Hunerwold Wateren Smilde West Drenthe

Hunerwold Wateren Smilde West Drenthe : heide , zand , bos, groen, ruimte en vrijheid .. dicht bij huis, magnifieke natuur en cultuur, met vakantie aanbiedingen !  Drenthe is steen, rotsen in de Hondsrug en het Drents plateau, maar ook veen, laagveen en hoogveen, bezienswaardig voor een vakantie Drenthe.

Drenthe vakantie in de natuur

de Koepelkerk een niet te missen bouwwerk langs de Drentse Hoofdvaart in Drenthe West
Net als bij gas praten we dan over grote velden en kleine velden, bij de grotere veengebieden denken we aan Smilde, Kloosterveen, Hoogeveen, Oostermoer en kleinere vinden we langs de rivier de Hunze, Annerveenschekanaal, Veenhuizen, Odoorn. Plus natuurlijke de omliggende gebieden in Groningen, Friesland en Overijssel.

Wie deden dat in Drenthe, nou daar was best wel een organisatie voor :

 1. via de waterwegen ontsluiten van het gebied …. daar werd – vaak per kanaal – een veencompagnie voor opgericht, u moet zich daarbij een bedrijfsvorm voorstellen zoals we er nu de NV = naamloze vennootschap voor zouden kiezen
 2. Vervolgens werden de aanliggende veenpercelen verpacht aan anderen, die feitelijk het werk gingen uitvoeren
 3. De veencompagnie gaf het resultaat dan weer door aan fabrieken die er turfstrooisel van maakten dan wel turf en turfstrooisel konden verkopen

Om die reden komt u hier dus regelmatig namen tegen zoals Kolonievaart, Opsterlandse Compagnonsvaart ( vanuit regio Drachten ), Borgercompagnie. ( Compagnie » Compagnon ook bedrijf als West Indische Compagnie )

Ook overheden en landadel ( zoals de jonkers / jonkheren in Friesland (Jonkersland onder Gorredijk ) en Groningen ( Marum ) en Nienoord ( Leek ) zoals Ferdinand Folef von Innhausen und Kniphausen ) hielden zich bezig met de vervening, minder bekend maar veelvuldig aanwezig : de kloosters zoals het ‘Maria in Campis‘ dat vanuit Coevorden actief was rond Smilde en uiteindelijk een vestiging in Assen aanhield, duidelijk geen vakantie voor hen.

Organiseren was ook toen al “big business” gegeven het gilde “de Schuitenschuivers” onder turfschippers ( Oostermoersevaart langs Zuidlaren, Annen, Gieten etc ).

Toch was wel bijzonder dat rond Smilde er Amsterdamse veeneigenaren actief waren in de 17e en 18e eeuw.

Maatschappij van Weldadigheid

Iets zuidwestelijk van Hunerwold / Wateren vinden we Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Iets noordelijk ligt Veenhuizen. In beide gevallen waren de weldadigheden gericht op heropvoeding, onderwijs en straf zoals Veenhuizen. Voor de ontwikkeling van het gebied is Generaal Johannes van den Bosch een befaamde naam, maar laten we ook niet Koning Willem II vergeten, naar wie de plaats Willemsoord is genoemd, liggend op het kruispunt van Friesland, Drenthe maar ligt net in Overijssel.

Frederiksoord / Wilhelminaoord 2016

Daar vlakbij ligt dan Wilhelmina oord, ook initiatief van de Mij. van Weldadigheid, en dan denk je : ‘t zal wel vernoemd zijn naar Koningin Wilhelmina, maar nee. Verkeerde tijd.

Er is wat onduidelijkheid over Wilhelmina van Pruisen moeder dan wel met dezelfde naam de echtgenote van Koning Willem I. Andere Koninklijke namen zijn ook vernoemd, bijv. op boerderijen.

