Alpenstrasse vanaf de Bodensee tot en met Berchtesgaden in Zuid Beieren.

de Partnachklamm bij Garmisch Partenkirchen in Beieren
Alpenstrasse in zuid Beieren – vakantie boeken van Zwarte Woud tot Beieren zuid : Bijna van dorp tot dorp langs de Duits Beierse Alpenstrasse vanaf Lindau tot Berchtesgaden bij de Watzmann ! En natuurlijk met passende aanbiedingen onderweg…

Alpenstrasse Route

Heeft u even ? Tijdens uw vakantie bedoel ik. Een beweeglijke toeristische route vakantie langs de Duitse Alpenstrasse : lengte als afstand ongeveer 450 km, en dat rekenen we vanaf de plaats Lindau am Bodensee, met aan de overkant het Oostenrijkse Vorarlberg, en dan gaan we de route kiezen tot zeg het vroegere vorstendom Berchtesgaden aan de voet van de Beierse Watzmann, tegelijkertijd het westelijke en het oostelijke puntje van Beieren langs de zuidgrens. Duitse deelstaat : Beieren.

Het Duitse Berchtesgadener Land ‘oogt’ een beetje als schiereiland zakkend in het Oostenrijkse land, ligt op zuidwest op ca 40 km vanaf Salzburg, en oostelijk vanaf het Oostenrijkse Lofer op 80 km ( = berg-rit ) wat hemelsbreed niet meer dan ca 17 km zou zijn.

Onze hoofdpagina over zuid duitsland al gelezen ?
evenals het eindpunt van de route : Duitslands Berchtesgaden Berchtesgadener Land Beieren.
of precies de andere kant van het land : Vakantie Duitse Kust

Aanbiedingen
Niet omdat de toeristische route van de Duitsland Beieren Alpenstrasse route langs die zuidgrens gaat. Maar meestal reizen we er in rap tempo langs of overheen in de haast om of Oostenrijk of nog verder te bereiken. Terwijl juist die streek zo ontstellend mooi is. Op tweederde ligt Füssen. Dat kennen we vaak wel, bekend van de vele kastelen van Ludwig : Neuschwanstein en de Hohenschwangau. Er is meer. Véél meer, over de Alpenstrasse.

Klik hier voor : een overzichtskaart van de Beierse Alpenstrasse.

video beelden van de Beierse Alpenstrasse

Hoogtepunten langs de Duitse Alpenstrasse, ok, is al van langer geleden en het materiaal was ook niet zoals het nu is, maar geeft toch een beeld en een reden om het zelf even te aanschouwen….

 

 • We komen een aantal grote meren tegen “langs” de Alpenstrasse : Bodensee, Forggensee, Walchensee, Kochelsee, Sylvensteinstausee, Tegernsee, Schliersee, Chiemsee, Königssee
 • En natuurlijk kent de Alpenstrasse  een “paar” kloosters en kerken zoals : Wieskirche, Kloster Ettal, Kloster Benediktbeuern, Kloster Tegernsee
 • Naast de al genoemde  Schloss Neuschwanstein und Hohenschwangau in Füssen,  ook nog Schloss Linderhof bei Ettal, Königliches  Schloss Berchtesgaden
 • En de hoogste berg in de regio van de Alpenstrasse is dan wel bij Garmisch-Partenkirchen : Zugspitze. Reikt tot 2.962 m en per tandradbaan te bestijgen is. Ook te voet, maar dat is lastiger en duurt een ‘fractie’ langer.

 

Lindau Duitsland : Beieren, méér landen punt

Lindau aan het Bodenmeer / am Bodensee, Beieren, Duitsland
Lindau op een schiereiland aan de Bodensee, het oude centrum ligt eigenlijk op een eiland verbonden met een dam.Absoluut een bezoek waard. Van daaruit kiezen we de Alpenstrasse in de richting van Lindenberg im Allgäu via weg nummer 308 en via Sigmarszell. Sigmarszell zal ongetwijfeld vernoemd zijn naar de Ridder Sigmar in deze contreien, al dan niet legendarisch.

Lindenberg Im Algäu met hoedenmuseum

Lindenberg Im Allgäu aan de Duitse Alpenstrasse

Duits Hoedenmuseum in Lindenberg Im Algäu

Het Duitse Hoedenmuseum Lindenberg is sedert 2014 weer heropend, met een permanente tentoonstelling van 300 jaar hoedenmode. En daar weet Lindenberg alles van, immers daar werden en worden hoeden gemaakt.

 

Scheidegg watervallen en rohrachschlucht

 

Pak bij Scheidegg im Allgäu, zuidwest van Lindenberg,  indien mogelijk de Scheidegger watervallen mee. De rohrachschlucht, ofwel de kloof van de Rohrach, één van de goede redenen om de Alpenstrasse te bezoeken.

