Hardenberg en Rheezerveen het Stoetenslagh vakantiepark in de driehoek met Dedemsvaart en Ommen in Overijssel.

Rheezerveen is een buurtschap, dus niet al te groot. In de gemeente Hardenberg in de provincie Overijssel en niet té ver van de provincie Drenthe en Duitsland.

Precies 15 km noordelijk ligt Hollandscheveld, ook niet groot, maar wel de geboorteplaats en lange tijd woonplaats van Boer Koekkoek. De boer die aanvankelijk ten strijde trok tegen het Landbouwschap en naderhand met verve Tweede Kamerlid werd. Toen konden we nog onbedaarlijk lachen met politici. Diè boer, helaas, hij is niet meer. Het gebied er tussen, niet overmatig bewoond. Veel kleinere boerderijen, destijds niet te veel rijkdom.

Kijken we oostwaarts : Coevorden en Anerveen. Coevorden, de stad van de plaatsvervanger van de vroegere Bisschop van Utrecht, met Kasteel en een leuk centrum. En dus in oude tijden de zetel van de bovenbaas van Drenthe en een deel van Overijssel ( het Oversticht ). En Anerveen ? De naam klinkt naar veen en dus moerasgebied. Iets lager ligt Ane.

Een veldslag in het jaar 1227 tussen een leger van bisschop Otto van Lippe, en de troepen van Kasteelheer Rudolf II van Coevorden. Gesteund door Drentse boeren. Het is de Bisschop slecht vergaan. Hij sneuvelde. Evenals veel van diens soldaten, ze werden in het moeras gelokt en dat loopt niet makkelijk.
Voor hen geen vakantie, voor u wel ? Gaan we het over hebben ! 🙂

Ligging van Vakantiepark Het Stoetenslagh in Overijssel onder Slagharen

Vakantiepark Het Stoetenslagh is gelegen in ( zie kaart hierna )

Rheezerveen, in de driehoek Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen, in de prachtige provincie Overijssel; onder Slagharen.
kaart Hardenberg Rheezerveen Stoetenslagh Ommen Slagharen etc
Het vakantiepark ligt midden in een natuurrijk gebied, met een eigen zandstrand aan een ruime recreatieplas.

Plopsa Indoor Coevorden ligt vlakbij

Plopsa Indoor Coevorden

Ligt feitelijk tussen Coevorden en het dorp Dalen in, aan de Reindersdijk. Plopsa Indoor Coevorden is één groot, overdekt kinderfestijn met ontzettend veel attracties, met een klein aantal attracties ‘outdoor’, zie video.

In Coevorden ?

Zicht Op : Coevorden

Faciliteiten van Vakantiepark Het Stoetenslagh noordelijk van de Vechte rivier bij Hardenberg

Op Vakantiepark Het Stoetenslagh boven de rivier de Vechte ligt een 5 ha. recreatieplas voor de heerlijke strandbeleving!. Bijvoorbeeld : zonnebaden of speel allerlei strandspellen mee.

 

vakantiepark het Stoetenslagh

Een verrassende vakantie beleeft u bij het Stoetenslagh. Kom kamperen Overijssel op prachtige ruime kampeerplaatsen. Daarnaast is er veel te beleven voor zowel jonge kinderen als tieners.

Daarnaast beschikt het park o.a. over

 • een bowlingbaan,
 • handboogschietbanen,
 • de unieke Tubby Splash,
 • een beach-, voet- en volleybalveld
 • airtrampolines.

In de avond genieten de tieners van hun eigen plek: De BOX.

Minder goed weer ?

Een periode met iets minder mooi weer? Bij vakantiepark het Stoetenslagh kunt u altijd met de blote voeten in het zand door het unieke 1250 m2 !! indoor strand: de Happy Fun Beach. Geniet hier van een kop koffie en een krantje terwijl uw kinderen springen op het springkussen, klimmen in de 6 meter hoge palmboom of speel samen een partij beachvolleybal. Kortom: altijd een verrassende strandvakantie.

