Oldenburg en het Oldenburgerland in Nedersaksen

Oldenburg staat voor vakantie winkelen / shoppen en zeer zeker de Kerstmarkt of wel : “Weihnachten“.
Ligt zeg maar tussen het zgn. Middelgebergte en de Noordzee, en de rivieren de Weser en de Ems.
Thulsfelder Stuwmeer Oldenburgerland
het Oldenburger Land – deelstaat Nedersaksen – in Noord Duitsland, net iets kleiner dan onze Provincie Noord-Brabant

Oldenburg staat anno 2015 ook al weer 907 jaar op de kaart destijds als “Aldenburg“, daarbij is het jaar 1946 een kentering, Oldenburg en de regio, gaan op in de deelstaat Nedersaksen.
Niettemin, in 1108 staat de stad voor het eerst in oorkonden vermeld (stadsrechten in 1345, haven sedert 1383, Koningschap van Denemarken in 1448 etc) en via de adellijke families van het Huis Oldenburg ondertussen veel invloed vergaard, tot in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Rusland en Engeland.

Het Schloss, het Prinzenpalais, het Elisabeth-Anne-Palais, allemaal herinneringspunten van weleer. Al noemen de inwoners hun

stad : ‘Oldenburg, de stad van overmorgen‘.
Route van Bad Nieuweschans in Groningen naar Oldenburg in Duitsland

Koninklijke aspiraties van Oldenburg ?

De rol van de stad is schilderachtig, met Graaf Christiaan wordt het koningschap over Denemarken bereikt, naderhand van Noorwegen, Zweden. En missen op een haar na, het koningschap over Engeland.

“Die veer lieten ze aan het Huis Hannover“, ca 170 km verderop, zuidoost.

Slot Oldenburg
En via hen kreeg ook Nederland in Engeland het voor het zeggen ( King Billy ).
Niettemin, óók Tsaar Nicolaas II van Rusland stamt van deze adellijke familie af. In brede zin óók Prins Philip, hertog van Edinburgh en echtgenoot van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, ook bekend als Lord Mountbatten als vertaling (mount=berg)  van de achternaam van zijn moeder prinses Alice von Battenberg.

verder dóór naar Oldenburg en Boerenkool. Tussen Nieuweschans en Bremen.

vakantie suggesties

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Oldenburg en Boerenkool

Overigens niet alleen hier wordt de boerenkool “vereerd”, zeg maar heel Noord Duitsland ( en deels Nederland ). Alleen zijn er hier en daar vakantie evenementen zoals het Boerenkool Festival in Oldenburg met de ‘Oldenburger Palme’, ‘Pinkel’ en ‘Oldenburger Pulvertürmchen’
En onder de ‘Pinkel’ wordt verstaan : de worst die gemaakt wordt van uien, havergrutten / havergort en vers spek, alom aanwezig in het winterhalfjaar.

Oldenburger Palme ofwel Boerenkool met 'Pinkel' worst en Casselerrib zonder rib

Specialiteit is zeker ook de ‘Oldenburger Pulvertürmchen‘ en dat is een bonbon van marsepein en truffels gebaseerd op de herinnering aan de historische Pulverturm, het laatste restant van de voormalige stadsvesting.

En oh ja , ook niet te vergeten de Oldenburger Torfsoden, een chocoladebruine gebaksoort van honingkoek, en weerspiegelt de turven uit de veengebieden van noord Duitsland tot over de grens met Nederland.

Omdat de Oldenburger stad iets heeft met Boerenkool of beter : Groene kool = Grünkohl hauptstadt hebben ze er gelijk maar een jaarlijks Grünkohl Festival van gemaakt. Vakantie is te kort om alle smakelijkheden te ondergaan.

zie ook de boerenkool (-soep) in Portugese stijl op onze Algarve pagina

winkelen

 

Koopzondag

Vakantie koopzondag in januari, april, oktober, november.

Lange Koopnacht eind in december jaarlijks
(bron : oldenburg-tourist.de)

Famila Einkaufsland Wechloy

Famila Einkaufsland Wechloy ofwel de grotere winkelcentra die Oldenburg rijk is.
Dit centrum omvat iets meer dan 70 speciaalzaken, dienstverleners en attractieve horeca.
Denk aan winkels van Esprit, Adler en H&M, Street One, C&A, Casamoda en Engbers.
Famila Einkaufsland Wechloy winkelcentrum in Oldenburg aan de rand van de stad
Dit centrum heeft een eigen afrit van de snelweg, een parkeerdek met 3500 gratis parkeerplaatsen aan de Posthalterweg 10.
Zelfs een kinderopvang “HÖGENDÖRP” voor een liefdevolle opvang van de kleintjes en ruimte om luiers te verschonen.
Einkaufsland

 

shoeMania in Einkaufsland Wechloy

 

Schlosshöfe Oldenburg Shoppen

Schlosshöfe Oldenburg, met in de naam de verwijzing naar het slot of paleis, is het tweede grote winkelcentrum.
Winkelstraten op drie niveaus en direct naast het Oldenburger slot en geopend op 16 maart 2011. De winkels hier leggen het accent op mode, accessoires en schoenen, en ondersteunen dankzij nieuwe merken het reeds bestaande aanbod in Oldenburg. Met de komst van het Schlosshöfe zijn er ook meer dan 400 nieuw parkeerplaatsen ontstaan. Vakantie matig winkelen is veel ontspannender dan doorgaans.
winkelcentrum Schlosshöfe Oldenburg naast het slot Oldenburg
winkelcentrum Schlosshöfe

 

Oldenburgs Schloß Höfe – Einkaufscenter

 

GALERIA Kaufhof Oldenburg

GALERIA Kaufhof Oldenburg is de 3e loot aan de boom van grote winkelcentra in Oldenburg, centraal aan de historische Markt gelegen en de Ritterstr. 17.
GALERIA Kaufhof
GALERIA Kaufhof Oldenburg

met alle “gewone” winkels er om heen.

