Susteren Limburg Resort en Hommelheide

de Sint Amelberga Basiliek van Susteren ofwel het ABC van Susteren

Susteren in “Limburg op z’n smalst” maar breed qua vakantie mogelijkheden : inmiddels de gemeente Echt-Susteren in Limburg, dus Nederland heeft een bijzonder aspect : de smalste plek van Nederland èn Limburg is bij Susteren. Wat heb je hier voor je vakantie : pittoreske dorpjes, schitterende natuur, lekker eten, kunst en kerken. En België + Duitsland op loopafstand.

Zoals een groep ondernemers in 2013 had berekend : hier loop je in een uurtje van België naar Duitsland, maar doe dat vooral niet en blijf hier tijdens je vakantie genieten, en zo is het.

klik voor : de plattegrond van het smalste stuk Nederland in Limburg bij Susteren
dóór naar Amrath en Born

Aanbiedingen

Toch is er meer bijzonder in Susteren, zoals de befaamde cabaretier Wim Sonneveld als Frater Venantius al zong : “En als ik goed ben ingelicht, in Susteren de twee zuchtende zusteren. Maar ik neem aan, dat u mij dáár niet mee verwart. Verschoning dus.

Komen we verderop op terug.

Klooster de Koningsbosch of “De Boesj” bij Susteren

Klooster de Koningsbosch of “De Boesj” in het dorp de Koningsbosch bij Susteren is geen Klooster meer. Het monumentale pand staat er nog wel en ligt tussen Susteren en Duitsland.
Koningsbosch ?

klik hier voor : de Koningsbosch en Pepijn historie , weergave plaatwerk over de pagina heen en sluit af met de (X).

Bovenstaande historie speelt zich af tijdens de Frankische koningen, maar via vererving van de Hertogen van Gelre en Gulik (Gelderland pagina) komt het ‘bezit’ bij het huidige Koningshuis van Nederland. Zo gaat dat.
Maakt voor voornoemd klooster niet uit.

De Abdij van Susteren met bijbehorende Sint Amelberga Basiliek

Het Glooiend Limburgs Landschap
De Abdij van Susteren met bijbehorende Sint Amelberga Basiliek is volgens de bronnen eveneens een initiatief van Pepijn II. Pepijn II gaf de eerdergenoemde missionaris Willibrord aan om hier op het landgoed Suestra een Klooster/Abdij op te richten. Zo geschiedde en is dan gelijk maar de oudste Abdij van Nederland.
Wanneer u toch in deze contreien komt, bezoek dan gelijk even het iets noordelijker boven Susteren gelegen Asselt. Daar namelijk zouden de Vikingen een uitvalsbasis hebben gehad, en in het jaar 882 de Abdij van Susteren hebben verwoest. Moet een bijzonderheid zijn geweest  😉       .

In ieder geval in 891 werd het klooster geschonken aan het nu Duitse Prüm, met instemming van Koning Zwentibold van Lotharingen.

Het ABC van de Abdij van Susteren

Het ABC van de Abdij van Susteren wordt gevormd door de eerste abdis van het vrouwenklooster Amelberga van Susteren, die in de abdijkerk begraven werd en als heilige  vereerd;
en haar opvolgsters, de prinsessen
Benedicta
en
Cecilia.

Alletwee kinderen van Koning Zwentibold van Lotharingen, diezelfde Koning Zwentibold zou hier ook begraven zijn en op bepaalde plaatsen in Susteren en omgeving is dat nog zichtbaar aan herdenkingsnamen.


En ja, Benedicta en Cecilia, de twee zuchtende zusteren van Wim Sonneveld ? Tenslotte was tekstschrijver Michel van der Plas (auteur van vele liedjes van Wim Sonneveld)  uitstekend op de hoogte van vele katholieke thema’s.

Opmerkenswaardig is dat de eerste abdis van de 20 km hoger gelegen Abdij van Thorn ook Benedicta heette.

Susteren op de kaart – overlay over de pagina, tik op het kruis om te sluiten.

Wandelen in de Natuur rondom Susteren

Wandelen in de Natuur in het bos rondom Susteren kwam hierboven het Echterbosch aan de orde, waar veel te wandelen valt is bijvoorbeeld het IJzerenbos in Susteren via natuurmonumenten : t Limbrichterbos, ‘t Hout en ‘t IJzeren Bos. Ideaal in vakantietijd, Limburg-tijd.

We gaan het even hebben over Born en dus Hotel Amrâth

Limburg vanaf Grevenbicht in het westen aan de grens met België tot Nieuwstadt in het oosten aan de grens met Duitsland tellen we ca 9 km, » dus Limburg op z'n smalst, maar buitenlands mooi !!

Limburg op z’n smalst

 

Limburg vanaf Grevenbicht in het westen aan de grens met België tot Nieuwstadt in het oosten aan de grens met Duitsland tellen we ca 9 km, dus Limburg op z’n smalst.
Born in Limburg, en misschien hoorden de namen Horn , Thorn en Born wel bij elkaar, ooit, maar van Born wordt geschreven dat het van 1125 dateert, hoewel ook in de omstreken ( ook buitenlands) er meerdere gelijkluidende plaatsen zijn ontstaan met die naam Born, wellicht een oude naam voor een bepaalde gebiedsaanduiding zoals “De Wallende Born“, een koudwatergeiser in de Vulkaaneifel. Een bron dus: St. Maartensput in de Bronstraat onder de parochiekerk St. Martinus, werd als geneeskrachtige bron beschouwd. Werd. Is een beetje drooggevallen. Maar toch. Het begin van Wellness in Born

Deling tussen Keulen en Luik, bisschoppen aan zet

In de 12e eeuw wordt de heerlijkheid Born gedeeld door de bisschoppen van Keulen en Luik, naderhand komt het graafschap Loon aan bod gevolgd door het hertogdom Gelre. In 1400 komt Born in het gebied van de hertog van Gulik ( dus eigenlijk een beetje Duits : Jülich ) terecht » wellicht een flashback voor 2001 ?? « want toen werd Sittard tezamen met Born en Susteren al voor 70.000 goudgulden verkocht aan deze hertog ….. en missen we enige connectie met de Graaf van Horn of Hoorn.

Limburg Nederlands ?

Overigens heeft het tot de 19e eeuw geduurd eer Limburg echt Nederlands werd, hoewel, de Nederlanders voelen zich er altijd in het buitenland en dat is zeer welkom, anderzijds hebben de Limburgers iets minder met “dat Holland”. Zoals ook Noordbrabant eigenlijk ooit één was met het Belgische Brabant, mogelijk reden dat ze beneden de grote rivieren altijd “beter of intenser” carnaval vieren.

De oude gemeente Born is opgegaan middels gemeentelijke herindeling in 2001 met de gemeenten Sittard en Geleen tot de nieuwe gemeente Sittard-Geleen.

Sittard-Geleen sightseeing

Vakantie bezoek in Sittard – Geleen

Sittard video anno 10 feb. 2016 met een duur van 4:05 minuten van Visit Zuid-Limburg.

Kasteel Huis Born in de plaats Born

achterdeel door brand verwoest, nu deels dierenpark, speelpark, de Voorburcht of vroeger Havezathe / boerderij is gemeentehuis van Born geworden, totdat de gemeente onderging in gemeente Sittard-Geleen en nu gemeente-archief is geworden, middenfoto toont het verband tussen beide
Bij het centrum van Born staan de overblijfselen van een oude waterburcht.

Dit kasteel dateert van 1666, op de fundamenten van een eerder kasteel wat van 1154 zou zijn. In 1956 koopt de gemeente Born het gehele complex inclusief kasteelhoeve en rentmeesterswoning. De kasteelhoeve wordt in gebruik genomen als gemeentehuis tot aan de gemeentelijke herindeling, in 1969 wordt het dierenpark toegevoegd aan de kasteelruine, in 1985 voortgezet door exploitant Stichting Kasteelpark Born.

Natuur en gezondheid van Born in Limburg, zeg maar : de wellness van Born.

Born kennen we vooral van de autofabriek NedCar, maar Born is ook bos : aan de oostzijde ligt het Limbrichterbos (91 hectare), het vroegere “Graetbos“. Aan de zuidzijde de Graetheide. Ook voorzien van de Bosgraafbeek en de Limbrichterbeek.

Klik hier voor : Amrâth-Born-Wellness , weergave plaatwerk over de pagina heen, sluit af met de (X).

Amrâth Hotel Born – Sittard Thermen

Amrâth Hotel Born – Sittard Thermen ligt aan de entree van zuidelijk Limburg, in een fraai en historisch landschap rondom de nieuwe dubbelstad Sittard / Geleen.
Het Bourgondische karakter van de omgeving en zijn bewoners komt goed tot uitdrukking in dit comfortabele hotel.

Hotel Suggestie Amrâth Hotel Born-Sittard

 

 

Hotel Amrâth - Born-Sittard

 

Wellness Hotel & Thermen Amrâth Born-Sittard

 

Het Amrâth hotel biedt uitzicht op het Limbrichter Bos, nabijhet plaatsje Limbricht Bij Born en Sittard.

 

Zie voor méér info onderstaand overzicht hotel vergelijkers

 

Binnen deze gemeente ligt Limbricht wat eigenlijk staat voor ‘Lommerijk’, en deel uit maakte van de Rijksvrije Heerlijkheid Limbricht. Zo tegen de Graetheide aan. En mèt Kasteel Limbricht wat dateert van de 10e eeuw. Goede grond, lommerrijk, mooie historie, prachtig fundament voor Wellness, toch ? Met recht het mooie leven van Limburg.

Vakantie aanbiedingen bij of rondom Susteren Zuid Limburg

En zeker ook rondom het vakantiepark bij Susteren het inmiddels voormalige Vakantie Landgoed de Hommelheide en eventueel voorbij het Julianakanaal.

Voorheen was dit terrein in de gemeente Echt-Susteren een vakantiepark van de organisatie RCN. En nog steeds – maar dat geldt ook voor veel andere vakantiebedrijven – zijn veel vakantiehuizen eigendom van particulieren en is de organisatie voor een groot deel slechts een bemiddelaar.

Tegenwoordig heet Hommelheide : EuroParcs Resort Limburg en is te vinden in onderstaand overzicht bij de vakantiepark vergelijkers.

EuroParcs Resort Limburg in lengte 2:36 minuten

Vakantiepark Susteren

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

zie omtrent Sint Bavo ook :
Vakantie pagina Noordholland met Haarlem en de Bavo

vakantie-tip

In 12:12 minuten Sittard – Geleen én omgeving in beeld gebracht.
De voormalige vestingstad Sittard in beeld gebracht alsmede de prachtige omgeving van Geleen, Munstergeleen, Limbricht, Born, Holtum, Grevenbicht, Obbicht en Nieuwstadt met hun historische bezienswaardigheden en vele kastelen.
Méér video over Sittard en Geleen plus omgeving ? deze dus.

en terug naar de hoofdpagina over Limburg gaat met deze weblink.

top pagina

vakantie-trips.nl over Susteren en Resort Hommelheide plus Born en Amrath.