de Zwarte Tulp van Haarlem

Haarlem en de Zwarte Tulp. Wellicht heeft u gehoord van de 3 Franse Musketiers (eigenlijk 4). Maar ook de Graaf van Monte Christo, schrijver daarvan, is wel bekend.  Alexandre Dumas en soms staat er “père” achter voor het onderscheid tussen zoon ( die bijv. De dame met de camelia’s schreef ) en vader ( van Normandische adel en kasteelheer ).
Deze Alexandre Dumas heeft ook een boek over Haarlem geschreven, althans over De zwarte tulp.
In 1850, en liet dat in Haarlem spelen.

de Zwarte Tulp hoofdpersoon in de oude film deels gesitueerd in Haarlem Noordholland Nederland naar een boek van de Franse schrijver Alexandre Dumas van 1850
Gaat – natuurlijk – over de tulp

die al in de 16e eeuw uit Turkije is ‘geïmporteerd’. In 1672 wordt in Haarlem een wedstrijd georganiseerd met als doel het ontwikkelen van een zwarte tulp wat gegeven het feit dat zwart geen zuivere kleur kan zijn ( absorbeert namelijk alle kleuren ), een onzuivere wedstrijd op zal leveren. Toenmalige gelukzoekers waren tot alles bereid en snel gemotiveerd om een symbolische tulp te kweken. Het boek beschrijft op de achtergrond de ‘Gouden Eeuw’ van Holland. Toch ook eervol voor Haarlem.

De Zwarte tulp

Film from the collection of EYE (Amsterdam) – eyefilm . nl
een ‘stomme’film uit 1921 waarin Haarlem wordt genoemd

Wellicht kunt u nog een stripboek vergaren, meestal ook met beelden.

Voor een spannend relaas :

Van Baerle, neef van Cornelius de Witt, heeft een zwarte tulp gekweekt. Omdat hij brieven van de vermoorde de Witt in zijn bezit heeft, wordt hij in de gevangenis gezet. Met behulp van de dochter van de cipier kweekt hij de tulp op,maar deze wordt gestolen door zijn jaloerse buurman. Stadhouder en latere Koning Willem III van Engeland moet dan uitmaken wie de ware kweker is.

Achtergronden van de tijd waarin de zwarte tulp speelt

Achtergronden van de tijd waarin de zwarte tulp ten tonele worden gevoerd, best wel interessant gegeven juist de connecties met het Huis Oranje Nassau, Stuart, connecties met het Duitse Brandenburg en Spanje:
– Die tulpenmanie van toen, was een feit.
– De invloed, de rijkdom en de voortdurende problemen van de Republiek zijn ook een feit.
– De zwarte tulp is nog steeds een fictie,
– en de romantiek werd er door Dumas ingebracht met bijvoorbeeld Rosa.

De connectie stadhouder en naderhand: Koning Willem III (1650-1702) ofwel King Billy en de Zwarte Tulp zijn vermoedelijk geheel bedacht door Dumas qua betrokkenheid bij die Zwarte Tulp. Dat Willem III een belangrijke rol speelde is vanzelfsprekend.

Een tijd waarin het Huis Van Nassau al enige tijd verbonden was met Engeland, het Huis Stuart was het Huis Van Nassau grote sommen geld schuldig. Toenmalig Koning Karel II van Engeland had dus wel een probleem met z’n familie aan de overzijde van de Noordzee.
In 1667 had admiraal Michiel de Ruyter al even orde op zaken gesteld in Engeland, waarbij Cornelis de Witt aanwezig was als ‘ambassadeur van de Staten Generaal’.
De broers De Witt kwamen aan hun eind in 1672, er was oorlog met Frankrijk, Engeland, en de Bisschoppen van Münster ( denk aan Bommen Berend Van Galen en Groningen ) en Keulen, naderhand ook nog even Spanje en de Duitse Keizer er bij betrokken.

Dat geeft dan een idee van een niet rustig beeld rondom en in ons land. En dan gaat in 1688 Willem III als Koning naar Engeland, zet daar wat Paleizen neer, in Nederland overigens ook.

En dan doet Alexandre Dumas een boekje open over de Zwarte Tulp en nog een paar tulpenbollen en kwekers, laat juist in 1672 – de zwarte bladzij van Cornelis en Johannes de Witt – de wedstrijd rond de Zwarte Tulp afspelen.

In die periode is ook de Braziliaan terug. De wie ?? Johan Maurits van Nassau-Siegen ook wel Mauricio de Nassau, ook zo’n goeie strateeg die zóveel in Brazilië en omstreken heeft tot stand gebracht dat ook hij dáár wordt geëerd. U kent ‘m wel, van het Mauritshuis in Den Haag. Werkte nog regelmatig als veldmaarschalk voor de Staten Generaal. Toch geen perfect strateeg, want zakte ooit door een brug in Franeker ( Friesland). Er zijn schrijvers die hebben verondersteld dat hij in die tijd ook politiek invloed heeft laten gelden. Wie zal het weten met zulke ingewikkelde families, landen, huwelijksbanden en economische banden.

Anno 2015 : een goed verhaal met een eigentijdse herleving :

Ook onder dezelfde naam, de Zwarte Tulp;
maar zeker niet de éérste Nederlandse film, die is van 1921 als ‘stomme film’ en aanwezig in het museum Eye te Amsterdam , maar dan wel nu als een serie die exclusief is gemaakt voor een videobedrijf in Nederland en wordt verwacht eind maart 2015.
Bekende acteurs/actrices : Huub Stapel, Anna Drijver, Linda van Dyck.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de pagina over Noordholland en Haarlem

Museum de Zwarte Tulp in Lisse

top pagina