Keulen stedentrip en kerstmarkt of bivak kiezen in de regio

Keuls water of Eau de Cologne

Keulen is de vierde stad van Duitsland met ongeveer een miljoen inwoners in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, noordelijk van Bonn en zuidelijk van Düsseldorf. Het centrum van Keulen ligt op de linkeroever van de Rijn en is een aantal malen flink overstroomd. De naam Keulen is afkomstig van de Romeinse nederzetting Colonia Agrippina. Agrippina verwijst naar de naam van de moeder van Romeins Keizer Nero. De nederzetting Phantasialand staat op de Eifelpagina 🙂

En nee, Keulen was er eerder en niet

‘Eau de Cologne’.

Winkelen in Keulen en Kerstmarkten in Keulen
In de late 13e eeuw raakte de burgerij van de stad Keulen in conflict met de bisschop. In de slag bij Woeringen in 1288 vocht een contingent van de Keulse burgers aan de kant van de hertog van Brabant, de vijand van de bisschop, die het onderspit moest delven en zijn zetel naar Bonn moest verplaatsen.
Keulen

Even tussendoor : soms heel verwarrend die strijdende bisschoppen die hun kerkelijke vrede gewapenderhand erin mepten. Vaak was de Bisschop puur een wereldlijk heerser wiens “werkgebied” het Oversticht was ( dus niet alleen in Nederland !), voor het Kerkelijk werk was er het Sticht (ook wel in Duits : Erzstift und Kurfürstentum ) in omvang beperkter. Daarbij werd dat Kerkelijk werk ‘uitbesteed’ aan een “wijbisschop” zonder wereldlijke macht. Hoe je het wend of keert : het ambt van Bisschop bleek doorgaans wel lucratief, gelet op hun paleizen en vermogens-aangroei.

Als Keur-Keulen grensde dit gebied aan de hertogdommen Berg, Gulik, Gelre en Kleef, waar we als Nederland ook wel enige connectie mee hebben, zie Gelre Gelderland, Jülich Wassenberg en Kleef of Kleve.

De Keulse Dom en Keulen niet te missen aan de horizon
Het beeld van Keulen wordt vooral gedomineerd door de Dom, een van de grootste (neo-)gotische kerken in Europa, die pas werd voltooid in de 19e eeuw. Keulen is verder bekend vanwege zijn beurzen, het carnaval en de verschillende kerstmarkten.
Keulen ligt tevens in dezelfde deelstaat als Düsseldorf namelijk Noordrijn-Westfalen, alleen Düsseldorf is de hoofdstad geworden, en Keulen verwierf de handel, economie en welstand.

Dom van Keulen

De Dom van Keulen is de meest bekende kerk van Keulen. Al van ver torent deze kerk boven de stad Keulen uit en is dus ook van verre zichtbaar, een baken. Met omgekeerd vanuit de Dom van Keulen bekeken en de 157 meter hoge torens, een pracht van een uitzicht over het land en de stad. kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Gemeentehuis, Stadshuis of Raadhuis van Keulen

Het stadhuis van Keulen is een historisch stadhuis of Raadhuis, waarvan de torens dateren van ca. 1410. Het stadhuis bestaat uit het gemeentehuis, een Spaans gebouw en het Pretorium, waarbij het Pretorium staat voor de ruïnes van Romeinse gebouwen.

de Heinzelmaennchen Bronnen in Keulen

 

Bij een oud Raadhuis hoort ook een oude ofwel Altstadt van Keulen

De Altstadt = oude stad of stadscentrum van Keulen rondom de Dom is een voetgangersgebied geworden met veel winkels, terrasjes en restaurants. Vaak zijn de oude en smalle straatjes voorzien van naaldhak-vijandige keien maar wel historische verantwoord. Speciaal moeten we noemen de Alter Markt en de Heumarkt. En qua Kerstmis : op de Alter Markt wordt elk jaar de zeer bekende kerstmarkt van Keulen georganiseerd.

de Hohenzollernbrücke van Keulen over de rivier de Rijn

De Hohenzollernbrücke van Keulen is een belangrijke spoorbrug in Keulen die de verbinding verzorgt van de twee Rijnoevers. De Hohenzollernbrücke is markant door de drie metalen bogen.
Deze brugbogen zijn ‘s avonds verlicht en geven ze de stad Keulen een sfeermonument.
Uitzicht op Keulen, de Rijn en de Hohenzollern Brug
En met de naam Hohenzollern herkent u natuurlijk het Huis Hohenzollern, een roemrijk Duits vorstengeslacht waaruit weer andere belangrijke families zijn ontstaan.

