersfoort ligt aan de rivier en op de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel er een middeleeuwse oorsprong is kwam de grote uitbreiding in de industriële periode van 1870 en later, met dank aan het spoor, aan het leger, en vooral de locatie.
stadswapen Amersfoort met het Sint Joris Kruis, St Joris als beschermheilige van Amersfoort
Lijkt dat kruis niet ernstig op dat van onderstaande Orde van de Kouseband van Engeland ? En zoals de band hieronder losjes geknoopt is, lijkt het op de slang
symbool van de Orde van de Kouseband
die oudtijds als ‘draak’ gezien werd en soms pootjes had.

Amersfoort groeit en bloeit en steeds weer boeit

Zoals dr. Fop I. Brouwer 1912-1991, bioloog en spreker op de radio gezegd zou kunnen hebben. Beeldend zoals onderstaande video :

Amersfoort Rondvaart

Heb jarenlang in Soest gewoond, zeg maar aan de rand van Amersfoort, maar helaas, die bovenstaande rondvaart was er toen nog niet. En sedertdien is er véél veranderd.

De Eem en de Amer en de doorgang

Er zouden zelfs geschreven stukken bestaan waarin Karel de Grote nog zou hebben beschikt over dit gebied. Kàn, maar blijft hachelijk. Zoals ook de naamgeving van land en water, vooral ook wat is nog land en waar is het water. Nederland was in die tijd nog niet zo vaststaand. Je zou nu niet zeggen dat het Eemland in dié periode vermoedelijk een moerasgebied was. Gevoed met water vanuit talrijke beken. Ze komen samen bij Amersfoort, want kennelijk was er daar een begaanbare plek wat men toen een voorde noemde, of voort. De voort in de rivier de Amer, niet te verwarren met dat andere watertje de Amer in de Biesbosch. En die ‘voort’ in de Amer werd Amersfoort. En zodra het water dat Amersfoort weer noordwaarts verlaat , krijgt het de naam Eem. En hebben we het Eemland. Mondt uit in het Eemmeer ( Zuiderzee | IJsselmeer ).

 

De groei van Amersfoort

Amersfoort werd naast eigen groei , een slokop qua gemeentelijke uitbreiding, waarvan de vroegere dorpen nog terugkomen in de namen van de wijken, zoals Hoogland, Vathorst en Schothorst, Kattenbroek en Nieuwland.
kaart Amersfoort

Ook religie doet groeien : het Mirakel van Amersfoort

Het Mirakel van Amersfoort, een Mariabeeld dat in de 15e eeuw gevonden zou zijn en waaraan wonderen werden toegeschreven. Pelgrims veroorzaakten daardoor een economische groei ( vorm van toerisme ) en waarmee de Onze-Lieve-Vrouwetoren of Lange Jan gebouwd kon worden.

Nòg een mirakel : Kasteel het Hammetje

’t Hammetje, ook wel Hammetjes Paradijs, officieel Ham Viswaterplas, is een perceel met een sprookjesachtig fort aan de Domstraat ten noorden van het gekanaliseerde riviertje de Laak nabij de wijk Vathorst in Amersfoort. Niet direct een kasteel of vergelijkbaar.
Lees verder op Wikipedia.

De Sint Joriskerk van Amersfoort, het klokkenspel en de Draak

De voornaamste kerk in het centrum, de St. Joris, is protestants. Hoewel … van origine Katholiek gestart.

Op het koor zijn twee fresco’s te zien : het ene stelt St. Joris voor tijdens zijn gevecht met de draak. Zou afkomstig zijn uit een begíjnwoning aan de Krommestraat, kan ook uit de Katholieke periode dateren. Lees hier over verder op onze pagina over Limburg, Moresnet en Tetri Giorgi “het Georgische mannetje van de maan”.

U twijfelt ? Kijk dan eens bij de St. Joriskerk, waar tegen de boterhal is gebouwd. Op het dakdeel van de kerk staat een torentje met een helder klokkenspel, dat overigens elk heel uur speelt.
Joris te paard als popup cq een duveltje uit een doosje

Met een zg. klokkenspel waaruit naar voren komt : de draak met daarachter Sint Joris op zijn paard. Sint Joris is dan ook de beschermheilige van Amersfoort.

