Idda von Toggenburg Romance en Sankt Idda, Sankt Gallen
Een heilige en een graaf : Idda von Kirchberg-Iller en Heinrich von Toggenburg , gecombineerd met een bergketen en een landstreek in Zwitserland, hoe zit dat in elkaar ?

Video Heilige Idda von Toggenburg

Herkomst van Gravin Idda

Tussen Frauenfeld en Sankt Gallen vinden we Kirchberg SG in Zwitserland, waarbij dat ‘SG’ staat voor Sankt Gallen, voor het onderscheid in de wereld.
In de 12e eeuw werd namelijk in Kirchberg-Iller, ofwel Kirchberg bij de rivier de Iller, even onder Ulm ( 40 km ) en 25 km boven Memmingen en dus in Duitsland, Idda als gravin von Kirchberg geboren.
infoNiet zo maar een gravin.Een gravengeslacht Von Kirchberg, dat al terug te voeren is tot vóór het jaar 1.000 en in het bezit was van gebieden die bekend staan als ‘allodiaal’, vrij van koning keizer admiraal zeg maar. Wel binnen een koninkrijk/keizerrijk maar niet schatplichtig.

De legende van Sankt Idda von Toggenburg

Kirchberg SG, Augsburg en Oberkirchberg

En ja, ook het Kirchberg SG behoorde toen tot hun werkterrein, dat zich als een onregelmatig vierkant over Baden-Württemberg, Beieren en Zwitserland aftekende. Maar wat groot is , kan klein vallen : einde 15e eeuw was de geldnood groot en zijn hun bezittingen overgegaan in handen van de familie Fugger van Augsburg.
Toch is het Slot waar de gravelijke familie en dus Idda, woonde, in zekere zin nog aanwezig : Schloss Oberkirchberg in Illerkirchberg. Wordt bestierd door mevr. de gravin Maria Elisabeth Thun-Fugger.

de vriendelijke kant van de Toggenburg als berglandschap

de Sankt Iddaburg met bedevaartsoord en het familiewapen van de Von Toggenburg uit de 2e en recentere periode

De familie Von Toggenburg van Frauenfeld tot en met Walensee

De familie Von Toggenburg had ook een niet zo’n klein graafschap. Namelijk een gebied van Frauenfeld aan de zuidoever van het Bodenmeer tot en met Sankt Gallen en Appenzell. Daarnaast nog een groot gebied rondom Bregenz nu Oostenrijk, het zg Bregenzer Wald en de Rheineck aan de Bodensee. En meer richting Chur en de Walensee de gebieden waar ook de boeken en de films van Heidi zich afspelen.

Klik hier voor : de reikwijdte van het gebied van Von Toggenburg en tegelijkertijd de regio van deze pagina.

Wel Von Toggenburg maar een andere tak

Deze tak Von Toggenburg stierf niet veel later uit bij ontbreken van mannelijke opvolgers in 1436. Na jaren – in de 16e eeuw – echter stak ‘een andere familietak de kop op’. Deze tak of , diè familie Toggenburg is nog steeds in levende lijve aanwezig. Woont in Zwitserland, alswel Oostenrijk plus Zuid-Tirol in Italië en Toscane en ‘boert’ daar klaarblijkelijk goed en smakelijk 🙂 .


terug naar de pagina over Aargau tot Appenzell in Zwitserland

Vakantiegebied Toggenburg Sankt Gallen en Thurgau

Vakantiegebied Toggenburg Sankt Gallen en Thurgau is in zomervakantie en wintersport een geliefd oord.


top pagina