Méér zicht op Keulen en de Rijn vanuit de kabelbaan in de lucht bij Keulen

de kabelbaan | seilbahn van Keulen met een pracht overzicht en uitzicht op nivo
Méér zicht op Keulen en de Rijn vanuit de kabelbaan in de lucht bij Keulen en dat noemen ze in Duitsland en omstreken een ‘Seilbahn’.
Men noemt de kabelbaan het veiligste vervoer, tegenliggers zijn er nauwelijks, afstand wordt automatisch aangehouden, alleen met stromende regen valt het wat tegen. Maar anders : een bijzonder mooi uitzicht over de stad Keulen.

Glockengasse 4711 het Farina-Haus in Keulen

Glockengasse 4711 het Farina-Haus in Keulen ofwel het Kölnisch Wasser 4711 ( Keuls water ), wij noemen het vaak op z’n Frans : ‘eau de cologne’ of kortweg zevenenveertig elf, 47 en 11.
Een reukwatertje van oude datum : 1709 naar een ontwerp / idee van Johann Maria Farina, de naamgever van het Farina huis. Er is nog een museum in het huis gevestigd.
Maar Keuls WATER, doet weinig recht aan de vloeistof. De maker zei er zelf dit van : “Mijn geur is als de Italiaanse voorjaarsmorgen na regen, sinaasappel, pompelmoes, citroen, bergamot, sukadevrucht, limoen en de bloemen en kruiden in mijn geboorteland” en daar zitten nogal van elkaar afwijkende geuren tussen. Het is weliswaar niet een ‘zwaar’ Frans parfum, zeker geen water, maar zeker wel verfrissend en opwekkend. Niet voor niets nam men in ‘benauwde ogenblikken’ wat druppels 4711 op een zakdoek en depte er mee, of snoof het op. Kon een mens er weer tegen.

Baas boven Baas : de Colonius van Keulen

Nee, de torens van de Dom van Keulen zijn het niet, de torens van het Raadhuis ook niet, maar de Colonius ofwel de telecomtoren is het hoogste bouwwerk van Keulen. Totdat ook daar weer een overtreffende trap gaat ontstaan. Deze toren meet 266 meter, heeft net als onze Rotterdamse toren een draaischijf op niveau met ooit een inmiddels verdwenen restaurant.

 

Winkelen in de grotere winkelcentra in Keulen

Klik hier voor : Keulen Winkel Centrum met belangrijkste straten
Shoppen of winkelen in de grotere winkelcentra in Keulen is bepaald geen ‘straf’ maar wel ‘straf’ zoals de Belgen dat zeggen, dus ‘dat is sterk’:

 • Köln Arcaden – Kalker Hauptstraße – iets oostelijk van de Lanxess Arena
  w.o. C & A , H & M, Tchibo , Ulla Popken
 • Rhein Center Köln – Aachenerstrasse – A op de kaart
  winkels zoals Betty Barclay, Benetton, Crocs, Esprit, Ecco
 • City Center Chorweiler – Mailänder Passage – B op de kaart
  winkels zoals s.Oliver etc.
 • Galeria Kaufhof – Bunzlauer Straße – C op de kaart
 • De Innenstadt of binnenstad, met de Breite Strasse,
  Winkelen in Keulen : Hohe Strasse en Schildergasse anno ult. 2013

  inbegrepen de Neumarkt Galerie en Passage !

  de Hohe Strasse vanaf Wallrafplatz am Kölner Dom tot en met de Schildergasse met kleding, electronica, schoenen, souvenirwinkels en Lego speelgoed. ‘Ondersteunt’ door Café ‘s en Restaurants aan de Wallrafplatz bij het Domplein.
  Denk er wel even aan, dat Kerstmis kan / zal leiden tot gedeeltelijke afsluiting wegens groot succes.