Deze Duitse Alpenstrasse voert ons daarna weer iets zuidelijker naar Oberstaufen, met in de omgeving het dorpje Weibach en de 17e eeuwse PestKapel. Vervolgens krijgt de Alpenstrasse er nog een naam bij : Salzstrasse. En begrijpt u dat het zout niet alleen in Oostenrijk bij Salzburg gevonden werd.

Even vóór Immenstadt ziet u een fors uit de kluiten gewassen meertje : de Grosser Alpsee. We zitten dan in de Allgäuer Alpen. En dat zijn toch echt wel volwassen bergtoppen van om en nabij 2000 meter hoog. Moet je je even realiseren : ga je vanaf Immenstadt noordelijk via Kempten, Memmingen naar Ulm. Ja ‘iets’ heuvelachtig wat je tegenkomt. Ga je daarentegen nog even zuidelijk en je zou ( gaat niet ) over die bergen heen kunnen, zit je zó in Lech. Oostenrijk. Hemelsbreed een afstand van niks en heel verschillend landschap.

Alpenstrasse van Immenstadt naar Sonthofen

Schloss Linderhof in Ettal net iets boven Fussen in Beieren Duitsland, ook van Ludwig II
Voorbij Immenstadt zien we oostelijk nog de kleinere Rauhenzeller See.  Vervolgens de weg naar Sonthofen en passeren de Ortwanger See. We houden de richting van Bad Hindelang aan. Komen bij Oberjoch de pas tegen die de steden Bad Hindelang in Beieren en Reutte in Tirol met elkaar verbindt.

Oberstdorf en de Breitach Klamm

Ten zuiden van Immenstadt en Sonthofen, vinden we Oberstdorf als toegangsweg tot het Kleinwalsertal ( stukje Oostenrijk in Duitsland ), maar zeker ook als de plek waar u de Breitach Klamm kunt vinden, een kloof uitgesleten door het riviertje de Breitach. Fenomenaal zowel in de zomer als in de winter, in het laatste geval bevriezen de watervallen, uitgelicht met lampen een prachtig beeld. Toch altijd bijzonder wanneer je na gaat wat een enkele waterdruppel kan betekenen, mits continu herhaald.

Voor informatie kunt u terecht op deze link naar de BreitachKlamm EH NEE, een deel van de Klamm is ingestort en om die reden is deze Breitachklamm afgesloten.

Nesselwang – Kreuzegg – Füssen

Wij gaan verder op de  Alpenstrasse 310 richting Nesselwang waarbij we de forse Grüntensee passeren. Waar enerzijds met behulp van het water energie wordt opgewerkt. Anderzijds de twee uiteinden van het meer waar twee grote campings zijn aangelegd voor enige ‘rust’.

een smalle brug op hoog niveau zodat bezoekers een fraai uitzicht hebben op de Neuschwanstein van de fameuze Koning Ludwig II

Na Nesselwang gaan we weer iets zuidwaarts richting de plaats Kreuzegg en de Weissensee . Om uit te komen in Füssen met haar Illasbergsee ( gevoed door riviertje de Lech ) en de kleinere Bannwaldsee. Aan de rechterkant passeren we de twee fameuze kastelen Schloss Neuschwanstein en de Hohenschwangau aan de Alpsee.

lees op de pagina rond Füssen méér over deze omgeving van Allgäu en Ammergau

Oberammergau  Garmisch – Partenkirchen

We gaan aan de bovenkant van het Ammergebergte langs richting Oberammergau. Komen dan eerst bij Wildsteig. En zouden even daaraan voorbij de Ammersdchlucht in het Ammergebirge bij Unter- en Oberammergau in Beieren, Duitsland
Ammerschlucht ( kloof) an der Echelsbacher Brücke kunnen bekijken. Goed voor de bloedsomloop, “enige beweging” op de Alpenstrasse route.

Een bezoek aan Oberammergau is overigens ook niet verkeerd, het dorp is vooral bekend geraakt door de Passiespelen die om de 10 jaar gehouden worden. maar ook vanwege het houtsnijwerk.

Dan gaan we via wegnummer 23 en via Saulgrub richting Unterammergau, en vervolgens uiteraard, Oberammergau.

Via de Ettaler Bergstrasse en Oberau komen we dan in de regio Garmisch -Partenkirchen. Vooral ook bekend van het skispringen rond de jaarwisseling, maar zeker van de nabij gelegen Zugspitze.

Obergrainau –  Bad Tölz  – Glashütte

Vervolgens dalen we richting Obergrainau om even daarvoor af te buigen via weg nr 2, E353. Nog immer op de  Alpenstrasse richting Krün en Wallgau ( weg 11). Daarna de Walchensee passeren. Vervolgens de Kochelsee bij Kochel en verder omhoog richting Ried.

We passeren klooster Benediktbeuern en door naar Bichl. Daarna rechts aanhouden op wegnummer 472 via Oberenzenau naar kuuroord Bad Tölz. Ligt aan de rivier de Isar en tevens aan de zoutroute. We volgen de Isar zuidwaarts richting Lenggries, door via Winkel en weg 13 volgend tot aan “de bocht met Oostenrijk”. Dan oostwaarts afbuigen naar ( weg 307) Achenwald, de Achelwaldstrasse en we Glashütte bereiken.

