Frankfurt, knooppunt en geld als water, via de weg en via de lucht en via het water, je kunt er niet omheen
Frankfurt in Midden Duitsland : vliegveld, wegenknooppunt, geen vakantiedoel ? Wereldstad, Rijn, Mainz, Odenwald, Wetterau, meer vakantie dan je aan kunt ! Maak het centrum van Duitsland = Frankfurt mee en rust uit in de Wetterau.

Lees onze pagina over het Odenwald voor een mooie omgeving op 100 km afstand zuid van Frankfurt. En prijsmatig interessant, qua hotel en qua vakantiehuizen.

Maar éérst méér over Frankfurt en omgeving …

Pagina navigatieAanbiedingen

Winkelen in Frankfurt am Main

Winkelen in Frankfurt am Main is groot, groter, grootst zoals ook in andere grotere steden. Wat denkt u van 170 winkels bijeen ? Is Frankfurt wel toevertrouwd en we hebben het dan over het Skyline Plaza :
met het Skyline Plaza scoort Frankfurt am Rhein hoog met winkelgemak
Verzameld op 38.000 m2.

Mocht dit ontoereikend zijn, hebben ze in Frankfurt am Rhein nog een 2e : Multi Marken Center My Zeil, 8 verdiepingen met internationale en lokale merken, Zeil 106, Frankfurt am Main .
met het MyZeil - NEXT LEVEL SHOPPING aan de Zeil 106, Frankfurt am Main is het nòg beter winkelen

Mocht ook dit aan de korte kant zijn, we hebben nog een grote:
Hessen-Center, dem Einkaufserlebnis in Frankfurts Osten : Borsigallee 26

Tja, kunnen we moeilijk vergeten :
Karstadt , Zeil 90, 60313 Frankfurt am Main

Dan voor de wat meer exclusieve merken eventueel de Goethe strasse, en de opkomende talenten in de Brückenstrasse.

Main Tower of Toren aan de rivier de Main

Uitzicht vanaf Main Tower, op zich klinkt dat al moeilijk. Klinkt Engels als meest bepalende toren, terwijl het hier gaat over de rivier de Main aan de voet van….. zou je dus moeten spreken van : “frankfurt am main türme” en dat doen ze in Duitsland dan ook. In dit geval is de Main Tower dan een begrip geworden, en in Nederland hebben we daar ook ‘last’ van.
Net niet meer de hoogste van Frankfurt, maar wel een toren die tegen betaling toegankelijk is met een panoramaterras op het dak !!

Rivier de Main waaraan Frankfurt groot is geworden

Skyline van Frankfurt am Rhein
De rivier de Main die Frankfurt steunt in het groot worden, komt uit Noord Beieren in twee delen : de Witte Main die in de omgeving van het Fichtelgebergte ontspringt en de Rode Main die in de omgeving van de Fränkische Alb ontspringt, gezamenlijk gaat het dan na Kulmbach verder in de wereld.
En zoals vaker ontwikkelt Frankfurt zich aan de “voorde/doorgang” met nederzettingen op eilandjes en aan de oevers. Beide oevers die in de huidige situatie door middel van 19 bruggen Frankfurt verenigen.

Het Römer van Frankfurt

Het Römer in Frankfurt beschreven door de gemeente Frankfurt. En dan praten we over het middeleeuwse stadhuis van de stad Frankfurt. Er staan een drietal op elkaar lijkende panden waarvan de middelste het eigenlijke Haus zum Römer is, gesitueerd op de Römerberg.
Vlak bij het plein staan natuurlijk nog meer oude en historische gebouwen zoals de Dom van Frankfurt en de Sint-Paulskerk.

de ZEIL als winkelstraat in Frankfurt

de ZEIL als winkelstraat in Frankfurt is nagenoeg de belangrijkste winkelstraat, ook qua omzet, hoewel dat met de nieuwe gebouwen met grote parkeerplaatsen afgewacht moet worden of de Zeil die concurrentie kan weerstaan. Een groot deel van de Zeil loopt parallel aan de 12e eeuwse stadsmuur. Gedocumenteerd verschijnen rond 1610 de eerste horeca bedrijven in de stad, toevalligerwijs nauw verbonden met de familie Von Goethe ( der Weidenhof aan het westelijke startpunt van de Zeil ).

