Pluk de dag op Kreta en ‘Carpe Diem’

keuken en koken op Kreta en er vervolgens al etend van genieten
Wat eten we op Kreta tijdens de vakantie : vakantie heb je pas echt wanneer je ‘uit je gewone doen bent’, andere dingen doet dan anders, en misschien zelfs wel anders eten dan je gewend bent. Sommigen onder ons storten zich er enthousiast op, anderen zijn er wat voorzichtiger mee. Maar immers, eten en drinken bepaalt voor een deel hoe en wat een land is en is geworden. Wat hen bezig houdt. Neem je een stukje van hun cultuur over, dan ben je pas echt op vakantie en neem je een stukje van hen mee terug naar huis en daarom : eten op Kreta.

Durf en neem de tijd om traditioneel Kretenzisch eten en drinken te proeven : het Kretenzisch is eenvoudig maar toch zeer speciaal, en smaakt heerlijk omdat er aandacht gegeven wordt aan puur voedsel en verrijkt natuurlijk met lokale olijfolie van goede kwaliteit.

olijfolie en eten op Kreta

Op het prachtige eiland Kreta zijn er ongeveer 70 olijfbomen per inwoner, dus werken met olijfolie is een van de voornaamste methoden om ervoor te zorgen dat je lekker kunt eten op Kreta. Het wordt vaak gebruikt in de keuken, daarom moet het van goede kwaliteit zijn en logisch: is immers van eigen bodem.

kaas eten op Kreta

Wellicht buiten Kreta minder bekend : Kreta zal u ook qua kaas of kazen niet teleurstellen. Er zijn er weliswaar niet veel, eigenlijk een handvol van de typisch Kretenzische kazen , maar ze zijn uitstekend van smaak, typisch van smaak en zou je ze zeker moeten proeven, denk dan aan :

 • Myzitra – een ongepasteuriseerde , verse kaas eten op Kreta, gemaakt van schapen- of geitenmelk en wei. Is zacht, romig, niet droog. Heeft een zoetige, melkachtige smaak
 • Graviera – Ook deze is een kaas, gemaakt van schapenmelk , maar een vrij harde kaas. De Graviera is een van de populairste kazen van Griekenland en smaakt een beetje zoet, maar er zijn vele variaties om te eten op Kreta, dus hou je niet in en proef vóór de aankoop.
 • Anthotyros – Een milde, zachte kaas om te eten op Kreta gemaakt in het voorjaar, wordt wel voor ontbijt gegeten met honing en fruit (!) en de harde variant wordt gebruikt voor hartige gerechten.

 

Feta kaas eten op Kreta

Griekse kaas en dus ook de kaas die we eten op Kreta is doorgaans van schapenmelk en /of geitenmelk. Maar denkt u dan “simpel, die feta kunnen ze zo in elkaar draaien” kennen we van thuis ook, dus niet, daar hanteert Griekenland strakke regels voor. Is verder niet zo interessant om die regels hier te herhalen, geïnteresseerden kunnen het op deze wikipedia pagina nalezen. Maar een recept voor een Griekse salade zoals met : “verse tomaten, komkommer, olijven en feta onder toevoegen van oregano, azijn en olijfolie“, dan weet u nu dat er vijftien Feta-geboden zijn die bescherming moeten bieden aan het culturele erfgoed van Griekenland / Kreta. En weet u tevens dat de Nederlanders veel te veel hebben zitten slapen met hun Goudse kaas, vrij na te maken.

honing eten op Kreta

Ook zo iets, met de honing die we eten op Kreta sta je niet gelijk op….. toch : Kreta is een van de belangrijkste honing producenten in de wereld. De kwaliteit van de honing is uitzonderlijk goed, ook dat is een culturele of zo u wilt, culinaire ervaring tijdens een vakantie.

Vlees en vis eten op Kreta

Tja, Kreta is een eiland, dus …. wel een groot eiland en Grieks en dan is het helemaal niet vreemd dat er ook vlees wordt gegeten op Kreta. Geitenvlees en lamsvlees is populair. Maar zoals gezegd, zee voedsel = vis en veel meer, is eveneens populair denk dan aan de Kalamari = gefrituurde inktvis.
Een andere populaire, overigens ook in Griekenland en de Nederlandse Griekse Restaurants, is de Souvlaki die we eten op Kreta, varkensvlees op stokjes gespietst. Meestal met frietjes. Toch een beetje Hollands/Belgisch. Er is ook kip souvlaki, lams souvlaki en zwaardvis souvlaki.

Groenten eten op Kreta

Groenten eten ze op Kreta ook, maar bedenk – en geldt ook voor veel landen buiten Nederland – dat wij veel meer en meer variatie kennen in groentes, begint al sterk bij bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk, maar rond de Middellandse Zee heeft men een ander idee over groentes en het bereiden ervan. Maar iets als Kolokithi = courgette, en qua bereiding de gefrituurde courgetteschijfjes en gefrituurde aubergineschijfjes zijn op zich zeer smakelijk, maar kom je in Nederland weer minder vaak tegen.

