Duitse Kust route Störtebekerstrasse vanaf Nederland tot Mecklenburg

Dan hebben we het over de “Störtebekerstrasse / Stortebekerstrasse”, die z’n aanvang neemt vlakbij Nederland, bij Emden langs de Ems en dan zoveel mogelijk de dijken langs de Duitse Kust volgt tot aan uiteindelijk de stad Hamburg aan de Elbe. Heeft die Störtebekerstrasse iets met de antieke klokbekercultuur te maken ? Bijna, toch anders.

zeerovers Klaus Störtebeker en Gödeke Michels

Het gaat in dit geval over zeerover Klaus Störtebeker van eind 14e eeuw, die destijds de kooplieden van de Hanze het leven zuur maakte. Het is ‘m uiteindelijk slecht bekomen : in 1401 is hij met 71 vrinden van hun hoofdjes ‘losgekoppeld’.
Er is als wandelweg een 200 km te gaan vanaf Leer over Emden naar Wilhelmshaven, ook onder de naam Störtebeker ter herinnering aan Gödeke Michels und Klaus Störtebeker.

Maar ….. oordeel niet te snel : volgens de Duitse lokale bevolking ( er is zelfs een museum ) was Klaus (geboren in Wismar) een typische “stelen van de rijken ten voordele van de armen, zichzelf niet uitgezonderd”.

In de Haven van Hamburg staat bijv. een riant standbeeld en in het plaatsje Mariënhafe is het Klaus Störtebeker Bilder Museum, maar ook de Störtebeker Turm ( toren ) met het bijgaande portret van de ‘goede man’. En volgens de legende ligt onder die toren in een kelder een deel van de verzamelde schatten van Klaus en Gödeke.

Klaus Störtebeker Mariënhafe OostFriesland Duitsland
En bedenk, dat de bij ons “zo geroemde Admiraal de Ruyter” ook in de Oostzee niet te beroerd was om kaper-activiteiten uit te oefenen in opdracht van elkaar beconcurrerende stadstaten.
Ook bij de Ruyter moest de schoorsteen roken en voor inkomsten werden / worden normen en waarden vaak rekbaar.

 

Die Grüne Küstenstraße / Grune Kustenstrasse

Dan hebben we ook nog de ‘Grüne Küstenstrasse’ = de Groene Kustweg in Duitsland, vanaf Bad Nieuweschans of eigenlijk zelfs vanaf Belgie over 1750 km tot in Noorwegen, tot aan de grens met Denemarken, via Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein. Deels samenlopend met de Störtebekerstrasse.

de Duitse Kust van Nedersaksen

De Duitse kant van de kust is in de deelstaat Nedersaksen grenzend aan Nederland, dan de regio Wilhelmshaven, Bremerhaven en dan tot aan de Elbe met Hamburg, immers Hamburg vormt een eigen deelstaat. Aan de zuidkant begrensd tot en met Bad Bentheim, Osnabrück (Osnabruck), inclusief Hannover en Göttingen, Goslar, Wolfsburg , Lüneburg (Luneburg).

Tussen het Harlingerland van Oostfriesland en Emden vinden we als bezienswaardigheid het klooster Ihlow en de stad Aurich waarover we al elders hebben geschreven.

Bremen en Bremerhaven net achter de kust

Over Bremen hebben we elders al geschreven aan de rivier de Weser.

de Duitse Kust van Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein ligt in het schiereiland Jutland aan de Duitse kust, links alswel rechts, met in het noorden grenzend aan Denemarken en de Oostzee en Mecklenburg-Voor-Pommeren in het oosten. De hoofdstad van Sleeswijk-Holstein is Kiel.

de vrije hanzestad Hamburg

Over Hamburg leest u hier méér


Check hieronder bijvoorbeeld de vakantie mogelijkheden voor “Duitse Oostzeekust”


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


Duitsland Noord
Duitsland Zuid
Duitsland Beieren Alpenstrasse
etc.


 

top pagina