Winkels in de Zeil

Ook hier ontstaat modernisering van het winkelbedrijf, men neme :

 • de winkel Kaufhalle Konstablerwache van 1963 maar inmiddels al vele malen gemoderniseerd,
 • Bienenkorbhaus winkel
 • P & C Peek & Cloppenburg winkel of Weltstadthaus
 • winkel Nobel-Haus
 • ‘zeer grote winkel’ MyZeil und Palais Quartier en de afzonderlijke Zeilgalerie
 • de winkel van het Kaufhof
 • Zara winkelbedrijf
 • C & A van C & A Brenninkmeijer winkels
 • H & M Hennes en Mauritz winkels
 • en ja : David en Goliath staat er inmiddels in brons gegoten , ook bij

Inmiddels is deze met recht winkelstraat Zeil autovrij, nog steeds een zondag – winkelvrije situatie, door de week winkels die tot 21:00 uur open mògen zijn, niet moeten en dus kunnen ze ook eerder gesloten zijn.

Musea in Frankfurt

Musea in Frankfurt zijn er meer dan dertig, de meest in het oog springend zijn :

 • Goethe-Museum
 • Historisch Museum Frankfurt
 • Karikaturenmuseum
 • Museum voor Moderne Kunst
 • Naturmuseum Senckenberg

Alte Oper en de Opera Frankfurt

Het opvallende concertgebouw Alte Oper (Oude Opera) uit 1880 is in feite niet veel meer dan een herinnering. Dient bijv. voor de website en als decor aan de Opernplatz. Voor de uitvoeringen van opera’s is er het Opern- und Schauspielhaus Frankfurt.

Eisener Steg Voetgangersbrug in Frankfurt

De voetgangersbrug Eisener Steg in Frankfurt is een in 1868, en 170 meter lange stalen, brug die de Römerberg en het stadsdeel Sachsenhausen met elkaar verbindt bij de MainKai. De kunst van deze Eisener Steg brug kunt u op deze website bekijken.

IAA Messe in Frankfurt

Elke twee jaar wordt de IAA in de Frankfurter Messe de Internationale Automobilausstellung gehouden. Deze IAA in Frankfurt is de grootste autobeurs ter wereld en wordt georganiseerd in de maand september van de oneven jaren. Gegeven de kosten voor de fabrikanten kun je een beetje aanvoelen aan de expositie hoe goed het met de economie gaat.

Hoe is Frankfurt am Main aan de naam gekomen

Wij noemen het Frankfort, maar is geen fort. Is een voorde, zo kennen we dat zelf ook met Zandvoort en Papenvoort, en dus heet het correct Frankfurt met – vroeger dan – een voorde door de Main.
De stad Frankfurt am Main is gelegen op de rechteroever van de Main en telt qua agglomeratie bijna 2 miljoen inwoners.
De stad is het voornaamste financiële centrum van Duitsland: de Bundesbank en de Duitse beurs zijn er gevestigd, maar ook de Europese Centrale Bank (ECB).
Ook Frankfurt Airport is een betekenisvol knooppunt. Daarnaast is de stad bekend als beurzenstad, een beetje zakelijke presentatie wordt hier gedaan.
Kenmerkend voor het moderne Frankfurt zijn de hoge wolkenkrabbers zodat de stad ook wel het “Mainhattan” wordt genoemd.

In de rivier de Main, lag een eilandje, de Dominsel, dat al sinds neolithische tijd was bewoond, de Kelten kwamen , de Romeinen en de Alemannen, het koningshof van de frankische Merovingen. Daarmee komen we uit op de naam Franconofurd, waarmee de huidige naam Frankfurt ook nog eens te begrijpen is. Franconofurd wordt in 794 in een oorkonde van keizer Karel de Grote voor het eerst genoemd.

Abbelwei of Appelwijn uit Hessen / Odenwald, dat wordt proeven in uw vakantie


Klik hier voor : de kaart Plattegrond van Hessen en daarbinnen de Wetterau


Wetterau

Boven Frankfurt iets westelijk tref je het natuurpark HochTaunus aan, iets naar het oosten de regio van de Wetterau, tussen Taunus en Vogelsberg, een vruchtbare streek. Dit zuidelijke gedeelte van de Hessische laagvlakte herbergt de staatskuuroorden Bad Nauheim (met fraaie Jugendstil-gebouwen ) en Bad Salzhausen en de kuurstad Bad Vilbel. Het symbool van de Wetterau en de Wetterau Regio is de burcht Münzenberg, die naast de Wartburg tot de belangrijkste complexen in de hoge middeleeuwen in Duitsland behoort, eigendom van Kuno von Münzenberg, een volgeling van Barbarossa. Van dit tussen 1170 en 1180 gebouwde complex staat vandaag de dag alleen de ruïne nog overeind.