De omgeving van Vakantiepark Het Stoetenslagh

Vakantiepark Het Stoetenslagh is een perfecte uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht in de natuurrijke omgeving. Direct bij de camping ligt een ANWB fietspunt waardoor u meteen goed op weg bent. Neem een picknickmandje vol lekkers mee en verken deze mooie omgeving. Een dagje uit met de Kids? Attractiepark Slagharen ligt slechts op een steenworp afstand!. Of een tochtje langs de Vechte, richting Duitsland of – te combineren met een winkelwens : in 38 km naar Zwolle.

Op niet te grote afstand ligt Dedemsvaart

Dedemsvaart ligt in de gemeente Hardenberg en is vernoemd naar Baron Van Dedem die een 40 kilometer lang kanaal liet graven voor het vervoer van turf. Natuurlijk vernoemd naar de Baron, die hierdoor heeft bijgedragen aan de economie van de regio. Immers , de hele regio leefde toen vooral van turf naast de kleine (!) boerderij activiteiten.
Dedemsvaart kalkovens
Ondanks die wat armelijke situatie : Dedemsvaart kent een aantal historische landhuizen. De financiers van al dat moois, kanaal graven, organiseren van de turfvaart, ze leefden er goed van.

Ook zijn er de kalkovens. In de oudheidkamer kunnen bezoekers meer te weten komen over de ontwikkeling van regio en bevolking. Bij interesse : vergeet niet de botanische tuinen van Mien Ruys, Moerheimstraat 84 7701CG Dedemsvaart.

Gramsbergen oostelijk van Rheezerveen bij Ane en het Haantje

Gramsbergen zou al prehistorische bewoond zijn. Tja, op zandgronden en in de nabijheid van het Vechtdal. Maar of het museum dan terecht spreekt van een ouderdom ongeveer van 8000 v.Chr., ‘t is me wel een tijd.
In 1339 is ook hier in Gramsbergen sprake van een kasteel, het Huis van Gramsbergen. Schuldige bouwheer : de heer van Borculo-Gramsbergen.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog en qua jaartal spreken we dan van 1593, werd Gramsbergen bezet door de Spaanse Francisco Verdugo. De toenmalige prins Maurits heeft de bezetting in 1594 “opgelost”. Helaas, het kasteel werd in 1822 afgebroken.

Gramsbergen is opgegaan in de vaart der volkeren en valt nu onder de gemeente Hardenberg.

Hardenberg

Hardenberg aan de Overijsselse Vecht. In het oude centrum van Hardenberg was ooit het plaatsje Nijenstede wat al van het jaar 760 zou dateren. Ene Pepijn, destijds als Hofmeier ook nog vader van Keizer Karel de Grote, zou hier in Nijenstede een kapel hebben laten bouwen. Althans volgens dominee en schrijver Johan Picardt aan wie we ook diverse routes in Drenthe en omgeving te danken hebben. Plus Ellert en Brammert en het Ellertsveld en de locatie van het Ellertsveld. Niettemin, met alle respect, om vanuit noord-Frankrijk een kapel in Hardenberg te bouwen, wil er nog even niet in.

Toch, Hardenberg timmert aan de weg. Inmiddels een behoorlijk industrie-knooppunt. Groter gegroeid met satelietplaatsen. En ook hier was ooit – in de periode van dat oude stadje Nijenstede – dáár in Hardenberg het Kasteel Nijenstede. En het was wéér een Bisschop : Filips van Bourgondië, en bisschop van Utrecht, die het nodig vond om het kasteel te slopen in 1518. Een Bisschop had zich moeten realiseren dat wij in onze tijd een behoefte hebben aan kastelen. Toch ?
Wanneer u de Höftekerk op zoekt, daar stond indertijd het Kasteel van Hardenberg / Nijenstede.
Hardenberg gemeentehuis
Maar zeg nu zelf : dit gebouw is toch eigenlijk een moderne versie van een oud Kasteel van Hardenberg ? Zo met al die blauwe schietgaten ? De kantelen zijn herkenbaar en mogelijk schieten de gemeente ambtenaren dan terug ?!


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Nederland / Overijssel detailpagina’s.

top pagina