Dwingeloo  en de Noordster vakantiepark in Drenthe als vakantie bestemming , prima keus toch ?

Omgeving van Dwingeloo
Dwingeloo ( loo wijst op bosrijk gebied ) is een dorp in de provincie Drenthe en valt onder de gemeente Westerveld.
Het klooster destijds van Ruinen meldt dat het dorp

al sedert het jaar 1181 ? op de kaart staat.
Sint-Nicolaaskerk van Dwingeloo
De Sint-Nicolaaskerk van Dwingeloo aan de Brink moet dateren vanaf de 15e eeuw. Toch wel bijzonder. Toegegeven : Sint Nicolaas is een katholiek heilige, maar tevens patroon van bijv de Zeevaarders. En juist die komen niet dagelijks in Dwingeloo. Wellicht had destijds het Klooster van Ruinen die voorkeur. Of valt de naamgeving onder de cadeautjes wet.
Ok, minimaal afkomstig van Italie : Bari en voordien Turkije en dat vereist ook een overtocht per boot ….. lees daarover op onze Sint Nicolaas pagina.

Dwingeloo was niet zomaar een dorp : Huis Batinge

Dwingeloo telde in vroeger tijden maar liefst 5 havezathen, Huizen van adellijke families. De notabelen van vroeger.
Eén daarvan was de Havezathe Batinge, al in de 14e eeuw bewoond door bijvoorbeeld Johan van de Goer alias Johan de Vos van Steenwijk. Bij de plaats Steenwijk hoorde in die tijd een bisschoppelijk ‘goed’ met de naam ‘In den Goere’. Vandaar de dubbele namen. Nog een aanduiding, het bezit was een zogenaamd allodiaal goed. Dus géén leen van een hogere adel, en bleef qua erfrecht in de familie. Dat erfrecht viel nog wel eens tegen en zo kwam de Havezathe in bezit van de familie Van den Clooster tot de Havixhorst. En die Havixhorst komen we weer tegen ca 30 km zuidelijk in Schiphorst bij De Wijk , ter hoogte van Meppel. En is in onze tijd : Châteauhotel en -restaurant van faam.

Havixhorst bij Schiphorst De Wijk
De Havixhorst bij Schiphorst De Wijk, maar heeft u ook een idee hoe het pandje Havezathe Batinge er uit zal hebben gezien.
In de 17e eeuw was de toenmalige bewoner Rutger van den Boetzelaer nog Drost van het toenmalige Drenthe.

Landgoed en Havezathe Oldengaerde

Zuidwest van Dwingeloo ligt het Landgoed Havezathe Oldengaerde. Dateert van de vijftiende eeuw maar verbouwd in het jaar 1717.
Landgoed Havezathe Oldengaerde
Landgoed Havezathe Oldengaerde

Havezathe Westrup

In het noorden van Dwingeloo kunt u de Havezathe Westrup aantreffen. De naam en functie Havezathe was ooit in het dorp Westrup / Westdorp bij Borger gelegen. Maar in het jaar 1740 heeft ene Cornelis van Dongen een verzoek gedaan aan de Drentse Landdag om naam èn het recht van Havezathe te verleggen naar dit pand.

Havezathe Westrup of Westdorp

vakantiepark De Noordster

Als vakantiebedrijf biedt De Noordster als voorbeeld een 4-persoons bungalow 4XL ,  een vrijstaande vakantiewoning.
Dit type vakantie bungalow 4XL omvat een woonkamer met zit- en eethoek, TV, DVD-speler en houtkachel. Noodzakelijkerwijs óók een open keuken met magnetron en koffiezetapparaat.
Daarnaast een badkamer met douche, apart toilet. Twee slaapkamers, waarvan één met twee 1-persoons boxspring bedden en één met een 2-persoonsbed. Beiden met wastafel. En afsluitend een comfortabel terras met tuinmeubilair.

Ligging van Vakantiepark de Noordster in Dwingeloo Midden Drenthe

RCN Vakantiepark de Noordster is ideaal gelegen in het Drentse dorpje Dwingeloo. Met op iets verdere afstand maar toch mogelijk, een bezoek aan diverse attractieparken. Denk dan aan : Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn. Al moeten we Appelscha met Duinenzathe – noordwest – voor de jongere kinderen niet uit het oog verliezen.

de Noordster Dwingeloo

 


Het vakantiepark de Noordster bevindt zich midden in Nationaal Park Dwingelderveld en dus onderdeel van dit natuurgebied. Flora en fauna bepalen hier het uitzicht.

De prachtige omgeving leent zich goed voor mooie fiets- en wandeltochten. De veelzijdige stad Assen is zeker een bezoek waard en ligt slechts op 35km afstand van het park. “Aan de overkant” is dan Meppel of Emmen een alternatief, terwijl de Stad Groningen toch wel weer 20 km verder ligt.

Eten en drinken bij Vakantiepark de Noordster

Haal – tijdens het seizoen- iedere morgen verse broodjes bij de croissanterie op Vakantiepark de Noordster. Buiten het seizoen kunt u via de receptie broodjes bestellen.
‘s Avonds kunt u voor een uitgebreide maaltijd terecht in het familie restaurant waar u een ruime keuze heeft uit diverse gerechten. Van een uitgebreid drie gangen diner tot een lekkere pizza.

Extra voordeel van eind maart tot eind oktober: kinderen tot 12 jaar eten gratis een kindermenu met ouders of oma’s en opa’s mee. Liever een snelle hap? Uiteraard is er op het park ook een snackbar aanwezig.
Juffer van Batinghe voor de Nicolaaskerk van Dwingeloo
Het standbeeld stelt de Juffer van Batinghe voor, te paard. Standbeeld staat vóór de Sint Nicolaaskerk van Dwingeloo, en is tevens een herinnering aan het voormalige steenhuis of havezathe. Mag het ook kasteel noemen, ook een steenhuis ( hoewel niet altijd een stenen huis ).

De toren uitgevoerd met een ui-vorm ……. » ( zoals men in Friesland zegt : “mei in siepel op e’ toer”. Massa’s oorzaken voor genoemd, maar de bouwkunst gaat uit van “leentjebuur” van de Russische bouwaard, evenals de Arabische en Turkse landen. Wellicht ‘opgepakt’ tijdens de kruistochten wat geenszins gezellige studiereizen waren.

Faciliteiten van Vakantiepark de Noordster

Op het park kunt u o.a. tennissen, basketballen, voetballen, midgetgolfen, jeu-de-boulen en naast het park gratis zwemmen in het verwarmde openluchtbad. Naast gevarieerde faciliteiten voor sport en spel biedt het park uitstekende voorzieningen voor een comfortabel verblijf. Alle faciliteiten zijn geopend vanaf eind maart t/m eind oktober. In de winterperiode gelden beperkte openingstijden.
Dwingeloo horeca aan de Brink
Dwingeloo horeca aan de Brink, tip : zorg voor een blauwe zone parkeerkaart !!

Omgeving van Vakantiepark de Noordster

Vanuit Vakantiepark de Noordster in Dwingeloo hebt u bijna alle grote attracties van Noord-Oost Nederland onder handbereik. Zoals bijvoorbeeld het Dierenpark Emmen, of het hunebedcentrum in Borger. Met Dwingeloo als groenste gemeente en Westerveld als mooiste erfgoedgemeente van Nederland geniet u zeker van het mooie Drentse landschap


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Dwingelo horeca geruggesteund door de Nikolaaskerk

Méér vakantiepagina’s over zuidwest Drenthe

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Drenthe / Drenthe detailpagina’s.

zuidwest Drenthe detailpagina’s: