Leersum herbergt Landgoed Ginkelduin met vakantie park in de gemeente Utrechtse Heuvelrug z.o. Utrecht als stad en provincie

 

Die Utrechtse Heuvelrug is tevens de naam van het nabij gelegen Natuurgebied / Nationaal Park. En dan weet u gelijk dat het gebied een beetje vergelijkbaar is met De Veluwe, bos en duin zeg maar. Zéker geen drassig moeras. Waar grote delen van Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Friesland, aan de zee zijn onttrokken, ligt hier zand en steenachtige ‘vloerbedekking’. Oud dus. Gezonde bossen en bosluchten. Ideaal vakantiegebied.Aanbiedingen

Fundament van heuvels, zand en dalen voor de adel

Vele tienduizenden jaren geleden waren er wèl ijslagen, die schots en scheef dalen en juist verhogingen of heuvels veroorzaakten. Dus zien we hier bergen, nou ja, bergjes als de Zuilensteinse Berg (52 m) en de Darthuizerberg (48 m). Heb je de weg er naar toe, het dal  heet dan de Darthuizerpoort. Geen ANWB paal voor nodig. En vakantie dorp Leersum is ook te vinden.

Leersum en omgeving in de provincie Utrecht

De Adel woont rond Leersum

Waar het goed wonen is, zien we als vanzelf ook de adel, de VIP-laag van de bevolking. Zo tussen Amerongen en Leersum ligt bijvoorbeeld het Huis Zuylenstein, dat begin 17e eeuw in handen was van Godard van Reede. Maar ….. al in 1630 aangekocht door stadhouder Frederik Hendrik, zoon van Willem de Zwijger en befaamd veldheer. Van het oorspronkelijke kasteel is vooral nog de ‘oranjerie’ voorradig. Het overige is in 1945 per vergissing door de geallieerden vernield. Wat er nu staat dateert van 1980. Niks mis mee, alleen niet zo oud.

King William of King Billy in Leersum

Staat in Leersum een fraai oud pandje : de herberg “King William of beter : King Billy uit de 17e eeuw, onze stadhouder Willem III en de Engelse Koning.
Het verhaal gaat dat deze Koning hier gelogeerd zou hebben in 1697 , toen hij zijn vriend niet thuis trof op huis Zuylenstein. Regelde z’n eigen vakantie 😉    .

Bezienswaardigheden in en rond vakantie bestemming Leersum

 

 • Aan de weg naar Amerongen, valt dan de Michaëlskerk wellicht op, die daar al staat te staan vanaf ongeveer het jaar 1300. Mogelijk iets kleiner en gewijd aan de aartsengel met die naam.
 • Niet te missen is het Kasteel Broekhuisen dat ook al een huis van belang is sedert 1650, helaas beschadigd door een brand in 1906 maar goeddeels hersteld.
  Aan de gevel prijkt het wapen van de familie van Broeckhuysen, al in 1294 met bezittingen in deze contreien. Heel Holland bakt ( Omroep Max ) op Kasteel Broekhuizen cq op het omliggende terrein. Tot en met vorig jaar dan.
  Heel Holland bakt ( Omroep Max ) op Kasteel Broekhuizen cq in een tent op het omliggende terrein.In augustus 2016 wordt Kasteel Broekhuizen geopend als exclusief Hotel – Restaurant, uitrmate geschikt voor huwelijksfeesten.
 • Hoog geplaatst of hoog opgeklommen, als koopman ( Cornelis Jan van Nellesteyn, eigenaar geweest van Kasteel Broekhuizen , zie hierboven ) kun je ook veel bereiken uit het Amsterdamse. Aan die familie herinnert de Graftombe als monument boven op de Donderberg van 36 m hoog, en aan de voet daarvan de grafkelder. Zeker en vast op de hoogte van de bijzondere betekenis van het getal 12, want in 1917 werd het twaalfde en laatste familielid bijgezet. Hierna werd de ingang van de tombe dichtgemetseld.De graftombe is 14 meter hoog en is opengesteld op zondag tussen 12.00 en 16.00 uur.
 • De oranjerie van kasteel Broekhuizen is van de 18e eeuw, gebouwd in opdracht van Cornelis Jan van Nellesteyn. Deze oranjerie werd gevuld met niet winterharde planten maar ook op de bovenetage met een biljart.
 • Jaarlijks wordt op de derde zaterdag en zondag van augustus een groot Bloemencorso gehouden in Leersum.
 • Kasteel van Sandenburg Langbroekerdijk A24 Langbroek
  Het landgoed Sandenburg in het nabij gelegen Langbroek kent ook een oranjerie gedateerd op 1864 als onderdeel van de landschapstuin.
  Een deel van het Landgoed ( sedert 1792 in de familie ) is verkocht aan het Utrechts Landschap door huidige eigenaar baron Van Lynden van Sandenburg.

 

Landgoed Ginkelduin en vakantiepark

vakantie bestemming : Leersum Landgoed Ginkelduin en vakantiepark biedt een 4 persoons Fins Vrijstaande bungalow. Opp. 55m2.

 • Vakantie woning met woon-/eetkamer met zit-/eethoek, televisie, radio en CV.
 • Open keuken met gasstel, koelkast en koffiezetappraat. Er is geen waterkoker aanwezig.
 • Badkamer met douche en toilet.
 • Twee slaapkamers met elk twee 1-persoonsbedden, één slaapkamer beschikt over een wastafel.
 • Overdekt terras met tuinmeubilair.

één van de vakantiewoning types op Landgoed Ginkelduin
één van de vakantie woning types op Landgoed Ginkelduin Utrecht.

