Blankenheim

Blankenheim ligt in het gebied van Euskirchen, westelijk van  het Ahr Gebirge met in het centrum de bron van de rivier de Ahr, die vervolgens door het Ahrdal ons een prachtig toeristische gebied heeft bezorgd. In Blankenheim vinden we de Romeinse Villa Urbana  … met de burcht Blankenheim, daterend van het jaar 1115 ( Gerhard I ) , het stamslot van de familie Van Blankenheim, maar tegenwoordig jeugdherberg.

Burg Blankenheim nu Jeugdherberg in video beelden

Eigendom van de familie Manderscheid-Blankenheim sinds 1489. Het Graafschap Manderscheid was de grootste destijds in de Eifel zo rond de 18e eeuw. Het huis Blankenheim heeft iets bijzonders voor barre tijden. Vanuit de burcht is een houten waterleiding aangelegd naar een bron zeg 1 kilometer verderop, zodat bij een beleg er van uitdroging geen sprake kon zijn. Overigens uiteraard van buiten af niet zichtbaar. Diè watergang kan bezichtigd worden.

Kasteel Blankenheim in de Duitse Eifel, tegenwoordig jeugdherberg
Klik hier voor : de relatie tussen Van Blankenheim en Van Stolberg

Gerolstein

De naam Gerolstein komt al in het jaar 1115 aan de orde, toen de heren van Blankenheim verhuisden van Blankenheim naar de Löwenburch in Gerolstein. De resten van de burcht zijn het beeldmerk van Gerolstein zoals dat ook geldt voor de Gerolsteiner bronnen. Het mineraalwater wordt globaal  vanaf dieptes van meer dan 200 meter omhoog gepompt. Verder is Gerolstein een kleine plaats met stadscentrum, museum, de Romeinse villa Sarabodis en de Erlöserkirche.
Deze Erlöserkirche bevat grote hoeveelheden prachtige goudmozaïek, gemaakt naar Byzantijns voorbeeld
De Löwenburg is eind 17e eeuw verwoest.

Het “Mausefallenmuseum” in Neroth , een deelgemeente van Gerolstein, toont wel een heel bijzondere markt. In het kader van huisnijverheid bleek dit een gat in de markt, het maken van muizenvallen, naast manden voor eieren, schuimspanen en bloemenkorven.

Schneifel of Schnee-Eifel ook Eifel

Kijken we vanaf Gerolstein even over de Schneifel heen, zien we over de grens met Belgie en boven de grens met Luxemburg, de Burg van Reuland. die van 1148 tot 1322 ook in het bezit was van de Heren van Blankenheim.

Daun en de vulkaanmeren

Net onder de Hohe (hoge) Eifel vinden we Daun met een directe vulkanische connectie. Bij elkaar, in ieder geval op redelijk korte afstand liggen 3 vulkaanmeren, De Gemündener, de Weinfelder en de Schalkenmehrener Maare en …… een vulkaanmuseum. Geeft mogelijkheden zoals waterfietsen, zwemmen, maar wandelen rond de Maare is ook een heel aardige optie.

De Laacher See in de Eifel tegenover Koblenz

Tussen Daun en Koblenz in, treffen we de Laacher See aan, is een kratermeer onder Andernach, een zogenaamde vulkanische caldera. Vanaf het latijn met “lacus”, nemen we het HoogDuits “lacha”, kun je ook nog “lake”er bij vatten, en begrijp je direkt waarom het meer de “Laarcher See” heet.
De Laacher See in de Eifel ligt op 260 meter boven zeeniveau, is 8 km in omtrek en wordt omringd door heuvels. Op de westelijke oever ligt iets minder vulkanisch de benedictijner abdij van Maria Laach van 1093 en gesticht door door Hendrik van Laach van het Huis Luxemburg. Ten zuidwesten van de Laacher See nabij Andernach.

De Laachervulkaan

vakantie Eifel tips :
De Laacher vulkaan wordt nog immer gezien als een actieve vulkaan ivm seismische activiteiten. Je weet het maar nooit met die opvliegende natuurverschijnselen.