De Oude Willem als buurtschap liggend in het Nationaal Park Drents Friese Wold op de grens van Drenthe en Friesland

Dit Nationaal Park is deels natuurrijk en deels landbouwgebied. Te midden daarvan een strook veen en heidegebied, onder de naam “De Oude Willem“. Herkomst van de naam is onzeker, een meer romantische verklaring als drager van die naam was een schaapherder die in de 19e eeuw in Diever woonde, vervolgens is de naam overgenomen door bedrijf, N.V. Ontginningsmaatschappij Het Oude Willemsveld, hier actief.

Zou zomaar kunnen.

De buurtschap Oude Willem ligt voor het Friese deel rond de gelijknamige weg. Het Drentse deel ligt rond de driesprong Oude Willemsweg / Wateren / Bosweg. De buurtschap ligt noordelijk van Diever, oostelijk van Zorgvlied.

Het Drentse deel van buurtschap Oude Willem omvat ca. 10 woonhuizen met ca. 25 inwoners, plus een park met recreatiewoningen. Aan de Friese kant staan ca. 15 huizen met ca. 35 inwoners. Totaal dus ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners. Maar dan heb je ook wat.

Gegeven de voorkeur van de Weldadigheids – initiatieven lijkt het mij veel meer logisch, dat er met de ‘Oude Willem’ verwezen wordt naar Koning Willem II, overwegend méér populair dan opvolger Koning Willem III.

Een mooie omgeving om te rijden , te fietsen, te wandelen !!!! Afgelopen weekend 12 september 2020 nog ruim in rondgereden, en da’s genieten. OK, was ook mooi weer.

West Drenthe is Bos Heide Veen en jawel : vakantieparken, camping en hotels

En niet te weinig wat u hier in Drenthe aan vakantie ruimte tegenkomt :

Ravenswoud naast Appelscha eindpunt van de route door het Fochteloerveen komend vanaf de weg van Veenhuizen naar Oosterwolde

 • Norger Esdorpen Landschap, waar Norg natuurlijk een gekende vakantiebestemming in Drenthe is
 • Tonckens Bos ( vernoemd naar een familie die ook burgemeesters etc heeft geleverd
 • Bankenbosch …….. eh nee, meer andersom = geen vrijheid, is namelijk een deel van de penitentiaire inrichting van Veenhuizen ( Maatschappij van Weldadigheid ) mogelijk tot 1 januari 2014 maar voortdurend weer uitgesteld en anno 2020 blijft het uitgesteld ivm verbouwing van de andere gevangenis-onderdelen. 😉
 • Fochteloerveen op de grens van Drenthe en Friesland
 • Wittelerveld
 • Hijkerveld
 • Leggelderveld
 • Boswachterij Dwingeloo, waar Dwingeloo ook al een overbekende vakantie bestemming in Drenthe is
 • Boswachterij Smilde, van die zendtoren dus, niet te missen zendpaal in het landschap
 • Boswachterij Vledderveld
 • Landgoed de Vledderhof
 • Doldersumerveld
 • Wapserveld
 • Dieverveld bij vakantiegebied Diever in Drenthe
 • Nationaal Park Drents Friese Wold, zoals de naam al aangeeft gezamenlijk tussen Drenthe en Friesland
 • Boswachterij Appelscha, waar Appelscha overigens provincie Friesland is gemeente Ooststellingwerf
 • Compagnonsbossen bij Ravenswoud, waar ook Ravenswoud provincie Friesland is gemeente Ooststellingwerf
 • etc

We hebben een pagina geschreven over de Friese kant van de grens, specifiek Appelscha
en
over Attractiepark Duinenzathe in Appelscha

Steden in West Drenthe

Kunnen we kort over zijn, aan de noordkant Assen, Beilen is een wat grotere plaats maar geen ‘stadsrechten’, en dan Meppel. Het overige zijn kleine tot wat grotere plaatsen.
Appelscha als toeristisch gebeuren spreekt al van oudsher tot de verbeelding, maar ook Diever en Dwingeloo, Norg niet te vergeten vakantiebestemmingen.

