Zie ook onze pagina over de Oranjeroute.

Darmstadt

Darmstadt in de deelstaat Hessen, is ontstaan aan het einde van de 11e eeuw, toen nog als Darmundestat. In 1330 kreeg het stadsrechten van keizer Lodewijk van Beieren maar eerst tijdens de 19e eeuw groeide het aantal inwoners uit van 10 duizend naar ca 72.000 en omvat dezer dagen ruim 140.000 inwoners.

In Darmstadt is het Space Operations Center (ESOC) van de Europese Ruimtevaartorganisatie gevestigd, daarnaast veel grote chemie- en farmacieconcerns, zoals Merck en Röhm.
Het element Darmstadtium werd naar de stad vernoemd omdat het hier voor het eerst is geproduceerd.

Mainz

Mainz is de hoofdstad en grootste stad van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz), ligt op de linkeroever van de Rijn tegenover de monding van de Main en herbergt een bezienswaardige binnenstad, met als belangrijkste monument de Mainzer dom.

Mainz in 4k hoofdstad van Rijnland-Palts

De stad Mainz heeft haar economie sterk ontwikkeld, staat bekend als mediastad door de vestiging van ZDF, SWR en 3Sat. Na de Kelten stichtten de Romeinen hun Moguntiacum, in de achtste eeuw werd het een bisdom, waar de bisschop ook wereldlijke macht had, als een van de zeven keurvorsten in het Heilige Roomse Rijk. De bisschop van Mainz voerde de eretitel van Primas Germaniae.

Eenvoud siert, maar vergeet ook niet dat de vroegere bisschoppen eigenlijk eerst en vooral wereldlijk heerser waren en voor hun geestelijke taak een “wij-bischop” of hulp-bisschop in dienst hadden.

Na de oorlog moest Mainz bij de bestuurlijke herindeling van Duitsland de wijken aan de overzijde van de Rijn afstaan aan Wiesbaden, dat sindsdien groter is. De treinstations in die wijken dragen echter nog steeds de naam van de stad.
Zie ook onze pagina over de Rheinterrassenweg bij Mainz.

Mainz aan de Main met de Dom van Sint Maarten

de Dom van Mainz
Al sedert de 8e eeuw een bisdom, waar de bisschop één van de zeven keurvorsten was , maar vergeet ook niet Johannes Gutenberg van de boekdrukkunst al moest deze het vast nog stellen zonder de Heidelberg drukpers.
Bezienswaardig is natuurlijk de Sankt Stephanskirche en de dom van Mainz : Dom St. Martin, precies, gewijd aan Sint Maarten en over Sint Maarten gaat deze pagina van ons.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Op de volgende pagina gaan we verder over Fulda en Wiesbaden.

top pagina

Fulda de stad van Bonifatius, weet u nog, van Dokkum, en Wiesbaden

Fulda, ten noordoosten van Frankfurt, in religieus opzicht een belangrijke stad. Omdat Bonifatius zich in die omgeving op z’n gemak voelde, en er ook een Benedictijner Klooster wilde laten bouwen, en dat gebeurde rond 744..
Een Bonifatius die de leeftijd van 82 had bereikt,

geen AOW,
geen rollator

immers we praten over het jaar 754, maar wel even een reis naar Dokkum maken en de rest is geschiedenis.
Méér precies bij Murmerwoude (= Moarrewâld cq moordenaarswoud) , een streek die volgens TNO ruim onder water stond en dan minimaal 500 km terug naar Fulda om dáár begraven te worden.
Het verhaal over Bonifatius staat bijvoorbeeld op deze pagina.

Het heeft er in ieder geval toe geleid, dat Fulda een grote groei heeft doorgemaakt, vanwege het feit dat Bonifatius in Fulda is bijgezet, immers, een enorme trekker als plaats van herdenking. Zelfs voor onze tijd gesproken , zou hij een geweldige CV hebben gehad.
Dom Sint Salvator in Fulda, deel van het klooster wat Bonifatius gewild heeft
Bezienswaardig is ook de Michaelskerk die van 818/822 dateert. En dat in een omgeving die het bezichtigen waard is, ook Bonifatius hield van die contreien. Toen al.
En bijgezet in de Dom Sint Salvator Kathedraal, deel van het klooster. En waar het klooster bij de bouw werd gewijd aan de hoogste Salvator, werd het na overlijden van Bonifatius aan deze gewijd (..) In het jaar 761 werd het : “monasterium sancti Bonifatii“.

Waar Frankfurt naar Fulda 106 km vergt en 5 kwartier rijden, kwartiertje korter en 89 km ver is dan :

Heidelberg van drukker en de Catechismus

Lees verder over Heidelberg op deze pagina

Wiesbaden het Crimi centrum van Duitsland

Wiesbaden herbergt het Bundeskriminalambt, oftewel de Duitse federale recherche. Maar heeft ook weer een band met het huis van Oranje-Nassau : Wiesbaden was onderdeel van het Hertogdom Nassau. Er staat ook een standbeeld van Willem van Oranje.

Aanbiedingen

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over zuid Duitsland

of bijvoorbeeld de pagina over Koblenz en omstreken.

top pagina

terug naar Frankfurt pagina 1 bovenaan.