Haarlem Kenau en de muggen in het Spaans : Haarlem Kenau y las ‘mujeres’ (uitspraak ‘j’ als de Nederlandse ‘g’

Monic Hendrickx als Kenau in de film Kenau

De vrouwen namen hier het heft in handen olv Kenau en Baron van Ripperda. Het moet nog eeuwen duren eer de historie op waarde geschat kon / kan worden. Een vakantie idee ?

 

Vakantie Pagina onderwerpen bijvoorbeeld…


Aanbiedingen

De hoofdstad van Noord-Holland , Kenau Simonsdochter en de muggen op vakantie

Haarlem in Noord-Holland wordt al genoemd in de 10e eeuw, maar kreeg in 1245 stadsrechten van Willem II van Holland. Liggend “op het droge tussen moerassen en veengebieden. Maar mèt stadsrechten werd Haarlem pas echt belangrijk. Of het zou vanwege de “muggen van Haarlem zijn geweest“. Anno nu geen vakantie probleem meer.

Althans, dat is één van de verklaringen waarom een gezegde rept van de ‘muggen van Haarlem’ en ‘Haarlemse muggenzifters‘. Was er niet bij, kan er dus niet over oordelen, toch zou er ook een heel andere – onverwachte ? – verklaring kunnen zijn : lees hier op dit plaatje in overlay de herkomst van de MUGGEN. Om u qua vakantie gerust te stellen.

De muggen van Haarlem waren dus de vrouwen van Kenau.

Kenau als scheepsbouwer

Maar die mevrouw Kenau heeft dan dus mooi wel een belangrijke rol in Noord-Holland gespeeld. Voor haar zat er geen vakantie in. Nadat ze haar echtgenoot wegens diens overlijden was opgevolgd als scheepsbouwer van binnenschepen. Niet niks, had ook contacten met het Oranjehuis. Maar is vermoedelijk tijdens een boottocht door piraten te grazen genomen in 1588/9.

Waar ik me toch steeds weer over verbaas, is dat we zo “gewoontjes” aannemen dat Kenau “even” een bedrijf als scheepsbouwer overnam/voortzette en actief acteerde richting de Spaanse bezetter. Doorgaans beschouwen we ongeveer alles wat vóór onze tijd zich afspeelde als minstens minderwaardig aan wat we zelf doen en laten. Haarlem en omstreken : ‘waar is uw trots’ ?

 

heeft u een (andere) mening, reageer onderaan de pagina

Kenau en Ripperda in het Haarlemse ten tijde van de Spanjaarden

lees hier op dit plaatje in overlay : over de familie en herkomst van Ripperda.
het familiewapen van Ripperda, samen met Kenau verdediger van provinciehoofdstad Haarlem

Klonken de ‘muggen‘ al vreemd in de oren, de naam Ripperda klinkt niet echt Noordhollands. Groningse Borgenroute en voor een deel de herkomst. En dàt is wel een plezierige vakantie activiteit.

Maar via de Overijsselse tak is ook deze pagina relevant. Over Kleef of Kleve namelijk. Net over de grens.
En die uitdrukking van de muggen van Haarlem moet nu maar eens recht getrokken worden.

Video beelden van Haarlem en Kenau

We hebben nog wat beelden bij elkaar gezet in deze video met muziek van de Oost-Friese groep Speelwark ( geboortegrond van Ripperda ) met het nummer Die Wundergeige, een wonderviool komt immers in de buurt van de Haarlemmer olie 😉

De Spaanse vlieg of mug in Haarlem met Kenau en Ripperda.

Wigbolt baron Ripperda, dat baron is doorgaans iets boven ‘ridder’ en onder ‘graaf’, de titel ‘Freiherr’ en ‘baron’ is verkregen van Keizer Frederik III van het Rooms Duitse Rijk en in 1474 toegekend aan de voorvader van Wigbolt : Unico II Ripperda, getrouwd met Ulske Ukena en proost ( geestelijk leider binnen de RK gemeenschap ) alswel hoofdeling ( landeigenaar met vaak rechten als rechtspraak ) van Farmsum en Loppersum.

Er zitten 4 generaties tussen Unico II en Wigbolt Ripperda.

Haarlem Aanbiedingen voor een heel prettige vakantie ervaring.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Haarlemse vakantie bezienswaardigheden

 • Frans Hals Museum
 • Grote Markt met het standbeeld van Laurens Janszoon Coster
 • de oude Vleeshal
 • het Stadhuis
 • het Dolhuys, het nationaal museum van de psychiatrie
 • Natuurlijk de Grote of St. Bavokerk.
 • de Haarlemmerhout als Stadspark
 • de Amsterdamse Poort
 • bepaald géén vakantie mag De Koepelgevangenis zijn.
 • stenen herinnering aan de “Spaanse” oorlog : ruïne van Haarlems Kasteel ter Kleef uit het jaar 1250, toen nog onder de naam Huis ter Schoten ( vlakbij het dorp Schoten ). Eind 15e eeuw werd de naam Huis ter Kleef.
  Haarlem Huis ter Kleef en de Kaatsbaan
  Wat niet ten onder ging in het jaar 1573 van het Kasteel is de overdekte Kaatsbaan (!) en staat bekend als het Huis met het Torentje. En wie gaf opdracht om het Huis ter Kleef te reduceren tot ruïne : de zoon van de Spaanse Alva: Don Frederik.
  U vindt beiden oostelijk van de Botermarkt, zuidelijk van de Sint Bavokerk en westelijk van het Spaarne, kortom : aan de Frankestraat.
 • van de 40 Haarlemmer hofjes zijn er nog 20 over, de moeite waard om er een paar te bezichtigen. De stad kent er Haarlem ontdekken
 • Het Teylers Museum bestaat uit 5 uiteenlopende collecties met o.a. fossielen, boeken, munten en tekeningen.
 • De Amsterdamse Poort of zoals vroeger : Spaarnwouderpoort. De laatste van de 12 ! En het zou dé poort zijn waarop Kenau op de walmuren staand, de Spaanse furie afsloeg.

De Spaanse Furie

Of zoals ons volkslied ons voorlicht : “de koning van Spanje heb ik altijd geëerd” (!!). Willem van Oranje overleed in 1584. Spanje ontstond eerst na het jaar 1492 en viel sedert 1504 onder “beheer” van de Habsburgers. De uitdrukking Spanje is eigenlijk meer een afkorting van de Spaanstalige gebieden van die tijd. Er waren natuurlijk wel Spaanse “baasjes” zoals die Alva.

Maar koning was veel meer Keizer Filips II en diens opvolger Keizer Karel V. Eh, geboren in het Belgische Gent als Karel van Luxemburg.
Die Zwitserse Habsburgers, dié hadden de macht. En Willem van Oranje had goede connecties met die familie in Brussel. En het Huis Nassau had en heeft goede connecties in Luxemburg net als de Habsburgers. Wie heeft tegenwoordig de macht in de EU : Juncker e.v. uit Luxemburg.

We moeten wellicht onze historie ernstig herzien.

terug naar de hoofdpagina over Noordholland

top pagina

vakantie-trips.nl over provincie hoofdstad in Noordholland : Haarlem en Kenau , Ripperda en de muggen.