Ligging van Park Landgoed Ginkelduin bij Leersum in Utrecht

Molecaten vakantie Park Landgoed Ginkelduin is een gezellig vakantie park gelegen in het plaatsje Leersum, midden in het heuvelachtige en waterrijke Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug in Utrecht.

Park Landgoed Ginkelduin Leersum

 

Landgoed Ginkelduin

is een sfeervol autoluw vakantie park in een schitterend natuurgebied van bijna 95 hectare bos, heide en zandverstuivingen op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Faciliteiten van Landgoed Ginkelduin, de groene zone tussen rivier de Lek en snelweg Utrecht – Arnhem

Toe aan ontspanning? Kom dan even helemaal bij in het Turks stoombad. De kinderen leven zich uit in het zwembad, op de sportvelden, in de nieuwe indoorspeeltuin Rinkel de Ginkel ( Ginkel of Ginckel verwijst naar het buurtschap noordoostelijk van Leersum ) of in de nieuwe kasteelachtige speeltuin Ridder Roelof! Tijdens de schoolvakanties worden er diverse activiteiten georganiseerd voor de kids zoals spelen, dansen en schminken.

Nieuw bij Park Landgoed Ginkelduin is Outdoorpark Ginkelduin met onder andere een klimbos, paintball en Disc Golf. Nog méér vakantie nodig?

Eten en drinken bij Park Landgoed Ginkelduin op de Utrechtse Heuvelrug bij Leersum.

Op  Park Landgoed Ginkelduin op de Utrechtse Heuvelrug kunt u in het restaurant terecht voor een lekker ontbijt, lunch of diner. In de Ginkeltuin bij Leersum kunt u gebruik maken van een kopje koffie met lekkere taart, een overheerlijke lunch of echte Hollandse pannenkoek en geniet u van een relaxte buitensfeer als in een bos, terwijl u toch binnen zit en uitzicht heeft op het zwembad.

Zelf aan de slag in uw bungalow kan natuurlijk ook.

Omgeving van Landgoed Ginkelduin.

De mooie omgeving van Landgoed Ginkelduin biedt alles voor een heerlijk weekendje weg of een langere vakantie. In het natuurgebied met uitgestrekte bossen, heide en zandverstuivingen kunt u eindeloos wandelen of fietsen. Mooie plaatsen als Zeist (20 km), Amerongen ( 3km) en Doorn (7 km) liggen binnen handbereik, evenals winkelstad Amersfoort (20 km), Utrecht (29 km).

Van Leersum naar Amerongen

 

video beelden van Kasteel Amerongen
A day in the life of the Castle, 21 june 1680 by Peter Greenaway & Saskia Boddeke

Graaf Bentinck en Keizer Wilhelm in Doorn

Oud en Nieuw, oud Kasteel ingepast in nieuwe Multi Media, dit kasteel van de familie van Graaf Bentinck in Amerongen. Het Kasteel óók, waar Keizer Wilhelm II niet geheel vrijwillig heeft gelogeerd gedurende de periode van afloop WO I in 1918 tot 1920. Voor hij het Keizerschap notarieel aflegde, en tot zijn overlijden heeft gewoond op Huis Doorn in Doorn, Utrecht.
Graaf Bentinck was evenals Keizer Wilhelm II lid van de Duitse Orde. Zal zich verplicht hebben gevoeld als Ridders van die Orde om elkaar te helpen.

Voor wie méér over Keizer Wilhelm II en Kasteel Amerongen wil weten, Maarten van Rossum heeft een 15 min. durende toelichting, te bereiken met youtu.be/X7ZMttJhXY0.

klik hier voor de website van Kasteel Amerongen

Van Leersum naar Doorn
Huis Doorn museum website

van Leersum naar Zeist

 

video beelden van Kasteel Slot Zeist

 

Al in het jaar 1165 wordt melding gemaakt van een terrein, eigendom van Godefridus van Seyst. In 1536 heeft men het al over ‘huys te Seyst’ een vrij goed. Heeft tot 1677 geduurd toen Willem Adriaan van Nassau, heer van Odijk, Kortgene, Zeist en Driebergen en kleinzoon van Maurits van Oranje, deze landerijen kocht. En er het huidige slot liet bouwen als zogenaamde Buitenplaats met de zichtas, de latere Slotlaan gericht op Amersfoort. Als Slot Zeist dus.
In 1746 werd Slot Zeist aangekocht door de hernhutters als hoofdkwartier. Maar in 1924 werd het slot door de gemeente Zeist gekocht.

Klik hier voor de website van Slot Zeist voor evt bezoek en info

van Leersum naar Amersfoort

video beelden van Amersfoort

Een stadswandeling door oud Amersfoort. Beginnend bij de Koppelpoort en via het Spui door de Krommestraat naar de binnenstad. Hier zien we de markt op het Hof en de Kamperbinnenpoort. Via de Lange straat lopen we via de unieke Muurhuizen terug richting de Kamperpoort. Zo wandelen is in feite vakantie werken. Genieten dus.

van Leersum naar de Stad Utrecht

video beelden van de Stad Utrecht vanaf Leersum makkelijk te bereiken.

Vakantie suggesties voor de Utrechtse Heuvelrug inkl. Vakantiepark Ginkelduin


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland  vakantie bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Nederland / Utrecht detailpagina’s.

En natuurlijk de tips en trips pagina voor de provincie Utrecht.

 

top pagina

vakantie-trips.nl over : Leersum Landgoed Ginkelduin op de Utrechtse Heuvelrug met vakantie highlights zoals Slot Zeist, Slot Amerongen, Huis Doorn, winkelstad Amersfoort en winkelstad Utrecht. Oh ja, een heuvelrug vol met bos, heide en zand stuiven op je af.