de Vogelsberg in de Wetterau

Tussen de steden Gießen en Fulda ligt de uitgedoofde vulkaan met de naam : “de Vogelsberg” en daarmee ook het naamgever van het natuurpark Hohe Vogelsberg. Vruchtbare en bosrijke omgeving. De daar aan grenzende Wetterau heeft een afwisselend landschap met ter ener zijde de uitlopers van het Taunusgebergte en ter andere zijde de vlakke vallei van de Wetter en daarmee dus ook de naamgever van de Wetterau.
Meer heuvels dan bergen, want de bergtoppen komen niet boven de 700 meter en toch ook daartussen enig hoogveengebied met rivieren als de Nidda, Schlitz en Fulda. Dus eigenlijk een perfect wandelgebied.

Overigens : Münzen = munten, zo heb je in het Nederlandse Drenthe de Kwartjesberg, nog geldzoekers 🙂 ?

Enkele belangwekkende steden in deze contreien van Frankfurt

 • Bad Homburg vor der Höhe ligt in Hessen
 • Büdingen ligt in Hessen èn in de Wetterau.
  Moe’j hier naar toe ? Jaaaaaaaaaaaaaah. Is leuk. Tenminste wanneer je houdt van het winkeltje van tante Emma, van de heksen van de Wilde Stein, van het Modelbouwmuseum, Schlossmuseum Büdingen uit de 12e eeuw, een zogenaamde waterburcht.De vestingstad Büdingen heeft prachtige muurhuizen, oude stadsmuren en stadspoorten en de Bonifatiusroute , een 172 km lange wandelroute van Mainz naar Fulda.
 • Frankfurt am Main ligt in Hessen, Duitsland en is de grootste stad in Hessen met bijna 700.000 inwoners
 • Friedberg ligt in Hessen, Duitsland èn in de Wetterau
  Friedberg in de Wetterau heeft iets met de Duitse Koning Frederik I Barbarossa (= Roodbaard) en tijdgenoot Richard Leeuwenhart van Engeland.
  Waar Friedberg ook iets mee heeft was de in 1958 hier gelegerde Elvis Presley.
  Ook typisch geschikt voor een vakantie – activiteit is de Friedberger Kaiserstrasse van 700 meter lengte met meer dan 130 gebouwen en winkels, grotendeels historische vakwerkhuizen uit de 15e tot en met de 18e eeuw.
 • Fulda ligt in Hessen, Duitsland
  Voor wie in de oude Bonifatius is geïnteresseerd in relatie tot onder meer Fulda, hebben we hier iets over geschreven.
 • Laubach ligt in Hessen, Duitsland èn in de Wetterau, zo tussen Münzenberg en de Vogelsberg, kies op die website van Laubach beslist even voor Laubach Virtuell , een uitgebreide 360° panorama van bijna de hele plaats met mooie vakwerkhuizen, gewoon een al oudere Duitse plaats dat Laubach, soms ruim, soms bij elkaar op de lip, en jawel : met Schloss Laubach. Wees hier te gast bij Karl Georg Graf zu Solms-Laubach und das gesamte Team von Schloss Laubach of doe een verblijf in hotel “de Bonte Hond” 😉
  Ook een idee is een bezoek aan attractiepark “het Groene Meer” ook leuk, zeker voor kinderen op bezoek bij ‘Kalli’. Al is momenteel ( juli 2015 ) de website verdwenen.
 • Limburg an der Lahn
 • Marburg
 • Offenbach am Main
 • Rüsselsheim
 • Wetzlar
 • Wiesbaden

Zie ook onze pagina over de Oranjeroute.

Darmstadt

Darmstadt in de deelstaat Hessen, is ontstaan aan het einde van de 11e eeuw, toen nog als Darmundestat. In 1330 kreeg het stadsrechten van keizer Lodewijk van Beieren maar eerst tijdens de 19e eeuw groeide het aantal inwoners uit van 10 duizend naar ca 72.000 en omvat dezer dagen ruim 140.000 inwoners.