Tegernsee  – Schliersee – Samerberg

We “schuifelen” op de Alpenstrasse nu noord, noordoost richting de grote Tegernsee. Passeren deze via Rottach aan de oostzijde, naar Gmund. Nog net niet niet de noordpunt van de Tegernsee. Om dan naar rechts af te buigen via de Schlierseerstrasse ( St 2076 ) en bij Hausham weer af te dalen naar de Schliersee. Ook een watertje van enige omvang. We komen uit bij Neuhaus en buigen oostwaarts af naar Aurach en zitten weer op de 307 Alpenstrasse.

Bij Bayerischzell gaan we niet de Tiroler strasse op maar buigen weer noordoostelijk af op de Tatzelwurmstrasse richting Mibing. Dan de Sudelfeldstrasse die weer overgaat ( naamswijziging voorbehouden ) in de Erlacherstrasse. Op tijd met de Sudelfeldstrasse richting noord afbuigen ( what’s in a name, maar blijft Alpenstrasse ).

Is hier even uitkijken want we moeten ónder Rosenheim langs en óver de rivier de Inn. Op weg naar Samerberg Frasdorf » de weg wordt RO31, dan St2359 waarmee we de Inn oversteken. Dan wordt deze weg de Brannenburgerstrasse en duiken we Nussdorf in. Bij de T-splitsing omhoog weer de St2359 vervolgen. Totdat aan de rechterzijde de afslag met de RO9 verschijnt en passeren we Samerberg.

Chiemsee –  Reit im Winkl – Ruhpolding

Ruhpolding in Beieren, Duitsland : ideaal voor zomervakantie, maar zeker ook voor wintersport
De RO9 uitrijden , dan de RO21 en vrij snel de weg oostwaarts meebuigen richting Frasdorf. Daarna de plaats Chiemsee aan de Chiemsee met daarin de twee eilanden : Frauenchiemsee en Herrenchiemsee.

Het Versaille-achtige paleis van Ludwig II op het eiland Herrenchiemsee is zeker een bezoek waard. Geheel ànder karakter dan de kastelen/huizen bij Füssen. De Chiemsee wordt gevoed door de rivier de Alz terwijl het water wordt afgevoerd via de Tiroler Ache.

Bernau am Chiemsee en Prien am Chiemsee zijn de volgende doelen. Met Rottau via wegnummr 305, dan Grassau en weer zuidwaarts Marquardtstein. Gevolgd door Unterwössen , Oberwössen en komen we uit in Reit im Winkl. De weg 305 voert ons dan naar Seehaus, Laubau en Ruhpolding. Waar we oostwaarts afbuigen onder Inzell langs en dan zuidwaarts naar Weißbach an der Alpenstrasse.

Vakantie Duitse Alpenstrasse tips : een toeristische route in Duitsland

Koning Ludwig II van Beieren, verantwoordelijk voor veel kastelen en overigens ook voor de naam Ludwigshafen en goede vriend van Keizerin Sisi, en wellicht ook van de toeristen
En nu ? ‘s-ochtends links beginnen en rechts na 450 kilometer eindigen, is toch geen vakantie! Die afstand is een leuk statistisch gegeven. Het gaat er om dat een bepaalde zone als de Duitse Alpenstrasse het onderzoeken waard is. En afhankelijk van ieders voorkeur een goed vakantiedoel kan zijn.

Toeristische Vakantie-‘hoppen’ zeg maar. Maar langer boeken mag altijd. Met je eigenste route net even over de grens ‘piepen’, kan ook, even naar Kufstein bijvoorbeeld, of enkele dagen Munchen : criterium is ‘vrijheid blijheid’.

Uw eigen reiservaring op basis van dit vakantie-idee, u kunt ze altijd hieronder kwijt 😉

Duitsland – Beieren- Alpenstrasse is een vakantie waard !
Duitse Alpenstrasse : WAAR : is gevonden, HOE : is hierboven aangegeven met wegnummers en richting, WAT : een groot aantal beZIENswaardigheden hebben we hierboven vermeld ….. tijd voor vakantie boeken ! Een touristische route..
 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

top pagina

terug naar de hoofdpagina over Zuid Duitsland

Nog wat vergeten ? Ja zeker : het slot van de Alpenstrasse » Berchtesgadener Land met Berchtesgaden, klik hier.

Aan de orde kwamen onder meer deze tags : Lindau, Sonthofen, Breitach Klamm, Füssen, Oberammergau, Garmisch-Partenkirchen, Tegernsee, Chiemsee, Ruhpolding, Bad Reichenhall, Berchtesgaden.

vakantie-trips.nl over de Alpenstrasse, de Bodensee en Berchtesgaden plus nog veel meer ….