Raki het ‘tover’ drankje om te drinken op Kreta

Heb je het even helemaal gehad, kun je er in Kreta een borrel op nemen bijvoorbeeld na het eten op Kreta. De Raki. Nou , die kan soms heftig zijn. De raki wordt – vaak in eigen stokerij – gestookt aan het einde van de zomer van de druivenschillen, zeg maar een restproduct. Iets wat alleen op Kreta voorkomt ? Onder de naam Raki wel, maar het principe ? Neuh. Op deze pagina heb ik de Italiaanse Grappa beschreven en ook die wordt van de druiveschillen gestookt, en smaakt !! En ook pittig.
Enkele restaurants voor een indruk van wat er geboden wordt :

wat eten we op Kreta, romantisch aan tafel met uitzicht op zee, strand en zon

 • Lotus Eaters in Elounda op Kreta met Grieks, Mediterraan, Vis en zeevruchten, Internationaal
 • Ergospasio restaurant in Elounda op Kreta met Grieks, Mediterraan, Vis en zeevruchten, Vegetarisch
 • Med Cafe & Restaurant in Chersonissos op Kreta met Grieks, Vis en zeevruchten
 • Palio Arhontiko, Kolymbari op Kreta met Grieks, Vis en zeevruchten, Pizza en pasta
 • Akrogiali Taverna in Chania op Kreta Vis en zeevruchten
 • Kariatis in Chania op Kreta met Italiaans, Mediterraan, Vis en zeevruchten, Steakhouse, Vegetarisch
 • Restaurant Creta in Stalis op Kreta met Delicatessen, Grieks, Vis en zeevruchten, Internationaal
 • Piato, Agios Nikolaos met Grieks, Mediterraan, Vis en zeevruchten, Grill
 • Paralia Seaside Restaurant in Heraklion op Kreta met Grieks, Mediterraan, Vis en zeevruchten
 • Herb’s Garden in Heraklion met Grieks, Mediterraan, Vis en zeevruchten, Biologisch
 • Thalassografia in Rethymnon op Kreta met Grieks, Italiaans, Mediterraan, Vegetarisch, Internationaal, Grill
 • Mio Gusto in Rethymnon op Kreta met Grieks, Hamburgers, Italiaans, Vis en zeevruchten, Vegetarisch, Continentaal

En dan gaat het meestal om de laatste woorden van de specialiteit, de eerste pakt elk restaurant wel op van Grieks, Mediterraan, Vis en verwant. En die zou u zeker moeten proberen. Internationaal, continentaal, biologisch en vegetarisch zijn zaken waar u op moet letten wanneer u of wel meer standaard wilt eten dan wel een dieet moet houden.

Tijdsopname, menukaart kan zomaar gewijzigd worden, beoordeling is naar onze smaak hachelijk met een (ver) verleden als reisleider. Beoordeling staat en valt namelijk sterk met wat je gewend bent in Nederland/België qua voedsel en qua buiten de deur eten. Wanneer dat niet bij een beoordeling staat, weet de lezer nog niets. Heb nog onlangs een espressomachine aangeschaft met vrijwel alleen negatieve reviews : draait alweer 2 jaar bij geoefende en verwende dagelijkse espressodrinkers 😉 Bedoel maar.

Vis eten of vis vangen op Kreta

Vis eten op Kreta, vis vangen op Kreta, vissen kan altijd op Kreta ! U kunt zelf visgerei meebrengen, maar u kunt ook een excursie regelen vanaf het eiland, en dan met een ‘echte’ vissersboot meegaan. Een visvergunning is namelijk verplicht op Kreta, en het voordeel van een lokale professionele vissersboot is dat de eigenaar en excursieleider in het bezit moet / zal zijn van zo’n vergunning en kunt u zich richten op het vissen al dan niet met instructies/toelichting van de visser. En die kan ook zorgen voor het visgerei.

Tenslotte moeten de vissen dan zelf ook nog enige bereidheid vertonen om “toe te happen”

 

Tzatziki eten op Kreta en de Griekse yoghurt

Tzatziki op Kreta kunnen we niet missen. De basis van een goede tzatziki is de yoghurt. Dikke volvette Griekse yoghurt is volgens anderen zo ongeveer overal goed voor, bijv. voor de gezondheden. Alleen het woord “volvet” komt niet lekker over in de buurt van de medemens, actief in de voedseladvisering. Er is hoop, want ondertussen is ook de roomboter terug van afgeserveerd geweest. En Griekse of Kretenzische yoghurt …… zoals Pietje Pitamientje destijds over de pindakaas mompelde : “‘t is gewoon lekkerrrrr ” 😉

Maar let op : u weet als geen ander wat goed is voor u.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Kreta

top pagina