In Darmstadt is het Space Operations Center (ESOC) van de Europese Ruimtevaartorganisatie gevestigd, daarnaast veel grote chemie- en farmacieconcerns, zoals Merck en Röhm.
Het element Darmstadtium werd naar de stad vernoemd omdat het hier voor het eerst is geproduceerd.

Mainz

Mainz is de hoofdstad en grootste stad van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz), ligt op de linkeroever van de Rijn tegenover de monding van de Main en herbergt een bezienswaardige binnenstad, met als belangrijkste monument de Mainzer dom.

De stad Mainz heeft haar economie sterk ontwikkeld, staat bekend als mediastad door de vestiging van ZDF, SWR en 3Sat. Na de Kelten stichtten de Romeinen hun Moguntiacum, in de achtste eeuw werd het een bisdom, waar de bisschop ook wereldlijke macht had, als een van de zeven keurvorsten in het Heilige Roomse Rijk. De bisschop van Mainz voerde de eretitel van Primas Germaniae.
Eenvoud siert, maar vergeet ook niet dat de vroegere bisschoppen eigenlijk eerst en vooral wereldlijk heerser waren en voor hun geestelijke taak een “wij-bischop” of hulp-bisschop in dienst hadden.

Na de oorlog moest Mainz bij de bestuurlijke herindeling van Duitsland de wijken aan de overzijde van de Rijn afstaan aan Wiesbaden, dat sindsdien groter is. De treinstations in die wijken dragen echter nog steeds de naam van de stad.

Mainz aan de Main met de Dom van Sint Maarten

de Dom van Mainz
Al sedert de 8e eeuw een bisdom, waar de bisschop één van de zeven keurvorsten was , maar vergeet ook niet Johannes Gutenberg van de boekdrukkunst al moest deze het vast nog stellen zonder de Heidelberg drukpers.
Bezienswaardig is natuurlijk de Sankt Stephanskirche en de dom van Mainz : Dom St. Martin, precies, gewijd aan Sint Maarten en over Sint Maarten gaat deze pagina van ons.

lees meer over het Vorstendom Nassau Oranje Fulda

Voor en na het koningsschap van Willem I woonde hij in Berlijn (!), in het Nederlands Paleis daar, zie onze pagina over Berlijn

Fulda de stad van Bonifatius, weet u nog, van Dokkum

Fulda, ten noordoosten van Frankfurt, in religieus opzicht een belangrijke stad. Omdat Bonifatius zich in die omgeving op z’n gemak voelde, en er ook een Benedictijner Klooster wilde laten bouwen, en dat gebeurde rond 744..
Een Bonifatius die de leeftijd van 82 had bereikt, geen AOW, geen rollator immers we praten over het jaar 754, maar wel even een reis naar Dokkum maken en de rest is geschiedenis. Het verhaal over Bonifatius staat bijvoorbeeld op deze pagina.

Het heeft er in ieder geval toe geleid, dat Fulda een grote groei heeft doorgemaakt, vanwege het feit dat Bonifatius in Fulda is bijgezet, immers, een enorme trekker als plaats van herdenking. Zelfs voor onze tijd gesproken , zou hij een geweldige CV hebben gehad.
Dom Sint Salvator in Fulda, deel van het klooster wat Bonifatius gewild heeft
Bezienswaardig is ook de Michaelskerk die van 818/822 dateert. En dat in een omgeving die het bezichtigen waard is, ook Bonifatius hield van die contreien. Toen al.
En bijgezet in de Dom Sint Salvator Kathedraal, deel van het klooster. En waar het klooster bij de bouw werd gewijd aan de hoogste Salvator, werd het na overlijden van Bonifatius aan deze gewijd (..) In het jaar 761 werd het : “monasterium sancti Bonifatii”.

Waar Frankfurt naar Fulda 106 km vergt en 5 kwartier rijden, kwartiertje korter en 89 km ver is dan :

Heidelberg van drukker en de Catechismus

Lees verder over Heidelberg op deze pagina

Wiesbaden het Crimi centrum van Duitsland

Wiesbaden herbergt het Bundeskriminalambt, oftewel de duitse federale recherche. Maar heeft ook weer een band met het huis van Oranje-Nassau : Wiesbaden was onderdeel van het Hertogdom Nassau. Er staat ook een standbeeld van Willem van Oranje.

Aanbiedingenterug naar de hoofdpagina over zuid Duitsland


top pagina