Lamberti-Kerstmarkt in Oldenburg

Lamberti Kerstshoppen (24 november t/m 22 december 21..)
De opening van de traditionele Lamberti Kerstmarkt vormt in Oldenburg de opmaat naar Kerstmis. Redenen om de traditionele kerstmarkt in Oldenburg te bezoeken zijn er minstens 125, want in evenzoveel kraampjes bieden de handelaren vier weken lang hun koopwaar aan. De kerstmarkt bevindt zich vóór het historische decor van het raadhuis alsmede op de Schlossplatz.

Lamberti-Kerstmarkt in Oldenburg op de Schlossplatz
In 2015 weer groter, uitgebreider en dus nog gezelliger verpozen bij een van de marktkraampjes met ‘Glühwein’ of ‘Feuerzangenbowle’, met boerenkool of andere winterse lekkernijen.

 

Weihnachten Lambertimarkt 2015

Openingstijden kerstmarkt
ca 24 november tot 22 december, locatie : Binnenstad (bij het stadhuis en de Schlossplatz)
Openingstijden: dagelijks van 11:00 tot 20:30 uur; op de openingsdag van 17:00 tot 20:30 uur; tijdens de lange Nikolaus-Einkaufsnacht op 5 december tot 24:00 uur.

 

Lamberti Kirche of Kerk

Lamberti verwijst naar de Lamberti Kerk ofwel Sint Lambertus naar wie vele kerken zijn vernoemd. En dan hebben we het over Lambertus van Maastricht 638 – om het leven gekomen in Luik in 705 ), bisschop van Maastricht sedert ca. het jaar 670. In die tijd was er nog geen onderscheid tussen Katholiek en Protestant, maar Lambertus is als bisschop en als heilige vereerd in de RK-Kerk met naamdag op 17 september.
Tijdgenoten van Lambertus : de Frankische koningen/hofmeier Childerik II en Pepijn van Herstal, èn Willibrord met wie hij samengewerkt zou hebben.

De Lamberti kerk zou al dateren van het jaar 1200, stond tussen de toenmalige (Olden-) burcht en de woongemeenschap.
Sedertdien is er meermalen aan de kerk gebouwd en verbouwd. De reformatie kwam in of rond het jaar 1527 in Oldenburg, daarna werd de kerkelijke voertaal Duits en niet Latijn en kun je spreken van een Protestantse Kerk. En dan verwacht je een rechthoekige kerk, maar nee, bij het altaar is er een ronding aangebracht met een koepel in glas erboven, best wel bezienswaardig.
Ondertussen zijn er op de hoeken van de kerk torens aangebouwd, en tezamen met de hoofdtoren, zijn deze 5 torens opvallend.

het Oldenburger slotpark

Schloss Oldenburg westvleugel
En bent u hier toch : het Oldenburger slotpark is de vakantie moeite waard.
Terwijl in de voorafgaande jaren het aanleggen van een voornaam park verboden was omdat de verdedigingswerken van de stad intact moesten blijven, begon hertog Peter Friedrich Ludwig begin 19e eeuw met de aanleg van een prachtig park vlakbij de oude stad en de hertogelijke residentie. Het pittoreske karakter van het 16 hectare grote slotpark van Oldenburg, dat is aangelegd in de Engelse tuinstijl met natuurlijke beplanting en slingerende waterlopen en paden, is goed bewaard gebleven.

de Oldenburger Hörgarten of Luistertuin

Dan ‘hoort’ daar ook bij : de Oldenburger Hörgarten.
Deze tuin doet de zintuigen opleven – en in de buitengewone Hörgarten of luistertuin …….. hier wordt het gehoor in al zijn facetten beleefd, begrepen en op de proef gesteld. De Hörgarten ligt direct bij het Haus des Hörens. Zo kun je je in fluisterspiegels zelfs over een afstand van 40 meter nog prima verstaanbaar maken. Bij de vijver laten golven zien hoe “horen in stereo” werkt, en de middenoorpauken maakt aanschouwelijk hoe het trommelvlies begint te trillen. Leg je oor hier te luisteren. Krijgt je vakantie plotseling een studentikoos karakter. 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Duitsland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Noord Duitsland als start voor de vele over Duitsland

top pagina

 

Vakantie-trips.nl over Oldenburg voorbij Nieuweschans en zeer zeker voor de Kerstmarkt “Weihnachten”, vooral ook Boerenkool = Grünkohl met worst en Casselerrib zonder rib, daarom bijvoorbeeld …