 • De Belgische wijk onder de naam ‘chicbelgique’. Naar men zelf zegt gaat het in deze wijk met straatnamen vernoemd naar Belgische steden, niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van hetgeen geboden wordt. Qua mode / kleding / accessoires minder vaak voorkomende ontwerpers.
  Het aanbod van de winkels gaat veel verder dan mode en sieraden: van vinyl tot heerlijke petits fours, want de kleine horeca is ook ruim vertegenwoordigd, daarom : een bezoek aan de “Veedel” is de moeite waard.

  Belgische Wijk in Keulen

  Een medewerkster van het Radisson Hotel presenteert deze video, niet te verbeteren (..)
  De Belgische wijk is een bruisende wijk van Keulen, waar veel te ontdekken is. Zoals tal van leuke winkels, speelse cafés en aantrekkelijke restaurants liggen in de buurt van de Brüsseler Platz. Of je nu op zoek bent naar het perfecte boek of een mooie jurk voor de volgende feestavond, of je wilt gewoon in de zon genieten van koffie en cake in het perfecte nazomerweer, de Belgische wijk biedt precies wat je nodig hebt.

  En de Friesenplatz en straat verwijst niet naar Friesland in Nederland, maar de regio van de Fresones (!) aan de kust van België cq Noordwest Frankrijk, onder aanvoering van bijvoorbeeld Graaf Robert de Fries. ‘Maar dat geheel terzijde’.

  Meestal heeft alles een eenvoudige verklaring, zo ook hier. Noem enkele straten naar een Belgische achtergrond en je hebt de Belgische wijk ‘te pakken’.
  Aan de Brüsseler Platz is er altijd gezelligheid.

Maar vergeet dan ook even niet : Uitgaans centrum : Lanxess Arena aan het Willy-Brandt-Platz 3 , het grootste multifunctionele evenementenhal van Duitsland

Kerstmarkten in Keulen

Kerstmarkten traditioneel in Keulen vinden aan de markt Am Dom, de zuidzijde van de dom, de Alter Markt en Heumarkt in het historisch stadscentrum, naast het Rathaus-, Neumarkt en Rudolfplatz en dan nog een kleinere kerstmarkt voor de oude stadspoort.

Kerstmarkt Keulen impressie

Op volgorde:

 • Weihnachtsmarkt am Kölner Dom, als meest bekende Kerstmarkt
 • Der Heinzelmännchenmarkt ofwel Weihnachtsmarkt auf dem Alter Markt
 • Engeltjesmarkt ofwel Weihnachtsmarkt auf dem Neumarkt
 • Nikolausdorf ofwel de Weihnachtsmarkt auf dem Rudolfplatz
 • Hafen-Weihnachtsmarkt am Schokoladenmuseum
 • Weihnachtsmarkt im Stadtgarten
 • Schwul-lesbischer Weihnachtsmarkt
 • Weihnachtsmärkte in den Stadtteilen zoals Veedel
 • Alternative Weihnachtsmärkte in Köln 2014

 

Keulse Pot uit Keulen

Keulse Potten uit Keulen
Een Keulse pot is een karakteristieke blauwgrijze stenen pot die eeuwenlang gebruikt werd voor het inleggen van groente, vlees.
Deze Keulse pot wordt gemaakt van keramisch materiaal (gres) met een laag zoutglazuur, zodat de pot waterdicht is. De formaten zijn vanaf Keuls Potje tot aan Keulse potten tot 30 liter inhoud.

Keulse Mosterd uit Keulen

Jawel, Keulse Mosterd. Heeft Nederland ook nog een aandeel in.
De twee historische mosterdmolens Anno 1810 Cochem & Keulen wier oorsprong terug gaat tot de 18e eeuw. Ze behoren tot de oudste mosterd molens in de wereld. De vorige locatie van de molens is niet bekend. De molens werden gerestaureerd en geëxploiteerd in België, na verloop van tijd werden ze verkocht aan Holland en zijn weer in Keulen (Gerolstein) teruggekomen.

Zoals een stedentrip naar Keulen, zie bijv. Tui en Kras :

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

Vrije tijd aan de Rijn bij Keulen mèt zandstrand

terug naar de hoofdpagina van ‘Noord’ – Duitsland

top pagina

Vakantie-trips.nl over Keulen stedentrip winkelen en Kerstmarkt.