Monreal

vakantie Eifel tips :
Gegeven de fraaie weg van Monreal naar Kaiseresch is vermelding van Monreal zeker aan de orde :
Monreal (60 km) is een authentiek stad(je). Als “Mons regalis” = “Koningsberg” en is voor het eerst in 1229 aangekondigd. Het slot “Löwenstein” werd in 1632 door Zweedse en in 1689 door Franse troepen vernield. Na de 30-jarige oorlog ontstond in het dorp een belangrijke lakenindustrie geënt op de wol van de grote schaapskudden in de Eifel.  Na een bezoek aan de burchtruïnes gaat een “Weissweinpunsch” in het lokale café er absoluut in, immers, moet wel een vakantie blijven en niet alleen cultuurwerken.

Manderscheid

vakantie Eifel tips :
Even onder Daun treffen we dan Manderscheid aan, met een connectie naar de familie van Blankenheim.
Oberburg en de Niederburg van Manderscheid in de Duitse Eifel, connectie met Blankenheim
Manderscheid is ook een geweldige plek om te zijn wanneer u op zoek bent naar de lokale vulkanische landschappen, kratermeren of maren en de wilde, ongerepte natuur.
Denk hier aan een bezoek aan het Maarmuseum in Manderscheid om te beginnen. Vooral voor  kinderen is dit museum leuk en leerzaam tegelijk.. Er zijn veel activiteiten name de nederlandstalige  kwis. Fossielen zijn er ook in grote aantallen, om te bekijken dus.

Manderscheid is een kuuroord aan het riviertje de Lieser. In Manderscheid zijn de bezienswaardige Oberburg en de Niederburg te vinden uit het jaar 1173. Door Manderscheid in de Eifel loopt het bekende Lieserpad, het wandelpad langs de Lieser met verre uitzichten, ravijnen, maaren en bos. Jaarlijks vindt eind augustus het historische burchtfeest in Manderscheid plaats met de middeleeuwse riddergevechten, boogschieters, zwaardvechters,  liedjeszangers – troubadours, kunstemakers en ambachtslui.

Prüm

vakantie Eifel tips :
Even boven Trier vinden we Prüm , een abdij-vorstendom binnen het Heilige Roomse Rijk, in 721 opgericht door Bertrada de Oude en tevens schoonmoeder van de meer bekende  Pepijn de Korte.
Prüm maakte deel uit van het keurvorstendom Trier , weliswaar  omgeven door Luxemburgs gebied  (zoals Kronenburg, Neuerburg, Bitburg ). Na de kwestie Waterloo werd Prüm met het hele oostelijke deel van Luxemburg ten tijde van en door het congres van Wenen,  aan Pruisen toegewezen en dus het huidige Duitsland, regio Eifel.

Prüm draagt vanwege haar bosrijke omgeving voorzien van uitgebouwde wandelpaden, ook de bijnaam ‘Waldstadt’. Het luchtkuuroord Prüm maakt deel uit van het Duits-Belgische natuurpark waar zich ook de skigebieden “Schwarzer Mann” en “Wolfsschlucht” bevinden.

Bitburg

Bitburg is een bekend biermerk maar zeker ook deze stad in de Eifel, rond het begin van de jaartelling als Beda gesticht. Nu vooral ook, naast het bier, een legerbasis. En ooit verbonden met Luxemburg, zie op die pagina in het menu.

De waterburcht Rittersdorf, is van 1263 volgens bronnen, ligt aan de Nims en bedoeld als verdediging van de regio Bitburg naar Prüm
Dudeldorf met de Burcht Dudeldorf als een belangrijk openbaar gebouw. Met zijn omgeving van prive- en gemeentebezit het hart van het historisch dorp. De burcht is in feite een tweedelig herenhuis uit de 18de eeuw met een toren aan de zuid-west hoek van wat oudere datum.

Van Noord Eifel tot Zuid Eifel : bergen en dalen, kastelen en minerale bronnen, vakantieparken en vakantiehotels, immer een prettig Duitsland eifel vakantieland. Makkelijk bereikbaar, prijsmatig vriendelijk, als Nederland, Belgie, Frankrijk en Duitsland hebben we daar allemaal enkele connecties liggen. En de wijn ? Zum Wohl !

Eifel vakantie selectie


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Andere relevante Duitsland pagina’s op deze site

Kent u de hoofdpagina van Noord Duitsland al ?
en de 2e hoofdpagina, Zuid Duitsland

de pagina over Berlijn

Duitse Beieren Alpenstrasse

top pagina

vakantie-trips.nl over de Eifel in Duitsland teneinde een vakantie te boeken eventueel wellicht 😉