Amersfoort en St.Joris

Netelig: De kapel van ooit, wordt pas een echte kerk in 1248, zonder klokkenspel. De toren waar Sint Joris “als een duveltje uit een doosje tevoorschijn komt” dateert van 1992. Kortom, het verhaal van de beschermheilige is al oud, het klokkenspel als toeristische trekpleister is van onze tijd maar daarmee niet minder ‘leuk’. Geeft aan dat we in vroeger tijden tot en met nu, nog steeds met “windmolens vechten”.

De plaquette aan de muur rechts voor de ingang van de St. Joriskerk ook voorstellend St. Joris en de Draak dateert van 31 maart 2011.

Amersfoorts Ontdek je Plekje

 

Amersfoort , de wereldoorlog van 1914-1918 en het Belgenmonument

Nederland hield zich buiten deze oorlog. Grofweg : Engeland – Frankrijk – Rusland (!) tegen Duitsland – Oostenrijk – Italië, er kwamen er méér bij en sommigen liepen over naar de andere partij. Zie verder de hiervoor vermelde weblink naar wikipedia.

Het verband met Amersfoort : veel Belgische inwoners namen de vlucht …. al dan niet “vrijwillig” ….. en velen kwamen in Amersfoort uit.
Herdenkingsplaats WO I Belgenmonument te Amersfoort
Onderstaande video de toelichting van de Burgermeester. Een aspect dat velen niet helder voor de geest zal staan, maar de achtergrond vormt van het zogenaamde “Belgenmonument”. Dat monument is te vinden op de zg. Amersfoortse Berg aan de zuidkant van de stad. Bij de Stichtse Rotonde tegenover leerhotel Het Klooster neem je de Utrechtseweg en vrij snel linksaf slaan, de Belgenlaan in en zoeken naar straatnummer 9.

Gemeente Amersfoort

Deze video met burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, is opgenomen bij het Belgenmonument in Amersfoort.

Amersfoort , wereldoorlog 1940-1945

Ook m.b.t. deze wereldoorlog heeft Amersfoort een herinnering. De nazi’s gebruikten Kamp Amersfoort als concentratiekamp.
In 1939 werd het terrein in gebruik genomen door het Nederlandse leger, en stond toen bekend als “de Boskamp”. Vanaf 1941 deed dit kamp dienst als doorgangskamp Amersfoort, waar gevangenen tijdelijk ondergebracht konden worden voorafgaand aan deportatie naar Duitsland. In totaal zijn naar men stelt, 20.200 gevangenen vanuit Amersfoort getransporteerd naar andere kampen in Duitsland. Daarnaast functioneerde het kamp als werkkamp en strafkamp. In totaal zouden dan 40.000 mensen naar schatting gevangen gehouden zijn geweest. Op de grens tussen Leusden en Amersfoort is nu nog het herinneringscentrum. Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden.
Deze naam herinnert aan de verpleegster van het Rode Kruis, aan wie kort voor de capitulatie het kamp door de kampleiding werd overgedragen. Vanaf het monument van de WO I naar dit herinneringscentrum van WO II is het 1.7 km zuid-zuid-oost via Laan1914.

Oude Binnenstad van Amersfoort

Daarnaast biedt de oude binnenstad veel vakantie plezier door oude panden, straten , cultuurobjecten, simpelweg vakantie-ontspanning.

Binnenstad Amersfoort

Ook niet te vergeten, het Dierenpark van Amersfoort

 

Dierenpark Amersfoort

Zeventig jaar DierenPark in 2018.

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Zoals bij elke regio hebben we landelijke, provinciale webpagina’s maar ook diverse detailpagina’s:

hoofdpagina provincie Utrecht

tips en trips omtrent de provincie Utrecht

hoofdpagina buurprovincie Gelderland

vakantie trips en tips buurprovincie Gelderland

Winkelen in Amersfoort qua oude winkelstraten maar ook de nieuwe shoppingcenters.

 

top pagina