Ontsluiting van Drenthe West

De trein doet Meppel, Beilen en Assen aan.
De aloude Rijksweg N371 die grotendeels parallel gaat aan de Drentse Hoofdvaart, verbind deze vakantie-regio met Assen, want de A28 gaat van Meppel naar Hoogeveen en steekt dan omhoog naar Assen, via Beilen en dan moet je op plekken even westwaarts afbuigen voor je vakantiebestemmingen op deze pagina.


Smilde en Wateren localiseren op de grens van Friesland met Drenthe

Ligging van Hunerwold State vakantiepark in Wateren

Dit ruim opgezette Hunerwold State vakantiepark is mooi gelegen op de grens van west Drenthe en Friesland, bij het dorpje Wateren. In deze natuurrijke omgeving komt u weer helemaal in “ZEN”.

Vanuit het park kunt u wandel- en fietstochten maken door heidevelden en stuifduinen van het unieke Nationaal Park Drents-Friese Wold. In en rondom de recreatieplas van het park kunt u heerlijk ontspannen of actief bezig zijn. De vrijstaande villa’s zijn luxe ingericht en bieden u alle privacy.

Hunerwold State Video Wateren

 

Hunerwold State | Video Bungalowpark Wateren

Video-impressie van bungalowpark Landal Hunerwold State. Direct grenzend aan Nationaal Park Het Drents-Friese Wold Een bungalowpark met 97 luxe bungalows. Al deze bungalows zijn vrijstaand! In de buurt wachten natuur, kalkovens en hunebedden op jouw bezoek.

 

Omgeving van Hunerwold State vakantiepark

Aan de zuidwestkant van Wateren liggen dorpen zoals Noordwolde ( Friesland ) , van oudsher een gebied van meubels uitgevoerd met riet, rieten voorwerpen etc.

Aan de zuid – westkant vind u Frederiksoord en Wilhelminaoord, een regio waar in vroeger tijden verenigingen van ‘verbetering en heropvoeding’ actief waren “het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid“, exact er tegenover, dus noordoost en ook iets verder in afstand een soortgelijk initiatief : letterlijke heropvoeding » penitentiaire inrichtingen van Veenhuizen.

Zuidwest heb je Diever en het Dwingeloër Veld, bos bos heide heide etc .
Voor wat oudere jeugd moet je de Sterrenwacht in Dwingeloo met planetarium ( het Planetron en Cinedome ) en de grootste telescoop van Nederland niet vergeten. Al lijkt dat wel af te stevenen (Cinedome) op sluiting. Anno sept. 2020 : Planetron etc wordt gewijzigd in het Toeristisch Huis, dus nog even wachten.

En noordoost, maar heel dichtbij via de Canadaweg : Appelscha met Ravenswoud. Vroeger de 3e wijk van Appelscha, met heel veel natuur en een vooral voor jongere jeugd aantrekkelijk attractiepark Duinenzathe.

In deze unieke vakantie omgeving biedt het Drentse Hunerwold State vakantiepark bijvoorbeeld een 4-persoons bungalow Comfort Type 4B Vrijstaande bungalow, oppervlakte ca 100 m2. Met op de begane grond:
een woonkamer met zit- en eethoek, TV met en radio/CD-speler. Daarnaast een open keuken met combi-magnetron en vaatwasmachine. Een badkamer met ligbad, douchecabine en dubbele wastafel. Apart toilet. Slaapkamer met twee 1-persoonsbedden. En natuurlijk : Terras met tuinmeubilair en parasol.
Voor wellicht voor meer voordeel en keus »

Hunerwold Wateren


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Méér webpagina’s van de omliggende regio lezen :

 1. Appelscha Duinenzathe
 2. Appelscha vakantie
 3. Oosterwolde en de Zon
 4. Vledder en de Adelhof
 5. de Marke van Ruinen
 6. Dwingeloo en de Noordster
 7. Westerbork en het Timmerholt
 8. Steenwijk

Staatsbosbeheer – Drents Friese Wold

in ongeveer 6 minuten de schoonheid van het Drents friese wold zien

top pagina