Appingedam in Groningen en Landhuis Ekenstein

Hotel Restaurant Landgoed Ekenstein bij Appingedam in Groningen

Appingedam en Ekenstein : Borg of Landhuis Ekenstein dateert van 1648,  ligt in een prachtig park en dus Landgoed,  in Engelse landschapsstijl van 13 hectare groot in de omgeving van Appingedam, op ongeveer 20 autominuten van de stad Groningen. Dé weg naar Appingedam is de N360, vanaf de stad Groningen naar Delfzijl en de Eems, snel na de oever is het dan Duitsland, namelijk een smalle strook aan Nederlandse zijde, de zogeheten laagwaterstand. En inderdaad, een meningsverschil met de grote buurman over de Eems, hier de ‘Bucht van Watum’.

Parallel aan deze N360 gaat de Alberdaweg aan de noordzijde van het Damsterdiep, met aan de zuidzijde een smalle ‘Stadsweg’ waar Stad duidt op de Stad Groningen. Het Damsterdiep is nu een rustig watertje, het ‘echte’ vaarverkeer gaat al langere tijd via het Eemskanaal even verderop.
Van Delfzijl af gerekend is het 6 km naar Appingedam, en van daaruit 3.5 km naar Ekenstein aan de Alberdaweg.


Ekenstein Vakantie Aanbiedingen

Het landhuis Ekenstein is Hotel Restaurant Landgoed Ekenstein geworden

Het Hotel Restaurant Landgoed Ekenstein beschikt over een à la carte restaurant en een bar. Een deel van de 28 ruime hotelkamers bevindt zich in het historische landhuis, de overige kamers zijn in de moderne nieuwbouwvleugel te vinden.

De omgeving van Landgoed Ekenstein

De omgeving leent zich uitstekend voor een mooie wandeling of fietstocht over de smalle weggetjes langs het water. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een middag kanoën. Met 20 minuten bent u in de stad Groningen waar u heerlijk kunt shoppen en genieten van het levendige uitgaansleven.

Immers, de enige stad is de stad Groningen of ‘Grun’, gelegen in de provincie Groningen.

Hotel informatie

Zie de onderstaande vakantie adressen bij de genoemde hotels specialist.


Van stenen huis tot borg of landhuis Ekenstein

Ekenstein is gebouwd als stenen huis of borg door de latere burgemeester van de stad Groningen : Johan Eeck en zijn eega Johanna Bernards uit Farmsum, dorp tegen Delfzijl aan.
In de 18e eeuw kwam de borg in het bezit van de families Doornbos en Modderman, naderhand in bezit van Onno Joost Alberda ( denk aan de Alberdaweg ), ook eigenaar van de niet meer bestaande borg Scheltema-Nijenstein in Zandeweer. Hij, Alberda,  was gehuwd met Anna Maria Hora van de Ennemaborg in Midwolda.

Alberda noemde zich voortaan jonkheer van Ekenstein. In 1772 werd de borg uitgebouwd en voorzien van een slotgracht. Anders gezegd : de adel van Groningen, voor een deel ook afkomstig van de regio Emden / Oost Friesland in Duitsland.
Zie ook onze pagina over de borgen in Noord Groningen

Ennemaborg

De Ennemaborg in / bij Midwolda (boven Winschoten) met een bijbehorend ‘strook’ bos ca. 2 1/2 km lang en ca. 300 meter breed. Het totale gebeuren is eigendom van stichting het Gronings Landschap. Er zouden halverwege de 16e eeuw een tweetal “steenhuizen” hebben gestaan.( bron: nazaten-deVries.nl)
Ondermeer zijn als bewoners daarvan ook nog te noemen de familie Ennens.

Delfzijl dichtbij Ekenstein

Dichtbij Ekenstein ligt Delfzijl wat tegenwoordig best wel een belangrijke haven is, te bekijken dus die haven, de waterpoort van 1833, het standbeeld van de Franse schrijver George Simenon, geestelijk vader van speurder Maigret.
Het op palen gebouwde Eemshotel, het Muzeeaquarium, de molen Adam.

Appingedam bij Ekenstein

de hangende keukens van Appingedam in Groningen

Maar vergeet ook Appingedam niet, met z’n mooie oude panden, de hangende keukens aan het Damsterdiep, het carillon in de Damster toren met inmiddels 51 klokken.

Eenzaamheid van het Groningse land opzoeken

Neem zomaar aan dat u met de auto of motor komt. Neem dan eens de ‘weggetjes’ van Termunten langs de Dollard naar ‘Hongerige Wolf’, en nw Statenzijl. Kom je pas echt tot ‘rust’ en dan via Nieuweschans met de autosnelweg naar Groningen en de N360 naar Ekenstein. Een soort ‘shock-therapie. 😉 (zie voor verklaring ‘hongerige wolfde pagina over het Westerwolde Emsland route )
 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~terug naar de hoofdpagina over Groningen
door naar de pagina over Delfzijl en Farmsum

Lees ook onze webpagina m.b.t. de Groningse Borgen autoroute

Lees met betrekking tot de vakantieparken aan het Lauwersmeer deze webpagina van vakantie-trips : landal vakantiepark Lauwersoog en landal vakantiepark Suyderoogh
Lees met betrekking tot vakantiepark Emslandermeer deze webpagina van vakantie-trips.nl : Roompot Emslandermeer


top pagina